News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Υπόθεση: Βόμβα στο Μαραθώνιο της Βοστώνης (2013)

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013, τοπική ώρα 14:49 έγινε μία διπλή βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Το αποτέλεσμα ήταν τρεις νεκροί και 264 τραυματίες από τους θεατές που βρίσκονταν στα δύο σημεία των βομβιστικών επιθέσεων. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε σε μεγαλύτερο βάθος τι ακριβώς συνέβει, και όπως και σε κάθε άλλη υπόθεση (μπορείτε να τις βρείτε εδώ), θα κάνουμε ανάλυση των στοιχείων των τρομοκρατών και των Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΑΕΜ) που χρησιμοποιήθηκαν.

 

Σημείο Συμβάντος
Βρισκόμαστε στη Βοστώνη, πρωτεύουσα της πολιτείας της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 που ήταν και η εθνική εορτή «Patriots’ Day» (Ημέρα Πατριωτών). Από τη κεντρική οδό Boylston Street θα περάσουν αργότερα οι μαραθωνοδρόμοι. Το ειδικό τμήμα πυροτεχνουργών της τοπικής αστυνομίας έκανε διαρκείς έλεγχους όλης της περιοχής για βόμβες τόσο πρίν όσο και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Στις 14:49:43 τοπική ώρα γίνεται η πρώτη έκρηξη στο 671–673 Boylston Street, δίπλα στη γραμμή τερματισμού και μόλις 13 δευτερόλεπτα αργότερα, στις 14:49:57, γίνεται μία δεύτερη έκρηξη σε απόσταση 190 μέτρων πίσω από την αρχική, στην οδό 755 Boylston Street. Στον επόμενο χάρτη βλέπετε τα δύο αυτά σημεία.

boston_bomba_02

Ακολούθησε πανικός από τους θεατές κυρίως λόγω των εκατοντάδων τραυματιών που δημιουργούσαν μία εικόνα σφαγής στα σημεία των δύο εκρήξεων. Γρήγορα τα Σώματα Ασφαλείας ασφάλισαν τη περιοχή και ομάδες διασωστών ξεκίνησαν τη διακομιδή των τραυματιών σε κοντινά νοσοκομεία. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, η επίθεση έγινε από δύο Τσετσένους Ισλαμιστές ως αντίποινα στις ΗΠΑ για τον αγώνα της κατά της διεθνούς τρομοκρατίας των εξτρεμιστικών Ισλαμικών οργανώσεων σε όλο το κόσμο. Στη παρακάτω φωτογραφία από ελικόπτερο τοπικού τηλεοπτικού δικτύου βλέπετε το σημείο της πρώτης έκρηξης (που είναι ένα λουτρό αίματος) μετά την εκκένωση του. Δεξιά βλέπετε καθαρά τη γραμμή τερματισμού.

boston_bomba_03

 
Περιστατικό
Όπως ήδη περιγράψαμε, τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 στη γραμμή τερματισμού και 190 μέτρα πίσω από αυτή έγιναν στις 14:49 δύο μεγάλες εκρήξεις με διαφορά 13 δευτερολέπτων. Αυτό έγινε δύο ώρες μετά τον τερματισμό του πρώτου αθλητή και ενώ 5700 μαραθωνοδρόμοι βρίσκονταν ακόμα στο δρόμο του τερματισμού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ειδική ομάδα πυροτεχνουργών της τοπικής αστυνομίας είχε ελέγξει τη περιοχή αυτή δύο φόρες με τη τελευταία να είναι μόλις μία ώρα πρίν την έκρηξη. Ας δούμε όμως τι ακριβώς συνέβει.

boston_bomba_04

Δύο Τσετσένοι τρομοκράτες, οι αδερφοί Τζοχάρ και Ταμερλάν Τσαρνάεφ ζούσαν στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ από το 2002. Και οι δύο μουσουλμάνοι με εξτρεμιστικές Ισλαμικές πεποιθήσεις όπου άρχισαν να κινούνται προς τη τρομοκρατία μετά τη παρακολούθηση των «μαθημάτων» του γνωστού ηγετικού μέλους της Αλ Κάιντα, ειδικού στη στρατολόγηση νέων μελών, του ιμάμη Ανουάρ Αλ-Αουλακί που βλέπετε εδώ.

boston_bomba_05

Χωρίς να έχουν καμία άμεση σχέση με κάποια τρομοκρατική οργάνωση, τα δύο αδέρφια προχώρησαν στο σχεδιασμό της επίθεσης. Τόσο το κίνητρο όσο και τις ακριβείς οδηγίες για τη κατασκευή των εκρηκτικών μηχανισμών τα έλαβαν από το Αγγλικό ηλεκτρονικό περιοδικό «Inspire» (Έμπνευση) που εκδίδεται από το AQAP (Al-Qaeda in the Arabian Peninsula – Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο) από το 2010 με έδρα στην Υεμένη. Βλέπετε ένα εξώφυλλο του περιοδικού παρακάτω.

boston_bomba_06

Μετά τις εκρήξεις, οι εγκληματολογικές ομάδες της ομοσπονδιακής υπηρεσίας FBI έκαναν συλλογή στοιχείων στο χώρο και περεταίρω ανάλυση τους στα εγκληματολογικά εργαστήρια του FBI. Από τα υπολείμματα που συνέλεξαν κατέληξαν στο συμπέρασμα, πρίν ακόμα αυτό επιβεβαιωθεί από τους δράστες, ότι ήταν δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί χύτρας ταχύτητος ακριβώς όπως αυτές που είχαν περιγραφεί σε τεύχος του ηλεκτρονικού περιορικού «Inspire».

boston_bomba_07

Σε αυτό τους οδήγησαν τα στοιχεία που συνέλεξαν που περιελάμβαναν μεγάλο αριθμό από θραύσματα όπως μεταλλικά σφαιρίδια, καρφιά, κομμάτια μετάλλων αλλά και παραμορφωμένα κομμάτια από δύο διαφορετικές χύτρες ταχύτητος όπως επίσης και ένα μικρό ηλεκτρονικό μηχανισμό από χρονόμετρο μαγειρικής. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τμήμα απο το καπάκι της μίας χύτρας ταχύτητος βρέθηκε στη ταράτσα κοντινού κτιρίου. Είναι αυτό που βλέπετε παρακάτω από επίσημη φωτογραφία του FBI.

boston_bomba_08

Και εν συνεχεία βλέπετε μέρος του ηλεκτρονικού μηχανισμού πυροδότησης που βρέθηκε κοντά στο σημείο της δεύτερης έκρηξης από τις ειδικές ομάδες εγκληματολογικών ερευνών του FBI.

boston_bomba_09

Τα παραπάνω έδωσαν μία εξαιρετική εικόνα για το τι συνέβει στις υπηρεσίες. Όμως, καθότι οι τρομοκράτες δεν είχαν καμία συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις οι υπηρεσίες πληροφοριών δε μπορούσαν να βρουν υπόπτους. Βέβαια, μέχρι τη στιγμή που οι ερευνητές του εγκληματολογικού τμήματος ανέλυσαν τα σακίδια πλάτης μέσα στα οποία οι τρομοκράτες μετέφεραν τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Βλέπετε το ένα από τα δύο σακίδια στη παρακάτω φωτογραφιά.

boston_bomba_10

Με βάση αυτά και τα βίντεο ασφαλείας εντόπισαν γρήγορα τους δύο υπόπτους διότι ήταν οι μόνοι που έφεραν αυτό το μοντέλο σακιδίου πλάτης. Με εκτενέστερη ανάλυση βρέθηκαν καταγραφές που τους δείχνουν να τοποθετούν τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στα σήμεια των εκρήξεων και εν συνεχεία να αποχωρούν. Εδώ βλέπετε τον ύποπτο (κόκκινο πλαίσιο) που τοποθέτησε τη τσάντα με τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό δίπλα σε ένα παιδί (μπλέ πλαίσιο), λίγα λεπτά πρίν την έκρηξη.

boston_bomba_12

Αμέσως μετά την έκρηξη βλέπουμε τον ύποπτο να διαφεύγει από το χώρο χωρίς το σακίδιο πλάτης του.

boston_bomba_13

Τέλος, εδώ είναι και οι δύο ύποπτοι μαζί, ο ένας πίσω από τον άλλον καθώς προχωρούσαν προς τη γραμμή τερματισμού.

boston_bomba_14

Με αυτά τα στοιχεία, στις 17:20 της Πέμπτης 18 Απριλίου 2013 το FBI δημοσιοποιεί φωτογραφίες και βίντεο των πλέον καταζητούμενων για τη διπλή βομβιστική επίθεση χωρίς όμως να είναι γνωστά τα στοιχεία τους. Ένα θύμα που είχε χάσει και τα δύο του πόδια στην επίθεση, ο Τζεφ Μπάουμαν, αμέσως αναγνώρισε έναν από τους δύο υπόπτους και ενημέρωσε την αστυνομία. Στη συνέχεια, οι δύο ύποπτοι θα αποκάλυπταν μόνοι τους ποιοί είναι όπως θα δούμε στη συνέχεια στη παράγραφο «Μετά την Επίθεση».

 
Πληροφορίες για τους Αδερφούς Τσαρνάεφ
Οι αδερφοί Τσαρνάεφ γεννήθηκαν από Τσετσένους μουσουλμάνους γονείς στην Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Καρελίας. Τον Απρίλιο του 2002 με τουριστική βίζα 90 ημερών πήγαν στις ΗΠΑ όπου ο πατέρας τους, Άνζορ, έκανε αίτηση για άσυλο λόγω του πολέμου με τη Ρωσία. Τελικά πήραν την άδεια παραμονής λόγω ασύλου και εγκαταστάθηκαν στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης δύο χρόνια αργότερα. Ο πατέρας τους θεωρούνταν εξτρεμιστής μουσουλμάνος και εργάζονταν ως μηχανικός αυτοκινήτων, οι μητέρα τους, η Ζουμπεϊντάτ, εργάζονταν ως κοσμητικός όταν παραιτήθηκε το Μάρτιο του 2007 γιατί της ζητήθηκε να εργαστεί με άντρες πελάτες. Από τότε όλη η οικογένεια ζούσε με επιδόματα της πρόνοιας. Τους γονείς του βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία.

boston_bomba_11

Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός που γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1986 και από το 2002 ζούσε με τους γονείς του στη Μασαχουσέτη. Ήθελε να γίνει μηχανικός αλλά απορρίφθηκε λόγω χαμηλών βαθμών από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης το 2006. Ασχολούνταν σοβαρά με τη πυγμαχία και η πρώτη του σύλληψη έγινε το 2007 όταν γρονθοκόπησε ένα Βραζιλιάνο φίλο της κοπέλας του επειδή δεν ήταν μουσουλμάνος και του δήλωσε ότι οι θρησκείες δεν είναι σημαντικές για αυτόν.

boston_bomba_15

Από το 2008 αφιερώθηκε σοβαρά στο Ισλάμ παρακολουθώντας τις συνεδρίες της Ισλαμικής Κοινότητας της Βοστώνης και μελετώντας καθημερινά. Επαγγελματικά είχε προσηλωθεί στη πυγμαχία όπου άρχιζε να φέρνει αποτελέσματα. Το Δεκέμβριο του 2010 είχε τη δεύτερη σύλληψη του για τις επαφές του με τον τρομοκράτη και εξτρεμιστή Ισλαμιστή Ουίλιαμ Πλότνικοφ. Τις αρχές του 2011 η Ρώσικη μυστική υπηρεσία FSB ήρθε σε επαφή με το FBI ζητώντας την έκδοση του Ταμερλάν Τσαρνάεφ διότι είχαν στοιχεία ότι ετοιμάζει σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις. Το FBI δε θεώρησε σημαντικές τις πληροφορίες της Ρώσικης υπηρεσίας αλλά παρακολουθούσε στενά τον Ταμερλάν. Έπειτα από δεύτερη αίτηση, αυτή τη φορά από τη Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, το Δεκέμβριο του 2011 ο Ταμερλάν μπήκε στη Βάση Δεδομένων Ταυτοποίησης Τρομοκρατών.

boston_bomba_16

Τον Ιανουάριο του 2012 ταξίδεψε στη Ρωσία όπου μετά μετέβει Νταγκεστάν, εκεί υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα από παραστρατιωτικές Ισλαμικές οργανώσεις. Η Ρώσικη κυβέρνηση έδωσε στοιχεία ότι είχε επαφές με πολλούς γνωστούς τρομοκράτες. Στις ΗΠΑ επέστρεψε μετά από έξι μήνες, τον Ιούλιο του 2012 όπου είχε αφήσει μακρύ μούσι και πλέον η μόνη του ενασχόληση ήταν το Ισλάμ. Από εκείνη την ημέρα μέχρι και το θάνατο του είχε συλληφθεί πάνω από 10 φορές για μικρές παραβάσεις ή εξτρεμιστική συμπεριφορά.
 
Ο μικρότερος αδερφός του, ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου και σε ηλικία 8 ετών πήγε στις ΗΠΑ ως πολιτικός πρόσφυγας με τους γονείς του. Ασχολούνταν με την πάλη και εργάζονταν συχνά ως ναυαγωσώστης στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Σπούδαζε θαλάσσια βιολογία και είχε στόχο να γίνει οδοντίατρος.

boston_bomba_17

Ήταν γύρω στο 2011 όταν ξεκίνησε να δείχνει έντονες εξτρεμιστικές Ισλαμικές δραστηριότητες. Άρχισε να ασχολείται και να προωθεί το Ισλάμ τόσο στη καθημερινή ζωή του όσο και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 2012 είχε τη πρώτη του σύλληψη ενώ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 είχε κοπεί σε επτά μαθήματα, ανάμεσα τους σε Αρχές Σύγχρονης Χημείας, Εισαγωγή στην Αμερικανική Πολιτική, Χημεία και Περιβάλλον. Είχε γίνει γνωστός στο χώρο της φοιτητική εστία καθώς πουλούσε μαριχουάνα και κατά την επίθεση, το 2013, εστάλει και το πρώτο επίσημο παραπόνο από το πανεπιστήμιο καθώς χρωστούσε δίδακτρα ύψους $20000.

boston_bomba_18

Όταν ερωτήθει για τις βομβιστικές επιθέσεις είπε: «Οι βομβιστικές επιθέσεις ήταν τιμωρία για τα εγκλήματα των ΗΠΑ σε μέρη όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν και τα θύματα της Βοστώνης ήταν παράπλευρες απώλειες». Η δίκη αυτού του στυγνού εγκληματία είναι ακόμα σε εξέλιξη ενώ συζητείται σοβαρά η εφαρμογή της θανατικής ποινής.

 

Μετά την Επίθεση
Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των δύο καταζητούμενων, οι ύποπτοι από φόβο επιτίθενται στον αστυνομικό Σιν Κολιέρ πυροβολώντας τον πολλές φορές ενώ ο ίδιος βρίσκονταν σταματημένος με το υπηρεσιακό του όχημα έξω από το κτίριο 32 του πανεπιστημίου MIT. Στη συνέχεια οι δύο ύποτποι προσπάθησαν να του αποσπάσουν το υπηρεσιακό του όπλο αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω της ασφάλειας της θήκης του. Τελικά ο αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματα του.

boston_bomba_19

Χωρίς να χάσουν χρόνο, οι δύο ύποπτοι μπήκαν στο προσωπικό τους αυτοκίνητο, ένα πράσινο Honda, και σταμάτησαν στη κοντινή συνοικία Allston-Brighton. Εκεί, ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ μπήκε σε ένα διερχόμενο μαύρο Mercedes Class-M και υπό την απειλή όπλου κράτησε όμηρο τον οδηγό. Όπως έγινε αργότερα γνωστό του είπε ότι αυτός έκανε την επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης και πρέπει να τον οδηγήσει στη πλατεία Times της Νέας Υόρκης για να κάνει τη τελευταία του επίθεση. Σύντομα, ο αδερφός του Τζοχάρ σταμάτησε το Honda του και μπήκε μαζί του στο Mercedes Class-M που βλέπετε παρακάτω κρατώντας μία τσάντα γεμάτη όπλα.

boston_bomba_20

Εν συνεχεία, σταμάτησαν σε ένα ΑΤΜ και υπό την απειλή όπλου ο ιδιοκτήτης του οχήματος έκανε τη μέγιστη ημερήσια ανάληψη των $800 που τα έδωσε στους δύο εγκληματίες. Αμέσως μετά, τα δύο αδέρφια σταμάτησαν σε ένα κοντινό πρατήριο υγρών καυσίμων όπου ο ιδιοκτήτης του οχήματος κατάφερε να αποδράσει. Τους βλέπετε καθώς μπαίνουν στο πρατήριο εδώ.

boston_bomba_21

Ο ιδιοκτήτης ειδοποίησε την αστυνομία που ήδη έψαχνε το πράσινο Honda που είδε στο βίντεο από το περιπολικό του άτυχου αστυνομικού. Με το κινητό τηλέφωνο που είχε ξεχάσει ο ιδιοκτήτης του μαύρου Mercedes Class-M μπόρεσαν να εντοπίσουν πολύ γρήγορα τους εγκληματίες. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα εντόπισαν και τα δύο οχήματα, το ένα πίσω από το άλλο στο τετράγωνο 100 της οδού Laurel St. Εκεί ακολούθησε μία μεγάλη ανταλλαγή πυρών όπου ανάμεσα τους οι ύποπτοι πυροδότησαν μία ακόμα αντίστοιχη βόμβα χύτρας ταχύτητος, έριξαν αρκετές επιθετικές χειροβομβίδες και συνολικά 200-300 σφαίρες. Από αυτή τη συμπλοκή ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο κοντινό ιατρικό κέντρο «Beth Israel Deaconess» όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του από πολλαπλά τραύματα πυροβόλων όπλων τη Παρασκευή 19 Απριλίου 2013, ώρα 01:35.

Ο αδερφός του, Τζοχάρ διέφυγε με το κλεμμένο μαύρο Mercedes Class-M και οδήγησε για περίπου 800 μέτρα όταν κατέβηκε και συνέχισε με τα πόδια στη συμβολή των οδών Spruce και Lincoln. Το FBI έκανε ανακοίνωση σε όλους τους κατοίκους να παραμείνουν εντός των σπίτιων τους μέχρι νεωτέρας διαταγής. Την ίδια στιγμή στη περιοχή έφτασαν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και του FBI, ελικόπτερα, ειδικά οχήματα και διακόπηκε κάθε μετακίνηση σε όλη τη περιοχή εκτός του αεροδρομίου. Επίσης, έκλεισαν όλες οι ιδιωτικές και δημοσίες επιχειρήσεις μέχρι νεωτέρας διαταγής από τις αρχές. Συγκεκριμένα, Στη περιοχή κατεύθασαν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά ειδικά αποσπάσματα από τις ακόλουθες υπηρεσίες:

 • Ειδικές μονάδες της αστυνομίας (SWAT)
 • Ειδικές μονάδες από της υπηρεσία όπλων και εκρητκικών (ATF)
 • Πράκτορες από το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας (DHS)
 • Η εθνοφυλακή των ΗΠΑ (National Guard of the United States)
 • Αστυνομικοί από το τμήμα της Βοστώνης (Boston Police Department)
 • Αστυνομικοί από το τμήμα του Γουότερταουν (Watertown Police Department)
 • Αστυνομικοί από τη πολιτειακή αστυνομία της Μσαχουσέτης (Massachusetts State Police Department)
 • Ειδικοί στην αντιτρομοκρατία από το FBI

Η συνολική δύναμη ξεπερνούσε τους 2000 άντρες και ξεκίνησαν την έρευνα σε όλα τα σπίτια της περιοχής με φυσικά και ηλεκτρονικά μέσα.

boston_bomba_23

Μετά από δύο ώρες το FBI έκανε ανακοίνωση στους κάτοικους μπορούν να κυκλοφορούν εκτός των σπιτιών τους αλλά όχι σε δημόσιους χώρους. Ένας κάτοικος είδε στο σκάφος που είχε στο κήπο του ίχνη από αίμα και ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία.

boston_bomba_24

Αρχικά με ελικόπτερα και εν συνεχεία με θερμικές κάμερες οι αστυνομικοι εντόπισαν έναν άνθρωπο μέσα. Κατόπιν διαπραγματεύσεων μίας ώρας και αρκετούς πυροβολισμούς προς τη βάρκα από τις μονάδες SWAT, ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ βγήκε και παραδώθηκε με αρκετά τραύματα από πυροβολισμούς. Εδώ τον βλέπετε μόλις έχει βγει από μία φωτογραφία που δημοσίευσε ο υπαστυνόμος της Πολιτειακής Αστυνομίας της Μασαχουσέτης, κύριος Σον Μέρφι με το λέϊζερ του ελέυθερου σκοπευτή των SWAT που είναι έτοιμος να εξουδετερώσει τον επικίνδυνο εγκληματία αν χρειαστεί.

boston_bomba_25

Η φωτογραφία είναι από τη Παρασκεύη 19 Απριλίου στις 08:42 το πρωί. Μετά από τη 16ώρη ανάκριση από πέντε διαφορετικούς ανακριτές, στις 22 Απριλίου 2013 το Δικαστήριο της Μασαχουσέτης έκανε τη πρώτη ακρόαση με ένα κατηγορητήριο 33 κακουργηματικών πράξεων. Το εν λόγω κατηγορητήριο είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο και μπορείτε να το βρείτε εδώ. Ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει:

 • Χρήση όπλου μαζικής καταστροφής με θανατηφόρα αποτελέσματα
 • Κατοχή και χρήση όπλου σε βίαιο θανατηφόρο έγκλημα
 • Χρήση βόμβας σε δημόσιο χώρο με θανατηφόρα αποτελέσματα
 • Πρόθεση για κακόβουλη καταστροφή περιουσίας
 • Κλοπή αυτοκινήτου με αποτέλεσμα σοβαρές σωματικές βλάβες
 • Παρέμβαση στη κοινωνία με χρήση, συνέργεια και βοήθεια απειλών

Καθώς και αρκετές ακόμη. Τέλος, συζητείται η θανατική ποινή όμως λόγω του τεράστιου όγκου των δεδομένων η δίκη είναι ακόμα σε εξέλιξη με την επόμενη να λαμβάνει χώρα στις 5 Ιανουαρίου 2015.

boston_bomba_26

 
Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός
Δυστυχώς, ο αυτοσχέδιος μηχανισμός χύτρας ταχύτητος δεν είναι κάτι καινούργιο και μπορεί να κατασκευαστεί με πολύ απλά υλικά. Η αρχή λειτουργίας της είναι παρόμοια με αυτή μίας χειροβομβίδας, η χύτρα ταχύτητος ασφαλίζεται και μέσα περιλαμβάνει ένα κύριο γέμισμα και θραύσματα. Η πυροδότηση του οδηγεί στην απότομη διαστολή των αερίων που είναι πιο ισχυρά από τα επίπεδα αντοχής της χύτρας. Ως αποτέλεσμα η χύτρα σπάει και τα κομμάτια της μαζί με τα θραύσματα που περιέχει ταξιδεύουν προς όλες τις κατευθύνσεις με μεγάλη ταχύτητα.

boston_bomba_27

Ως εκρηκτική ύλη οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν απλή μαύρη πυρίτιδα (μπορείτε να διαβάσετε περισσόστερα εδώ) που είχαν αφαιρέσει από μεγάλη ποσότητα πυροτεχνημάτων. Η επόμενη φωτογραφία είναι από τα περιεχόμενα μίας τσάντας του Τζοχάρ Τσαρνάεφ που βρέθηκε στη φοιτητική εστία.

boston_bomba_28

Το καπάκι της χύτρας είχε ασφαλιστεί για δημιουργία ακόμα μεγαλύτερης πίεσης με βίδες όπως βλέπετε από την επόμενη φωτογραφία από το συμβάν. Η παρακάτω φωτογραφία είναι από τις 16 Απριλίου 2013 δημοσιευμένη από το Διακλαδικό Ειδικό Απόσπασμα Αντιτρομοκρατίας της Αστυνομίας της Βοστώνης μέσω του δικτύου Reuters.

boston_bomba_29

Για θραύσματα, οι βομβιστές χρησιμοποίησαν διαφορετικά μεταλλικά αντικείμενα όπως καρφιά, βίδες, σφαιρίδια, κτλ. Βλέπετε ένα καρφί και δύο τέτοια μεταλλικά σφαιρίδια στην επόμενη φωτογραφία από την ίδια πηγή.

boston_bomba_30

Παραπάνω δείξαμε μέρος του ηλεκτρονικού πυροδοτικού μηχανισμού, συγκεκριμένα τη μπαταρία που δίνει ικανή ισχύ για τη πυροδότηση του ηλεκτρικού πυροκροτητή. Ωστόσο, για μηχανισμό καθυστέρησης οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν ένα απλό χρονόμετρο κουζίνας όπως αυτό που βλέπετε εδώ.

boston_bomba_31

Το χρονόμετρο ήταν το μόνο που βρίσκονταν ανάμεσα στο κύκλωμα του ηλεκτρικού πυροκροτητή και της μπαταρίας. Έτσι, όταν έφτανε στο μηδέν έκλεινε το κύκλωμα και πυροδοτούσε τον πυροκροτητή. Βλέπετε μία αναπαράσταση του μηχανισμού εδώ.

boston_bomba_32

Μπορεί να ακούγεται πολύπλοκο αλλά είναι αρκετά απλό. Ουσιαστικά, ανοίγουμε το χρονόμετρο και βρίσκουμε με ένα πολύμετρο το θετικό πόλο στο ηχειάκι που έχει μέσα.

boston_bomba_33

Είτε τον αποσυνδέουμε είτε συνδέουμε πάνω του ένα δεύτερο καλώδιο που θα πηγαίνει στο πρώτο πόδι (πύλη) από ένα θυρίστορ, ή πιο σωστά ελεγχόµενος ανορθωτής πυριτίου (SCR) όπως αυτός που βλέπετε εδώ.

boston_bomba_34

Στη συνέχεια συνδέουμε στο δεύτερο πόδι του θυρίστορ το θετικό πόλο της μπαταρίας μας που είναι ανάλογη με τις απαιτήσεις του ηλεκτρικού πυροκροτητή και στο τρίτο πόδι το ένα από τα δύο καλώδια του πυροκροτητή. Αυτό που θα συμβεί όταν το χρονόμετρο φτάσει στο μηδέν και στείλει ρεύμα στο ηχειάκι, το θυρίστορ θα κλείσει το κύκλωμα μεταξύ της μπαταρίας και του πυροκροτητή πυροδοτώντας τον. Βλέπετε ένα αρκετά απλό διάγραμμα με τα παραπάνω εδώ.

boston_bomba_35

Το αποτέλεσμα είναι μία συσκευή πυροδότησης που μοιάζει με αυτή της επόμενης φωτογραφίας.

boston_bomba_36

Και αν κρίνουμε από τις δημοσιευμένες φωτογραφίες φαίνεται πως αυτό ακριβώς είχαν χρησιμοποιήσει οι δύο Τσετσένοι τρομοκράτες σε αυτή την υπόθεση. Εδώ βλέπετε μία φωτογραφία από το χώρο της δεύτερης έκρηξης στη βομβιστική επίθεση της Βοστώνης που μελετάμε.

boston_bomba_37

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε ότι από το 2003 που εμφανίστηκε πρώτη φορά η βόμβα χύτρας ταχύτητας μέχρι και σήμερα έχει γίνει τόσο συνηθισμένο όπλο στα χέρια των τρομοκρατών που οι περισσότερες σχολές πυροτεχνουργών το περιλαμβάνουν στη βασική εκπαίδευση. Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπετε ένα εκπαιδευτικό αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανιμό χύτρας ταχύτητας.

boston_bomba_38

το βρήκαμε εδώ

Υποθέσεις
#Υπόθεση #Βόμβα #στο #Μαραθώνιο #της #Βοστώνης

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...