News

News

Πέμπτη
Δεκέμβριος, 7

Βλήμα Lehigh Xtreme Penetrator | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Πριν από λίγο καιρό είχαμε γράψει για το βλήμα G2R R.I.P. (δείτε το άρθρο μας «Βλήμα G2R R.I.P»). Εδώ θα δούμε ένα βλήμα που με τη πρώτη ματιά φαίνεται παρόμοιο όμως είναι πάρα πολύ διαφορετικό, το Xtreme Penetrator (δηλαδή, Ακραία Διατρητικότητα) της Αμερικανικής εταιρίας Lehigh Defense.

Η εταιρία Lehigh Defense, σε αντίθεση με την G2R είχε έναν άλλο στόχο στην αγορά αυτή. Ήθελε να δημιουργήσει ένα βλήμα με τεράστια διακριτικότητα, πολύ μεγαλύτερη από τα 30.5 εκατοστά (12 ίντσες) που είναι το ιδανικό κατά το FBI (για λεπτομέρειες διαβάστε το άρθρο μας «Επίστροφη του FBI στα 9mm»). Έτσι το νέο αυτό βλήμα έχει να κάνει κυρίως με αυτοάμυνα ενάντια σε μεγάλα ζώα όπως αρκούδες, λύκους, κτλ.

lehigh_xtreme_penetrator_02

Με αυτό κατά νου ξεκίνησε το 2011 ο σχεδιασμός μίας νέας σφαίρας από την ερευνητική ομάδα της Αμερικανικής εταιρίας Lehigh Defense και τρία χρόνια αργότερα, το 2014, έγινε η επίσημη παρουσίαση του XP (Xtreme Penetrator – Ακραία Διατρητικότητα) που βλέπουμε εδώ. Ας ξεκινήσουμε από τα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του όπως του ότι δεν είναι μία σφαίρα με περίβλημα χαλκού που έχει μέσα της ένα βλήμα από μόλυβδο. Ολόκληρο το βλήμα είναι από χαλκό κομμένο από μπάρες χαλκού με μηχανήματα CNC.

lehigh_xtreme_penetrator_03

Αυτό κάνει το βλήμα πολύ πιο σκληρό, πιο ελαφρύ και πολύ πιο γρήγορο. Συνδυαστικά, όλα αυτά δίνουν μία σφαίρα με πολύ μεγάλη διακριτικότητα. Καθώς ο στόχος του βλήματος XP είναι αποκλειστικά η μεγάλη διακριτικότητα δε θρυμματίζεται κατά τη βολή και ασφαλώς, το σχήμα του βλήματος του δεν μεταβάλλεται εύκολα. Σε αυτό συμβάλει το ότι είναι κατασκευασμένο από ένα μονοκόμματο τμήμα χαλκού.

lehigh_xtreme_penetrator_04

Ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό ας δούμε ένα παράδειγμα. Στο διαμέτρημα των 9 χιλιοστών μία συνηθισμένη σφαίρα έχει περίβλημα από χαλκό, σώμα από μόλυβδο, ζυγίζει περίπου 124gr (8 γραμμάρια) και έχει ταχύτητα περίπου 305 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Με το ίδιο γέμισμα πυρίτιδας, το βλήμα XP είναι 115gr (7.45 γραμμάρια) με ταχύτητα περίπου 366 μέτρα ανά δευτερόλεπτο αν και η μεγάλη διαφορά τους είναι τι συμβαίνει κατά τη πρόσκρουση στο στόχο. Το κανονικό βλήμα θα αρχίσει να αλλοιώνει το σχήμα του λόγω του μόλυβδου που είναι μαλακός και καθώς επιβραδύνει, ανάλογα με το σχήμα που έχει πάρει μπορεί να δημιουργήσει θραύσματα ή να περιστραφεί. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κάτι όπως το παρακάτω.

lehigh_xtreme_penetrator_05

Στο XP όμως οι σχεδιαστές του ήθελαν τη μέγιστη διακριτικότητα οπότε σχεδίασαν το βλήμα με κάτι που θυμίζει εξαιρετικά πολύ σταυροκατσάβιδο αλλά έχει μία πολύ σημαντική μικρή λεπτομέρεια. Αν δείτε στην επόμενη φωτογραφία τη βάση από όπου ξεκινάει αυτός ο σταυρός που έχει το βλήμα έχει μία αεροδυναμική, λεία καμπύλη.

lehigh_xtreme_penetrator_06

Χάρη σε αυτό, μαζί με το σχήμα του βλήματος, όταν αυτό προσκρούσει στο στόχο θα δεχθεί τεράστιες πιέσεις αλλά λόγω αυτού του σχεδίου του απλώς θα αρχίσει να περιστρέφεται, όπως ένα τρυπάνι, διατηρώντας όμως την ευθεία πορεία του και συνεχίζοντας τη διατρητική του πορεία μέχρι να μην έχει άλλη κινητική ενέργεια. Αυτή η λεία καμπύλη-κανάλι θα διώχνει ότι φέρνει αντίσταση στο βλήμα με τη λιγότερη δυνατή επιβράδυνση. Βλέπετε παρακάτω πως είναι ένα βλήμα XP έπειτα από προσβολή στόχου και μπορείτε να το συγκρίνετε με το παραπάνω, απλό βλήμα που αναφέραμε.

lehigh_xtreme_penetrator_07

Μέχρι σήμερα, το βλήμα XP θεωρείται ότι εκμεταλλεύεται τις αρχές της φυσικής για τη μέγιστη διακριτικότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βεβαίως η πρακτική του χρήση είναι πολύ περιορισμένη καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στις σφαίρες με μεγάλη διακριτικότητα. Πέρα από το αυτονόητο των παράπλευρων απωλειών αν η σφαίρα διαπεράσει το στόχο και έχει αρκετή κινητική ενέργεια για να τραυματίσει ή σκοτώσει κάποιον που βρίσκεται πίσω από το στόχο, υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος του εξοστρακισμού λόγου του σκληρού του βλήματος.

lehigh_xtreme_penetrator_08

Για τους παραπάνω λόγους, παρότι σχεδιαστικά και ποιοτικά το βλήμα Xtreme Penetrator είναι εξαιρετικό, ελάχιστες φορές το συναντάμε σε πραγματικές συνθήκες. Αυτό ασφαλώς δεν αλλάζει το ότι έχει κάποια χαρακτηριστικά που κατά περιπτώσεις μπορούν να φανούν πολύτιμα. Για τον λόγο για τον οποίο σχεδιάστηκε, δηλαδή προστασία από μεγάλα ζώα, είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα βλήματα της αγοράς σήμερα.

lehigh_xtreme_penetrator_09

το βρήκαμε εδώ

Πυρομαχικά
#Βλήμα #Lehigh #Xtreme #Penetrator #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...