News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Υπόθεση Μωχάμεντ Ζουάρι | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Σε αυτό το άρθρο μας θα δούμε μία εξαιρετικά εκτελεσμένη εξουδετέρωση στόχου υψηλής αξίας από το Δεκέμβριο του 2016. Ήταν μία επιχείρηση που εικάζεται ότι εκτελέστηκε από την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, τη Μοσάντ (ή «Ινστιτούτο» στα ελληνικά), και θα καταλάβετε και μόνοι σας τους λόγους σε αυτό το άρθρο. Όπως είναι γνωστό, η υπηρεσία αυτή δε περιορίζεται στη συλλογή πληροφοριών, αλλά έχει αρκετές επιχειρησιακές ομάδες όπως η Κίντον και η Μασάντα που ενεργούν άμεσα για την άμυνα και ασφάλεια του έθνους τους. Μία τέτοια περίπτωση ήταν και η εξουδετέρωση του επικίνδυνου τυνήσιου αεροναυπηγού Μωχάμεντ Ζουάρι που τον βλέπετε και παρακάτω.

Πηγή: Assabah.com.tn

Ο Μ. Ζουάρι γεννήθηκε το 1967 στη πόλη Σφαξ της Τυνησίας. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον ισλαμικό πολιτικό χώρο και ήταν ενεργό μέλος του μουσουλμανικού πολιτικού κόμματος Ενάχντχα στη Τυνησία. Εκεί σπούδασε επίσης αεροναυπηγία ως μηχανικός. Ωστόσο, το 1991 το καθεστώς του προέδρου της Τυνησίας, Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, έκανε σοβαρές διώξεις στο Ενάχντχα και έτσι ο Μ. Ζουάρι σε ηλικία περίπου 24 ετών αποφάσισε να φύγει από τη χώρα και να μεταναστεύσει στη Συρία. Βλέπετε μία ακόμα φωτογραφία του Μωχάμεντ Ζουάρι παρακάτω εργαζόμενος σε μία μικρή εταιρία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Πηγή: JawharaFM.net

Ο Μωχάμεντ Ζουάρι ήταν ένας μηχανικός που είχε ασχοληθεί επαγγελματικά με σχεδιασμό και κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αυτό σε συνδυασμό με τις πολιτικές και θρησκευτικές του πεποιθήσεις έκανε τη παραστρατιωτική μουσουλμανική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς (ή «Ισλαμικό Αντιστασιακό Κίνημα» στα ελληνικά) να τον πλησιάσει τις αρχές του 2000. Ο στόχος τους ήταν να τον πληρώσουν αλλά και να τον προστατέψουν με αντάλλαγμα την ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου πολεμικού αεροσκάφους βάσει σχεδίων που τους είχε δώσει η κυβέρνηση του Ιράν, ήταν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Αμπαμπίλ-1 (ή «أبابيل1» στα αραβικά). Ο Μ. Ζουάρι μαζί με τον Νιντάλ Φαραχάτ ξεκίνησαν το σχεδιασμό και μέσα σε λίγα χρόνια είχαν κατασκευάσει τρεις διαφορετικές εκδόσεις. Το A1A (κατασκοπευτικό), το A1B (βομβαρδιστικό), και το A1C (επιθέσεων αυτοκτονίας/εναέρια βόμβα). Βλέπετε παρακάτω το A1A σε μία φωτογραφία από ένα βίντεο-απειλή που είχε δημοσιεύσει η Χαμάς.

Πηγή: BreakingNews.sy

Υποθέτουμε ότι έπειτα από αυτό ήδη οι ισραηλινές αρχές θα είχαν αρχίσει να αναζητούν τους σχεδιαστές αυτών των όπλων. Αλλά δε χρειάστηκε και μεγάλη προσπάθεια καθώς πολύ σύντομα ο ίδιος ο Μ. Ζουάρι δημοσίευσε στη προσωπική ιστοσελίδα του ως μέρος του βιογραφικού του ότι είναι μηχανικός μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ταξιαρχία Ιζ αλ-Ντιν αλ-Κασάμ. Για όσους δε το γνωρίζουν η Ταξιαρχία Ιζ αλ-Ντιν αλ-Κασάμ είναι η ένοπλη οργάνωση της Χαμάς. Μάλιστα είχε βγει να μιλήσει και ως εκπρόσωπος της Ταξιαρχίας Ιζ αλ-Ντιν αλ-Κασάμ αναφορικά με τα επιτεύγματα του και σε βίντεο.

Πηγή: Arabi21.com

Μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι η Μοσάντ σε αυτό το σημείο σίγουρα θα τον παρακολουθούσε στενά αλλά προφανώς δε τον θεωρούσε αρκετά μεγάλη απειλή για να κάνει μία ριψοκίνδυνη επιχείρηση εξουδετέρωσης σε ξένη εχθρική χώρα. Τελικά, το έργο του έφερε θανατηφόρα αποτελέσματα λίγα χρόνια αργότερα. Κατά το πόλεμο της λωρίδας της Γάζας το 2014 η Χαμάς χρησιμοποίησε και τα τρία αυτά μη επανδρωμένα αεροχήματα σε επιθέσεις κατά του Ισραήλ δεκάδες φορές και ο Μωχάμεντ Ζουάρι έγινε γρήγορα ένας ήρωας για τη Χαμάς. Είχαν κάνει το πρόσωπο του πανό και αφίσες, τα αεροχήματα του ήταν σε παρελάσεις της παραστρατιωτικής οργάνωσης, και όλοι πλέον γνώριζαν ποιος κρύβονταν πίσω τους.

Πηγή: Ultrasawt.com

Η Μοσάντ έπρεπε να σταματήσει αυτή την απειλή προτού προχωρήσει παραπέρα. Όμως ο Μ. Ζουάρι ήταν πολύ έξυπνος και το γνώριζε αυτό. Γι’αυτό δεν επισκέπτονταν ποτέ κράτη που δεν ήταν μουσουλμανικά. Κάτι που σημαίνει ότι η Μοσάντ δεν είχε πολλές ευκαιρίες να δράσει σε ένα ασφαλές επιχειρησιακά περιβάλλον. Κάπως έτσι ξεκίνησε η επιχείρηση εξουδετέρωσης του Μωχάμεντ Ζουάρι. Η επιλογή της χώρας έγινε, ήταν η Τυνησία όπου ο στόχος θα ένοιωθε πιο ασφαλής και η νομοθεσία είναι πιο ευνοϊκή ακόμα και αν γίνονταν σύλληψη της ομάδας εξουδετέρωσης.

Πηγή: Jaridatelfejr.com

Τελικά, η επιχείρηση έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου του 2016 έπειτα από πιθανότατα μήνες προετοιμασίας. Ένας Ούγγρος δημοσιογράφος αγνώστων στοιχείων είχε οργανώσει μία συνέντευξη με τον Μ. Ζουάρι στη πόλη όπου γεννήθηκε, στη Σφαξ. Μετά τη συνέντευξη ο Μ. Ζουάρι πήγε προς το μαύρο αυτοκίνητο που οδηγούσε αλλά λίγο πριν βάλει μπροστά ένα ασημί βαν του έκλεισε το δρόμο. Από το βαν κατέβηκαν τέσσερα άτομα και τον πυροβόλησαν 20 φορές με πιστόλια διαμετρήματος 9 χιλιοστών με σιγαστήρες από τη πλευρά του συνοδηγού σύμφωνα με τις αναφορές. Από αυτές, 4 σφαίρες τον βρήκαν στο σώμα και 3 στο κεφάλι από τις οποίες πέθανε επί τόπου. Βλέπετε δύο φωτογραφίες από το σημείο λίγα λεπτά μετά την επίθεση παρακάτω. Αριστερά είναι το όχημα και δεξιά το νεκρό σώμα του Μ. Ζουάρι στη θέση του οδηγού.

Πηγή: Alalam.ir

Από την υπόθεση αυτή η κυβέρνηση της Τυνησίας είπε ότι αναζητά τόσο τον Ούγγρο δημοσιογράφο όσο και κάποιον Βέλγο και έναν Μαροκινό ενώ δηλώνει ότι 8 άτομα έλαβαν μέρος στην επιχείρηση εξουδετέρωσης. Παρ’όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένας από τους οκτώ. Το μόνο που βρέθηκε ήταν δύο πιστόλια με σιγαστήρες στο ασημί βαν που είχε νοικιαστεί με ψεύτικα στοιχεία και αφέθηκε σε ερημική τοποθεσία. Και η υπόθεση δε σταματάει εκεί, όταν οι αρχές έφτασαν στο τόπο του εγκλήματος είδαν ότι ακριβώς απέναντι ήταν μία ταβέρνα που είχε κάμερες ασφαλείας προς το σημείο που έγινε η επίθεση. Όταν όμως πήγαν στον υπολογιστή που κατέγραφε τα βίντεο τους περίμενε μία έκπληξη. Ο υπολογιστής είχε μολυνθεί από κάποιον ιό ο οποίος δεν είχε κάνει τίποτα πέραν του να διαγράψει όλα τα καταγεγραμμένα βίντεο από τις κάμερες παρακολούθησης.

Πηγή: Mosaiquefm.net

Ασφαλώς, η Χαμάς πλέον ανοικτά έκανε εκδηλώσεις προς τιμήν του ήρωα τους συνοδευόμενες από απειλές κατά του Ισραήλ όπως η χαρακτηριστική επίσημη δήλωση της Χαμάς μέσω του εκπροσώπου τύπου της ότι: «Το αίμα του στρατηγού μας δε χύθηκε άδικα, ήρθε η ώρα να κόψουμε τα χέρια των προδοτών και δειλών Σιωνιστών». Από τη πλευρά του Ισραήλ η μοναδική δήλωση έγινε από τον Υπουργό Αμύνης, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν όταν ερωτήθηκε εάν το Ισράηλ έχει οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση και η δήλωση ήταν ήταν ιδιαίτερα αινιγματική καθώς είπε μόνο: «Το Ισραήλ θα συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντα του, και αυτός ο Μωχάμεντ Ζουάρι σίγουρα δεν ήταν και κανένας υποψήφιος για Νόμπελ ειρήνης».

Πηγή: AlwatanNews.net

Όσοι ασχολούνται με το χώρο των πληροφοριών αμέσως αναγνώρισαν ότι όλη η επιχείρηση «φωνάζει» Κιντόν (ένα τμήμα της Μοσάντ). Η Κίντον παραδοσιακά λειτουργεί σε τέσσερις ομάδες στις επιχειρήσεις εξουδετέρωσης στόχων υψηλής σημασίας υπό κάλυψη. Αρχικά στη περιοχή φτάνει η ομάδα προετοιμασίας που νοικιάζει οχήματα, σπίτια, κτλ. Μετά η ομάδα αυτή επιστρέφει στο Ισραήλ μέσω πολλών ενδιάμεσων προορισμών, και την αποστολή αναλαμβάνει η ομάδα παρακολούθησης. Λίγο πριν την επιχείρηση φτάνει και η ομάδα υποστήριξης που είναι εκεί για περίπτωση ανάγκης και ενσωματώνεται είτε στην ομάδα εξουδετέρωσης είτε στην ομάδα αναγνώρισης ανάλογα με τις ανάγκες. Όταν η ομάδα αναγνώρισης είναι έτοιμη ενεργοποιεί την ομάδα εξουδετέρωσης που ήδη έχει κάνει αρκετές πρόβες, συνήθως κάπου στο Ισραήλ. Τη στιγμή που η ομάδα εξουδετέρωσης δρα η ομάδα παρακολούθησης ήδη φεύγει από τη χώρα και τέλος, η ομάδα εκτέλεσης φεύγει από τη χώρα το ταχύτερο δυνατό μετά την ολοκλήρωση της αποστολής. Όλα ταιριάζουν άψογα με μόνη διαφορά τις κάμερες παρακολούθησης που ίσως να είναι μία εξέλιξη στο μοντέλο εργασίας της Κίντον ή ίσως μία νέα στενή συνεργασία με τη Μονάδα 8200. Η Μονάδα 8200 είναι το τμήμα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που εκτελεί κάθε είδους κυβερνο-επιθέσεις. Όπως είπαμε και κατά την εισαγωγή, ήταν μία άψογα εκτελεσμένη επιχείρηση εξουδετέρωσης στόχου υψηλής αξίας σε εχθρικό περιβάλλον και παρότι φαινομενικά απλή, απαιτεί πολύ σκληρή δουλειά για να φέρει σίγουρα αποτελέσματα. Όπως είχε γράψει και το περιοδικό ειδικού τύπου Spec Ops το 2013, «Η Κιντόν είναι μία από τις πιο ικανές και θανατηφόρες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων του πλανήτη». Παρ’όλα αυτά, δε ξέρουμε εάν ήταν η Κιντόν ή κάποιος άλλος πίσω από αυτή την επιχείρηση.

Πηγή: Kapitalis.com

το βρήκαμε εδώ

Ισραήλ,Τυνησία
#Υπόθεση #Μωχάμεντ #Ζουάρι #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...