News

News

Παρασκευή
Ιούνιος, 2

Βλήμα M855 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Πρόσφατα στις ΗΠΑ υπήρξε μεγάλη ανησυχία όταν το ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives, δηλαδή, Υπηρεσία Αλκοολούχων, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών) ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τη πώληση της διατρητικής σφαίρας M855 που υπάρχει για το διαμέτρημα 5.56×45mm NATO για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο άρθρο μας «Διαμέτρημα 5.56x45mm NATO».

Τελικά η απαγόρευση δεν έγινε, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, αλλά ας δούμε τι ακριβώς χαρακτηριστικά έχει αυτή η στρατιωτικών προδιαγραφών σφαίρα ώστε να οδηγήσει το ATF στην εισήγηση αυτή. Η πρόταση απαγόρευσης της έγινε με την αναφορά «ATF Framework for determining whether certain projectiles are «Primarily Intended for Sporting Purposes» within the meaning of 18 U.S.C. 921(a)(17)(C)» που στα Ελληνικά θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε ως «Σύστημα του ATF για την εξακρίβωση αν συγκεκριμένα βλήματα «Προορίζονται Κυρίως για Αθλητικές Δραστηριότητες» μέσα στα πλαίσια του νόμου 18 U.S.C. 921(a)(17)(C)». Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την αυθεντική δημοσίευση από την ιστοσελίδα του ATF εδώ.

m855_02

Ο στόχος της αναφοράς ήταν να γίνει ψήφισμα του στις 16 Μαρτίου 2015 και να απαγορευτεί το συγκεκριμένο βλήμα ως επικίνδυνο για τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας λόγω της διακριτικότητας του. Πολύ γρήγορα αυτό απορρίφθηκε διότι η θωράκιση που χρησιμοποιείται στα περισσότερα Σώματα Ασφαλείας δεν είναι ικανή να σταματήσει το μεγαλύτερο ποσοστό βλημάτων από τυφέκια μάχης και αραβίδες. Παρ’όλα αυτά, η πρόταση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το άρθρο για να δούμε τι κάνει το M855, πιο γνωστό ως «green tip» (πράσινη μύτη), να θεωρείται τόσο επικίνδυνο προς τα Σώματα Ασφαλείας.

m855_03

Εξωτερικά είναι ακριβώς ίδιο με ένα οποιοδήποτε βλήμα για διαμέτρημα 5.56x45mm NATO με μοναδικό χαρακτηριστικό τη πράσινη μύτη του. Υπάρχει σε δύο διαφορετικούς τύπους οι οποίοι έχουν τα εξής χαρακτηριστικά.

  • Απλό Μ855
    Έχει βάρος βλήματος 62 grain, διατρητική μύτη από ατσάλι πάνω από ένα βλήμα από μολύβι που είναι καλυμμένο με χάλκινο περίβλημα.
  • M855 Χωρίς Μόλυβδο
    Κατασκευάστηκε για χώρες με αυστηρή νομοθεσία στη χρήση πυρομαχικών που περιέχουν μόλυβδο. Έχει ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά με το απλό M855 αλλά με βλήμα κατασκευασμένο από υλικό βασισμένο σε βολφράμιο αντί για μόλυβδο.

Με το παρακάτω σχέδιο μπορείτε να έχετε μία καλύτερη εικόνα για το πως είναι δομημένο το εσωτερικό του M855.

m855_04

Πως ακριβώς λειτουργεί όμως; Όταν το βλήμα χτυπήσει σε μία σκληρή επιφάνεια η ατσάλινη μύτη του θα μπορέσει να τη διαπεράσει ανοίγοντας μία τρύπα που θα επιτρέψει στα πολύ μαλακότερα μέταλλα από το βλήμα (μόλυβδος) και το περίβλημα (χαλκός) να περάσουν και αυτά ή τουλάχιστον μέρος τους. Με αυτό το τρόπο μπορεί να περνάει μέσα από θωράκιση που ένα απλό βλήμα 5.56x45mm NATO θα σταματούσε.

m855_05

Η θωράκιση που φέρουν τα περισσότερα Σώματα Ασφαλείας είναι σχεδιασμένη για μικρά φορητά όπλα όπως πιστόλια, περίστροφα και υποπολυβόλα όπλα. Ακόμα και ένα απλό βλήμα διαμετρήματος 5.56x45mm NATO θα μπορούσε να διαπεράσει αυτή τη θωράκιση με μεγάλη άνεση. Για αυτό το λόγο η απαγόρευση ειδικά του M855 με αυτό ως δικαιολογία δεν είχε καμία βάση και απορρίφθηκε γρήγορα. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε πως είναι το βλήμα στο εσωτερικό του που θα πρέπει να είναι αρκετά κατανοητό με όσα έχουμε ήδη αναφέρει.

m855_06

Παρότι αυτή η πρόταση απορρίφθηκε άμεσα υπάρχουν φόβοι ότι αντίστοιχες απαγορεύσεις θα γίνουν για περισσότερα πυρομαχικά στο μέλλον και πιθανότατα να επηρεάσουν και άλλες χώρες, εκτός των ΗΠΑ, με ελευθερία στην αγορά οποιονδήποτε πυρομαχικών όπως είναι για παράδειγμα είναι η Σουηδία, η Ολλανδία, και αρκετές ακόμα χώρες.

m855_07

το βρήκαμε εδώ

Πυρομαχικά
#Βλήμα #M855 #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...