News

News

Παρασκευή
Δεκέμβριος, 1

Τραυματισμός στο πόδι από θήκη πιστολιού SERPA

Οι θήκες πιστολιών SERPA που κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρία BlackHawk είναι γνωστές για τις ακούσιες εκπυρσοκροτήσεις όπλων που δημιουργούν. Εδώ θα δούμε μία κλασική τέτοια περίπτωση. Για τους αναγνώστες που δε γνωρίζουν τη σχεδιαστική ατέλεια των θηκών SERPA, είναι αρκετά απλό. Για να απελευθερώσει η θήκη το πιστόλι πρέπει να πιέσουμε με το δείκτη μας ένα κουμπί που έχει εξωτερικά. Ωστόσο, επάνω στη βιασύνη ή σε ένα μικρό λαθάκι λόγω άγχους καθώς αφαιρούμε το πιστόλι από τη θήκη το δάχτυλο μας μπορεί να γλιστρήσει από το κουμπί της θήκης και να πιέσει τη σκανδάλη καθώς βρίσκεται σχεδόν στην ίδια ευθεία.

Πηγή: DefenseReview.com

Κάποιοι ίσως να σπεύσουν να κατακρίνουν ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στη κακή εκπαίδευση του χειριστή, που ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να ισχύει. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, σε ένα κρίσιμο περιστατικό δεν αποκλείεται ακόμα και ο καλύτερα εκπαιδευμένος πολεμιστής να κάνει ένα τόσο μικρό λαθάκι. Άρα γι’αυτό θεωρούμε ότι η βαρύτητα της ευθύνης πέφτει στο σχεδιασμό της θήκης που προδιαθέτει το χειριστή για τέτοια σφάλματα.

Πηγή: TheFirearmBlog.com

Και πάμε στο περιστατικό μας. Το κατάστημα όπλων «Tap Rack Bang» από τη πόλη Λάμπερτον στη πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ είχε διοργανώσει μία συνηθισμένη εκπαίδευση τακτικής χρήσης οπλισμού το Μάιο του 2018. Εκεί ένας από τους εκπαιδευόμενους έκανε ακριβώς το σφάλμα που περιγράψαμε παραπάνω, πυροβολώντας τον εαυτό του στο πόδι. Βλέπετε τη θήκη μετά το ατύχημα παρακάτω.

Πηγή: Facebook.com/trbtx

Όπως βλέπουμε η θήκη δεν είναι η αυθεντική SERPA της εταιρίας BlackHawk αλλά η θήκη πιστολιού των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων της Radar 1957. Από το 2013 η Μεγάλη Βρετανία εξοπλίζει τα στελέχη της με αυτές τις ιταλικές θήκες για τα πιστόλια Glock 17 Gen 4. Βλέπετε καλύτερα τη θήκη Radar 1957 στη συνέχεια. Παρότι η θήκη δεν είναι SERPA έχει αντιγράψει το μηχανισμό κλειδώματος, μαζί με τις ατέλειες του.

Πηγή: Reddit.com

Δε γνωρίζουμε ένα ο τραυματίας ήταν στέλεχος των Βρετανικών δυνάμεων, αλλά δε θα μας έκανε εντύπωση καθώς αυτή η θήκη δεν είναι ευρέως διαδεδομένη. Το αποτέλεσμα, ήταν ασφαλώς ένας τραυματισμός στο δεξί πόδι του οπλοφόρου. Βλέπετε παρακάτω το άρβυλο του τραυματία μετά το ατύχημα.

Πηγή: Facebook.com/trbtx

Αρκετοί έσπευσαν να δηλώσουν ότι η είδηση ήταν ψεύτικη καθώς είναι αδύνατο από τη θήκη στο δεξί μηρό να πετύχεις το εσωτερικό του ποδιού όπως φαίνεται παραπάνω, αλλά ένα στέλεχος της εταιρίας απάντησε με τη παρακάτω φωτογραφία που δείχνει ότι είναι εφικτό.

Πηγή: Facebook.com/trbtx

Ο τραυματισμός όπως βλέπουμε από τη παρακάτω φωτογραφία στο χειρουργείο δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρός. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα ήταν επώδυνος (τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά) για τον οπλοφόρο. Από το χρώμα (σκούρο κόκκινο, δηλαδή χωρίς οξυγόνο) αλλά και τη ποσότητα του αίματος μπορούμε να υποθέσουμε ότι τραυματίστηκαν κάποιες φλέβες αλλά όχι κάποια αρτηρία. Δυστυχώς δε προσφέρθηκαν ιατρικές πληροφορίες για το τραύμα πέραν αυτής της φωτογραφίας.

Πηγή: Facebook.com/trbtx

Ελπίζουμε το παραπάνω να γίνει ένα μάθημα σε όλους όσους επιλέγουν θήκες με μηχανισμό τύπου SERPA. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μία τέτοια θήκη κάνει ατυχήματα σαν αυτό πιο εύκολο να συμβούν. Οπότε εάν την επιλέξουμε, ή η υπηρεσία μας την επιλέξει, τότε πρέπει να εκπαιδευόμαστε και να κάνουμε και ανάλογη εξάσκηση. Για παράδειγμα, πιο αργά και προσεκτικά τραβήγματα του όπλου, πιο πολλές επαναλήψεις, κτλ. Εάν πάλι έχουμε τη δυνατότητα επιλογής, τότε ίσως να είναι καλύτερο να την αποφύγουμε καθώς μειώνουμε τις πιθανότητες τέτοιων προβλημάτων.

Source link

Μελέτη Ιατρικών Περιπτώσεων
#Τραυματισμός #στο #πόδι #από #θήκη #πιστολιού #SERPA

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...