News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Walther PPK | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Το Walther PPK είναι ένα πρωτοπόρο στη κατηγορία του όπλο που ξεκίνησε το 1931 και ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται για υπηρεσιακούς σκοπούς σε πάνω από 15 χώρες. Πιο γνωστό είναι από τη χρήση του στη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου (Secret Intelligence Service – SIS) που είναι ευρέως γνωστή ως Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, Τομέας 6 (Military Intelligence, Section 6 – MI6). Στην MI6 το όπλο αυτό χρησιμοποιείται από το 1958 έως και σήμερα.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε καλύτερα αυτό το μικρό όπλο με τη μεγάλη ιστορία.

Σύντομη Ιστορία
Το 1929 ο Γερμανός σχεδιαστής όπλων Carl Walther έκανε μία καινοτομία κατασκευάζοντας ένα πολύ μικρό ημιαυτόματο πιστόλι, το Walther PP που πήρε το όνομα του από τη Γερμανική λέξη Polizeipistole (Πιστόλι Αστυνομίας). Μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 1931, σχεδιάσε μία βελτιωμένη έκδοση του, το PPK (Polizeipistole Kriminalmodell – Μοντέλο Ντετέκτιβ Αστυνομικού) που έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο καθώς ήταν το βασικό υπηρεσιακό όπλο πολλών μονάδων της Ναζιστικής Γερμανίας και ακόμα και σήμερα ένα εντυπωσιακά αξιόπιστο όπλο που είναι διαθέσιμο σε αρκετά διαφορετικά διαμετρήματα. Συγκεκριμένα για τα παρακάτω:

  • 7.65x17mm Browning SR (.32 ACP)
  • 9x17mm Short (.380 ACP)
  • .22
  • 6.35x15mm Browning SR (.25 ACP)
  • 9x18mm Ultra (PP-Super)

Λόγω της απόδοσης του πολύ γρήγορα υιοθετήθηκε από πολλές υπηρεσίες που έχουν ανάγκη από ένα μικρό ημιαυτόματο πιστόλι. Πέρα από τη Βρετανική MI6 που αναφέραμε ήδη χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από τις Ειδικές Δύναμεις της Ινδονησίας (Kopaska), την αστυνομία του Ιράν, κα.

Βέβαια εκεί που ξεχώρισε αυτό το πιστόλι είναι ότι δημιούργησε μία ολόκληρη γενιά από μικρά ημιαυτόματα πιστόλια που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Τέλος, εικάζεται ότι με ένα τέτοιο όπλο διαμετρήματος 7.65x17mm έδωσε τέλος στη ζωή του ο Αδόλφος Χίτλερ στις 30 Απριλίου 1945 στο Führerbunker στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Χώρα Προέλευσης      : Γερμανία
Χώρα Κατασκευής      : ΗΠΑ (από το 2002)
Έτος Κατασκευής       : 1931
Όνομα Μοντέλου        : PPK
Τύπος Όπλου               : Ημιαυτόματο Πιστόλι
Διαμέτρημα                  : 7.65x17mm Browning SR (.32 ACP)
Σχεδιαστής                   : Carl Walther Waffenfabrik
Βάρος                             : 450-780 γραμμάρια (ανάλογα το μοντέλο)
Μήκος                            : 15.5-17.6 εκατοστά (ανάλογα το μοντέλο)
Δραστικό Βεληνεκές   : 45 μέτρα
Ταχύτητα Εξόδου        : 320 μέτρα/δευτερόλεπτο
Χωρητικότητα              : 8 σφαίρες

Διαφορετικοί Τύποι
Αν δεν συμπεριλάβουμε τα διαφορετικά μοντέλα λόγω διαμετρήματος που δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές πέρα από τη δυνατότητα χρήσης διαφορετικών φυσιγγίων, υπάρχει μόνο ένας καινούργιος τύπος.

Walther PPK/S
Το 1968 ψηφίστηκε στις ΗΠΑ νομοθεσία για την οπλοκατοχή και οπλοφορία γνωστή και ως GCA68. Η νομοθεσία έχει πολλά όρια για τον έλεγχο των όπλων και προκειμένου το PPK να συμβαδίζει με αυτά υπέστει μικρές μετατροπές και μετονομάστηκε σε PPK/S με το S να σήμαινει Sporting (Αθλητικό). Οι διαφορές του από το αρχικό μοντέλο είναι οι παρακάτω.

  • Ύψος 11 εκατοστά αντί για το αρχικό μοντέλο των 10 εκατοστών.
  • Βάρος 51 γραμμαρία παραπάνω από το αρχικό μοντέλο.
  • Χωρητικότητα μίας παραπάνω σφαίρας στο γεμιστήρα.

Αρχές Λειτουργίας
Το Walther PPK είναι τόσο αξιόπιστο λόγω του σχεδιασμού του που θα δούμε σε αυτή την παράγραφο. Θα χρησιμοποιήσουμε το επόμενο σχέδιο για να περιγράψουμε πως λειτουργεί το πιστόλι αυτό που έχει σχεδιασμό blowback χωρίς μετακίνηση κάννης.

ppk_02

Όταν ο επικουρστήρας (πορτοκαλί χρώμα) πυροδοτήσει τη σφαίρα η απότομη πίεση των αερίων θα αρχίσει να πιέζει τον ολισθητήρα (μπλέ χρώμα) προς τα πίσω. Καθώς ο ολισθητήρας πηγαίνει προς τα πίσω θα οπλίσει τη σκανδάλη και ο εξολκέας θα αφαιρέσει τον κάλυκα. Κατά την επιστροφή του ο ολισθητήρας θα οδηγήσει την επόμενη σφαίρα στη θαλάμη.
Αρχικά αυτό φαίνεται παρόμοιο με τα περισσότερα σύγχρονα ημιαυτόματα πιστόλια όμως έχει μία σημαντική διαφορά. Σε όλη τη διάρκεια η κάννη παραμένει σταθερή ενώ στα περισσότερα σύγχρονα όπλα μετακινείται προς τα κάτω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα όπλο με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και ανάκρουση μόνο προς τα πίσω και όχι προς τα πίσω και πάνω όπως τα περισσότερα αντίστοιχα όπλα.

Όσον αφορά το χειρισμό του όπλου φαίνεται πολύ καλά από την επόμενη επεξηγηματική φωτογραφία.

ppk_03

Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι το πιστόλι διαθέτει σκανδάλη διπλής ενέργειας (μία ακόμα καινοτομία για την εποχή του). Πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να πυροδοτήσει είτε οπλίζοντας τη σφύρα επικρουστήρα (κόκορας) και πατώντας τη σκανδάλη είτε απλώς πατώντας τη σκανδάλη.

Από την άλλη πλευρά του όπλου έχουμε επίσης κάποια αντικείμενα που πρέπει να γνωρίζουμε και τα βλέπετε εδώ.

ppk_04

Πάντα στο εκτεθειμένο τμήμα της θαλάμης/κάννης είναι χαραγμένο το διαμέτρημα του όπλου ενώ όπως φαίνεται, πάνω από τη σφύρα επικρουστήρα υπάρχει ένδειξη αν υπάρχει σφαίρα στη θαλάμη ή όχι. Αυτό γίνεται πολύ απλά γιατί όταν υπάρχει σφαίρα πιέζει αυτή τη μεταλλική ράβδο προς τα έξω. Εσωτερικά στο όπλο αυτό φαίνεται έτσι:

ppk_05

Ενώ εξωτερικά βλέπουμε στη συνέχεια πως είναι όταν είναι άδειο και όταν είναι γεμάτο αντίστοιχα.

ppk_06

Η ασφάλεια του όπλου είναι επίσης απλή στη χρήση αλλά υπάρχει μόνο στη αριστερή πλευρά του (όπως και το κομβίο αφαίρεσης γεμιστήρα).

ppk_07

Και για να οπλίσουμε το πιστόλι απλώς τραβάμε τον ολισθητήρα όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία και το αφήνουμε ώστε να οδηγήσει την πρώτη σφαίρα στη θαλάμη.

ppk_08

Και με αυτό ολκληρώσαμε τις αρχές λειτουργίας και τα απαραίτητα στοιχεία για το χειρισμό του πιστολιού.

Συντήρηση
Όπως σε κάθε όπλο έτσι και στο Walther PPK η συντήρηση περιλαμβάνει καλό καθαρισμό και λάδωμα στα κινητά μέρη. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να λύσουμε το όπλο που είναι μία πολύ εύκολη και απλή διαδικασία που θα περιγράψουμε σε βήματα εδώ.

  1. Αφαιρούμε το Γεμιστήρα
    Αφαιρούμε το γεμιστήρα, βεβαιωνόμαστε ότι το όπλο είναι άδειο και ενεργοποιούμε την ασφάλεια.
  2. Αφαιρούμε την Ασφάλεια Σκανδάλης
    Τραβάμε την ασφάλεια της σκανδάλης προς τα κάτω όπως φαίνεται στην εικόνα αριστερά και εν συνεχεία την σπρώχνουμε με το δάχτυλο μας (δείκτη) ώστε να μην ξαναμπεί μέσα (εικόνα δεξιά).
    ppk_09
  3. Λύνουμε το Όπλο
    Χωρίς να σταματήσουμε να πιέζουμε την ασφάλεια της σκανδάλης (αλλιώς θα επιστρέψει στην αρχική της θέση), τραβάμε τον ολισθητήρα προς τα πίσω ως το σημείο που ελευθερώνεται. Τον αφαιρούμε με προσοχή καθώς έχει συμπιέσει το επανατατικό ελατήριο.
    ppk_10

Σε αυτό το στάδιο ολοκληρώθηκε η διαδικασία λυσίματος του όπλου. Το δέσιμο είναι ακριβώς τα ίδια βήματα με αντίστροφη σειρά. Επίσης, τώρα είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κάννη του όπλου είναι προσαρμοσμένη στο σκελετό του και δεν ανήκει στα κινητά του μέρη (όπως συμβαίνει στα περισσότερα σύγχρονα ημιαυτόματα πιστόλια).

ppk_11

Το εγχειρίδιο προτείνει να μη λύνουμε για συντήρηση το γεμιστήρα του όπλου, ωστόσο αν αυτό απαιτείται η διαδικασία είναι η εξής.

  1. Αδειάζουμε το γεμιστήρα.
  2. Πιέζουμε το κομβίο στη βάση του γεμιστήρα.
  3. Σπρώχνουμε τη βάση του γεμιστήρα προς τα πάνω με προσοχή στο ελατήριο που το συγκρατεί στη θέση του.

Αυτό είναι πιο εύκολα κατανοητό με την επόμενη εικόνα που φαίνεται το κομβίο της βάσης του γεμιστήρα με κόκκινο χρώμα.

ppk_12

Κατά την συναρμολόγηση του γεμιστήρα θέλει μεγάλη προσοχή οι οδηγοί και το ελατήριο να έχουν τη σωστή φορά.

Ρύθμιση Σκοπευτικών
Το μπροστινό σκοπευτικό του όπλου δεν είναι ρυθμιζόμενο όπως φαίνεται και στην επόμενη φωτογραφία.

ppk_13

Όμως το πίσω σκοπευτικό είναι σφηνωμένο στον ολισθητήρα έτσι ώστε να επιτρέπει μικρές ρυθμίσεις κατεύθυνσης (δεξιά/αριστερά).

ppk_14
Με αυτό τον τρόπο αν το όπλο δεν είναι σωστά ρυθμισμένο με σκόπευση παρόμοια με αυτή του επόμενου σχεδίου η ρύθμιση του είναι εφικτή. Με ένα κατσαβίδι ή ακόμα καλύτερα με ένα ζουμπά και ένα σφυρί μπορούμε να το μετακινήσουμε πολύ προσεκτικά δεξιά ή αριστερά όπως επιθυμούμε.

sight picture

Τέλος, ανάλογα το χρώμα του όπλου στα σκοπευτικά υπάρχουν τελείες με χρωματικές αντιθέσεις για να κάνουν πιο εύκολη τη σκόπευση. Παραπάνω είδαμε τις λευκές τελείες στο μαύρο όπλο και εδώ φαίνονται οι κόκκινες τελείες στο ασημί όπλο.

ppk_15

Σκόπευση
Όπως ήδη αναφέρθηκε η σκόπευση είναι ίδια όπως στα περισσότερα ημιαυτόματα πιστόλια με ευθυγράμμιση του μπροστά και πίσω σκοπευτικού με το στόχο να βρίσκεται ακριβώς από πάνω τους.

ppk_16

Χρήση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Το όπλο αυτό δε χρησιμοποιείται στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά λόγω της τεράστιας παραγωγής του κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το συναντάμε συχνά σε υποθέσεις παράνομης οπλοκατοχής. Ενδεικτικά, το Σεπτέμβριο του 2012 το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κατέσχεσε από δυό σπίτια στο Κομπότι ένα μικρό οπλοστάσιο, ανάμεσα τους και ένα Walther PPK που φαίνεται με κόκκινο χρώμα παρακάτω.

ppk_17


το βρήκαμε εδώ

Φορητά Όπλα
#Walther #PPK #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...