News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Βομβίδα αντίμετρων Leonardo BriteCloud DRFM

Η γνωστή βιομηχανία όπλων Leonardo έχει αναπτύξει ένα απλό αλλά και συνάμα πρωτότυπο αντίμετρο για να καταπολεμήσει το δόγμα A2/AD (Anti Access/Area Denial, Άρνησης Πρόσβασης/Άρνησης Περιοχής) που εφαρμόζουν όλο και περισσότερες χώρες κάνοντας χρήση πολύ ισχυρών δικτύων αεράμυνας. Το αντίμετρο αυτό ονομάζεται BriteCloud DRFM (Digital Radio Frequency Memory, Ψηφιακή Μνήμη Ραδιοσυχνοτήτων) και έρχεται σε συσκευασία βομβίδας όπως βλέπετε στη συνέχεια.

Πηγή: Twitter.com/Leonardo_live

Η βομβίδα αυτή βασίζεται σε μία αρκετά απλή στη κατανόηση τακτική μάχης. Ας υποθέσουμε ότι θέλεις να περάσεις σε ένα σημείο όπου ο εχθρός εφαρμόζει το δόγμα A2/AD με πολύ ισχυρή αεράμυνα. Τότε, τα αεροσκάφη σου θα εκτοξεύσουν ένα σμήνος από αντίμετρα BriteCloud τα οποία θα αρχίσουν να εκπέμπουν στίγματα ως αεροσκάφη μπερδεύοντας το σύστημα αεράμυνας του εχθρού και αναγκάζοντας τον είτε να μη βάλλει προς κανένα στόχο, και άρα ούτε προς τα αεροσκάφη, είτε να ξοδεύει ακριβά αντιαεροπορικά όπλα για τα αντίμετρα. Και στις δύο περιπτώσεις, ο επιτιθέμενος κερδίζει πολύτιμο χρόνο για να επιτύχει την αποστολή του.

Πηγή: Wikipedia.org

Η πρώτη αναφορά σε αυτό το όπλο έγινε το 2013 από την εταιρεία Selex ES η οποία το 2017 εξαγοράστηκε από τη Leonardo. Από το 2017 έως και σήμερα φαίνεται ότι αυτό το ηλεκτρονικό αντίμετρο έχει ωριμάσει ως τεχνολογία και πλέον η Μεγάλη Βρετανία το μελετάει σοβαρά για υιοθέτηση του στη πολεμική αεροπορία της. Το BriteCloud έχει σχεδιαστεί σε βομβίδες που ταιριάζουν στους εργοστασιακούς εκτοξευτές αντίμετρων 55 ή 218 χιλιοστών που έχουν σχεδόν όλα τα μαχητικά αεροσκάφη (F16, Tornado, Gripen, κτλ.) και έτσι δεν απαιτεί κάποια μετατροπή.

Πηγή: LeonardoCompany.com

Πρακτικά, το BriteCloud είναι ένα αντίμετρο ηλεκτρονικού πολέμου το οποίο περιέχει μία σειρά από πομπούς και μνήμες διαφόρων σημάτων ώστε να ξεγελάει τα αντιαεροπορικά συστήματα προσποιούμενο το στόχο-αεροσκάφος. Λειτουργεί σε εύρος συχνοτήτων από H έως και J και χαρακτηρίζεται ως αυτόνομο EAD (Expendable Active Decoy, Επεκτάσιμος Ενεργός Αντιπερισπασμός). Σύμφωνα με τη κατασκευάστρια εταιρεία του, πέραν της χρήσης που αναφέραμε μπορεί να προσφέρει και άμυνα σε επιθέσεις αέρος-αέρος μπερδεύοντας τόσο τα ραντάρ στόχευσης του εχθρικού αεροσκάφους, όσο και τους πυραύλους του, ώστε να ξεγελαστούν και να περάσουν τις βομβίδες ως αεροσκάφη βάσει του ίχνους που εκπέμπουν.

Πηγή: LeonardoCompany.com

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ένα βίντεο παρουσίασης του BriteCloud που δείχνει όσα περιγράψαμε εν συντομία σε μία τρισδιάστατη απεικόνιση.

Φυσικά, οι εταιρείες κατασκευής αντιαεροπορικών όπλων και ραντάρ μελετούν τέτοια όπλα για να βρουν τρόπους εντοπισμού τους, αλλά σε κάθε περίπτωση το θεωρούμε μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που έχει και αυτή τη θέση της στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Source link

Βόμβες/πύραυλοι
#Βομβίδα #αντίμετρων #Leonardo #BriteCloud #DRFM

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...