News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Βιβλίο: How to Shoot Like a Navy SEAL

Πριν από μερικούς μήνες είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο «Σωστή σκόπευση με πιστόλι» το οποίο βασίζονταν σε μία μοναδική τεχνική που δανειστήκαμε από το βιβλίο που θα παρουσιάσουμε εδώ. Αν το θέμα της ένοπλης μάχης είναι κάτι σημαντικό για εσάς τότε αυτό είναι από τα ελάχιστα απαραίτητα βιβλία που πρέπει να χρησιμοποιείτε κατά την εκπαίδευση σας.

Πηγή: chrissajnog.com

Ολόκληρος ο τίτλος του βιβλίου είναι «How to shoot like a Navy SEAL: Combat Marksmanship Fundamentals» που θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε στα Ελληνικά κάπως έτσι: «Πως να πυροβολείτε σαν ένας Navy SEAL: Θεμελιώδεις Αρχές Σκοποβολής για Μάχη». Το βιβλίο είναι γραμμένο από τον απόστρατο Navy SEAL κύριο Chris Sajnog τον οποίο μπορείτε να τον δείτε στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: chrissajnog.com
Πηγή: chrissajnog.com

Ο κύριος Chris Sajnog το 2009 αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Αρχικελευστή από τους Navy SEAL λόγω σωματικής βλάβης έπειτα από πάνω από 25 χρόνια υπηρεσίας. Ως Navy SEAL ήταν πιστοποιημένος Master Firearms Instructor (Ειδικός Εκπαιδευτής Φορητών Όπλων), Master Training Specialist (Ειδικός Εκπαιδευτής Ειδικότητας) και εκπαιδευτής του σχολείου BUD/S. Ήταν επίσης ένας από τους ελάχιστους πιστοποιημένους ελεύθερους σκοπευτές των Navy SEAL που δημιούργησαν το πρώτο σχολείο ελεύθερων σκοπευτών για Navy SEAL. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Υπουργείο Άμυνας και στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας όπου πιστοποιήθηκε ως Counter-Terrorism Instructor (Εκπαιδευτής Αντιτρομοκρατικής) και Advanced Marksmanship Instructor (Εκπαιδευτής Προχωρημένων Τεχνικών Σκοποβολής) όπου η κύρια ενασχόληση του ήταν η εκπαίδευση κυβερνητικού προσωπικού από το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, ξένες συμμαχικές δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας και προσωπικό της CIA.

Πηγή: YouTube.com
Πηγή: YouTube.com

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, όσο υπηρετούσε στους Navy SEAL είχε ένα μοναδικό προνόμιο, πληρώνονταν για να εκπαιδεύεται. Χαρακτηριστικά είχε δηλώσει σε μία συνέντευξη «υπάρχει μεγάλη διαφορά να έχεις απεριόριστο οπλοστάσιο και πυρομαχικά όπως είχαμε στις ομάδες των SEAL για εκπαίδευση και να χρειάζεται να βρίσκεις χρόνο και να τα πληρώνεις όλα από τη τσέπη σου ως πολίτης». Στη προσπάθεια του να διατηρήσει και να βελτιώσει τις ικανότητες που είχε κερδίσει μέσα από τη στρατιωτική εκπαίδευση του μπήκε βαθιά στο θέμα αναζητώντας τις θεμελιώδεις αρχές σκοποβολής σε ένοπλες συμπλοκές. Το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας του ήρθε το 2013 με αυτό το βιβλίο που βλέπουμε εδώ.

Πηγή: centermassgroup.com
Πηγή: centermassgroup.com

Το βιβλίο είναι ακριβώς αυτό που γράφει ο τίτλος του, είναι ένα βιβλίο μόλις 140 περίπου σελίδων που όμως αναλύει με εκπληκτικό τρόπο τις θεμελιώδεις αρχές που μπορούν να κάνουν έναν σκοπευτή καλύτερο με συστηματική, συνεπή προπόνηση και εκπαίδευση. Μέσα σε αυτό το βιβλίο δε θα βρείτε φανταχτερές τεχνικές για αλλαγές γεμιστήρα, περίεργες στάσεις βολής, μοντέρνα σκοπευτικά συστήματα, κτλ. Αλλά θα βρείτε τις αρχές που εφαρμόζονται σε όλα τα παραπάνω και σε όλα όσα περιλαμβάνονται στη σκόπευση με πιστόλι και τυφέκιο. Επίσης, θα δανειστούμε μία φράση του βιβλίου σε αυτό το σημείο που δίνει μία καλή ιδέα της προσέγγισης που χρησιμοποιεί. Το απόσπασμα αυτό είναι το ακόλουθο:

«Το διάβασμα αυτού του βιβλίου δε θα σε κάνει καλύτερο σκοπευτή. Μόνο η εξάσκηση θα σε κάνει καλύτερο σκοπευτή!»

Πηγή: americanshootingjournal.com
Πηγή: americanshootingjournal.com

Προσωπικά, θεωρώ ότι αυτό το βιβλίο βελτίωσε τα αποτελέσματα μου κατά πολύ. Αυτό όμως δε γίνεται χωρίς εργασία από τον αναγνώστη. Όπως γράφει μέσα στο βιβλίο επανειλημμένα, δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για να γίνει κάποιος καλός σκοπευτής, το μόνο που υπάρχει είναι συνεπή συστηματική προπόνηση που πρακτικά λίγες φορές απαιτεί επίσκεψη στο σκοπευτήριο. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να μοιραστώ ότι στο παρελθόν πήγαινα στο σκοπευτήριο τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα και είχα μέτρια αποτελέσματα. Ο λόγος ήταν ότι απλώς πήγαινα να «ρίξω» και όχι να εκπαιδευτώ. Ακολουθώντας τις συμβουλές του κυρίου Chris Sajnog τα αποτελέσματα μου έχουν βελτιωθεί αισθητά και οι επισκέψεις μου έχουν μειωθεί σε μόλις μία με δύο φορές την εβδομάδα. Είναι από τα ελάχιστα βιβλία στο χώρο που κάνει ακριβώς ότι λέει χωρίς περιττά λόγια.

Πηγή: gunsholstersandgear.com
Πηγή: gunsholstersandgear.com

Επιπρόσθετα, το βιβλίο δίνει και πρόσβαση σε εκπαιδευτικά βίντεο που δείχνουν όσα περιγράφονται με λόγια μέσα στο βιβλίο για να γίνουν ακόμα καλύτερα κατανοητά. Άρα, για να κλείσουμε, το μικρό αυτό βιβλιαράκι θα το πρότεινα σε οποιονδήποτε θέλει να γίνει καλύτερος σκοπευτής αλλά είναι διατεθειμένος να κάνει και όλες τις απαραίτητες θυσίες. Είτε αυτό είναι 10-15 λεπτά από το χρόνο του κάθε ημέρα, είτε να αποβάλλει κάποια νοοτροπία που έχει μάθει γιατί έτσι τη διδάχθηκε από κάποιον που δε βρέθηκε ποτέ του σε συνθήκες μάχης αλλά τη θεωρούσε «καλή πρακτική». Τέλος, το βιβλίο αυτό διδάσκει στον αναγνώστη ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έτσι πολλές γενικευμένες τακτικές εκτελούνται λάθος από κάποιους απλώς γιατί έχουν διαφορετικό σωματότυπο, φυσική κατάσταση, όπλο, πυρομαχικά, κτλ. Όμως οι θεμελιώδεις αρχές παραμένουν ίδιες πάντα και μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους τους ανθρώπους και σε όλες τις τακτικές μάχης. Έτσι ο σκοπευτής που θέλει να βελτιωθεί πρέπει να πρώτα να κατακτήσει αυτές τις αρχές και έπειτα να μεταβεί σε οτιδήποτε πιο προχωρημένο.

Πηγή: centermassgroup.com
Πηγή: centermassgroup.com

το βρήκαμε εδώ

Βιβλία
#Βιβλίο #Shoot #Navy #SEAL

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...