News

News

Πέμπτη
Δεκέμβριος, 7

Βιβλίο: Οι Πύλες της Φωτιάς

Το βιβλίο «Οι Πύλες της Φωτιάς» είναι ένα εκπληκτικό ιστορικό μυθιστόρημα για τη Μάχη των Θερμοπυλών. Η δουλειά του συγγραφέα και η ιστορική του ακρίβεια είναι τόσο αξιόλογη που το βιβλίο αυτό είναι μέρος της βασικής διδακτικής ύλης της Στρατιωτικής Ακαδημίας, της Ναυτικής Ακαδημίας και της Βασικής Σχολής Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1998 από τον Αμερικανό συγγραφέα και ερασιτέχνη ιστορικό, κύριο Στίβεν Πρέσσφιλντ. Ο κύριος Σ. Πρέσσφιλντ ως μεγάλος λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας μελετούσε όλες τις γνωστές ιστορικές αναφορές για την Αρχαία Σπάρτη με πιο αξιοσημείωτα τα έργα του Ηροδότου και του Θουκυδίδη. Το αποτέλεσμα της μελέτης του ήταν το βιβλίο «Οι Πύλες της Φωτιάς» που περιγράφουμε εδώ. Βλέπετε τον συγγραφέα, κύριο Στίβεν Πρέσσφιλντ, στην επόμενη φωτογραφία.

biblio_oi_pyles_ths_fwtias_02

Το βιβλίο είναι μία αφήγηση του Χίονη, ενός είλωτα και αργότερα βοηθητικού των Σπαρτιατών από τη πόλη Αστακό της Ακαρνανίας. Όταν οι Αργείτες κατέστρεψαν τη πόλη του, τον Αστακό, έφυγε και πήγε να ζήσει στα βουνά. Σε μικρή ηλικία έφτασε, έπειτα από αρκετές περιπέτειες στη Σπάρτη. Εκεί οι Σπαρτιάτες τον βοήθησαν και έγινε δούλος και αργότερα βοηθητικός μεγάλων Σπαρτιατών πολεμιστών με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στη Μάχη των Θερμοπυλών. Μετά το τέλος της μάχης, βρέθηκε πολύ βαριά τραυματισμένος αλλά με διαταγή του ίδιου του Ξέρξη βοηθήθηκε και σώθηκε. Ο Ξέρξης μέσω του αρχηγού των Αθανάτων, του Ορόντη, ζήτησε από τον Χίονη να του εξιστορήσει τι κάνει τους Σπαρτιάτες τόσο αξεπέραστους πολεμιστές. Έτσι, γίνεται μία εξιστόρηση βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά στοιχεία για τη ζωή στη Σπάρτη μέσα από τα μάτια του Χιόνη.

biblio_oi_pyles_ths_fwtias_03

Είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς στις λίγες λέξεις ενός άρθρου, αλλά το βιβλίο αυτό σου δίνει την αίσθηση ότι ήσουν εκεί, παρόν στη καθημερινότητα, στις χαρές και στις λύπες των Σπαρτιατών. Λόγω αυτού, δηλαδή του πόσο εύκολα και άμεσα μεταδίδει τέτοια ιστορική γνώση, είναι βασικό διδακτικό βιβλίο της Στρατιωτικής Ακαδημίας, της Ναυτικής Ακαδημίας και της Βασικής Σχολής Πεζοναυτών των ΗΠΑ σήμερα. Αυτό από μόνο του λέει πάρα πολλά και ασφαλώς δείχνει και τη ποιότητα του βιβλίου. Σίγουρα ένα από τα καλύτερα ιστορικά βιβλία των τελευταίων ετών.

το βρήκαμε εδώ

Βιβλία
#Βιβλίο #Οι #Πύλες #της #Φωτιάς

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...