News

News

Τρίτη
Ιούνιος, 6

VALMARA 69 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Η Valmara 69 είναι μία Ιταλικής κατασκευής νάρκη κατά προσωπικού (Κ/Π) εκπηδούντος σώματος από την εταιρία Valsella. Είναι γνωστή και με το όνομα V-69 και είναι σχετικά εύκολη στον εντοπισμό και την εξουδετέρωση αλλά ταυτόχρονα είναι και μία πολύ θανατηφόρα νάρκη. Τέλος, σήμερα τη συναντάμε πάρα πολύ συχνά στα περισσότερα πεδία μάχης.

 
Σύντομη Ιστορία
Η V-69 είναι μία σχετικά νέα νάρκη που είχε βασιστεί στο σχεδιασμό της Valmara 59, επίσης κατασκευασμένη από την Ιταλική εταιρία Valsella. Τέτοιες νάρκες έχουν βρεθεί και συνεχίζουν να βρίσκονται σε πάρα πολλές χώρες, ενδεικτικά μέχρι σήμερα η V-69 έχει βρεθεί σε ναρκοπέδια στις εξής χώρες: Αίγυπτο, Τουρκία, Σουδάν, Δυτική Σαχάρα, Αγκόλα, Ιράν, Μοζαμβίκη, Ιράκ και Κουβέιτ. Παρότι η νάρκη έχει μεγάλο ίχνος μετάλλου που κάνει εύκολο τον εντοπισμό της, έχει προκαλέσει πάρα πολλούς τραυματισμούς και θανάτους λόγω της λειτουργίας εκπηδούντος σώματος.

valmara_69_02

 
Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τύπου                                         : Valmara 69 ή V-69
Βάρος                                         : 3.2 κιλά
Γέμισμα                                     : 420 γραμμάρια Comp B
Χώρα Προέλευσης                  : Ιταλία
Έτος Αρχικής Κατασκευής   : 1970
 
Δομή και Χαρακτηριστικά
Η νάρκη V-69 αποτελείται από ένα πλαστικό κύλινδρο διαμέτρου 13 εκατοστών και μέσα του περιέχει ένας δεύτερος κύλινδρος που είναι η κύρια νάρκη. Στο καπάκι της υπάρχει ο πυροδοτικός μηχανισμός με πέντε αιχμές που όταν μετακινηθούν ή πιεστούν οδηγούν στη πυροδότηση εφόσον η νάρκη έχει οπλιστεί. Το συνολικό της ύψος είναι 20.5 εκατοστά και μπορείτε να δείτε καλύτερα βασικά εξωτερικά χαρακτηριστικά της στην επόμενη εικόνα.

valmara_69_03

Η νάρκη περιέχει μικρή ποσότητα κυκλονίτη (περισσότερα εδώ) που εκκινούν τη διαδικασία πυροδότησης της κύριας εκρηκτικής ύλης που είναι Comp B (Composition B – Σύνθεση Β). Αυτό είναι ένα μίγμα από τα παρακάτω.

Για αυτό οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως 60/40 RDX/TNT. Η εκρηκτική ύλη Comp B προσφέρει μεγάλη ταχύτητα εκρήξεως (8050 m/s) αλλά κατά πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα από τον καθαρό κυκλονίτη. Μετά από αυτή τη σύντομη επεξήγηση της εκρηκτικής ύλης της νάρκης V-69 θα δούμε το μηχανισμό λειτουργίας της.

Αν η νάρκη δεχθεί πίεση ανώτερη των 10 κιλών ή τράβηγμα ανώτερο των 6 κιλών θα πυροδοτηθεί. Όταν συμβεί αυτό, το καπάκι της περιστρέφεται και προκαλεί την πυροδότηση του εσωτερικού εκρηκτικού μηχανισμού. Αυτός εκτοξεύεται σε ύψος 45-50 εκατοστών. Όταν ένα κορδόνι που το συγκρατεί το σταματήσει, οδηγεί στη πυροδότηση του κύριου γεμίσματος. Ο μεταλλικός κύλινδρος που εκτοξεύεται έχει στα τοιχώματα του 1000 μεταλλικά θραύσματα που το κάνουν θανατηφόρο σε απόσταση 15 μέτρων και ικανό για σοβαρούς τραυματισμούς σε αποστάσεις μέχρι 50 μέτρα. Το πως λειτουργεί ο πυροδοτικός μηχανισμός σε βάθος θα το δούμε στην επόμενη παράγραφο.

valmara_69_04

 
Πυροδοτικός Μηχανισμός
Για τη καλύτερη κατανόηση του μηχανισμού της νάρκης Κ/Π V-69 θα χρησιμοποιήσουμε το παρακάτω επεξηγηματικό σχέδιο που περιλαμβάνει αρκετές πληροφορίες για την αρχική ανάλυση μας.

valmara_69_05

Αν η νάρκη πιεστεί η τραβηχτεί εφόσον έχει αφαιρεθεί η περόνη ασφαλείας, ο πρωτεύον επικρουστήρας θα πιεστεί προς τα επάνω. Αυτό θα συμπιέσει το ελατήριο του και αν η πίεση είναι ικανή (όπως είδαμε στη προηγούμενη παράγραφο) θα ελευθερώσει τα τρία μεταλλικά σφαιρίδια ρίχνοντας τα σε τρία μικρά κοιλώματα που έχουν δίπλα τους. Καθώς τίποτα δε συγκρατεί πλέον τον πρωτεύον επικρουστήρα, αυτός πέφτει με φόρα πάνω στον εναυστήρα. Η πίεση των αερίων από αυτή την ανάφλεξη αναγκάζει τον εσωτερικό μεταλλικό κύλινδρο να εκτοξευτεί (όπως μία σφαίρα από ένα όπλο) έξω από το πλαστικό σώμα της νάρκης. Το κορδόνι πυροδότησης έχει μήκος 45 εκατοστά άρα όταν φτάσει σε αυτό το ύψος, περιστρέφει ένα εσωτερικό κύλινδρο που φέρει τον επικρουστήρα και τον αναγκάζει να χτυπήσει-πυροδοτήσει τον πυροκροτητή. Αυτό ακριβώς το βλέπετε εδώ.

valmara_69_06

Ο πυροκροτητής με τη σειρά του προκαλεί την έκρηξη της κύριας εκρηκτικής ύλης Comp B που με τη σειρά της προωθεί τα 1000 μεταλλικά θραύσματα που έχει στα τοιχώματα του προς όλες τις κατευθύνσεις. Από αυτή την ανάλυση πρέπει να είναι κατανοητό ότι αν η νάρκη δεχθεί κάθετη πίεση δε πρόκειται να πυροδοτηθεί. Αυτό γίνεται μόνο εφόσον το καπάκι με τα πόδια της μετακινηθεί προς μία κατεύθυνση. Αυτό ίσως είναι πιο εύκολα κατανοητό αν δούμε το μηχανισμό που τραβάει-συμπιέζει το ελατήριο του επικρουστήρα και που συγκρατείται από τα μεταλλικά σφαιρίδια.

valmara_69_07

Παραπάνω βλέπετε τις τρύπες στις οποίες βρίσκονται τα σφαιρίδια και στο κέντρο από αυτό είναι ο επικρουστήρας μαζί με το ελατήριο του. Αν πιεστεί κάθετα δε πρόκειται να μετακινηθεί. Ωστόσο, οποιαδήποτε πίεση προς άλλη κατεύθυνση θα τραβήξει προς τα επάνω το ελατήριο επικρουστήρα και όταν τα σφαιρίδια ελευθερωθούν θα ξεκινήσει η πυροδότηση.

 
Ναρκοθέτηση
Δεν υπάρχει αυτοματοποιημένος τρόπος ναρκοθέτησης της V-69. Η διαδικασία αποτελείται από τη τοποθέτηση μέσα στο έδαφος ώστε να εξέχουν μόνο τα πόδια ή ακόμα και η παγίδευση της χρησιμοποιώντας σύρμα παγιδεύσεως δεμένο στα πόδια της και σε κάποιο άλλο σταθερό σημείο. Στη συνέχεια αφαιρείται η περόνη ασφαλείας και η ναρκοθέτηση έχει ολοκληρωθεί. Λόγω της απόκρυψης που προσφέρει είναι δύσκολο να εντοπιστεί χωρίς προσεκτική παρατήρηση, βλέπετε ένα πραγματικό παράδειγμα στην επόμενη φωτογραφία.

valmara_69_08

Όπως επίσης ακόμα και σε περιβάλλον αρκετά καλύτερη ορατότητα.

valmara_69_10

Τέλος, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με σύρμα παγιδεύσεως δεν είναι απίθανο να τη δούμε σε σημεία πάνω από το έδαφος όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Εξουδετέρωση
Η εξουδετέρωση της είναι σχετικά απλή, το πρώτο βήμα είναι η τοποθέτηση της περόνης ασφαλείας ή οποιουδήποτε σύρματος μπορεί να λειτουργήσει ως περόνη ασφαλείας. Στο καπάκι της, η νάρκη διαθέτει υποδοχές για το σύρμα που όταν τοποθετηθεί εμποδίζει οποιαδήποτε μετακίνηση του πυροδοτικού μηχανισμού που βρίσκεται μέσα στο καπάκι. Αυτό φαίνεται καλύτερα παρακάτω.

valmara_69_11

Στη συνέχεια περιστρέφουμε το καπάκι αριστερόστροφα, αυτό θα ελευθερώσει το καπάκι από το σώμα της νάρκης. Σηκώνουμε το καπάκι και αφαιρούμε αρχικά τον επικρουστήρα και τον εναυστήρα από το κέντρο της νάρκης και εν συνεχεία το πυροκροτητή από το μεταλλικό κύλινδρο της νάρκης. Απαιτείται προσοχή καθώς ο πυροκροτητής πυροδοτείται με χτύπημα και έτσι η αφαίρεση του πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Τέλος, σε καμία περίπτωση δε πρέπει να επιχειρείται εξουδετέρωση αν δεν είναι εφικτή η τοποθέτηση της περόνης ασφαλείας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η νάρκη της επόμενης φωτογραφίας που είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και απαιτεί εξουδετέρωση με ελεγχόμενη έκρηξη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Παρακάτω βλέπετε έναν πυροτεχνουργό στο Ιράκ που με προσοχή τοποθετεί τη περόνη ασφάλισης ώστε να μπορέσει να εξουδετερώσει τη νάρκη.

valmara_69_13

Και τέλος, έναν ακόμα πυροτεχνουργό από το 1992 στο Κουβέιτ που έχει τοποθετήσει τη περόνη ασφαλείας και προχωρά στον έλεγχο για τυχόν παγιδεύσεις κάτω από τη νάρκη και εν συνεχεία την εξουδετέρωση της.

το βρήκαμε εδώ

Νάρκες
#VALMARA #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...