News

News

Τρίτη
Ιούνιος, 6

ΤΣΑΝΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – Ο ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ

Featured in:

Λουκάνικο ονομάζεται η τσάντα που θα πρέπει κάποιος στρατιώτης να κουβαλάει μαζί του σε περίπτωση πολέμου, όταν αναγκαστεί να εγκαταλείψει την βάση του.

Τσάντα εκκένωσης ονομάσαμε την τσάντα που έχουμε σε διάφορα μέρη του σπιτιού μας, που θα την αρπάξουμε λίγο πριν εκκενώσουμε το σπίτι μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που θα μας αναγκάσει να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας.

Διάβασε επίσης:

  • Τσάντα εκκένωσης – Ο πλήρης οδηγός

Τσάντα για επιστροφή στο σπίτι ονομάζουμε την τσάντα που το περιεχόμενο της θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε με ασφάλεια στο πιο ασφαλές καταφύγιο που υπάρχει, το σπίτι μας.

Άλλωστε ένα καλά χτισμένο και οχυρωμένο σπίτι είναι πολύ ασφαλές στις πλείστες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Άρα είναι λογικό να θέλουμε να επιστρέψουμε σπίτι μας όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

Διάβασε επίσης:

  • Οι πιο κοινές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που μπορούν να προκύψουν σε Κύπρο και Ελλάδα

Τι γίνεται όμως όταν προκύψει κάτι ενόσον βρίσκεσαι στην δουλειά, στο σχολείο ή κάπου αλλού και πρέπει να επιστρέψεις στο σπίτι ασφαλείς;

Εδώ έρχεται να σε σώσει η προετοιμασία σου και η τσάντα για επιστροφή στο σπίτι. Όλο το περιεχόμενο της είναι με τέτοιο τρόπο επιλεγμένο ώστε να σου δώσει τα κατάλληλα εφόδια για να φτάσεις στο σπίτι σου όσο πιο γρήγορα μπορείς.

Ναι αλλά δεν είναι παρόμοια τα αντικείμενα της τσάντας εκκένωσης και της τσάντας για επιστροφή στο σπίτι;

Όντως πολλά αντικείμενα που θα σου προτείνω εδώ, θα σου είναι ήδη γνωστά αφού έχεις διαβάσει το άρθρο για την τσάντα εκκένωσης.

Η τσάντα για επιστροφή στο σπίτι είναι πολύ μικρότερη και πιο ελαφριά από την τσάντα εκκένωσης.

Από την άλλη, δεν θέλεις σε καμία περίπτωση η τσάντα για επιστροφή στο σπίτι να τραβήξει πάνω της όλα τα βλέμματα, γι’ αυτό λοιπόν θα χρησιμοποιήσεις μια κανονική τσάντα πλάτης.

Άσε που μπορεί να έχεις μερικά από τα αντικείμενα και στην κανονική σου τσάντα.

Η τσάντα για επιστροφή στο σπίτι είναι μια τσάντα που πρέπει να έχεις σε όλα τα σημεία που περνάς πολλή χρόνο και είναι πολύ μακριά από το σπίτι σου.

Αν για παράδειγμα το γραφείο σου είναι απλά (κυριολεκτικά) δύο βήματα μακριά, τότε πιστεύω θα είναι αρκετό να κουβαλάς μερικά από τα πιο σημαντικά αντικείμενα στην καθημερινή σου τσάντα.

Ας δούμε όμως πρώτα ποιες περιπτώσεις μπορούν να προκύψουν που να σου φανεί η τσάντα αυτή χρήσιμη.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί η τσάντα για επιστροφή στο σπίτι να μου φανεί χρήσιμη;

Τρομοκρατικές επιθέσεις

Όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερες θα συμβαίνουν. Και όχι δεν έχει να κάνει με τις άδειες οπλοφορίας ή κάτι σχετικό. Ο κύριος λόγος ούτως ή άλλως που έχουν την επιτυχία που έχουν είναι επειδή κανένας από τα πιθανά θύματα δεν οπλοφορεί.

Blackout

Αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε όταν το ηλεκτρικό δίκτυο πέσει. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Όλος ο εξοπλισμός σου είναι σπίτι. Άρα θα πρέπει να φτάσεις εκεί έγκαιρα.

Διάβασε επίσης:

  • Αυτάρκεια σε ενέργεια για το νοικοκυριό

Φυσικές καταστροφές

Αν και η πρώτη προτεραιότητα σε μια φυσική καταστροφή είναι να βρεις καταφύγιο σε ένα ασφαλές μέρος, η αμέσως επόμενη είναι να επικοινωνήσεις με την οικογένεια σου και να επιστρέψεις στο σπίτι σου.

Ας ξεκινήσουμε με την λίστα των αντικειμένων.


Φακός

Ένας φακός θα σε βοηθήσει και στο blackout αλλά και γενικά σε περίπτωση που υπάρχει σκοτάδι γύρω.

Υπάρχουν πολλών λογιών φακοί. Υπάρχουν μικροί και μεγάλοι, βαρετοί και ελαφριοί, με επαναφορτιζόμενη μπαταρία ή με κανονική, αδιάβροχοι και μη, δυνατοί και αδύναμοι όσον αφορά την φωτεινότητα…

Στα εξηγώ όλα εδώ για το θέμα φακοί.

Προσωπικά έχω σε αυτή την τσάντα ένα φακό μεσαίου μεγέθους, με κανονικές μπαταρίες, αδιάβροχο και πολύ δυνατό όσον αφορά την φωτεινότητα.

Μάσκα προσώπου

Ξέρεις πόσοι άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο του πνεύμονα λίγους μήνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου, μόνο και μόνο επειδή ανέπνευσαν τόσες πολλές τοξίνες και ασβέστη από την κατάπτωση των διδύμων πύργων;

Άσε που κάθε λίγο και λιγάκι έχουμε πρόβλημα με την σκόνη από τις γειτονικές μας ερήμους. Από την μια είναι ένα πολύ απαραίτητο εργαλείο για την σημερινή κατάσταση αλλά από την άλλη, μόλις σε δει κάποιος με μάσκα κατευθείαν σε βλέπει περίεργα. Αυτό μας κάνει όλους λίγο πιο σκεπτικούς πριν την χρησιμοποιήσουμε αλλά πραγματικά δεν είναι ντροπή να προστατευτείς από κάτι επικίνδυνο. 

Είναι πολύ σημαντικό να επενδύσεις λίγο περισσότερα σε αυτό το κομμάτι για να μην καταλήξεις με πνεύμονες ενενηντάχρονου από τα 20 σου.

Προσωπικά κουβαλώ πάντα μαζί μου 5 από το είδος Ν95 και 2 από τις FFP1 για την περίπτωση που είναι και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας μου μαζί μου, αλλιώς θα δώσω τις επιπρόσθετες μου σε όποιο παιδάκι βρω μπροστά μου, στον δρόμο προς το σπίτι.

Γάντια για βαρετές δουλειές

Υπάρχουν διαφόρων ειδών γάντια στην αγορά.

Κάποια είναι με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένα για να μην κοπείς σε περίπτωση που δουλεύεις μέσα σε σπασμένα γυαλιά.

Κάποια είναι έτσι κατασκευασμένα για να μην γδαρθείς όταν κουβαλάς κλαδέματα.

Κάποια άλλα είναι κατασκευασμένα για μια χρήση στην κουζίνα ή στο χειρουργείο.

Κατά την άποψη μου, στην τσάντα για επιστροφή στο σπίτι, θέση έχουν τα καλύτερα γάντια για βαρετές δουλειές που είναι πυρασφαλές (ή πυρασφαλής είναι το σωστό;  Δεν ξέρω, γράψε μου στα σχόλια αν ξέρεις) και ταυτόχρονα προσφέρουν ασφάλεια και από σπασμένα γυαλιά.

Είναι τα ίδια γάντια που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες.

Μικρό κουτί πρώτων βοηθειών

Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να υπάρχει παντού σε κάθε τσάντα, σε κάθε στενό, ΠΑΝΤΟΥ!

Βάλε μέσα κυρίως πράγματα που θα χρειαστείς σε μία από τις πιο πάνω περιπτώσεις που μόλις σου περιέγραψα ή αν μπορείς να σκεφτείς και εσύ κάποια που θα μπορούσε να προκύψει. (γράψε στα σχόλια για να μάθω και εγώ!)

Το δικό μου μικρό κουτί πρώτων βοηθειών στην τσάντα για επιστροφή στο σπίτι έχει γάζες, τσιρότα, αντισηπτικό, χαρτομάντηλα, κουβέρτα πρώτων βοηθειών (είναι σαν φύλο δεν παίρνει χώρο), τσιμπιδάκι, απολυμαντικό πληγών και άλλα.

Αν έχεις κάποιες ειδικές ανάγκες σε χάπια ή κάτι άλλο σχετικό με την υγεία, πρέπει να συμπεριλάβεις στο κουτάκι αυτό. Για παράδειγμα η γυναίκα μου έχει πάντα μέσα εκτός από σερβιέτες και μια πλάκα από σίδηρο. Είναι η αδυναμίες της και οι ειδικές ανάγκες που έχει. Θα πρέπει να αναγνωρίσεις και εσύ τις δικές σου και να προσαρμόσεις ανάλογα.

Πολυεργαλείο

Εδώ δεν χρειάζεται να πω πολλά ε; Στα κυπριακά το ονομάζουμε τσιακκούι.

Με αυτό μπορείς να κάνεις πολλές μικροδουλειές αλλά και πολλές μεγαλοδουλειές. Του αξίζει ο χώρος που θα του δώσεις μέσα στην τσάντα για επιστροφή στο σπίτι.

Νερό έτοιμο προς κατανάλωση

Πρέπει να υπάρχει νερό έτοιμο προς κατανάλωση παντού. Αν και μπορείς να επιβιώσεις 3 μέρες χωρίς νερό, έστω και η παραμικρή αφυδάτωση, είναι ικανή να προκαλέσει ζαλάδες ή και να επιβραδύνει τον χρόνο αντίδρασης σου. Άρα είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες να πάθεις, το να πάθεις έστω και λίγη αφυδάτωση.

Μαχαίρι

Ένα καλό μαχαίρι επιβίωσης θα σε βοηθήσει όχι μόνο να κόψεις οτιδήποτε χρειαστεί, αλλά και να αμυνθείς αναλόγως. Φυσικά πρέπει να “ζυγίζεις” κάθε περίσταση και να μην νιώθεις Ράμπο μόνο και μόνο επειδή κρατάς ένα μαχαίρι.

Έχω γράψει ένα πολύ καλό οδηγό για τα μαχαίρια εδώ.

Σφυρίχτρα

Η σφυρίχτρα θα φανεί πολύ χρήσιμη στην περίπτωση σεισμού. Χρησιμοποιώντας την μπορείς να δώσεις την τοποθεσία σου στους διασώστες.

Σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα να την έχεις μαζί σου συνέχεια.

Λεφτά

Αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα λεφτά αυτά για να πας πιο γρήγορα σπίτι (πχ ταξί ή ube.r ή να πληρώσεις κάποιον που πηγαίνει ήδη προς την κατεύθυνση σου με αυτοκίνητο), τότε αξίζει τον κόπο να βάλεις μερικά στην τσάντα για επιστροφή στο σπίτι.

Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις ένα μικρό χρηματοκιβώτιο για να σιγουρευτείς ότι μόνο εσύ θα μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτά τα χρήματα.

Εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας με την οικογένεια σου

Εδώ δυστυχώς δεν ξέρω τι να πω μιας και ακόμα το ψάχνω. Θα σε ενημερώσω μόλις βρω και εγώ ένα καλό εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας με την οικογένεια μου, επειδή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα με αναγκάσει να τρέξω σπίτι μου σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα ότι οι τηλεπικοινωνίες είτε θα είναι υπερφορτωμένες είτε δεν θα λειτουργούν καθόλου.

Αν έχεις κάποια ιδέα για αυτό, μπορείς να μου γράψεις στα σχόλια. Θα χαρώ να μάθω από εσένα!

Χρήσιμα έγγραφα

Έχοντας χρήσιμα έγγραφα έστω και ως φωτοτυπίες μέσα στην τσάντα για επιστροφή στο σπίτι, μπορεί να σε γλιτώσει από πολλά μπερδέματα.

Σκέψου για παράδειγμα να έχουν κλείσει οι δρόμοι και να επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο στους μόνιμους κατοίκους.

Ή σκέψου να πάθεις κάτι και να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με την οικογένεια σου επειδή δεν ξέρουν καν ποιος είσαι! Φυσικά αυτό δεν ευχόμαστε να συμβεί αλλά λέμε τώρα…

Έξυπνα χερούλια φερμουάρ

Μπορείς να τυλίξεις δυνατή κολλητική ταινία (τέλλα ασημένια για τους κύπριους) γύρω από ένα μικρό μεταλλικό κύλινδρο και να το χρησιμοποιήσεις ως χερούλι για το φερμουάρ της τσάντας.

Ή μπορείς να φτιάξεις μόνος σου ένα χερούλι με παρακορτ. Οι χρήσεις και των 2 αντικειμένων είναι αμέτρητες.

Αν έχεις κάποιο άλλο έξυπνο χερούλι φερμουάρ υπόψη σου, γράψε μου στα σχόλια!


Προσαρμογή τσάντας

Όπως εξηγώ πολύ συχνά, τα αντικείμενα που γράφω σε όλα μου τα άρθρα είναι αντικείμενα ου χρησιμοποιώ εγώ προσωπικά και αντικείμενα που έχω βάλει στις τσάντες της οικογένειας μου.

Μπορεί με τον καιρό και με τις διαφορετικές ανάγκες να αλλάζουν.

Γι’ αυτό λοιπόν είναι αναγκαίο να είσαι σε θέση να κάνεις τις απαραίτητες προσαρμογές.

Κάποιος που δουλεύει 60 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του ίσως να έχει διαφορετικές ανάγκες από κάποιο που δουλεύει 5 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του.

Ή κάποιος που δουλεύει στην πόλη και κατοικεί στα ημιορεινά θα έχει και πάλι διαφορετικές ανάγκες από κάποιο που δουλεύει και ζει στην πόλη.

Ποια τσάντα να χρησιμοποιήσω;

Όπως καταλαβαίνεις και από τα αντικείμενα που μόλις ανέφερα, δεν θα χρειαστεί κάποια μεγάλη τσάντα για αυτό τον σκοπό. Μπορείς μάλιστα να τα κουβαλάς ακόμα και στην καθημερινή σου τσάντα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμα και τσάντες που έχεις ήδη σπίτι, ξεχασμένες σε κάποιο συρτάρι. Θα ήταν καλά να είναι αδιάβροχη και κατά την άποψη μου 8 με 10 λίτρα όγκος είναι αρκετά.

Θα ήθελα να μάθω από εσένα! Γράψε μου τι πιστεύεις για την τσάντα για επιστροφή στο σπίτι και αν πιστεύεις ότι είναι αναγκαία. Επίσης, τι επέλεξες να βάλεις εσύ μέσα;

Source link

ΟΧΗΜΑ
#ΤΣΑΝΤΑ #ΓΙΑ #ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ #ΣΤΟ #ΣΠΙΤΙ #ΠΛΗΡΗΣ #ΟΔΗΓΟΣ

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...