Σε αυτή τη νέα κατηγορία θα βλέπουμε μερικά βιβλία σχετικά με τα θέματα που πραγματεύεται η σελίδα μας. Θα ξεκινήσουμε με ένα πολύ πρόσφατο που έκανε μεγάλη αίσθηση παγκοσμίως. Το βιβλίο «Ο Μόνος Επιζών» του κυρίου Μάρκους Λουτρέλ (Αρχικελευστής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Navy SEAL με ειδικότητα ελεύθερου σκοπευτή-νοσοκόμου μάχης) κυκλοφόρησε το 2007 και το 2013 έγινε και κινηματογραφική ταινία.
Οι περισσότεροι γνώρισαν αυτή την τραγική ιστορία (που είναι επίσης μέχρι σήμερα η αποστολή με τις μεγαλύτερες απώλειες για τους SEAL του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού) από τη κινηματογραφική ταινία. Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της ταινίας και εδώ.
Η ταινία είναι μία πολύ καλή απεικόνιση της βασικής ιστορίας του βιβλίου. Όμως στο βιβλίο, όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχουν πολλά ακόμη καθώς και αμέτρητες λεπτομέρειες που θα ήταν αδύνατο ή έστω πάρα πολύ δύσκολο να συμπεριληφθούν στη ταινία. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν υποβιβάζει τη ποιότητα της ταινίας που έγινε με συμβουλές του ίδιου του κυρίου Μ. Λουτρέλ καθώς και άλλων που συμμετείχαν στην επιχείρηση Red Wings.
Ο γραφών έχει διαβάσει τόσο την Αγγλική όσο και την Ελληνική έκδοση και παρότι η προσπάθεια στην Ελληνική μετάφραση είναι πολύ αξιόλογη, κάποιοι όροι και φράσεις είναι δύσκολο να μεταφραστούν. Με αυτό ως δεδομένο, αν έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε και να κατανοήσετε την Αγγλική έκδοση προτιμήστε την έναντι της Ελληνικής μετάφρασης.
Ο Αρχικελευστής κύριος Μάρκους Λουτρέλ έγραψε αυτό το βιβλίο έπειτα από τη συμμετοχή του στην επιχείρηση Red Wings που οδήγησε στη μεγαλύτερη απώλεια αντρών των SEAL του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με μοναδικό επιζώντα τον ίδιο. Ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει για να τιμήσει τη μνήμη των συναδέλφων του χάρη στους οποίους είναι σήμερα εν ζωή.
Στο περιεχόμενο τώρα, όλα τα κεφάλαια είναι σε αφηγηματική μορφή όπου ο Αρχικελευστής Μ. Λουτρελ ξεκινάει από το σημείο όπου φεύγει με την ομάδα του με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 από μία βάση των SEAL στο Μπαχρέιν προς τη βάση Μπάγκραμ στο Βόρειο Αφγανιστάν. Εκεί ξεκινάει να μας αφηγείται την ιστορία των Ταλιμπάν και των Μουτζαχεντίν, γιατί εμπλέκονται οι ΗΠΑ σε αυτό το πόλεμο και άλλες ιστορίες που αφορούν τον προγενέστερο πόλεμο του Ιράκ με ενδιαφέροντα στοιχεία όπως για παράδειγμα μία αποστολή όπου είχε λάβει μέρος και είχαν ανακαλύψει μέρος του κινητού εργαστηρίου χημικών όπλων του Σαντάμ Χουσεΐν.
Μετά μας πηγαίνει πίσω στα παιδικά του χρόνια, στο πως αποφάσισε να γίνει SEAL σε ηλικία 14 ετών και τι έκανε για να τα καταφέρει με αρκετές λεπτομέρειες και εν συνεχεία σε μεγάλο βάθος κάποιες από τις φάσεις της εκπαίδευσης του τόσο στη βασική εκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού όσο και αργότερα στην εκπαίδευση BUD/S (Basic Underwater Demolition/SEAL, Βασική Εκπαίδευση Υποβρυχίων Καταστροφών/Θάλασσας, Αέρα και Γης). Μετά από αυτή την εκπαίδευση όλοι οι SEAL περνούν μία σειρά από υποχρεωτικά σχολεία όπως αυτά του αλεξιπτωτιστού στατικού ιμάντα, ελεύθερης πτώσης, κ.α. καθώς και κάποια προαιρετικά όπως του ελεύθερου σκοπευτή, νοσοκόμου μάχης, κτλ. Στο βιβλίο του ο κύριος Μ. Λουτρέλ περιγράφει στιγμές και από αυτά.
Το βιβλίο συνεχίζει με την τοποθέτηση του σε θέση ομαδάρχη και τις πρώτες αποστολές του αλλά και την ιστορία πίσω από την επιχείρηση Red Wings, το πως σταμάτησαν πριν γίνει η επιχείρηση δύο φορές και πως τελικά κατέληξαν εκεί. Η ομάδα του ήταν υπεύθυνη για αποστολές αναγνώρισης στόχων υψηλού κινδύνου, όπως ο ίδιος γράφει αυτό συνήθως περιελάμβανε τη φωτογράφιση του στόχου, επιβεβαίωση του στόχου από τη διοίκηση, και τέλος, κατά περίπτωση τη προσβολή του στόχου είτε από τους ίδιους είτε από βομβαρδιστικά αεροσκάφη με κατευθυνόμενα βλήματα που η ομάδα του και ο ίδιος οδηγούσαν με καταδείκτες λέιζερ ή συντεταγμένες GPS.
Έπειτα από αρκετές σχετικές επιχειρήσεις στα βουνά του Βόρειου Αφγανιστάν ξεκίνησαν για τρίτη φορά για την επιχείρηση Red Wings, μία επιχείρηση αναγνώρισης ενός στόχου υψηλής σημασίας, του Αχμάντ Σαχή που γεννήθηκε το 1970 και ήταν υπεύθυνος για μία φονική ομάδα ανταρτών που ονομάζονταν Ναϊμουντίν καθώς και για τη κατασκευή εκατοντάδων ισχυρών αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που είχαν αφαιρέσει ζωές δεκάδων Αμερικανών στρατιωτών. Παρακάτω βλέπετε τη μοναδική φωτογραφία που είχε βγει στη δημοσιότητα από τον Αχμάντ Σαχή στα αριστερά και δεξιά από τον ηθοποιό Γιουσούφ Αζάμι που τον υποδύθηκε στη ταινία.
Η αποστολή Red Wings ξεκίνησε με μία ομάδα αναγνώρισης αποτελούμενη από τέσσερις SEAL ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ο διοικητής της ομάδας ήταν ο ομαδάρχης Υποπλοίαρχος κύριος Μάικλ Μέρφι όπου βλέπετε και πάλι κάτω αριστερά τον ίδιο και δεξιά τον ηθοποιό Τέιλορ Κιτς που τον υποδύθηκε στη κινηματογραφική ταινία.
Ο πρώτος σκοπευτής ακριβείας της ομάδας ήταν ο κύριος Μάθιου Άξελσον, Κελευστής του Πολεμικού Ναυτικού, SEAL φυσικά με ειδικότητα τεχνικού σόναρ και ελεύθερου σκοπευτή. Και πάλι, βλέπετε τον Κελευστή κύριο Μάθιου Άξελσον αριστερά και δεξιά τον ηθοποιό Μπεν Φόστερ που έπαιξε το ρόλο του κυρίου Μ. Άξελσον στη ταινία.
Ο δεύτερος σκοπευτής ακριβείας και νοσοκόμος ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Αρχικελευστής Πολεμικού Ναυτικού κύριος Μάρκους Λουτρέλ. Αριστερά στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε τον ίδιο και δεξιά τον Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο ηθοποιός που τον υποδύεται στη ταινία.
Και το τέταρτο και τελευταίο μέλος της ομάδας από την αποστολή Red Wings, ήταν ο υπεύθυνος επικοινωνιών της ομάδας, ο Κελευστής Πολεμικού Ναυτικού SEAL κύριος Ντάνι Ντίετζ με ειδικότητα ασυρματιστή και πολυβολητή. Αριστερά είναι ο ίδιος στη παρακάτω φωτογραφία και στη δεξιά φωτογραφία ο ηθοποιός Έμιλ Χιρς που τον υποδύθηκε.
Μία γενική ιδέα της ιστορίας μπορείτε να πάρετε από την υπέροχη ταινία δράσης που κυκλοφόρησε το 2013 βασισμένη σε αυτό το βιβλίο. Ωστόσο, στο βιβλίο υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στη ταινία όπως είναι λογικό και αυτονόητο. Επίσης, στη ταινία έγιναν κάποιες αλλαγές από τη πραγματική ιστορία έτσι ώστε να έχει πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Για παράδειγμα, κάποια πολύ βασικά πράγματα που διαφέρουν πάρα πολύ από τη ταινία και το βιβλίο είναι τα παρακάτω.
Ο Αχμάντ Σαχή στη ταινία
Παρότι σήμερα ο κύριος Μ. Λουτρέλ είναι πεπεισμένος ότι οι Ταλιμπάν που σκότωσαν όλα τα μέλη της ομάδας του ήταν μέρος του στρατού του Αχμάντ Σαχή, ποτέ δεν είδαν τον ίδιο τον Αχμάντ Σαχή σε αντίθεση με τη ταινία όπου φαίνεται σχεδόν από την αρχή της αποστολής τους και καθ’όλη τη διάρκεια της ταινίας. Η μόνη στιγμή που είδε ο κύριος Μ. Λουτρέλ τον Αχμάντ Σαχή ήταν όταν είχε έρθει να ζητήσει από τους χωρικούς που τον βοηθούσαν να τον παραδώσουν λίγο πριν τη διάσωση του.
Ψήφος που κόστισε τη ζωή στα τρία μέλη της ομάδας
Στη ταινία βλέπουμε ότι η απόφαση για το αν θα σκοτώσουν ή θα αφήσουν ελεύθερους τους βοσκούς που τους ανακάλυψαν εκτελέσθηκε ως διαταγή. Στο βιβλίο διαβάζουμε ότι στη πραγματικότητα τα τέσσερα μέλη ψήφισαν και κατέληξαν από κοινού στο ότι πρέπει να αφήσουν ελεύθερους τους βοσκούς.
Κατάρριψη ελικοπτέρου
Μία από τις τραγικότερες στιγμές ήταν η κατάρριψη του ελικοπτέρου τύπου Σινούκ από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν. Από αυτή τη κατάρριψη έχασαν τη ζωή τους 16 στρατιώτες των ΗΠΑ, 8 SEAL όπου όταν άκουσαν το σήμα έτρεξαν να ανέβουν στο ελικόπτερο για να βοηθήσουν τους φίλους και συναδέλφους τους, από υπαξιωματικούς μέχρι και τον ίδιο τον Πλωτάρχη κύριο Έρικ Κρίστενσεν, υπεύθυνο όλων των δυνάμεων SEAL στη βάση, καθώς και 8 ακόμα άντρες των ειδικών δυνάμεων από την 160 Special Operations Aviation Regiment (160 Σύνταγμα Ειδικών Αερομεταφερόμενων Επιχειρήσεων). Σε αντίθεση με τη ταινία, στο βιβλίο διαβάζουμε ότι η κατάρριψη είχε γίνει όταν ο κύριος Μ. Λουτρέλ ήταν ήδη ο μόνος ο επιζών και προσπαθούσε να ξεφύγει από τους Ταλιμπάν. Διαβάζουμε επίσης ότι δε γνώριζε τι είχε συμβεί με τη κατάρριψη του ελικοπτέρου αλλά το έμαθε όταν επέστρεψε στη βάση για ιατρική περίθαλψη. Ο λόγος ήταν ότι είχε απομακρυνθεί από το σημείο και πετούσαν από πάνω του πολλά βομβαρδιστικά αεροσκάφη και αεροσκάφη A-10 που τους αναζητούσαν, κάτι που επίσης δε φαίνεται στη ταινία αλλά εδώ είπαμε ότι θα σχολιάζουμε μόνο τις διαφορές και όχι όσα δεν συμπεριλαμβάνονται όπως για παράδειγμα τα βομβαρδιστικά και τα αεροσκάφη A-10.
Τραυματισμοί του κυρίου Μάρκους Λουτρέλ
Εμφανισιακά στη ταινία τα τραύματα είναι ρεαλιστικά καθώς βασίζονται στις αναφορές των ιατροδικαστών για όλα τα μέλη της ομάδας. Ωστόσο, στη περίπτωση του κυρίου Μάρκους Λουτρέλ υπάρχει κάτι πολύ αντίθετο με το βιβλίο. Ο κύριος Μ. Λουτρέλ είχε σοβαρές εκδορές σε όλο του το σώμα, θραύσματα από ρουκέτες RPG και στα δύο πόδια, τρία κατάγματα σε σπόνδυλους, έναν εξαρθρωμένο ώμο και αργότερα, ένα διαμπερές τραύμα από σφαίρα στο πόδι και σπασμένο καρπό. Στο βιβλίο αναφέρει ότι σε κάποιες περιπτώσεις στον αγώνα της επιβίωσης του ήταν παράλυτος από τη μέση και κάτω και προχωρούσε με έρπυση για για αρκετά χιλιόμετρα, κάτι που δεν φαίνεται πουθενά στη ταινία.
Αναζήτηση νερού
Υπάρχει σχεδόν ένα ολόκληρο κεφάλαιο που περιγράψει τον αγώνα του για την αναζήτηση νερού χωρίς να εντοπιστεί. Μερικές συμπλοκές που είχε με Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια αυτή, πως ένας ελεύθερος σκοπευτής τον πυροβόλησε στο πόδι, κα. Στη ταινία φαίνεται πως σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να βρει νερό όταν σύμφωνα με το βιβλίο ήταν σχεδόν δύο ημέρες μαχών και αναζήτησης στα βουνά του Βόρειου Αφγανιστάν.
Φροντίδα των τραυμάτων του
Βλέπουμε στη ταινία τον ίδιο τον κύριο Μ. Λουτρέλ να αφαιρεί τα θραύσματα από το πόδι του. Σύμφωνα με το βιβλίο του, ο Σαράβα που ήταν επίσης ιατρός έκανε σχεδόν εγχείρηση ώστε να του τα αφαιρέσει όλα αλλά και να τα απολυμάνει. Και κατά τις τέσσερις ημέρες διαμονής του συνέχεια τον πρόσεχε.
Δικαιολογία για τη προστασία του
Μία από τις δικαιολογίες που φαίνεται να ώθησε τους χωρικούς να τον βοηθήσουν ήταν ότι τους δήλωνε επανειλημμένα ότι ήταν ιατρός, που είναι εν μέρη αλήθεια, και όχι στρατιώτης σε επιθετική αποστολή. Αυτό οδήγησε σε κάποιες υποψίες όταν είδαν το τατουάζ του εμβλήματος των Navy SEAL στη πλάτη του με τον αριθμό από το σχολείο υποβρυχίων καταστροφών από το οποίο είχε αποφοιτήσει και αργότερα όταν κάποιοι Ταλιμπάν ήρθαν στο χωριό και γνώριζαν ότι μόνο στις Ειδικές Δυνάμεις επιτρέπεται να έχει κάποιος γένια ή μούσι ώστε να μην ξεχωρίζει από τους ντόπιους σε κάποιου είδους επιχειρήσεων. Στη ταινία δεν φάνηκε αυτό.
Έφοδος των Ταλιμπάν στο χωρίο
Στο βιβλίο διαβάζουμε ότι μία ομάδα από Ταλιμπάν ήρθε και άρχισε να τον ξυλοκοπεί απαιτώντας από τους χωρικούς να τον παραδώσουν. Όταν ο πρεσβύτερος του χωρίου μπήκε στο δωμάτιο και τους είπε ότι δεν τον παραδίδουν και τους ζήτησε να αποχωρήσουν απλώς έφυγαν δυσαρεστημένοι. Στη ταινία από την άλλη πλευρά, βλέπουμε έντονες μάχες μεταξύ των χωρικών και των Ταλιμπάν, κάτι που δεν έγινε στη πραγματικότητα.
Η διάσωση
Η διάσωση στη ταινία είναι πολύ πιο εντυπωσιακή από το βιβλίο. Στο βιβλίο διαβάζουμε πως σε ένα πρωινό περίπατο του κυρίου Μ. Λουτρέλ με τον φίλο του από το χωριό αυτό, τον κύριο Γλουλάμπ, ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με μία ομάδα Αμερικανών Ρέιντζερς (καταδρομών) που αναζητούσαν την ομάδα της αποστολής Red Wings για ημέρες. Τον βρήκαν χάρη στα σήματα κινδύνου που έστελνε με τον ασύρματο του. Μετά από αυτό, έμειναν μαζί με τους χωρικούς ως το βράδυ όπου έφτασαν τα ελικόπτερα διάσωσης. Εκεί ακολούθησε ένας βομβαρδισμός θέσεων των Ταλιμπάν γύρω από το χωριό αλλά χωρίς καμία ουσιαστική μάχη όπως φαίνεται στη ταινία.
Υπάρχουν και κάποια άλλα, ίσως λιγότερο σημαντικά στη πλοκή του σεναρίου, πράγματα που διαφέρουν αλλά τα παραπάνω ήταν τα σπουδαιότερα. Ο κύριος Μάρκους Λουτρέλ συνέχισε τη θητεία του στις Ειδικές Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ως SEAL για ακόμα 4 χρόνια και στη συνέχεια αποστρατεύτηκε τιμητικά λόγω ιατρικών προβλημάτων, κυρίως από τους σοβαρούς τραυματισμούς του κατά τη θητεία του.
Τόσο η κινηματογραφική ταινία όσο και το βιβλίο είναι εξαιρετικά μέσα ψυχαγωγίας αλλά και τεράστιων ηθικών διδαγμάτων, τόσο για τη σπουδαιότητα της ομάδας όσο και για το τι κάνει τους ανθρώπους που υπηρετούν σε τέτοια τμήματα και μονάδες ξεχωριστούς και ικανούς να μην τα παρατάνε ποτέ. Σίγουρα αξίζουν το χρόνο σας.
Βιβλία
#Βιβλίο #Μόνος #Επιζών #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα