News

News

Παρασκευή
Δεκέμβριος, 1

Βιβλίο: Glock: The Rise of America’s Gun

Το βιβλίο αυτό ήταν μία πρόταση από έναν φίλο της σελίδας μας και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ. Είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο που έχει κάποια πολύ θετικά και κάποια κάπως αρνητικά χαρακτηριστικά κατά τη προσωπική μας άποψη. Εδώ θα το αναλύσουμε σε λίγο μεγαλύτερο βάθος.

Πηγή: Amazon.com

Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Glock: The Rise of America’s Gun» (Glock: Η Άνοδος του Όπλου της Αμερικής) και είναι γραμμένο από τον δημοσιογράφο κύριο Πωλ Μ. Μπάρετ. Το βιβλίο δεν υπάρχει ακόμα σε ελληνική έκδοση αλλά είναι σχετικά απλά γραμμένο ώστε να μπορεί κάποιος με μέτρια γνώση αγγλικών να κατανοήσει. Ας ξεκινήσουμε με τον συγγραφέα, ο κύριος Πωλ Μ. Μπάρετ είναι ένας αμερικάνος δημοσιογράφος που εργάζεται κυρίως σε μέσα αριστερών πεποιθήσεων όπως είναι το Bloomberg και η εφημερίδα New York Times. Βλέπετε μία φωτογραφία του κυρίου Πωλ Μ. Μπάρετ παρακάτω.

Πηγή: AuthorPMBarrett.com
Πηγή: AuthorPMBarrett.com

Το βιβλίο έχει στόχο να περιγράψει πως ένας εφευρέτης, ο αυστριακός κύριος Γκάστον Γκλοκ, κατάφερε με μηδενική εμπειρία από τη βιομηχανία όπλων να κατακτήσει τις ΗΠΑ, και όλο το κόσμο, με το πιστόλι που σχεδίασε. Βλέπετε το πίνακα περιεχομένων του βιβλίου μεταφρασμένο στα ελληνικά εδώ.

 • Κεφάλαιο 1: Πιστολίδι στο Μαϊάμι
 • Κεφάλαιο 2: Πιστόλι του μέλλοντος
 • Κεφάλαιο 3: «Ένα άσχημο με επαγγελματική εμφάνιση εργαλείο αυτοάμυνας»
 • Κεφάλαιο 4: Πλαστική τελειότητα
 • Κεφάλαιο 5: Το καλό των αεροπειρατών
 • Κεφάλαιο 6: Το υπερόπλο
 • Κεφάλαιο 7: Πηγαίνοντας στο Χόλυγουντ
 • Κεφάλαιο 8: Το σημάδι του Κάιν
 • Κεφάλαιο 9: «Αντιγράψτε τη μαλακία»
 • Κεφάλαιο 10: Σφαγή στο Κάιλιν
 • Κεφάλαιο 11: Δικηγόροι, όπλα, και λεφτά
 • Κεφάλαιο 12: «Μπαμ»
 • Κεφάλαιο 13: Ρουκέτες τσέπης
 • Κεφάλαιο 14: «Η πορεία μου»
 • Κεφάλαιο 15: Κουλτούρα Glock
 • Κεφάλαιο 16: Glock στο Λευκό Οίκο
 • Κεφάλαιο 17: Η επίθεση ενός εκτελεστή
 • Κεφάλαιο 18: «Λεφτά μονοπώλιου»
 • Κεφάλαιο 19: Οι επιπτώσεις του αυστριακού πιστολιού: Καλό για την Αμερική;
 • Κεφάλαιο 20: Επίλογος
 • Κλείσιμο
  • Ευχαριστίες
  • Επιλεγμένη βιβλιογραφία
  • Σημειώσεις πηγών
  • Ευρετήριο

Πηγή: Guns.com
Πηγή: Guns.com

Πράγματι, το βιβλίο είναι πολύ καλογραμμένο, πλούσιο σε πηγές και στοιχεία που αρκετές φορές είναι πολύ χρήσιμα για όσους ασχολούνται σοβαρά με το χώρο των όπλων. Από την άλλη πλευρά όμως, ο τίτλος του θα έπρεπε να είναι «Η βιογραφία του Γκάστον Γκλοκ» γιατί αυτό είναι το κύριο θέμα ανάλυσης. Από τις 300 σχεδόν σελίδες του βιβλίου ούτε 50 από αυτές δεν αφορούν το όπλο καθαυτό. Άρα, εάν αναζητείτε ένα βιβλίο με καλό τεχνικό υπόβαθρο και τις απαραίτητες ιστορικές λεπτομέρειες, σίγουρα αυτό το βιβλίο δεν είναι για εσάς. Αυτό το βιβλίο είναι η ζωή του κυρίου Γκάστον Γκλοκ (τον βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία) μαζί, κυρίως, με αναφορές για την εταιρία του και αραιά, σε λίγα σημεία, και για τα προϊόντα της εταιρίας του.

Πηγή: Blog.CheaperThanDirt.com
Πηγή: Blog.CheaperThanDirt.com

Το δεύτερο που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των δημοσιογράφων συγγραφέων είναι η αυτοπεποίθηση στο τρόπο συγγραφής. Ειλικρινά όταν κάποιος διαβάζει ένα κεφάλαιο είναι απόλυτα πεπεισμένος πως όλα όσα μόλις διάβασε είναι ολόκληρη η αλήθεια. Ωστόσο, εάν μεταβείτε στο τέλος του βιβλίου όπου αναφέρονται οι σημειώσεις των πηγών ανά κεφάλαιο θα δείτε ότι δεν είναι όλες αξιόπιστες πηγές. Φυσικά, αυτό δεν αλλάζει την αξία του ως βιβλίο ιστορικών στοιχείων και εκεί είναι, πιστεύουμε, το μυστικό του. Δεν περιγράφει την ιστορία μέσα από τα όπλα της εταιρίας αλλά μέσα από τη ζωή του κυρίου Γ. Γκλοκ και τη πορεία της εταιρίας.

Πηγή: Bloomberg.com
Πηγή: Bloomberg.com

Ένα αρνητικό είναι ότι ο συγγραφέας έχει ελάχιστη, σχεδόν καθόλου, εμπειρία με όπλα και αυτό σε συνδυασμό με τις πεποιθήσεις του για τον έλεγχο των όπλων αλλά και του θέματος που επέλεξε οδηγεί σε κάποια τραγελαφικά σημεία στο βιβλίο. Για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετές αναφορές όπου οι λέξεις «magazine» (γεμιστήρας) και «clip» (κλιπ φυσιγγίων) χρησιμοποιούνται εναλλάξ για το ίδιο θέμα. Τέτοιες αναφορές δε μπορούν παρά να εκνευρίζουν τους αναγνώστες που γνωρίζουν, τουλάχιστον τα βασικά.

Πηγή: WeaponsMedia.com
Πηγή: WeaponsMedia.com

Άρα, ως μία συνολική εικόνα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο που είναι εύκολο στο διάβασμα. Από την άλλη πλευρά ο τίτλος του είναι κάπως παραπλανητικός καθώς είναι περισσότερο μία βιογραφία του κυρίου Γκάστον Γκλοκ μέσα από το βλέμμα του κυρίου Πωλ Μ. Μπάρετ παρά το πως το πιστόλι Glock κατέκτησε το κόσμο. Τέλος, θέλει προσοχή ώστε να μη πέσει κάποιος στη παγίδα του δημοσιογραφικού τρόπου γραφής και πάντα πρέπει να έχει κατά νου ότι το βιβλίο είναι γραμμένο από έναν άνθρωπο με ξεκάθαρες απόψεις υπέρ του ελέγχου των όπλων και που υποστηρίζει αριστερών πεποιθήσεων απόψεις. Προσωπικά, το θεωρούμε ένα καλό βιβλίο γιατί προσφέρει κάποια σημαντικά στοιχεία για τη ζωή και το έργο του κυρίου Γκάστον Γκλοκ αλλά περιέχει και αρκετές προσωπικές θέσεις του συγγραφέα που ίσως να αλλοιώνουν κάποια θέματα με έξυπνο, διακριτικό και εκλεπτυσμένο τρόπο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

το βρήκαμε εδώ

Βιβλία
#Βιβλίο #Glock #Rise #Americas #Gun

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...