News

News

Σάββατο
Δεκέμβριος, 2

Τυφέκιο SSG 3000 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή SIG-Sauer SSG 3000 κυκλοφόρησε το 1992 και ακόμα και σήμερα θεωρείται ένα αξιόπιστο και εξαιρετικής ποιότητας μοντέλο της κατηγορίας αυτής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι χρησιμοποιείται ως υπηρεσιακό τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή από δεκάδες κράτη, ανάμεσα τους και από τη Φινλανδία (ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας), Τουρκία (ελεύθεροι σκοπευτές ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας), Νότια Κορέα (ελεύθεροι σκοπευτές των δυνάμεων πεζοναυτών), κ.α. Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μία εισαγωγική παρουσίαση σε αυτό το τυφέκιο.

 
Σύντομη Ιστορία
Το 1992 η Ελβετο-Γερμανική βιομηχανία όπλων SIG-Sauer κυκλοφόρησε το SSG 3000 στη προσπάθεια της να προσφέρει ένα υψηλής ποιότητας τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή ειδικά σχεδιασμένο για τις απαιτήσεις των ελεύθερων σκοπευτών των Σωμάτων Ασφαλείας. Αρχικά δεν είχε μεγάλη επιτυχία αλλά καθώς τα χρόνια περνούσαν η αξία του αποδεικνύονταν και σήμερα έχει υιοθετηθεί σε πάνω από 15 χώρες σε όλο το κόσμο. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε σε δύο όπλα που είχε ήδη κατασκευάσει η Ελβετο-Γερμανική εταιρία από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ήταν το σχέδιο του τυφεκίου αγωνιστικής σκοποβολής ακριβείας SIG Sauer 200 STR Match το οποίο το χρησιμοποιούν αρκετές Ολυμπιακές ομάδες ακόμα και σήμερα.

ssg_3000_03

Καθώς και το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή SIG-Sauer SSG 2000 που χρησιμοποιείται από από ομάδες ελεύθερων σκοπευτών των Σωμάτων Ασφαλείας της Κίνας αλλά και της Ιαπωνίας. Το τυφέκιο SIG-Sauer SSG 2000 μπορείτε να το δείτε και στη παρακάτω φωτογραφία.

ssg_3000_04

Ωστόσο, το νέο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή SSG 3000 περιλαμβάνει αρκετές μετατροπές όπως ολόκληρος ο μηχανισμός του κινητού ουραίου που χρησιμοποιεί είναι από το γνωστό μηχανισμό τύπου Mauser, το τυφέκιο είναι κατασκευασμένο από διαφορετικά υλικά κατασκευής, και πολλά άλλα. Σήμερα έχει πλέον καθιερωθεί και Σώματα Ασφαλείας αρκετών χωρών το χρησιμοποιούν ως υπηρεσιακό τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή. Όμως, η εταιρία SIG-Sauer έχει σταματήσει τη κατασκευή νέων τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή SSG 3000 αν και ακόμα υπάρχουν πολλά καινούργια προς πώληση και η εταιρία συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης και παραγωγή ανταλλακτικών, στο μέλλον, όταν θα εξαντληθούν τα αποθέματα, η συντήρηση τους θα είναι ένα ζήτημα για τις χώρες που τα χρησιμοποιούν.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Χώρα Προέλευσης: Γερμανία & Ελβετία
Χώρα Κατασκευής: Γερμανία & Ελβετία
Όνομα Μοντέλου: SIG-Sauer SSG 3000
Τϋπος Όπλου: Τυφέκιο Ελεύθερου Σκοπευτή
Διαμέτρημα: 7.62×51mm NATO (.308 Win.)
Σχεδιαστής: SIG-Sauer
Βάρος: 5.44 κιλά
Μήκος: 118 εκατοστά
Δραστικό Βεληνεκές: 900 μέτρα
Ταχύτητα Εξόδου: 830 μέτρα/δευτερόλεπτο
Χωρητικότητα: 5 σφαίρες

 
Διαφορετικοί Τύποι
Το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή SSG 3000 υπάρχει σε δύο διαφορετικούς τύπους ανάλογα με το μήκος της κάννης του και κάποιες μικρές διαφορές στα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Αυτά τα δύο μοντέλα τα βλέπετε εδώ.

 • SSG 3000 24″ Patrol
  Χρησιμοποιεί σφαίρες με κάλυκες τύπου .308 Win., έχει κάννη μήκους 24″ (δηλαδή 61 εκατοστά) και συνολικό βάρος 5.5 κιλά.
  ssg_3000_05
 • SSG 3000 18″ Patrol
  Αυτό είναι το μοντέλο με τη κοντύτερη κάνη μήκους 18″ (45.7 εκατοστά), βάρος 5.2 κιλά με ίδιου τύπου πυρομαχικά.
  ssg_3000_06

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι κατά τα πρώτα έτη της κατασκευής του είχε κυκλοφορήσει ένα μοντέλο που είχε παρόμοιο κορμό με το SIG-Sauer 200 STR Match που αναφέραμε νωρίτερα. Αυτό το αρχικό μοντέλο έγινε γνωστό ως η πρώτη γενικά (Gen1 – Generation 1) του SSG 3000 και ένα παράδειγμα του βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία.

ssg_3000_07

 
Αρχές Λειτουργίας
Το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή SSG 3000 χρησιμοποιεί τον χειροκίνητο μηχανισμό κινητού ουραίου της εταιρίας Mauser όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα όπλα αυτής της κατηγορίας. Το πως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός μπορείτε να το δείτε εν συντομία από το ακόλουθο σκίτσο.

ssg_3000_08

Όταν το κινητό ουραίο παλινδρομεί όπως βλέπετε παραπάνω οπλίζει (συμπιέζει και ασφαλίζει) τον επικρουστήρα του όπλου. Η κλίση που έχει ο μοχλός όπλισης του συστήματος κινητού ουραίου είναι 60 μοίρες που θεωρείται από τις πιο εύχρηστες γωνίες για τη ταχύτερη ανατροφοδότηση του όπλου με τη μικρότερη μετακίνηση του. Επίσης, στο πίσω μέρος του κλείστρου υπάρχει ένδειξη κατάστασης του επικρουστήρα, αν είναι οπλισμένος (κόκκινη ένδειξη) ή όχι όπως βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία.

ssg_3000_09

Το κλείστρο του διαθέτει ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ενώ συνήθως τα περισσότερα τυφέκια κινητού ουραίου έχουν τρεις εσοχές ασφάλισης, το συγκεκριμένο έχει τρεις εμπρός και ακόμα τρεις με ένα μικρό κενό ανάμεσα τους. Αυτό του προσφέρει αξιοπιστία και σταθερό κλείδωμα σε κάθε βολή.

ssg_3000_10

Ο γεμιστήρας του που τον βλέπετε παραπάνω είναι μονής σειράς και έχει αρκετά μεγαλύτερο μήκος από όσο χρειάζεται μία σφαίρα διαμετρήματος .308 Win. ώστε να μπορεί να δεχθεί και εξειδικευμένα πυρομαχικά όπως για παράδειγμα βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία όπου αριστερά ο γεμιστήρας του SSG 3000 έχει μία κανονική σφαίρα .308 Win. και δεξιά μία, αρκετά σπάνια, .30-06 Springfield σφαίρα.

ssg_3000_11

Συνεχίζοντας, το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή SSG 3000 έχει φλογοκρύπτη με σπείρωμα που χρησιμεύει στη συντήρηση του όπλου, στην βελτίωση του με τη προσθήκη κάποιου διαφορετικού φλογοκρύπτη καθώς και στην αφαίρεση του για προσάρτηση σιγαστήρα όπως για παράδειγμα βλέπετε εδώ.

ssg_3000_12

Το κοντάκιο είναι ρυθμιζόμενο κατά ύψος ώστε να ταιριάζει απόλυτα στο μάγουλο του κάθε σκοπευτή. Η ρύθμιση γίνεται πολύ εύκολα χαλαρώνοντας τις δύο βίδες συγκράτησης και μετακινώντας απλώς το ρυθμιζόμενο μαξιλαράκι είτε με τη κεντρική ροδέλα ρύθμισης είτε τραβώντας ή πιέζοντας το επάνω και κάτω αντίστοιχα.

ssg_3000_13

Η βάση από το κοντάκιο είναι επίσης ρυθμιζόμενη με μία σειρά από ελαστικά τμήματα που μπορούν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν έτσι ώστε να ταιριάζουν στο σώμα του σκοπευτή αλλά και στον έλεγχο της ανάκρουσης του όπλου. Αυτό το βλέπετε επίσης σε αυτή την εικόνα.

ssg_3000_14

Η ασφάλεια του όπλου βρίσκεται δίπλα από το μοχλό όπλισης που διαθέτει και μία κόκκινη ένδειξη ώστε να γίνεται γρήγορα γνωστή η κατάσταση της ασφάλειας με έναν απλό οπτικό έλεγχο. Επίσης, μπροστά από τη σκανδάλη κατεβαίνει ένα μικρό κουμπί που επιτρέπει στο σκοπευτή την αφαίρεση της ασφάλειας χωρίς να απομακρύνει πολύ το δάκτυλο του από τη σκανδάλη.

ssg_3000_15

Στη ράχη του όπλου υπάρχουν ράγες τύπου Picatinny (MIL-STD-1913) για τη προσάρτηση σκοπευτικών συστημάτων διότι το τυφέκιο SSG 3000 πωλείται χωρίς κανένα απολύτως σκοπευτικό σύστημα. Ωστόσο, έχει την υποδομή για τη προσάρτηση κάθε είδους σύγχρονου συστήματος.

ssg_3000_16

Στη παραπάνω φωτογραφία βλέπετε τι περιλαμβάνει το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή SSG 3000 κατά την αγορά του. Όπως φαίνεται, πέρα του ότι δεν υπάρχει κάποιο σκοπευτικό σύστημα, το δίποδο τύπου Harris που βλέπετε σχεδόν σε όλες τις φωτογραφίες δεν περιλαμβάνεται επίσης.

ssg_3000_17

Και σε αυτή τη περίπτωση, το τυφέκιο SSG 3000 έχει έτοιμες τις ράγες προσάρτησης του αλλά δε το συμπεριλαμβάνει στη συλλογή του τυφεκίου. Σε αυτό το σημείο ολοκληρώσαμε αυτή τη παράγραφο και θα προχωρήσουμε στην επόμενη όπου θα δούμε τη συντήρηση του όπλου.

ssg_3000_18

 
Συντήρηση
Η συντήρηση σε τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών συνήθως είναι πιο πολύπλοκη από αυτή των τυφεκίων μάχης και ο λόγος είναι ότι δεν γίνεται τόσο συχνά και πιο σημαντικό, κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Συνήθως η συντήρηση τους λαμβάνει χώρα σε ασφαλή χώρο με αρκετό χρόνο. Τα βήματα για τη λύση του όπλου SSG 3000 είναι τα ακόλουθα.

 • Αφαιρούμε το γεμιστήρα πατώντας το κουμπί απελευθέρωσης του που βρίσκεται εμπρός από το γεμιστήρα.
  ssg_3000_19
 •  

 • Αφαιρούμε το κινητό ουραίο περιστρέφοντας το και τραβώντας το προς τα πίσω, ενεργοποιώντας την ασφάλεια του όπλου και εν συνεχεία περιστρέφοντας και αφαιρώντας το όπως ακριβώς βλέπετε και στην επόμενη επεξηγηματική εικόνα.
  ssg_3000_20
 •  

 • Χαλαρώνουμε τις βίδες που βλέπετε στην επόμενη εικόνα ώστε να αφαιρέσουμε το κορμό του όπλου από το σώμα με το κοντάκιο.
  ssg_3000_21
 •  

 • Με το κλειδί τύπου Allen που υπάρχει στη συλλογή συντήρησης του όπλου αφαιρούμε τις τρεις βίδες συγκράτησης της κάννης καθώς και το πείρο ασφαλείας όπως βλέπετε εδώ.
  ssg_3000_22
 •  

Σε αυτό το στάδιο το όπλο έχει λυθεί πλήρως και μπορούμε να το καθαρίσουμε και να λαδώσουμε ελαφρώς τα κινητά του μέρη που είναι ελάχιστα. Η διαδικασία αρμολόγησης του όπλου αποτελείται από ακριβώς τα ίδια βήματα εκτελούμενα με την αντίθετη φορά. Τέλος, εδώ βλέπετε όλα τα μέρη του όπλου όταν έχει λυθεί όπως μόλις περιγράψαμε.

ssg_3000_23

 
Ρύθμιση Σκοπευτικών
Καθώς δεν περιλαμβάνεται κάποιο σκοπευτικό σύστημα με το τυφέκιο SSG 3000 δεν μπορούμε να αναφέρουμε κάτι σε αυτή την ενότητα.

ssg_3000_24

 

Σκόπευση
Καθώς δεν περιλαμβάνεται κάποιο σκοπευτικό σύστημα με το τυφέκιο SSG 3000 δεν μπορούμε να αναφέρουμε κάτι σε αυτή την ενότητα.

ssg_3000_02

 

Χρήση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή SSG 3000 δε χρησιμοποιείται από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ή από τα Σώματα Ασφαλείας.

το βρήκαμε εδώ

Φορητά Όπλα
#Τυφέκιο #SSG #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...