News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

Υπόθεση Αμπντουλμουταλάμπ | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Η υπόθεση αυτή αφορά την πτήση 253 της εταιρίας Northwest Airlines από το Άμστερνταμ προς το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ στις 25 Δεκεμβρίου 2009. Ήταν μία απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης που ευτυχώς απέτυχε. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι ακριβώς συνέβη σε εκείνη την πτήση.

Σημείο Συμβάντος
Το συμβάν έλαβε χώρα τη παραμονή Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου) του 2009. Εκείνη την ημέρα, στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ της Ολλανδίας επιβιβάστηκε ο Νιγηριανός Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ στην πτήση 253 της Northwest Airlines με προορισμό το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ. Η πτήση εκτελούνταν με ένα αεροσκάφος τύπου Airbus A330-323E με τα διακριτικά της Delta Airlines καθώς οι δύο εταιρίες είχαν συγχωνευτεί. Περίπου 40 λεπτά πριν την προσγείωση του αεροπλάνου (στις 11:00 τοπική ώρα) ο Αμπντουλμουταλάμπ επιχείρησε να πυροδοτήσει εκρηκτικά που είχε μαζί του.
 

Περιστατικό
Όλα ξεκίνησαν τη Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009 όταν ο 23-χρονος Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ ξεκίνησε το ταξίδι του από το Λάγος της Νιγηρίας. Είχε κλείσει εισιτήριο αξίας $2831, το οποίο είχε πληρώσει με μετρητά, για το αεροπορικό ταξίδι Λάγος-Άμστερνταμ-Ντιτρόιτ με ημερομηνία επιστροφής τις 8 Ιανουαρίου 2010. Στις 24 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 23:00 φτάνει η πτήση 588 της KLM από Λάγος στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ της Ολλανδίας με αεροσκάφος τύπου Boeing 777.

flight_253_02

Εκεί ο Αμπντουλμουταλάμπ κάνει check-in για την επόμενη πτήση του χωρίς να έχει κάποια αποσκευή εκτός της χειραποσκεύης του. Η πτήση του ήταν η 253 της Northwest Airlines με προορισμό το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ και ώρα άφιξης 11:40 τοπική ώρα. Εκεί το πρώτο συμβάν καταγράφηκε από ένα ζευγάρι Αμερικανών που περίμεναν στην ουρά πίσω του, ήταν ο Kurt και η Lori Haskell που τους βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

flight_253_03

Το ζεύγος Haskell έγινε μάρτυρας μιας περίεργης συμπεριφοράς από ένα νεαρό Νιγηριανό που ήταν παρέα με έναν καλοντυμένο άντρα γύρω στα 50 που μιλούσε πολύ καλά Αγγλικά με Αμερικάνικη προφορά. Σύμφωνα με το ζευγάρι, ο καλοντυμένος άντρας είπε «Πρέπει να βάλετε σε αυτή τη πτήση αυτό το παιδί και ας μην έχει διαβατήριο. Το έχουμε κάνει πολλές φορές, είναι από το Σουδάν». Η ασφάλεια του αεροδρομίου τους οδήγησε και τους δύο εκτός της ουράς αναμονής αλλά όπως αποδείχθηκε τελικά ο Αμπντουλμουταλάμπ επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο με νόμιμο Νιγηριανό διαβατήριο.

Η Northwest Airlines ήταν μέρος της Delta και έτσι η πτήση έγινε με ένα αεροπλάνο της Delta (το αεροσκάφος N820NW) τύπου Airbus A330-323E με τρεις κυβερνήτες, 8 άτομα ως πλήρωμα θαλάμου επιβατών, και 279 επιβάτες. Η πτήση αναχώρησε από το Άμστερνταμ στις 08:45 τοπική ώρα. Το εισιτήριο που είχε κλείσει ο Αμπντουλμουταλάμπ ήταν για τη θέση 19A, μία θέση πολύ κοντά στις δεξαμενές καυσίμων του αεροσκάφους. Είναι το σημείο που βλέπετε σε κόκκινο χρώμα παρακάτω.

flight_253_04

Πολλοί επιβάτες είδαν τον Αμπντουλμουταλάμπ να πηγαίνει αρκετές φορές στην τουαλέτα για μεγάλη διάρκεια (20 ή και παραπάνω λεπτά) και όταν επέστρεφε σκεπάζονταν με μία κουβέρτα προσποιούμενος στομαχικές διαταραχές. Περίπου 40 λεπτά πριν τη προσγείωση του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ (περίπου στις 11:00 τοπική ώρα) ο Αμπντουλμουταλάμπ πυροδοτεί ένα πλαστικό εκρηκτικό με χημική αντίδραση αλλά λόγω κακής πυροδότησης γίνεται μόνο μία μικρή έκρηξη. Οι επιβάτες τη περιγράφουν όπως ο θόρυβος μίας κροτίδας. Όλοι αμέσως αντιλαμβάνονται το συμβάν καθώς βλέπουν καπνό και φωτιά στο παντελόνι του τρομοκράτη.

flight_253_13

Ο Ολλανδός Jasper Schuringa βρίσκονταν ακριβώς απέναντι του, στη θέση 20J. Ήταν ένας 32-χρονος σκηνοθέτης από το Άμστερνταμ. Αμέσως επιτέθηκε στον τρομοκράτη και αφού τον ακινητοποίησε είδε ότι είχε το παντελόνι του κατεβασμένο και καθώς προσπαθούσε με τα χέρια του να σβήσει τη φωτιά είδε μια σύριγγα σχεδόν λιωμένη που αμέσως την απομάκρυνε. Εδώ βλέπετε τον Jasper Schuringa που υπέστη μικρούς τραυματισμούς από τη συμπλοκή.

flight_253_05

Το πλήρωμα επενέβη γρήγορα με πυροσβεστήρες και έσβησε τη φωτιά. Ο J. Schuringa σήκωσε τον Αμπντουλμουταλάμπ που έφερε σοβαρά εγκαύματα στο πόδι του και τον οδήγησε στη πρώτη θέση. Με τη βοήθεια του πληρώματος τον έγδυσαν για να εντοπίσουν την εκρηκτική ύλη και τον έδεσαν με πλαστικές χειροπέδες που διέθετε το αεροσκάφος. Αυτό που εντυπωσίασε όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του ήταν ότι δεν έφερε καμία αντίσταση και ήταν απόλυτα ήρεμος παρά το σοβαρό τραυματισμό του και την αποτυχημένη επίθεση. Λόγω του συναγερμού φωτιάς ο πιλότος παρότι δε γνώριζε τη συμβαίνει ζήτησε άμεση βοήθεια και καθυστέρησε την προσγείωση που πραγματοποιήθηκε ακριβώς στη 13:00. Πρώτα στο αεροσκάφος επιβιβάστηκε το ειδικό ρομπότ της ομάδας εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών. Εν συνεχεία συνελήφθη ο τρομοκράτης που τον βλέπετε εδώ κατά τη σύλληψη.

flight_253_06

Το αεροπλάνο οδηγήθηκε μακριά από το αεροδρόμιο όπου ομάδες του FBI έκαναν εκτενή εγκληματολογική έρευνα ενώ ταυτόχρονα η TSA ανέκρινε όλους τους επιβάτες. Ο τρομοκράτης είχε ένα αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό αποτελούμενο από εκρηκτική ύλη ραμμένη στο εσώρουχο του και μία σύριγγα με ένα χημικό που ήταν ικανό να το πυροδοτήσει. Όπως αποδείχθηκε έπειτα από έρευνα των αρχών ο Αμπντουλμουταλάμπ ήταν απεσταλμένος σε αποστολή από την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα έπειτα από την εκπαίδευση του σε στρατόπεδο της στην Υεμένη.

 

Πληροφορίες για τον Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ
Ο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ είχε 15 αδέρφια και γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1986 στη Καντούνα της Νιγηρίας. Μία μουσουλμανική περιοχή της χώρας. Από τη σχολική εποχή ακόμα ήταν δημοφιλής σε όλους τους γνωστούς του για την λατρεία του στον Ισλαμισμό. Κατά το 2004-2005 σπούδασε στην Υεμένη και ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία επισκέφθηκε τις ΗΠΑ (2004). Αμέσως μετά ο Αμπντουλμουταλάμπ μετακόμισε στην Αγγλία όπου την περίοδο από το Σεπτέμβριο του 2005 έως τον Ιούνιο 2008 φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London) από όπου και αποφοίτησε με πτυχίο στη Μηχανολογία. Την ίδια περίοδο ήταν ο πρόεδρος της Ισλαμικής κοινότητας του πανεπιστημίου και η Αγγλική υπηρεσία πληροφοριών (MI5) είχε αρκετές υποψίες λόγω της επικοινωνίας του με εξτρεμιστές τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και εκτός.

flight_253_07

Τον Ιούνιο του 2008 έβγαλε βίζα πολλαπλών θεωρήσεων για τις ΗΠΑ από την πρεσβεία του Λονδίνου. Με αυτή τη βίζα επισκέφθηκε το Χιούστον στο Τέξας των ΗΠΑ την περίοδο 1-17 Αυγούστου 2008 για συνέδριο σχετικά με το Ισλάμ. Συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Wollongong του Ντουμπάι από όπου και πήρε το μεταπτυχιακό του τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων τον Ιούλιο του 2009. Όταν επιχείρησε να επιστρέψει στην Αγγλία δεν έγινε δεκτός από υποψίες για την εξτρεμιστική του δράση.

Τον Αύγουστο του 2009 ο Αμπντουλμουταλάμπ πήγε ξανά στην Υεμένη όπου είχε πολλές επαφές με τον Anwar al-Awlaki, γνωστό παγκοσμίως για την ιδιότητα του στη στρατολόγηση τρομοκρατών για την Αλ Κάιντα. Ένα μήνα αργότερα, το Σεπτέμβριο χάθηκαν τα ίχνη του πέρα από ένα μήνυμα SMS που έστειλε στο πατέρα του γράφοντας του ότι θα κάνει κλειστές σπουδές για το Ισλάμ διάρκειας 7 ετών. Τον Οκτώβριο του 2009 ο πατέρας του τον απείλησε ότι θα σταματήσει να του στέλνει χρήματα και εκείνος του απάντησε ότι «Βρήκα μία νέα θρησκεία, το Ισλάμ» και εν συνεχεία «Πρέπει να με συγχωρέσεις, δε θα επιστρέψω ποτέ. Σε παρακαλώ συγχώρεσε με. Δε θα έρθω ξανά σε επαφή μαζί σου και συγχώρεσε με για οποιοδήποτε λάθος, δεν είμαι πια το παιδί σου». Όπως αποδείχθηκε ο Αμπντουλμουταλάμπ εκπαιδεύονταν σε στρατόπεδο της Αλ Κάιντα στην Υεμένη εκείνη τη περίοδο.

flight_253_08

Στις 7 Δεκεμβρίου 2009 έφυγε από την Υεμένη με πτήση προς την Αιθιοπία και στη συνέχεια στη Γκάνα ωστόσο υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι προτού φύγει είχε επικοινωνία με πολλά μέλη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη. Το Νοέμβριο του 2009 οι Βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ενημέρωσαν τις Αμερικανικές για την ύποπτη συμπεριφορά του Αμπντουλμουταλάμπ χωρίς όμως να δώσουν το όνομα του. Ο πατέρας του ήρθε σε επαφή με δύο αξιωματικούς της CIA από τη πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αμπούγια της Νιγηρίας οι οποίοι αμέσως πρόσθεσαν τα στοιχεία του στη βάση δεδομένων των 550.000 ονομάτων υπόπτων τρομοκρατών. Ωστόσο, δε συνέβη το ίδιο με την αντίστοιχη βάση δεδομένων του FBI από την οποία γίνονται και οι έλεγχοι των αεροδρομίων. Έτσι η βίζα του για τις ΗΠΑ δεν είχε ακυρωθεί ακόμα.

flight_253_09

Η βίζα που είχε βγάλει στο Λονδίνο είχε ισχύ ως το 2010, έτσι στις 24 Δεκεμβρίου 2009 επιβιβάστηκε στη πτήση 804 της Virgin Nigeria από τη Γκάνα προς το Λάγος. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Όπως αποδείχθηκε επέλεξε την πτήση 253 καθώς ήταν η πιο φτηνή πτήση για τις ΗΠΑ.

 

Μετά την Επίθεση
Μετά τη σύλληψη του ο Αμπντουλμουταλάμπ νοσηλεύτηκε για δύο ημέρες στο νοσοκομείο Ann Arbor του Μίσιγκαν για Α και Β βαθμού εγκαύματα στα χέρια καθώς και Β βαθμού στα γεννητικά όργανα και το δεξί πόδι. Οι δίκες και οι ανακρίσεις διήρκεσαν πολύ καιρό λόγω των πληροφοριών που γνώριζε για τη δράση της Αλ Κάιντα που οδήγησε σε μία μεγάλη επιχείρηση στην Υεμένη με εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα. Τελικά, στις 16 Φεβρουαρίου 2012 βγήκε η τελική απόφαση, ισόβια χωρίς αναστολή συν 50 χρόνια για:

  • Απόπειρα χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής
  • Απόπειρα ανθρωποκτονίας 289 ανθρώπων
  • Απόπειρα καταστροφής πολιτικού αεροπλάνου
  • Μεταφορά εκρηκτικού μηχανισμού σε αεροπλάνο
  • Κατοχή εκρηκτικών

Κατά τη διάρκεια της δίκης ο Αμπντουλμουταλάμπ φώναξε πέντε φορές «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» ενώ η τελευταία του δήλωση ήταν «Οι μουσουλμάνοι είναι περήφανοι να σκοτώνουν στο όνομα του Θεού, και αυτό μας το λέει ο θεός στο Κοράνι».

 

Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός
Τέλος, θα δούμε τον ιδιαίτερο εκρηκτικό μηχανισμό που χρησιμοποίησε καθώς και πως δεν έγινε αντιληπτός από τόσα αεροδρόμια από τα οποία πέρασε. Η ανάλυση έγινε από τα εργαστήρια του FBI όπου βρέθηκε ότι στο εσώρουχο του ο τρομοκράτης είχε ραμμένη μία πλαστική συσκευασία (πιθανόν προφυλακτικό) με 80 γραμμάρια ενός μίγματος πεντρίτη (PETN), μία εκρηκτική ύλη που δεν εντοπίζεται (σχετικό άρθρο εδώ) και είναι χαρακτηριστικό των επιθέσεων της Αλ Κάιντα παρά την υπερβολικά υψηλή τιμή της στη μαύρη αγορά μαζί με μία αυτοσχέδια, μη ανιχνεύσιμη εκρηκτική ύλη, το TATP. Βλέπετε σχετική φωτογραφία από το εσώρουχο-βόμβα εδώ.

flight_253_10

Ο δράστης έφερε μία πλαστική σύριγγα με ένα χημικό (οξύ) του οποίου η χημική σύσταση δεν έγινε γνωστή για λόγους ασφαλείας καθώς τέτοια μέθοδος πυροδότησης δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί. Το οξύ στη σύριγγα δημιουργεί χημική αντίδραση με το μίγμα PETN-TATP που το αναφλέγει σε υψηλή θερμοκρασία και εν συνεχεία το πυροδοτεί.

Underwear bomb

Ο λόγος που δεν έγινε επιτυχής πυροδότηση ήταν ότι η χημική αντίδραση προκάλεσε ανάφλεξη αλλά όχι αρκετά υψηλή θερμοκρασία ώστε να πυροδοτήσει το εκρηκτικό. Φυσικά, καθώς δεν έχουμε όλα τα στοιχεία δε μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιο στάδιο απέτυχε αλλά η χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών υλών και πυροδότηση με χημικές ουσίες είναι σίγουρα κάτι νέο στο χώρο της τρομοκρατίας. Κλείνοντας, βλέπουμε μία σχηματική αναπαράσταση της θέσης του τρομοκράτη (19A) αλλά και του Ολλανδού Jasper Schuringa (20J) με τη πορεία που τον οδήγησαν στην πρώτη θέση (κόκκινο χρώμα). Επίσης, δεξιά βλέπουμε τον τρόπο που χρησιμοποίησε για την πυροδότηση της εκρηκτικής ύλης.

flight_253_11

το βρήκαμε εδώ

Υποθέσεις
#Υπόθεση #Αμπντουλμουταλάμπ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...