News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

Υπόθεση Κιθ Τ. Κινιουνέν | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Αυτό το εξαιρετικό πρόσφατο παράδειγμα νομοταγών πολιτών που αμύνθηκαν με εξαιρετικό τρόπο δυστυχώς έχει εξαφανιστεί στα περισσότερα ΜΜΕ. Επίσης, απαγορεύεται η ανάρτηση του στα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως YouTube και Facebook. Εδώ θα δούμε τι ακριβώς συνέβη τη Κυριακή 29 Δεκεμβρίου του 2019 σε μία μικρή εκκλησία του Τέξας στις ΗΠΑ, και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό από τακτικής άποψης.

Πηγή: CNN.com

Το πρωί της Κυριακής 29 Δεκεμβρίου του 2019 ο 43 ετών Κιθ Τ. Κινιουνέν, που βλέπετε στη συνέχεια από παλαιότερη σύλληψη του, μπήκε στην εκκλησία West Freeway στη πολιτεία του Τέξας. Φορούσε ένα μακρύ μαύρο παλτό, ψεύτικο μούσι, περούκα, καπέλο και είχε κρυμμένη μία καραμπίνα όπου είχε κόψει μόνος του τη κάννη της κάτω από το παλτό. Ήταν ένα άτομο επισήμως με ψυχολογικά προβλήματα και έκανε συστηματική χρήση ναρκωτικών ουσιών που ήτο και ο λόγος παλαιοτέρων συλλήψεων του. Μάλιστα, συχνά πήγαινε σε αυτή την εκκλησία για συσσίτιο. Εικάζεται ότι το κίνητρο της επίθεσης του ήταν ότι η εκκλησία αρνούνταν να του παρέχει οικονομική βοήθεια. Κάτι το οποίο ζητούσε έντονα τις τελευταίες ημέρες πριν την επίθεση.

Πηγή: NBCFDW.com

Αυτό που θα δείτε στο ακόλουθο βίντεο από τη κάμερα ασφαλείας της εκκλησίας είναι την επίθεση του Κιθ Τ. Κινιουνέν. Στη συνέχεια θα αναλύσουμε σε μεγαλύτερο βάθος το τι έγινε και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό από τακτικής απόψεως αλλά και ως κοινωνία. Να τονίσουμε ότι πάρα πολλοί πολίτες είχαν εξαιρετική αντίδραση και σε καμία περίπτωση όσα γράφουμε δε στοχεύουν στο να κάνουμε τις ενέργειες τους να φαντάζουν ανεπαρκείς ή λανθασμένες. Απλά κάνουμε μία ανάλυση του περιστατικού για να δούμε τι μπορούμε να μάθουμε ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι όταν κάτι ανάλογο συμβεί και ίσως να είμαστε εμείς στη θέση τους.

Τώρα που είδατε το βίντεο της επίθεσης, πάμε να δούμε κάποια σημαντικά, κατά την άποψη μας, μαθήματα για όλους μας από αυτό το εξαιρετικό παράδειγμα πολιτών που προστατεύουν τους συνανθρώπους τους. Αρχικά, βλέπουμε τον υπεύθυνο ασφαλείας της εκκλησίας να σταματάει τον επιτιθέμενο (υποθέτουμε λόγω της περίεργης αμφίεσης του). Αυτό πιθανόν τον έκανε τον πρώτο στόχο του εγκληματία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Εδώ έχουμε το πρώτο ενδιαφέρον μάθημα. Παρότι ο εγκληματίας ήτο προσηλωμένος εις τον υπεύθυνος ασφαλείας, ξάφνου ένας ένοπλος πολίτης αντιλαμβάνεται την απειλή και επιχειρεί να σηκωθεί όρθιος και να τραβήξει το όπλο του. Εδώ έχουμε δύο σημαντικά μαθήματα για όλους μας. Πρώτον θα μπορούσε να τραβήξει το όπλο του κρυφά δίχως να αποσπάσει τη προσοχή του εγκληματία με τη τηλεγραφική του κίνηση, και δεύτερον, εφόσον αποφάσισε να σηκωθεί έπρεπε να εκτελέσει την αρχή του «εκτός του Χ». Με απλά λόγια, να απομακρυνθεί από το σημείο όπου βρίσκεται όσο τραβάει το όπλο του για να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης του για το διάστημα που δεν είναι οπλισμένος. Τον βλέπετε μέσα στο πράσινο πλαίσιο παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι σχεδόν κανένας πέραν των παραπάνω δεν έχει αντιληφθεί τη κατάσταση ζωής και θανάτου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, εδώ βλέπουμε ένα άτομο με αυξημένες τακτικές ικανότητες. Ήταν ο άνθρωπος που βλέπετε στη συνέχεια στο πορτοκαλί πλαίσιο. Ενώ κανένας πέραν των τριών αντρών δεν έχει αντιληφθεί τι γίνεται, αυτός ο 70 ετών άντρας βλέπουμε να γονατίζει εκτελώντας μία εκπληκτική τακτική ενέργεια όπως θα δείτε σε λίγο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ο εγκληματίας αλλάζει τη προσοχή του από τον υπεύθυνο ασφαλείας στον ένοπλο άντρα που τηλεγραφικά τραβάει το πιστόλι του. Ασφαλώς, με τον ήχο του πυροβολισμού αντιλαμβάνονται όλοι το τι συμβαίνει.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σχεδόν αμέσως, στρέφεται στον υπεύθυνο ασφαλείας που τον πυροβολεί επίσης σχεδόν εξ’επαφής. Σε αυτό το σημείο ακόμα δεν υπάρχει κάποια έντονη αντίδραση από τα περισσότερα άτομα. Ωστόσο, ο 70χρονος που είχε γονατίσει για να καλυφθεί και να βγάλει κρυφά το πιστόλι του τώρα σηκώνεται σταθερά με μία καλή στάση βολής με δύο χέρια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ο άντρας αυτός εκτελεί εν συνεχεία μία εξαιρετική βολή στο κεφάλι του εγκληματία από σχετικά μεγάλη απόσταση (περίπου 15 μέτρα) για τέτοιου είδους βολές ακριβείας. Ο άντρας αυτός ήταν ο κύριος Τζακ Ουίλσον, πρώην ιδιωτικός υπάλληλος και εθελοντής έφεδρος βοηθός σερίφη χωρίς ποτέ όμως να έχει συμμετάσχει σε αστυνομικές δράσεις πέραν ασκήσεων και εκπαιδεύσεων. Ωστόσο, ήταν λάτρης των όπλων και μάλιστα συχνά οργάνωνε μικρά μαθήματα-ασκήσεις για συμπολίτες του σε τακτικές ένοπλης μάχης σε τοπικό σκοπευτήριο. Μετέπειτα έκανε την ακόλουθη δήλωση σε συνέντευξη του.


«Η μόνη καθαρή βολή που είχα ήταν στο κεφάλι του γιατί υπήρχαν πολλοί άνθρωποι γύρω που δεν είχαν καν σκύψει. Είχα μόνο μία ευκαιρία»


Στο παρακάτω στιγμιότυπο φαίνεται και κάτι να πετάγεται από το κεφάλι του εγκληματία που επιβεβαιώνει τη πολύ εύστοχη και ψύχραιμη βολή του κυρίου Τ. Ουίλσον στο κεφάλι του εγκληματία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα τα παραπάνω δε διήρκεσαν ούτε 20 δευτερόλεπτα. Στα επόμενα δευτερόλεπτα είδαμε περισσότερους νομοταγείς ένοπλους πολίτες να καλύπτουν το χώρο γρήγορα. Συνολικά 8 νομοταγείς ένοπλοι πολίτες εκ των οποίων ήταν 7 άντρες και μία γυναίκα. Αυτό που δεν είδαμε κανέναν όμως να κάνει είναι να λαμβάνει θέση ηγεσίας για τη διαχείριση της κρίσης. Για παράδειγμα, τους βλέπουμε όλους να συγκεντρώνονται στην απειλή ώστε να μπορέσουν να έχουν μεγαλύτερη ισχύ πυρός σε περίπτωση που προσπαθήσει να σηκωθεί ή να κάνει κάποιου άλλου είδους ύποπτη κίνηση (π.χ. να προσπαθήσει να πυροδοτήσει κάποιο εκρηκτικό μηχανισμό), αλλά δε βλέπουμε κανέναν να καλύπτει τις εξόδους ή να διατάζει τους ένοπλους σε περιμετρική άμυνα για προστασία από τυχόν άλλους επιτιθέμενους που ίσως να ήταν το δεύτερο κύμα. Βλέπετε κάποιους από τους ένοπλους νομοταγείς πολίτες μέσα στα μπλε πλαίσια παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αυτή η έλξη των νομοταγών ένοπλων πολιτών να καλύψουν με τα όπλα τους την απειλή ώστε να είναι σίγουροι ότι δε θα μπορέσει να αντεπιτεθεί, οδηγεί σε ελάχιστα δευτερόλεπτα στη παρακάτω πολύ δυσμενή τακτική κατάσταση. Όπως βλέπετε και μόνοι σας όλοι είναι συγκεντρωμένοι στο σημείο όπου βρίσκεται ο εγκληματίας για τυχόν αντεπίθεση, κανένας δε καλύπτει άλλα μέρη της εκκλησίας, και μάλιστα το άτομο στο κόκκινο πλαίσιο παρακάτω είναι σε μία θέση που θα οδηγούσε σχεδόν σίγουρα σε φίλια πυρά εάν οι υπόλοιποι αναγκάζονταν να ανοίξουν πυρ προς τον εγκληματία σε αυτό το σημείο. Πρέπει να αναφέρουμε ασφαλώς σε αυτό το σημείο ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, ο λόγος που δεν άνοιξαν πυρ οι 7 εκ των 8 ενόπλων νομοταγών πολιτών ήτο διότι ανέφεραν ότι δεν είχαν καθαρό πεδίο. Κάτι που δείχνει έμπρακτα ότι ακόμα και άτομα χωρίς καμία επίσημη ή ελάχιστη εκπαίδευση στην οπλοχρησία έπραξαν το σωστό για τους συνανθρώπους τους όταν βρέθηκαν σε μία κρίσιμη κατάσταση. Με απλά λόγια, οι καλοί άνθρωποι τείνουν να κάνουν καλές πράξεις ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε την αντίδραση κάποιων άλλων ατόμων. Για παράδειγμα, τα άτομα που βλέπετε στα ακόλουθα πλαίσια κίτρινου χρώματος. Τα άτομα αυτά καθ’όλη τη διάρκεια του περιστατικού δεν έκαναν οποιαδήποτε αντίδραση. Είναι απολύτως λογικό ότι δε σκέφτονται όλοι οι άνθρωποι ως προστάτες. Ωστόσο, εάν δε μπορείτε να σώσετε τις ζωές άλλων (όπως οι παραπάνω νομοταγείς ένοπλοι πολίτες-προστάτες), τότε μειώστε τις απώλειες σώζοντας τουλάχιστον τη ζωή σας. Τα άτομα αυτά δε μετακινήθηκαν καθόλου. Θα μπορούσαν έστω να φύγουν, όπως έκαναν πολλοί άλλοι, όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Αντίστοιχα, οι προστάτες που προαναφέραμε θα μπορούσαν να τους «ξυπνήσουν» φωνάζοντας-διατάζοντας το πλήθος με φράσεις όπως «Όπλο! Όπλο! Όλοι έξω!» ή κάτι ανάλογο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Και έχοντας ολοκληρώσει αυτή τη σύντομη ανάλυση, σας προτείνουμε να δείτε ακόμα μία φορά το βίντεο υπό το πρίσμα μίας κριτικής τακτικής σκέψης, και να μάθετε από αυτό. Να επαναλάβουμε, δε κρίνουμε αρνητικά κανέναν από τους ανθρώπους για το πως αντέδρασαν, απλά χρησιμοποιούμε αυτό το περιστατικό για να μάθουμε και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στο μέλλον. Εφόσον κατάφεραν να λήξουν την απειλή τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά, έκαναν εξαιρετική δουλειά (πολύ καλύτερη από πάρα πολλές αστυνομικές υπηρεσίες). Αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Αυτή η υπόθεση δείχνει περίτρανα το πόσο σπουδαίο είναι να οπλοφορούν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται. Όλο το περιστατικό δε κράτησε παραπάνω από 25 δευτερόλεπτα. Σκεφτείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα εάν ο μόνος ένοπλος ήταν ο εγκληματίας (ο οποίος παρεμπιπτόντως είχε προμηθευτεί και τροποποιήσει παράνομα το όπλο του). Οι εγκληματίες πάντα θα βρίσκουν τρόπους να οπλίζονται, αλλά εδώ βλέπουμε τι συμβαίνει όταν και οι νομοταγείς πολίτες είναι εξίσου έτοιμοι και οπλισμένοι να προστατέψουν τη ζωή τους και τις ζωές των συμπατριωτών τους. Ο μόνος που μπορεί να σταματήσει έναν ένοπλο εγκληματία, είναι ένας ένοπλος καλός άνθρωπος. Ελπίζουμε αυτό να γίνει μάθημα σε όλους και περισσότερα κράτη να υιοθετήσουν την αρετή και αξία των ένοπλων πολιτών στη προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Πηγή: NBCNews.com

Κλείνοντας, παραπάνω βλέπετε μία φωτογραφία του ήρωα της υπόθεσης αυτής, του 70χρονου κυρίου Τζακ Ουίλσον, ο οποίος με υπερηφάνεια δήλωσε στο τοπικό τύπο «χαίρομαι που αφαίρεσα αυτό το κακό από τη κοινωνία μας». Χάρη στην εκπαίδευση του και στο ότι πάντα και παντού οπλοφορεί κατάφερε να εκτελέσει μία πολύ δύσκολη βολή όταν χρειάστηκε, σώζοντας δεκάδες ζωές αθώων συνανθρώπων του.

το βρήκαμε εδώ

Υποθέσεις
#Υπόθεση #Κιθ #Κινιουνέν #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...