News

News

Σάββατο
Δεκέμβριος, 2

Βιβλίο: CP TAM | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Το βιβλίο που θα δούμε εδώ είναι κάπως ιδιαίτερο, είναι ένα Αγγλικό βιβλίο από έναν έμπειρο συγγραφέα που αφορά το θέμα της προστασίας προσώπων. Ένα πολύ δύσκολο τομέα της ασφάλειας που είτε ασχολείστε επαγγελματικά με αυτό το χώρο είτε όχι μπορεί να σας βοηθήσει πολύ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ιδιαίτερα στη προστασία ανθρώπων που είτε δε γνωρίζουν είτε δεν έχουν τις ικανότητες να προστατέψουν τον εαυτό τους. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «CP TAM» αλλά αυτά είναι από τα αρχικά των λέξεων «Close Protection Tactical Aide-Memoire» ή στα Ελληνικά «Προστασία Προσώπων Βοήθημα Τακτικών» ενώ ο υπότιτλος του βιβλίου είναι «For Bodyguards on the Move», δηλαδή, «Για σωματοφύλακες εν κινήσει».

Πηγή: Amazon.com

Προτού δούμε τα θέματα που αφορούν το βιβλίο ας δούμε ποιος είναι ο συγγραφέας που υπάρχει από πίσω. Είναι ο κύριος Hugh Keir ο οποίος είναι απόστρατος της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών της Μεγάλης Βρετανίας. Είχε ειδικότητα ελεύθερου σκοπευτή και εργάστηκε σε πολλά πεδία μάχης και με τέσσερις συνολικά τοποθετήσεις, μία στο Ιράκ και τρεις στο Αφγανιστάν όπου συνολικά ενεπλάκη σε πάνω από 150 ένοπλες συμπλοκές και αργότερα παρασημοφορήθηκε από τη Βρετανική κυβέρνηση. Όταν αποστρατεύτηκε ασχολήθηκε αποκλειστικά με το χώρο προστασίας προσώπων σε εμπόλεμες ζώνες και εν συνεχεία και πίσω στη πατρίδα του, στη Μεγάλη Βρετανία. Σήμερα διατηρεί εταιρία στην οποία εργάζεται και ο ίδιος και έχει αναλάβει αρκετές σοβαρές αποστολές. Ίσως η πιο αξιοσημείωτη να είναι η αποκλειστική παροχή υπηρεσιών προστασίας για τη κατασκευή εγκαταστάσεων εξόρυξης πετρελαίου στη Μέση Ανατολή από τις ΗΠΑ με κόστος $1 δισεκατομμύριο. Βλέπετε τον κύριο Hugh Keir στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: IMDB.com
Πηγή: IMDB.com

Τον Μάιο του 2013 εξέδωσε το βιβλίο «Close Protection Tactical Aide-Memoire: For Bodyguards on the Move» ή όπως είναι γνωστό για συντομία «CP TAM» το οποίο θα δούμε αμέσως. Καταρχήν, όπως δηλώνει καθαρά ο τίτλος του δεν είναι ακριβώς βιβλίο, είναι ένα Aide-Memoire (Βοήθημα). Είναι μόλις 157 σελίδες και δεν έχει μέσα μεγάλες παραγράφους και αναλύσεις παρά μόνο σημαντικά πράγματα, πίνακες για διάφορα θέματα, υπενθυμίσεις, καλύτερες πρακτικές, κτλ. Είναι ακριβώς αυτό που λέει δηλαδή, είναι ένα μικρό βιβλιαράκι στο οποίο μπορεί εύκολα και γρήγορα να ανατρέξει κάποιος για να εξασφαλίσει ότι δεν ξέχασε κάτι. Φανταστείτε ότι έχει ακόμα και χώρους για σημειώσεις σε πάρα πολλά σημεία ώστε να λειτουργεί και λίγο σαν προσωπικό σημειωματάριο για κάθε θέμα που αναλύεται.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στο βιβλίο αναλύονται από τα τελείως βασικά όπως τι πρέπει να φοράμε, τι εξοπλισμό να έχουμε μαζί μας, τι ερωτήσεις να κάνουμε, κτλ. μέχρι προχωρημένες τακτικές αντίδρασης σε ενέδρες, ατυχήματα στο δρόμο, σχεδιασμό πορείας, κτλ. Είναι αρκετά ολοκληρωμένο αλλά σίγουρα όχι βιβλίο. Όπως γράφει ξεκάθαρα στο οπισθόφυλλο του άλλωστε απευθύνεται από ειδικούς σε ειδικούς. Είναι ιδανικό για επαγγελματίες ή μαθητευόμενους στο χώρο της προστασίας προσώπων και είναι φτιαγμένο ώστε να είναι μέρος του σακιδίου με το βασικό εξοπλισμό που έχει κάθε επαγγελματίας πάντα μαζί του. Με βάση αυτά, για κάποιον που δεν είχε ποτέ κάποια επαφή με το χώρο ίσως να είναι λίγο προχωρημένο χωρίς τη καθοδήγηση κάποιου πιο έμπειρου. Ωστόσο, με κάποιον πιο έμπειρο να καθοδηγεί τον μαθητευόμενο είναι ένα πολύ καλό εργαλείο μάθησης και βοήθημα για το μέλλον. Κλείνοντας, είναι ένα «ωμό» βοήθημα χωρίς σάλτσες και περιττά στοιχεία που απευθύνεται καθαρά σε κοινό που έχει κάποια εμπειρία ή μελετάει σοβαρά αυτό το χώρο. Αν κάποιος εργάζεται σε αυτό το τομέα της ασφάλειας πολύ πιθανό να το βρει αρκετά χρήσιμο καθώς είναι αρκετά δύσκολο να θυμάται ανά πάσα στιγμή όλα τα προαπαιτούμενα για κάθε κατάσταση. Δυστυχώς, το βιβλίο δεν είναι διαθέσιμο στα Ελληνικά όμως η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι απλή, σύντομη και περιεκτική άρα και με βασικές γνώσεις Αγγλικών θα είναι απόλυτα κατανοητό.

Πηγή: twitter.com/KiloTwoBravo
Πηγή: twitter.com/KiloTwoBravo

το βρήκαμε εδώ

Βιβλία
#Βιβλίο #TAM #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...