News

News

Σάββατο
Δεκέμβριος, 2

Βιβλίο: Ghost: My thirty years as an FBI undercover agent

Στη σελίδα μας συνήθως γράφουμε για βιβλία σχετικά με το χώρο των ενόπλων δυνάμεων και υπηρεσιών πληροφοριών. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου που έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και χρήσιμες γνώσεις για κάθε άνθρωπο. Αυτός ήταν ο λόγος που είχαμε δει το εξαιρετικό βιβλίο «The Dark Art» από έναν πολύ έμπειρο αξιωματικό υπό κάλυψη της DEA (Drug Enforcement Administration, Διοίκηση Δίωξης Ναρκωτικών) των ΗΠΑ, και για τον ίδιο λόγο επιλέξαμε και αυτό το σχετικά καινούργιο (Οκτώβριος 2018) βιβλίο του κυρίου Μάικλ ΜακΓκάουαν. Ενός από τους πιο έμπειρους αξιωματικούς υπό κάλυψη του FBI (Federal Bureau of Investigation, Ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών) των ΗΠΑ. Ολόκληρος ο τίτλος του βιβλίου είναι «Ghost: My thirty years as an FBI undercover agent» (Φάντασμα: Τα τριάντα μου χρόνια ως πράκτορας υπό κάλυψη του FBI) και απ’όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελληνική γλώσσα.

Πηγή: Amazon.com

Μέχρι και σήμερα, ο κύριος Μάικλ ΜακΓκάουαν είναι στη κορυφή της διάσπασης και σύλληψης κάποιων εκ των μεγαλυτέρων δικτύων οργανωμένου εγκλήματος. Από παγκόσμια δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών, έως την Ιταλική και Ρώσικη μαφία, και πάρα πολλά ακόμη. Ωστόσο, αυτό που τον κάνει μία αξεπέραστη πηγή γνώσεων για την εργασία υπό κάλυψη, είναι η πρακτική του εμπειρία που είναι εντυπωσιακή ακόμα και για τα δεδομένα του FBI. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τη περιγραφή του βιβλίου σε ελληνική απόδοση εδώ.


Εντός των κύκλων επιχειρησιακών στελεχών του FBI, αρκετοί έχουν το τίτλο του «Ειδικού Πράκτορα» μόνο στα χαρτιά, ο Μάικλ Ρ. ΜακΓκάουαν διαφέρει. Δέκα τοις εκατό των Ειδικών Πρακτόρων του FBI εκπαιδεύονται για εργασία υπό κάλυψη. Το ένα τέταρτο εξ’αυτών των πρακτόρων θα εργαστεί υπό κάλυψη σε παραπάνω από μία υπόθεση σε όλη τη καριέρα του. Από αυτούς, λιγότερο από το δέκα τοις εκατό θα εκτελέσουν παραπάνω από πέντε υποθέσεις υπό κάλυψη. Σε όλη τη καριέρα του, ο ΜακΓκάουαν έχει δουλέψει σε παραπάνω από πενήντα υποθέσεις υπό κάλυψη.


Πηγή: GoodReads.com

Παραπάνω βλέπετε και μία φωτογραφία του συγγραφέα, κυρίου Μάικλ Ρ. ΜακΓκάουαν που έφυγε από την υπηρεσία έπειτα από 35 χρόνια δράσης, σχεδόν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις υπό κάλυψη κυνηγώντας κάθε είδους εγκληματία σε όλο το κόσμο. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι στο βιβλίο δε θα διαβάσετε μόνο τα «καλά» του επαγγέλματος. Θα δείτε και το πως έφτασε λίγο πριν να φυλακιστεί όταν εκλάπησαν μέσα από το FBI ναρκωτικά αξίας $200 εκατομμυρίων από επιχείρηση του, μερικά περιστατικά που ήταν στο όριο να δολοφονηθεί, αλλά και τις θυσίες που απαιτεί η εργασία υπό κάλυψη. Βλέπετε το πίνακα περιεχομένων του βιβλίου σε ελληνική απόδοση παρακάτω.

 1. Εμβρόντητος
 2. Τρίψε λίγο χώμα και θα περάσει
 3. Αστυνομική εργασία
 4. Στο Κουάντικο
 5. Στην ομάδα SWAT του FBI
 6. Επιχείρηση «Ίστλόουντ»
 7. Πακιστανικό χρυσάφι
 8. Προδοσία
 9. Λύτρωση
 10. Η Ρώσικη μαφία
 11. Η Ιταλική μαφία – Υπόθεση #1
 12. Η Ιταλική μαφία – Υπόθεση #2 (Επιχείρηση «Διπλές Συνεδρίες»)
 13. Επιχείρηση «Διπλές Συνεδρίες» – Μέρος Δεύτερο
 14. Η Ιταλική μαφία – Υπόθεση #3
 15. Οι μοτοσυκλετιστές «Outlaws»
 16. Το Σιναλόα καρτέλ – Μέρος Πρώτο
 17. Το Σιναλόα καρτέλ – Μέρος Δεύτερο
 18. Δολοφονίες επί πληρωμή
 19. Αποχαιρετισμός
 20. Ευχαριστίες

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σε αντίθεση με άλλα βιβλία του είδους, το συγκεκριμένο δε μπαίνει σε μεγάλο βάθος σε τακτικές, τεχνικές, και διαδικασίες αλλά και πάλι, παρέχει κάποιες σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες που ελάχιστοι άνθρωποι στο κόσμο έχουν. Είναι ένα πολύ απλά γραμμένο βιβλίο με εύκολο να τον ακολουθήσει κανείς αφηγηματικό χαρακτήρα, που ταξιδεύει τον αναγνώστη από τις πρώτες επιχειρήσεις υπό κάλυψη του FBI τη δεκαετία του 1980, έως και τη τελευταία επιχείρηση υπό κάλυψη του συγγραφέα που ολοκληρώθηκε το 2016. Σίγουρα ένα πολύ αξιόλογο έργο από έναν εξίσου πολύ αξιόλογο άνθρωπο που αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του για να κυνηγάει και να φυλακίζει ολόκληρα δίκτυα, και ανώτατα στελέχη, ομάδων οργανωμένου εγκλήματος όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά όπου αυτά δρούσαν σε όλο το κόσμο.

το βρήκαμε εδώ

Βιβλία
#Βιβλίο #Ghost #years #FBI #undercover #agent

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...