…επειδή αρκετά δυνατός για να τα καταφέρεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είσαι μόνο αν είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος.
Σε αυτό το άρθρο θα σου δώσω τις κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές για να μπεις στην φιλοσοφία της προετοιμασίας για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Γιατί να προετοιμαστώ για περίπτωση έκτακτης ανάγκης;
- Επειδή αυτό κάνουν οι δυνατοί άνθρωποι.
- Επειδή θέλεις να είσαι έτοιμος για επιβίωση.
- Επειδή αυτό απαιτεί η φύση, κάποιοι να επιβιώνουν κάποιοι να πεθαίνουν.
- Επειδή κάποιος πρέπει να επιβιώσει για να συνεχιστεί το είδος.
- Επειδή αν δεν θέλεις να επιβιώσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης…λες ψέματα στον εαυτό σου.
- Επειδή όσο αυτοί που ψεύδονται ότι δεν θέλουν να επιβιώσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τόσο πιο πολύ απαιτούν από άλλους (γείτονα, κράτος, άλλους λαούς) να του προσφέρουν βοήθεια όταν προκύψει αυτή η περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
- Επειδή δεν είναι θέμα το αν θα προκύψει η περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά το πότε θα προκύψει.
- Επειδή αν και σημαντικό για την γενική υγεία, δεν είναι θέμα μόνο μυϊκής δύναμης η επιβίωση, όπως νομίζουν μερικοί.
- Επειδή αν νομίζεις ότι τίποτα κακό δεν μπορεί να συμβεί σε εσένα, είσαι απλά αφελής.
- Επειδή ζούμε απέναντι από ένα αιώνιο εχθρό που εισέβαλε στην χώρα μας ξανά και δεν τον εμποδίζει τίποτα από να το ξανακάνει.
- Επειδή όλα τα ζωντανά στην φύση, προετοιμάζονται για την επιβίωση τους.
Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποια μεγάλη καταστροφή. Άλλωστε αν προετοιμαστείς για το χειρότερο, όταν προκύψει κάτι ποιο βατό θα είσαι απλά άνετος.
Για παράδειγμα, αν είναι απλά μια διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος για μερικούς μήνες, όπως έγινε το 2011 στην Κύπρο μετά από την καταστροφή του κύριου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, εσύ θα είσαι ήδη έτοιμος να δώσεις ενέργεια στο σπίτι σου, επειδή ετοιμάστηκες για το χειρότερο σενάριο…
…ή για παράδειγμα αν γίνει ένας σεισμός και χρειαστεί να κατασκηνώσεις για μερικές μέρες στον κήπο σου, θα είσαι ήδη έτοιμος αφού θα έχεις προετοιμάσει μια τσάντα εκκένωσης σπιτιού…
…ή για παράδειγμα αν προκύψει μια οικονομική κατάρρευση του συστήματος, θα είσαι ήδη αυτάρκης στο φαγητό και στο πόσιμο νερό και έτσι θα επιβιώσεις…
…ή για παράδειγμα αν προκύψει κάποια δυσκολί στην οικογένεια, θα είσαι σε θέση να το διαχειριστείς πνευματικά, αφού θα έχεις ήδη προετοιμαστεί για το χειρότερο.
Αν ξεκινήσω προετοιμασία, σημαίνει ότι πρέπει να κρύβομαι από τους πιθανούς εισβολείς που θα θελήσουν να μου κλέψουν την προετοιμασία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σωστά;
Και ναι και όχι.
Θα σου εξηγήσω τι εννοώ με αυτό.
Από την μια, αν ζεις σε ένα χωριό ή σε μια γειτονιά λίγο έξω από μια πόλη είναι πολύ πιο εύκολο να εμπνεύσεις τους συνδημότες σου και να δημιουργήσεις μια όμορφη ανεξάρτητη κοινότητα.
Ο κύριος Καλογεράκης το κατάφερε στην Κρήτη.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έφτιαξα αυτό το ιστολόγιο. Θέλω να εμπνεύσω και να εμπλέξω όσους περισσότερους μπορώ σε αυτή την διαδικασία.
Άμα υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι στην χώρα μας (Ελλάδα ή Κύπρο) που να ήταν πραγματικά έτοιμοι για επιβίωση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αλλά και όσο πιο αυτάρκης μπορούν, τότε πραγματικά κανένας δεν θα είχε κάποιο πρόβλημα με κάποια οικονομική κατάρρευση (πχ του 2007 και του 2013 ή αυτή που έρχεται σύντομα). Αυτό ισχύει σε πολλές γειτονιές στην Ελβετία και οι άνθρωποι είναι τόσο ευτυχισμένοι και ήρεμοι που δεν μπαίνουν καν στο κόπο να το περηφανευτούν.
Γι’ αυτό λοιπόν, αν εσύ είσαι προετοιμασμένος και ο γείτονας εξίσου, τότε είναι πολύ καλύτερο και προτιμότερο από το να είσαι εσύ προετοιμασμένος και ο γείτονας καθόλου.
Αλλά από την άλλη…
…εμείς οι άνθρωποι είμαστε πολύ περίεργα όντα. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει σοβαρή περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Καταλαβαίνουμε ότι η έκτακτη ανάγκη θα προκύψει απρόπτα. Καταλαβαίνουμε ότι μόνο οι έτοιμοι θα επιβιώσουν από αυτή την έκτακτη ανάγκη. Ζήσαμε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Και όμως, όταν δείξουν τα πράγματα ότι φτιάχνουν λίγο…
…επαναπαυόμαστε στην ευκολία και στους άλλους που θα μας σώσουν όταν προκύψει η ανάγκη.
Γι’ αυτό και θα γνωρίσεις ανθρώπους που έζησαν χούντα, πολέμους (έστω και μικρούς) αλλά και προσωπική οικονομική καταστροφή (ή είδαν άλλους να καταστρέφονται) αλλά θα συνεχίσουν να πιστεύουν και να υποστηρίζουν ότι πρέπει το κράτος ή κάποιος άλλος, να τους σώσει από την δίνη της καταστροφής.
Είναι λυπηρό αλλά είναι αλήθεια. Μερικοί άνθρωποι είναι ικανοί να σκεφτούν μόνο βασιζόμενοι στην άνεση που προκύπτει στις περιόδους ειρήνης και όταν όλα πάνε καλά.
Γι’ αυτό λοιπόν είπα και ναι και όχι. Δεν μπορείς να πιέσεις κανένα να εμπνευστεί από την δική σου προσπάθεια και ανάγκη για επιβίωση. Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι όλοι σε θέση να γίνουν έτοιμοι για επιβίωση. Κάποιοι αποβιώνουν κάποιοι επιβιώνουν. Έτσι προστάζει το παιχνίδι της ζωής.
Αλλά αν έχεις γείτονες ή συνδημότες που να εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος με εσένα, είσαι τυχερός. Εκμεταλλεύσου το με την σωστή και πρέπον έννοια.
Διάβασε επίσης:
Πως οραματίζομαι την ιδανική κοινωνία
Πόσο κόπο χρειάζεται για να είμαι προετοιμασμένος για όλες τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης;
Πολύ κόπο. Η προετοιμασία για περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι μια διαδικασία εφόρου ζωής. Ιδανικά αρχίζει από την πρώτη μέρα ζωής μας στην γη και τελειώνει μόνο όταν τελειώσει και το οξυγόνο στο σώμα μας. Δεν πρόκειται για κάτι που “ξεμπερδεύεις” μέσα σε μερικές μέρες αγοράζοντας απλά 10 20 κονσέρβες.
Πως μπορώ να ξεκινήσω;
Τα έχω χωρίσει όλα σε μπλοκ για να μην μπερδευτείς. Για κάθε σημείο έχω γράψει πολλά διαφορετικά άρθρα για να μην ξεφύγει τίποτα. Εδώ θα γίνει μονάχα αναφορά για να πάρεις μια γεύση.
Πριν όμως ξεκινήσεις, θέλω να σου πω ακόμα κάτι.
Είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσεις να αγοράζεις πράγματα απλά και μόνο για να τα αγοράσεις. Δεν είναι ο σκοπός της όλης διαδικασίας, να αποκτήσεις όσα περισσότερα πράγματα μπορείς σε όσο σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, μην ψάξεις για συντόμια. Η διαδικασία είναι δύσκολη, γι’ αυτό οι περισσότεροι τα παρατάνε στα μισά του δρόμου.
1ο βήμα – Πνευματική ενδυνάμωση
Όπως είπα και πριν, η διαδικασία της προετοιμασίας για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι πολύ δύσκολη, μακροπρόθεσμη και ψυχοφθόρα. Γι’ αυτό οι περισσότεροι κλατάρουν στα μισά της διαδρομής και εφησυχάζοντε στην ψευδαίσθηση του “σιγά μην συμβεί το Χ” ή κάτι παρόμοιο.
Και αφού λοιπόν είναι πιο εύκολο για το μυαλό μας να σκεφτεί το “σιγά μην…” ή και το να πελαγώσει από τις πολλές σκέψεις πάνω στο θέμα της προετοιμασία, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσεις με την πνευματική ενδυνάμωση σου.
Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμβουλος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το έχεις ακούσει πολύ συχνά να το λένε…άτομα που όταν βρεθούν σε αυτή την κατάσταση θα είναι γεμάτοι άγχος.
Σε περίπτωση που δράσεις υπό το καθεστώς φόβου ή και άγχους, θα κάνεις σίγουρα την λάθος κίνηση και θα πάρεις σίγουρα την λάθος απόφαση, όσο εξοπλισμό ή προμήθειες και να έχεις προετοιμάσει.
Ο τρόπος για να δυναμώσεις πνευματικά μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. Σου εξηγώ αναλυτικότατα εδώ πως να ξεκινήσεις από σήμερα κιόλας να διαμορφώνεις αυτή την υπέροχη δεξιότητα.
2ο βήμα – Αναγνώρισε τις βασικές απειλές
Ποιες είναι οι πιο βασικές απειλές στην περιοχή που ζεις;
- Υπάρχει στην περιοχή σου απειλή πολέμου;
- Ζεις σε σεισμογενή περιοχή;
- Υπάρχει κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης του κράτους;
- Υπάρχει κίνδυνος αποκοπής ηλεκτρικού ρεύματος;
- Υπάρχει κίνδυνος λειψυδρίας;
- Ελλοχεύει κίνδυνος πυρκαγιάς στο σπίτι ή στην περιοχή που θα επηρεάσει το σπίτι σου;
- Υπάρχει περίπτωση αποκοπής της παροχής τροφοδοσίας σε σούπερμαρκετ;
- Υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν και να σου κλέψουν το σπίτι;
- Υπάρχει περίπτωση να ξεσπάσει υγειονομική κρίση;
- Υπάρχει περίπτωση να γίνει πυρηνική έκρηξη (όπως το ’86 στο Τσέρνομπιλ) και να επηρεαστείς από αυτό;
- Είναι η εργασία σου τόσο επικίνδυνη που θα μπορούσες να μείνεις κάποια στιγμή ανάπηρος;
Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι πρέπει να προετοιμάζονται για τσουνάμι και τα συνεπακόλουθα του, αλλά στην Κύπρο ο κίνδυνος για τσουνάμι είναι πάρα πολύ απομακρυσμένος.
Από την άλλη, στην Ιαπωνία ο κίνδυνος να επηρεαστεί το σπίτι του από δασική πυρκαγιά είναι πολύ πιο απομακρυσμένος από κάποιον που ζει σε ένα ορεινό χωριό, μέσα στα δάση στην Κύπρο.
Όταν θα αποφασίσεις ποιες είναι οι κύριες απειλές, τότε θα πρέπει να ξεκινήσεις και να μαθαίνεις περισσότερα για αυτές τις απειλές.
Για παράδειγμα…
- Τι συμβαίνει ακριβώς σε ένα σεισμό;
- Ποια είναι η γνώση και η εμπειρία που πήραμε από τους προηγούμενους σεισμούς στην περιοχή;
- Ποια είναι η γνώση και η εμπειρία που μπορούμε να πάρουμε από προηγούμενους σεισμούς σε άλλες χώρες;
- Ποιες ανάγκες θα προκύψουν στην οικογένεια σου μετά από ένα σεισμό;
- Ποιες υπηρεσίες θα σταματήσουν να λειτουργούν μετά από ένα σεισμό;
- Ποιες ανάγκες θα προκύψουν στην κοινωνία γενικότερα μετά από ένα σεισμό;
3ο βήμα – Κάνε πλάνο
Αφού ξεκίνησες λοιπόν την πνευματική σου ενδυνάμωση και έχεις ήδη αναγνωρίσει τις βασικές απειλές ήρθε η στιγμή να καταστρώσεις ένα πλάνο για το πως θα προετοιμαστείς για την κάθε απειλή.
Να σου εξηγήσω γιατί αυτός με πλάνο είναι πάντα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτόν που δεν έχει.

Ας πούμε λοιπόν ότι τώρα χτυπάνε οι σειρήνες του χωριού (ή πόλης) που ζεις. Μόλις 1 λεπτό μετά, ακούς την πρώτη βόμβα να σκάει και νιώθεις τον μικρό σεισμό που φέρνει μαζί της. Λίγα δευτερόλεπτα μετά νιώθεις και την πίεση του αέρα που προκύπτει.
Το κινητό σου δεν έχει σήμα. Η τηλεόραση δείχνει στατικά το ακόλουθο μήνυμα: “Διακόψαμε την κανονική ροή του προγράμματος μας λόγω εισβολής στο νησί μας από Τούρκους. Θα σας ενημερώσουμε για τυχόν εξελίξεις”
Τώρα σκέψου: Τι θα κάνεις αν δεν έχεις πλάνο; Τι θα κάνεις αν έχεις πλάνο;
Κατάλαβες πόσο σημαντικό είναι το πλάνο;
Έχω ετοιμάσει λίστες ελέγχου για κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούσα να σκεφτώ. Είναι αυτές που χρησιμοποιώ και εγώ για την δική μου προετοιμασία. Η λίστα είναι δυναμική, δηλαδή σε περίπτωση που πάρω ανατροφοδότηση από εσάς για κάτι που δεν σκέφτηκα πιο πριν, το προσθέτω.
4ο βήμα – Κάνε αναλυτικό χρηματοοικονομικό προϋπολογισμό
Και τώρα που είσαι πνευματικά δυνατός, ξέρεις ποιες είναι οι κύριες απειλές και έχεις φτιάξει το κατάλληλο πλάνο για το πως θα τις αντιμετωπίσεις…
…ήρθε η στιγμή να ξεκινήσεις την προετοιμασία.
Φυσικά αυτό προϋποθέτει και ότι έχεις τον κατάλληλο χρηματικό προϋπολογισμό.
Δεν σου προτείνω να ξεκινήσεις να αγοράζεις τα ποιο ακριβά εργαλεία ή τα πιο ακριβά κονσερβοποιημένα τρόφιμα της αγοράς.
Και ο λόγος είναι ότι δεν είναι το εργαλείο που κάνει τον μάστορα, αλλά ο μάστορας το εργαλείο.
Άσε που κυκλοφορούν πολλά κακής ποιότητας εργαλεία σε πολύ ψηλές τιμές, μόνο και μόνο για να “πιάσουν μέσα” (όπως λέμε στην Κύπρο) αυτόν που πιστεύει ότι η ψηλή τιμή συνεπάγεται με ψηλή ποιότητα.

Για να μην ξοδέψεις τα λεφτά σου σε άχρηστα πράγματα προτείνω να ακολουθήσεις αυτό το λογικό διάγραμμα:
>Για κάθε κύρια απειλή, έχεις καταστρώσει διαφορετικό πλάνο.
>Για κάθε πλάνο, γράφεις τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό που θα χρειαστείς ως λίστα.
>Για κάθε πλάνο, γράφεις τις απαραίτητες προμήθειες σε φαγητό και νερό, ως λίστα.
>Αποφάσιζεις, ποιο είναι πιο σημαντικό από τον τεχνικό εξοπλισμό και ποιο από τις προμήθειες φαγητού και νερού.
>Υπολογίζεις πόσα θα χρειαστείς για την απόκτηση του σε κάθε πλάνο.
>Αποφασίζεις, πόσα θα επενδύσεις κάθε μήνα για την απόκτηση τους.
Μπορείς να αποκτήσεις τις δικές μου αναλυτικές λίστες ελέγχου για κάθε περίπτωση, χωρίς χρέωση.
Θα σου δώσουν ένα μπούσουλα για να φτιάξεις και εσύ τις δικές σου ή μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις όπως έχουν.
5ο βήμα – Η μοναξιά του έτοιμου για επιβίωση
Όπως εξήγησα και πιο πάνω, είναι πολύ δύσκολο να βρεις άτομα που να εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα με εσένα σχετικά με το θέμα της επιβίωσης, κυρίως επειδή ο άνθρωπος επαναπαύεται στην άνεση και την ευκολία.
Αλλά τουλάχιστον οι πολύ δικοί σου άνθρωποι, πρέπει να είναι ενήμεροι και σύμμαχοι σου στην προσπάθεια σου να…επιβιώσετε όλοι μαζί όσο το δυνατό με τον καλύτερο τρόπο.
Η γυναίκα σου (ή ο άντρας σου) και τα παιδιά σου πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να αναλάβουν και αυτοί το κομμάτι τους όσον αφορά κυρίως την πνευματική ενδυνάμωση και την εφαρμογή των όποιων πλάνων καταστρώσετε.
Μίλησε μαζί τους, ρώτησε τους τι πιστεύουν γι’ αυτό. Αν έχει μικρά παιδιά θα είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα σε αυτό το βήμα, επειδή θα μπορείς να τους εκπαιδεύσεις όσο μεγαλώνουν.
Αν τα παιδιά σου είναι ήδη στην εφηβεία, πολύ πιθανό να ξεκινήσουν την καζούρα (περιπαίξιμο το λέμε στην Κύπρο). Εναπόκειται σε εσένα, που τους γνωρίζεις καλύτερα, να καταφέρεις να τους εμπνεύσεις να γίνουν κύριοι του εαυτού τους και να ξεκινήσουν να καλλιεργούν τον τρόπο σκέψης ενός δυνατού ανθρώπου που είναι έτοιμος για επιβίωση.
Όσον αφορά τον σύντροφο σου (είτε την γυναίκα σου είτε τον άντρα σου), εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα αν δεν βρεις ανταπόκριση. Ίσως να ακούσεις να σε λένε τρελό ή ότι τα πράγματα που λες είναι υπερβολικά ή το άλλο το κλασσικό “σταμάτα να βλέπεις τόσες ταινίες” ή και το πιο μοντέρνο “σταμάτα να διαβάζεις ότι βλακεία βρεις στο διαδίκτυο”.
Είναι βασικά αυτό που σου περιέγραψα και πριν. Οι άνθρωποι ψάχνουμε την άνεση και την ηρεμία. Κανενού ο εγκέφαλος δεν θέλει να μπει στην διαδικασία να σκεφτεί το χειρότερο. Αν δεν μας “προστάτευε” το μυαλό μας από το χειρότερο σενάριο, ίσως να μην προοδεύαμε και όπως προοδεύσαμε ως είδος. Όμως, εμείς μπορούμε να είμαστε και προετοιμασμένοι για κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και δυνατοί αρκετά για να μην κλατάρουμε στην διαδικασία.
Στην συνέχεια θα πρέπει να βρεις άλλους στην περιοχή που να είναι έτοιμοι για επιβίωση. Μπορείς να μάθεις από αυτούς και στην συνέχεια, όταν θα είσαι και εσύ εξίσου δυνατός σε μυαλό, σώμα και δεξιότητες, να καταφέρεις να δώσεις πίσω γνώσεις και εμπειρία σε άλλους.
Η όλη διαδικασία είναι δύσκολη και επίπονη και μακροπρόθεσμη. Δεν μπορείς να τα καταφέρεις όλα σε 2 μέρες. Γι’ αυτό είναι μόνο για τους μερικούς. Αλλά δεν μπορείς να τα καταφέρεις όλα μόνος σου. Χρειάζεσαι υποστήριξη.
Ίσως αυτός να είναι η πρώτη σου άσκηση στην επίδειξη ψυχραιμίας και πνευματικής ενδυνάμωσης. Εννοώ φυσικά τον τρόπο που θα βρεις να το συζητήσεις και να το παρουσιάσεις στην οικογένεια σου, τους πιο πιστούς σου σύμμαχους.
6ο βήμα – Προετοιμασία σπιτιού
Το σπίτι σου είναι στην ουσία το καταφύγιο σου. Οκ είναι ένα εξελιγμένο καταφύγιο αλλά δεν παύει να είναι ο χώρος που νιώθεις πιο άνετα και πιο ο εαυτός σου.
Άρα σε όποια περίπτωση έκτακτης ανάγκης που δεν έχει να κάνει με το σπίτι αυτό καθ’ αυτό, το πρώτο πράγμα που θα κάνεις ενστικτωδώς είναι να φέρεις την οικογένεια σου σπίτι και να την προστατέψεις εκεί.
Αλλά για να είναι και το σπίτι σου σύμμαχος στην προστασία σας, πρέπει να το προετοιμάσεις και αυτό κατάλληλα.
Σου αφήνω τα κύρια σημεία που πρέπει να σκεφτείς.
Είναι η πηγή της ζωής και εσύ…θέλεις να ζήσεις! Άρα είναι η προτεραιότητα σου όταν θα έχεις κλειστεί στο σπίτι με την οικογένεια σου για να προστατευτείς από κάποια συγκεκριμένη περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το ήξερες ότι μπορείς να επιβιώσεις χωρίς νερό μόλις 3 μέρες; Και με το τέλος της 1ης μέρας χωρίς νερό, θα ξεκινήσεις ήδη να έχεις παραισθήσεις και να ζαλίζεσαι. Το νερό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην προετοιμασία, κάποιου πάντα έτοιμου για επιβίωση.
Αν και μπορείς να επιβιώσεις χωρίς φαγητό για καμιά 30ριά μέρες, δεν θα τα καταφέρεις να έχεις την επιθυμητή διάθεση και υγεία (για εσένα και την οικογένεια σου) αν το δοκιμάσεις. Γι’ αυτό λοιπόν, πρέπει να έχεις υπόψη σου και το τι θα γίνει με αυτό το κομμάτι.
Τι και αν έχεις στοκάρει 100 κιλά φακές και ρύζι, αλλά δεν έχεις τρόπο να τα μαγειρέψεις (σε περίπτωση που αποκοπεί και το ηλεκτρικό); Δεν θα έχουν σχεδόν καμία αξία.
Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να βρεις τρόπο να έχεις εναλλακτικές πηγές ενέργειας των σημαντικών σημείων του σπιτιού. Φωτισμός, μαγείρεμα, ψυχαγωγία, επικοινωνία με τον έξω κόσμο…
Με τον όρο ενέργεια εννοώ επίσης και την θέρμανση, σε περίπτωση που η έκτακτη ανάγκη προκύψει χειμώνα.
- Υγιεινή και υγεία
Σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δεν θα υπάρχει κανένας γιατρός διαθέσιμος να σε εξυπηρετήσει. Άσε που και τα φάρμακα θα είναι σε έλλειψη. Ή αν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα, μπορεί να υπάρχουν και γιατροί και φάρμακα, αλλά δεν θα έχεις τους κατάλληλους οικονομικούς πόρους για να αγοράσεις τις υπηρεσίες τους και τα φάρμακα που θα χρειαστούν.
Γι’ αυτό λοιπόν, πρέπει να φροντίσεις εκτός από το να μην έχεις κάποιο τραυματισμό, να παραμείνεις και υγιείς. Αυτό προϋποθέτει ότι θα μπορείς να καθαριστείς.
Ναι, η καθαριότητα εκτός από μισή αρχοντιά, προσφέρει και υγεία.
Σκέψου να τραυματιστείς ελαφρώς και εκεί που θα έπαιρνε μερικές μέρες να επουλωθεί το τραύμα αν είχες τα κατάλληλα υλικά να καθαρίσεις το τραύμα και να το δέσεις κατάλληλα…
…να πάρει πολλούς μήνες να επουλωθεί ή και καθόλου, αφού θα έχει μολυνθεί από την μη ικανοποιητική υγιεινή.
Και αυτό είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα. Σου εξηγώ περισσότερα στα πιο κάτω άρθρα.
Εννοώ πολλά με την λέξη “λοιπά”. Από τις κατάλληλες δεξιότητες που πρέπει να εξασκείς κάθε μέρα, μέχρι και τα εργαλεία που θα χρειαστούν για να αμυνθείς σε περίπτωση που κάποιος εισβάλει μέσα.
Κοίτα στα πιο κάτω άρθρα για περισσότερες λεπτομέρειες.
Αν και έχω γράψει πολλά άρθρα για το πως αντιμετωπίζω εγώ το κάθε σημείο, θα ήθελα να ακούσω και την γνώμη σου στα σχόλια κάθε άρθρου (ή στέλνοντας μου απευθείας ένα μήνυμα εδώ).
Επίσης μπορείς να έχεις την λίστα ελέγχου για κάθε ένα από τα σημεία ξεχωριστά. Αυτές είναι οι λίστες που χρησιμοποιώ και εγώ εδώ και χρόνια για να είναι προετοιμασμένος κατάλληλα.
7ο Βήμα – Ετοιμασία για εκκένωση του σπιτιού
Κανένας δεν θέλει να εκκενώσει το σπίτι του. Ούτε ο πιο δυνατός και προετοιμασμένος για όλα άνθρωπος. Νιώθουμε πολύ άνετα στο σπίτι μας, εκεί περάσαμε πολύ χρόνο από την ζωή μας και είναι φυσιολογικό να είμαστε δεμένη ακόμα και με τα υλικά αντικείμενα που υπάρχουν μέσα.
Αν όμως παραστεί ανάγκη (σεισμός, πυρκαγιά, εχθροπραξία, φυσική καταστροφή), θα πρέπει να το κάνεις. Έστω και με βαριά την καρδιά.
Για να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες να επιβιώσεις εκτός του σπιτιού σου, πρέπει να έχεις ένα πλάνο εκκένωσης του, αλλά και τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα σε βοηθήσει να το εφαρμόσεις.
Προς τα που θα κινηθείς; Πως θα κινηθείς; Τι θα πάρεις μαζί σου; Τι θα αντιμετωπίσεις εκεί; Πως θα περάσεις την νύχτα; Πως θα κινηθείς μετά; Πως θα επικοινωνήσεις με άλλα μέλη της οικογένειας σου (γονείς, θείους, γιαγιάδες);
Διάβασε περισσότερα για αυτό το θέμα στα πιο κάτω άρθρα:
8ο βήμα – Τα καθημερινά
Τώρα που ξεκίνησες να σκέφτεσαι λίγο διαφορετικά για την λέξη επιβίωση, ήρθε η στιγμή να δεις και τι θα κουβαλάς από δω και πέρα κάθε μέρα μαζί σου, επειδή δεν ξέρεις ποτέ πότε θα προκύψει κάτι που θα χρειαστεί την επέμβαση σου.
Και με το “θα προκύψει κάτι” δεν εννοώ πάντα το χειρότερο ή το αδύνατο.
Γι’ αυτό λοιπόν ετοίμασα, μια σειρά από σχετικά άρθρα για το τι μπορείς να έχεις πάντα στην καθημερινή σου τσάντα αλλά και στο αυτοκίνητο.
9ο βήμα – Γίνε αυτάρκης, τόσο όσο μπορείς
Η προετοιμασία για επιβίωση είναι μια φιλοσοφία. Δεν έχει να κάνει μόνο με φοβερό εξοπλισμό και αγορές βιβλίων σχετικά με το θέμα.
Έχει να κάνει με ένα τρόπο σκέψης, που σε θέλει μακριά από αυτό που ονομάζουμε “το σύστημα”. Οι άνθρωποι που είναι έτοιμοι για επιβίωση και δυνατοί χαρακτήρες, δεν είναι μέρος του έτοιμου συστήματος, αλλά χτίζουν το δικό τους που θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν πνευματικά και σωματικά σε κάθε δυσκολία.
Η αυτάρκεια είναι μέρος αυτής της φιλοσοφίας.
Και πάλι, σε προειδοποιώ ότι αυτό είναι κάτι πολύ μακροπρόθεσμο. Δεν μπορείς από την μια μέρα στην άλλη να είσαι αυτάρκης. Χρειάζεται κόπο. Συνέχεια. Γι’ αυτό και θα είσαι έξω από “το σύστημα” που σε θέλει εξαρτημένο στην τροφοδοσία των υπεραγορών.
Άσε που σε αυτό το βήμα, πρέπει να βρεις την όρεξη να διαβάσεις και να μάθεις για πολλά βασικά πράγματα που δεν μας έχουν μάθει στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο.
Έχω γράψει πολλά άρθρα για αυτό το θέμα, μιας και είναι κάτι που με απασχολεί πολύ.
Κλείνοντας,
θα ήθελα να σου υπενθυμίσω ότι το πρώτο πράγμα είναι η διατήρηση ψυχραιμίας. Μην ξεκινήσεις να αγοράζεις τα πάντα ή να συμπεριφέρεσαι σαν τρελός υπεραναλύοντας τα πάντα.
Χρησιμοποίησε τα βήματα που σου δίνω και τις λίστες ελέγχου που ετοίμασα.
Και να μην ξεχάσεις ποτέ:
Η προετοιμασία για επιβίωση είναι μια φιλοσοφία ζωής και μια μακροπρόθεσμη διαδικασία.
ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ,ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ,ΕΡΓΑΛΕΙΑ,ΟΧΥΡΩΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
#ΞΕΚΙΝΑ #ΤΗΝ #ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ #ΑΠΟ #ΕΔΩ