News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Βιομηχανική κατασκοπεία της SVR στη Δανία

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύσαμε το άρθρο μας «Βιομηχανική κατασκοπεία της SVR στην Ολλανδία» όπου δείξαμε πως η ολλανδική υπηρεσία αντικατασκοπείας εντόπισε και διέσπασε ένα δίκτυο κατασκοπείας της ρωσικής SVR, ή πιο σωστά СВР (Служба внешней разведки, Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού). Εκεί είχαμε αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ήτο αποτέλεσμα ανταλλαγής πληροφοριών με υπηρεσίες άλλων κρατών, και η υπόθεση που θα δούμε εδώ ίσως να συνδέεται με αυτό. Παρακάτω βλέπετε τη πρεσβεία της Ρωσίας στη Δανία που ήταν η καρδιά αυτής της υποθέσεως.

Πηγή: ChannelsTV.com

Μία ημέρα πριν το περιστατικό της Ολλανδίας, δηλαδή στις 9 Δεκεμβρίου του 2020, η Δανία ανακοινώνει ότι συνέλαβε ένα Ρώσο πολίτη που ζούσε και εργάζονταν νόμιμα εις τη Δανία με τη κατηγορία της κατασκοπείας προς όφελος της SVR. Όπως διαβάζουμε από τις επίσημες ανακοινώσεις, από τον Ιούλιο του 2020 βάσει πληροφοριών της PET (Politiets Efterretningstjeneste, Αστυνομική Υπηρεσία Πληροφοριών) της Δανίας είχε συλληφθεί ένας Ρώσος πολίτης αλλά μόλις στις 9 Δεκεμβρίου του 2020 βγήκε η είδηση στη δημοσιότητα καθώς λήφθηκαν κάποια διπλωματικά μέτρα κατά της πρεσβείας της Ρωσίας στη Δανία.

Πηγή: DR.dk

Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες, το εν λόγο συλληφθέν άτομο ήτο ρωσικής καταγωγής και εργάζοντο εις το χώρο της ενέργειας στη Δανία. Ένας «διπλωμάτης» της ρωσικής διπλωματικής αποστολής που ήτο αξιωματικός υποθέσεων της SVR τον πλησίασε και με αντάλλαγμα χρηματικό ποσό, τον στρατολόγησε ως πράκτορα της SVR με αποστολή την υποκλοπή πληροφοριών από την εταιρεία όπου εργάζονταν και παροχή τους στον ίδιο.

Πηγή: EuroNews.com

Καθώς οι αρχές της Δανίας δε δημοσίευσαν άλλες λεπτομέρειες είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν αλλά η υπόθεση έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη της Ολλανδίας και η σχεδόν ταυτόχρονη δημοσίευση τους υποδεικνύει κάποια συντονισμένη αντικατασκοπευτική δράση. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η SVR σε αυτές τις επιχειρήσεις, διαβάστε το άρθρο μας «Βιομηχανική κατασκοπεία της SVR στην Ολλανδία».

Πηγή: PromotionalDrives.com

Ο κατηγορούμενους δεν έχει δικαστεί ακόμα και λόγω της ευαίσθητης φύσεως της υπόθεσης η δίκη θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Η κατηγορία του είναι «κατασκοπεία υπέρ ξένου κράτους» και η ποινή του μπορεί να είναι απέλαση ή φυλάκιση 6 ετών. Το ειδησιογραφικό πρακτορείο Associated Press ζήτησε από τη ρωσική πρεσβεία της Δανίας να κάνει κάποια δήλωση και η απάντηση που έλαβε ήτο η ακόλουθη.


«Αναμένουμε το δικαστικό σύστημα της Δανίας να λάβει μία ανεπηρέαστη στάση στην υπόθεση. Ελπίζουμε ότι το δικαστήριο θα αθωώσει τον πολίτη μας και θα τον αφήσει ελεύθερο.»


Πηγή: Shred-it.com

Ασχέτως του αν οι δύο υποθέσεις προέρχονται από την ίδια ανταλλαγή πληροφοριών αντικατασκοπείας ή όχι, αυτό που δείχνουν ξεκάθαρα είναι ότι η SVR που παραδοσιακά δεν ενδιαφέρονταν τόσο για πληροφορίες βιομηχανικής φύσεως έχει στραφεί στη συλλογή πληροφοριών ώστε να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας μέσω νέων τεχνολογιών και υλικών έρευνας και ανάπτυξης. Επίσης, παρατηρούμε ότι οι χώρες της Ευρώπης που διαθέτουν τέτοιες πληροφορίες αποτελούν στόχους της.

το βρήκαμε εδώ

Δανία,Ρωσία
#Βιομηχανική #κατασκοπεία #της #SVR #στη #Δανία

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...