News

News

Παρασκευή
Δεκέμβριος, 1

Υποπολυβόλο UZI | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Το υποπολυβόλο UZI έχει μία πολύ μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από το Ισραήλ κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1940 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα όπλα παγκοσμίως και πάνω από 90 χώρες το έχουν κατά καιρούς υιοθετήσει ως υπηρεσιακό όπλο, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Όλα αυτά θα τα δούμε σε λίγο μεγαλύτερο βάθος σε αυτό το άρθρο.

 
Σύντομη Ιστορία
Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1940 ο Ταγματάρχης των ειδικών δυνάμεων του στρατού του Ισραήλ, κύριος Ούζιελ Γκαλ (ή στα Εβραϊκά עוזיאל גל) που όλοι τον γνώριζαν ως Ούζι, αποφάσισε να ξεκινήσει το σχεδιασμό ενός νέου όπλου υπηρεσιακής χρήσης. Τον Ταγματάρχη κύριο Ούζιελ Γκαλ τον βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία.

uzi_02

Τελικά, ολοκλήρωσε το πρώτο μοντέλο του το 1950 και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1954, οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ το πρόσθεσαν στο οπλοστάσιο τους. Το υποπολυβόλο είχε στόχο να είναι εύκολο στη μεταφορά για χρήση ως όπλο προσωπικής ασφάλειας, αντοχή σε συνεχείς βολές και αξιοπιστία. Για να το καταφέρει αυτό βασίστηκε στο μηχανισμό του κλείστρου που είχε το υποπολυβόλο Sa vz. 23 από τη Τσεχοσλοβακία που το βλέπετε και στην επόμενη εικόνα.

uzi_03

Το χαρακτηριστικό αυτού του μηχανισμού είναι ότι η οπλισμένη θέση του είναι με ανοιχτό το μηχανισμό του κλείστρου. Αυτό δίνει πολύ μεγαλύτερη αντοχή σε συνεχείς βολές καθώς ο μηχανισμός ψύχεται καλύτερα και λειτουργεί με λιγότερες φθορές. Δύο χρόνια αργότερα, το 1956, το Ισραήλ επέτρεψε τη πώληση του και εκτός της χώρας και τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα. Δεκάδες χώρες είδαν άμεσα την αξία του και το υιοθέτησαν αμέσως, κυρίως σε Σώματα Ασφαλείας αλλά και ειδικές δυνάμεις που δρουν σε κατοικημένες περιοχές. Μέχρι σήμερα πάνω από 90 χώρες έχουν χρησιμοποιήσει το Ούζι ως υπηρεσιακό υποπολυβόλο, ανάμεσα τους και η Ελλάδα στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και πολλές ιδιωτικές εταιρίες στο χώρο της ασφάλειας υψηλών προσώπων.

 
Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Χώρα Προέλευσης Ισραήλ
Χώρα Κατασκευής Ισραήλ, Βέλγιο, ΗΠΑ, Νότια Αφρική και Κίνα
Όνομα Μοντέλου UZI
Τύπος Όπλου Υποπολυβόλο
Διαμέτρημα .22LR, 9×19mm .41 AE και .45 ACP
Σχεδιαστής Ούζιελ Γκαλ (עוזיאל גל)
Βάρος 3.5 κιλά
Μήκος 47/64 εκατοστά (ανοιχτό/κλειστό κοντάκιο)
Δραστικό Βεληνεκές 200 μέτρα
Ταχύτητα Εξόδου 400 μέτρα/δευτερόλεπτο
Ταχυβολία 600 σφαίρες/λεπτό
Χωρητικότητα 20, 25, 32, 40 ή 50 (ανάλογα το γεμιστήρα)

 
Διαφορετικοί Τύποι
Παρότι πολύ διαδεδομένο υποπολυβόλο, δεν υπήρξαν πάρα πολλά διαφορετικά μοντέλα του. Παρακάτω βλέπετε ένα προς ένα όλα τα γνωστά μοντέλα τα οποία έχουν κυκλοφορήσει για το υποπολυβόλο Ούζι μέχρι σήμερα.

 • Mini UZI
  Το 1980 η βιομηχανία όπλων του στρατού του Ισραήλ κυκλοφόρησε το Mini UZI. είχε 10 εκατοστά μικρότερο σε μήκος, ζύγισε σχεδόν ένα κιλό λιγότερο με διαφορετικό πτυσσόμενο κοντάκιο.
  uzi_04
 •  

 • Αραβίδα UZI
  Σε χώρες που υπάρχουν κανονισμοί για το μήκος της κάννης, όπως ο Καναδάς, κυκλοφόρησε η αραβίδα UZI με κάννη μήκους 40 ή 41 εκατοστών και διαθέσιμο μόνο σε ημιαυτόματο μοντέλο. Τα όπλα της περιόδου 1980-1983 ονομάστηκαν Μοντέλο Α και από το 1983 μέχρι το 1989, Μοντέλο Β.
  uzi_05
 •  

 • Micro UZI
  Ένα ακόμα μικρότερο μοντέλο κυκλοφόρησε ο Ισραηλινός στρατός το 1986, ήταν το Micro UZI με μήκος 28.2 εκατοστά με ανεπτυγμένο κοντάκιο και 11.7 εκατοστά με κλειστό κοντάκιο. Χάρη σε αυτό το βάρος του ήταν μόλις 1.5 κιλά και η ταχυβολία του έφτασε τις 1200 σφαίρες/λεπτό καθώς ο μηχανισμός του κλείστρου κάνει μικρότερη διαδρομή.
  uzi_06
 •  

 • Αραβίδα Micro UZI
  Αντίστοιχα, για τους ίδιους νομικούς λόγους, κυρίως στις ΗΠΑ και τον Καναδά, κυκλοφόρησε το ίδιο όπλο, το Micro UZI, αλλά με κάννη εντός των επιτρεπτών ορίων.
  uzi_07
 •  

 • Πιστόλι UZI
  Από το 1984 μέχρι και το 1993 κυκλοφόρησε ένα πιστόλι βασισμένο στο UZI που όμως έχει διαφορετικό μηχανισμό κλείστρου που λειτουργεί από τη κλειστή θέση, ταχύτητα εξόδου 345 μέτρα/δευτερόλεπτο και δεν έχει κοντάκιο. Προορίζονταν για πιστόλι προσωπικής ασφάλειας καθώς έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με ένα απλό πιστόλι αλλά με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα.
  uzi_08
 •  

 • UZI Pro
  Είναι ένα εξελιγμένο μοντέλο του Micro UZI που κυκλοφόρησε η βιομηχανία όπλων του Ισραήλ το 2010. Έχει μηχανισμό κλείστρου που λειτουργεί από κλειστή θέση, ράγες προσάρτησης εξοπλισμού τύπου Picatinny, σώμα από πολυμερή πλαστικά, νέο σκοπευτικό σύστημα και μηχανισμό σκανδάλης. Μέχρι σήμερα βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο από τις ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ.
  uzi_09
 •  

 
Αρχές Λειτουργίας
Τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά το Ούζι είναι ένα πολύ απλό υποπολυβόλο και αυτό είναι που το κάνει και τόσο αξιόπιστο. Στη παρακάτω εικόνα βλέπετε όλα τα εξωτερικά σημεία χειρισμού του που διαφέρουν ελάχιστα ανάλογα με το μοντέλο.

uzi_10

Δυστυχώς για τους αριστερόχειρες, όλα τα σημεία χειρισμού είναι στην αριστερή πλευρά και δε μπορούν να μεταφερθούν στη δεξιά. Συνεχίζοντας, το Ούζι λειτουργεί από την ανοιχτή θέση κλείστρου ώστε να ψύχεται καλύτερα και να προσφέρει μεγαλύτερη ταχυβολία. Ουσιαστικά, τοποθετούμε το γεμιστήρα και τραβάμε προς τα πίσω το μοχλό οπλίσεως. Ο μηχανισμός του κλείστρου θα κλειδώσει στην ανοιχτή θέση όπου συγκρατείται από τη σφύρα μέσα στο μηχανισμό της σκανδάλης.

uzi_11

Όταν η σκανδάλη πιεστεί, εφόσον δεν έχει ενεργοποιηθεί η ασφάλεια, θα κατεβάσει ελαφρώς τη σφύρα ελευθερώνοντας το κλείστρο που θα σπρώξει την επόμενη σφαίρα στη θαλάμη και εν συνεχεία, καθώς πιέζουμε τη σκανδάλη θα απελευθερωθεί η σφύρα χτυπώντας τον επικρουστήρα και πυροδοτώντας τη σφαίρα. Από τη πίεση των αερίων ολόκληρος ο μηχανισμός του κλείστρου θα οπισθοδρομήσει αφαιρώντας τον άδειο κάλυκα, οπλίζοντας τη σκανδάλη και κλειδώνοντας στο ίδιο ανοιχτό σημείο αν είναι επιλεγμένη η ημιαυτόματη βολή. Στην αυτόματη βολή υπάρχει ένας δεύτερος μοχλός μέσα στο μηχανισμό της σκανδάλης που κρατάει τη σφύρα χαμηλά ώστε να μην εμποδίζει την παλινδρόμηση του μηχανισμού του κλείστρου.

uzi_12

Στο πίσω μέρος της πιστολοειδούς λαβής υπάρχει μία δεύτερη ασφάλεια ώστε η ακούσια πυροδότηση να είναι πολύ δύσκολη. Τόσο την ασφάλεια αυτή όσο και το μοχλό πυρός και ασφαλείας τα βλέπετε καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία.

uzi_13

Επιπρόσθετα, το Ούζι σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί εύκολα και γρήγορα να δεχθεί σιγαστήρα απλώς αφαιρώντας τη βίδα κάννης που είδατε παραπάνω και βιδώνοντας σε αυτό το σημείο το σιγαστήρα του όπλου. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους σιγαστήρας διαβάστε το άρθρο που είχαμε αναρτήσει στο παρελθόν «Πως Λειτουργούν οι Σιγαστήρες».

uzi_14

Πέρα από το σιγαστήρα, ως όπλο στρατιωτικών προδιαγραφών το Ούζι έχει και τη δυνατότητα προσάρτησης ξιφολόγχης παρότι αυτό είναι κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο λόγω της φύσης του όπλου, δηλαδή ένα μικρό υποπολυβόλο προσωπικής ασφαλείας.

uzi_15

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από το 1967 και στο κάτω μέρος βλέπετε ότι εκτός από ξιφολόγχη, το Ούζι έχει και τη δυνατότητα πυροδότησης βομβίδων με χρήση ειδικού προσαρμογέα κάννης. Αυτό φαίνεται καλύτερα και στη παρακάτω εικόνα.

uzi_16

Για το τέλος αυτής της παραγράφου αφήσαμε το χαρακτηριστικό αυτού του υποπολυβόλου, το πτυσσόμενο κοντάκιο του που το κάνει τόσο χρήσιμο σε μεγάλο εύρος εφαρμογών. Κλειδώνει με πίεση και έτσι μπορεί να ανοίξει με τα ακόλουθα απλά βήματα. Πρώτον χτυπάμε ελαφρά την άκρη του με την παλάμη μας για να ξεκλειδώσει.

uzi_17

Τραβάμε από την άκρη του κοντακίου μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως όπως βλέπετε στις παρακάτω εικόνες από το εγχειρίδιο χρήσης του όπλου.

uzi_18

Γνωρίζοντας τα παραπάνω μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη παράγραφο όπου θα περιγράψουμε τη λύση-αρμολόγηση του όπλου για συντήρηση.

uzi_19

 
Συντήρηση
Η λύση-αρμολόγηση του UZI είναι πολύ εύκολη και απλή καθώς σχεδιάστηκε με στρατιωτικές προδιαγραφές που ανάμεσα στα άλλα είχαν τη συντήρηση του χωρίς κανένα εργαλείο, τη δυνατότητα αντικατάστασης εξαρτημάτων από άλλα όπλα ίδιου μοντέλου, κ.α. Παρακάτω βλέπετε σε βήματα το διαδικασία λύσης του όπλου.

 1. Αφαιρούμε το γεμιστήρα και οπλίζουμε το όπλο ώστε να ελέγξουμε ότι δεν υπάρχει σφαίρα εντός της θαλάμης.
  uzi_20
 2.  

 3. Πιέζουμε το κουμπί λυσίματος εμπρός από το κλισιοσκόπιο και αφαιρούμε το κάλυμμα του κορμού με μία κίνηση προς τα εμπρός και επάνω.
  uzi_21
 4.  

 5. Τραβάμε με το χέρι μας ολόκληρο το μηχανισμό του κλείστρου προς τα πίσω και το αφήνουμε να πάει πάλι εμπρός αλλά με μία γωνία προς τα επάνω ώστε να το αφαιρέσουμε από τις ράγες του.
  uzi_22
 6.  

 7. Χωρίς καμία περεταίρω ενέργεια μπορεί να χωριστεί και ο επικρουστήρας με το ελατήριο του τραβώντας τον από το μηχανισμό του κλείστρου.
  uzi_23
 8.  

Το όπλο έχει λυθεί όσο απαιτείται για τη συντήρηση του. Σαφώς μπορεί να λυθεί περισσότερο αλλά κάτι τέτοιο δεν απαιτείται στις περισσότερες περιπτώσεις. Για την αρμολόγηση του ακολουθούμε τα ίδια βήματα με αντίστροφη σειρά. Οι γεμιστήρες του όπλου είναι πολύ απλοί και μπορούν να λυθούν εξίσου εύκολα για περιστασιακή συντήρηση και καθαρισμό.

uzi_24

Το πως ακριβώς το βλέπετε καλύτερα στο επόμενο επεξηγηματικό σχέδιο που χωρίζει το γεμιστήρα στο σώμα του, το ελατήριο του, τη βάση του ελατηρίου, τον οδηγό για τις σφαίρες και το πώμα ασφάλισης του.

uzi_25

 
Ρύθμιση Σκοπευτικών
Όλα τα υποπολυβόλα Ούζι έρχονται ρυθμισμένα και δοκιμασμένα από το εργοστάσιο. Ωστόσο, επιτρέπουν διορθώσεις εφόσον αυτό απαιτείται. Όλες οι ρυθμίσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται με μετρήσεις βολών σε απόσταση 50 μέτρων σύμφωνα με το εγχειρίδιο του όπλου. Το στόχαστρο του Ούζι μπορεί να ρυθμιστεί κατά ύψος με το παρακάτω ειδικό εργαλείο.

uzi_26

Κάθε μισή περιστροφή του στόχαστρου (που λειτουργεί ως βίδα με αυτό το εργαλείο) δημιουργεί απόκλιση περίπου 4 εκατοστά στα 50 μέτρα. Αυτό είναι ανάλογα με τη κατεύθυνση ασφαλώς, δεξιόστροφα χαμηλώνει και αριστερόστροφα αυξάνεται το ύψος του στόχαστρου.

uzi_27

Στο κλισιοσκόπιο του Ούζι μπορούμε να κάνουμε ρυθμίσεις κατά διεύθυνση. Δεξιά από το κλισιοσκόπιο υπάρχει βίδα ρύθμισης του που δεξιόστροφα το μετακινεί δεξιά και αριστερόστροφα προς τα αριστερά.

uzi_28

Αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητό αν δούμε το κλισιοσκόπιο από ψηλά όπως βλέπετε στη συνέχεια. Επίσης, σύμφωνα με το εγχειρίδιο του όπλου, όταν το κλισιοσκόπιο βρίσκεται στην άκρη από κάθε πλευρά η απόκλιση του όπλου δεξιά ή αριστερά θα είναι 64 εκατοστά σε απόσταση 50 μέτρων.

uzi_29

 
Σκόπευση
Το κλισιοσκόπιο του UZI έχει δύο διαφορετικά διαφράγματα, ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο. Το μεγαλύτερο είναι για βολές σε αποστάσεις μέχρι 100 μέτρα και το μικρότερο για βολές σε αποστάσεις πάνω από 100 μέτρα. Η εναλλαγή από το ένα στο άλλο είναι πολύ εύκολη όπως μπορείτε να δείτε και από την παρακάτω φωτογραφία.

uzi_30

Η σκόπευση γίνεται ευθυγραμμίζοντας την οπή από το κλισιοσκόπιο με το στόχαστρο του όπλου όπως ακριβώς μπορείτε να δείτε εδώ.

uzi_31

Δικαίως αν δεν έχετε έρθει ποτέ σε επαφή με αυτό το όπλο θα έχετε την απορία πως γίνεται και ο μοχλός οπλίσεως δεν μπαίνει μέσα στο οπτικό πεδίο μας, ανάμεσα από το κλισιοσκόπιο και το στόχαστρο. Ο λόγος είναι ο σχεδιασμός του που μπορείτε να το δείτε καλύτερα παρακάτω.

uzi_32

Το πτυσσόμενο κοντάκιο του UZI είναι αυτό που του προσφέρει ένα τεράστιο εύρος θέσεων βολής, σχεδόν όλες τις γνωστές τεχνικές βολής με υποπολυβόλα και ημιαυτόματα πιστόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το UZI.

uzi_33

 
Χρήση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Το Ούζι μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται από δεκάδες χώρες αλλά και εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας λόγω της αξιοπιστίας, μεγέθους και ακρίβειας του. Για μία περίοδο, είχε υιοθετηθεί από τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας όπως βλέπετε για παράδειγμα τους δύο άντρες της ΜΑΤ (Μονάδα Αποκατάστασης Τάξης) δίπλα σε ένα τεθωρακισμένο όχημα Αυστριακής προέλευσης MOWAG Roland από το 1995 σε υπηρεσία φύλαξης αερολιμένα. Ο ένας αστυνομικός φέρει ένα Ούζι δίπλα από το υπηρεσιακό του περίστροφο.

uzi_34

Δυστυχώς όμως πλέον στην Ελλάδα τα συναντάμε όλο και πιο συχνά στα χέρια εγκληματιών και παρανόμων. Για παράδειγμα στις 23 Οκτωβρίου 2013 στη Κρήτη συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για πολλές παραβάσεις του νόμου περί όπλων. Ανάμεσα στα άλλα όπλα που είχαν στο μικρό τους οπλοστάσιο ήταν και ένα υποπολυβόλο 9 χιλιοστών Ούζι που μπορείτε να το δείτε παρακάτω μέσα στο κόκκινο πλαίσιο στην επόμενη φωτογραφία.

uzi_35

το βρήκαμε εδώ

Φορητά Όπλα
#Υποπολυβόλο #UZI #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...