News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Τουρκική Βάση Μπαλικεσίρ | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Στην επαρχία Μπαλικεσίρ της Τουρκίας υπάρχει μία μεγάλη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας. Ανήκει στη 6η πτέρυγα μάχης MJBC και έχει αποστολή τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη Θάλασσα του Μαρμαρά (γνωστή και ως Προποντίδα) κοντά στη Κωνσταντινούπολη. Το αναγνωριστικό του αεροδρομίου της βάσης είναι LTBF.

Πηγή: Air-Passion.be

Σήμερα στη βάση αυτή έχει έδρα η 191 και 192 Filo. Η 192 έχει ψευδώνυμο «Kaplan» (Τίγρης) και είναι εξοπλισμένη με αεροσκάφη F-16C/D block 50. Το 1994 η μοίρα αυτή συμμετείχε στην επιχείρηση «Deny Flight» (Άρνηση Πτήσης) στη Γιουγκοσλαβία, και από το 1996 έως το 1997 στην επιχείρηση «Deliberate Guard» (Προσκεκλημένη Φρουρά) στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Από το 2002 μέχρι και σήμερα, όλα τα αεροσκάφη της μοίρας έχουν το ακόλουθο χαρακτηριστικό σχέδιο στο κάθετο ουραίο πτερύγιο τους.

Πηγή: F-16.net

Στη βάση υπάρχουν και άλλες μονάδες αλλά σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε περισσότερο στις υποδομές, και όχι στο ανθρώπινο δυναμικό. Η ακριβής τοποθεσία της βάσης είναι στη πόλη Μπαντίρμα (ή Πάνορμος στα ελληνικά), μία πόλη με 120 χιλιάδες κατοίκους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η βάση βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το κρατικό αεροδρόμιο του Μπαλικεσίρ το οποίο είναι στις συντεταγμένες 39°37’N, 27°56’E. Μπορείτε επίσης να το δείτε και από την υπηρεσία Google Maps μέσω αυτού του συνδέσμου. Παρακάτω βλέπετε ένα χάρτη με όλες τις γνωστές αεροπορικές βάσεις της Τουρκίας όπου η βάση που παρουσιάζουμε εδώ είναι μέσα σε μπλε πλαίσιο.

Πηγή: GlobalSecurity.org

Εάν παρατηρήσουμε τη βάση από ψηλά θα δούμε ότι έχει μία σχετικά απλή δομή με ένα βασικό διάδρομο απογείωσης-προσγείωσης και ένα μικρότερο για μετακίνηση των αεροσκαφών. Βλέπετε ενδεικτικά τα βασικά στοιχεία της βάσης καλύτερα στην ακόλουθη επεξηγηματική δορυφορική φωτογραφία.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Για τους αναγνώστες που δε το γνωρίζουν, η βάση φιλοξενούσε για χρόνια την αμερικανική μονάδα MUNSS (Munitions Support Squadron, Μοίρα Υποστήριξης Πυρομαχικών) η οποία συμπεριλάμβανε στο οπλοστάσιο της και πυρηνικά όπλα. Γι’αυτό το λόγο η βάση έχει τις τρεις ειδικά διαμορφωμένες αποθήκες που βλέπετε καλύτερα στη παρακάτω φωτογραφία. Το 1995 τα πυρηνικά μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ αλλά όπως βλέπουμε από την ακόλουθη φωτογραφία (η φωτογραφία είναι από το 2017), οι εγκαταστάσεις υπάρχουν ακόμα εκεί. Για την ακρίβεια, είναι τρία κτίρια διαστάσεων περίπου 40 μέτρων μήκους και 20 μέτρων πλάτους, συνοδευόμενα από ένα φυλάκιο και περιμετρικό διπλό φράχτη. Σύμφωνα με αναφορές των ΗΠΑ, το 2000 στη βάση υπήρχαν ακόμα 40 πυρηνικές κεφαλές.

Πηγή: Google.com

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από το 1997 έξι από τα υπόστεγα της βάσης διαθέτουν αποθήκες πυρηνικών όπλων WS3 με χωρητικότητα 24 πυρηνικών κεφαλών. Βλέπετε στη συνέχεια μερικές φωτογραφίες από τη βάση που είχε βγάλει ο αμερικανός Αρχιλοχίας κύριος Τζίμι Π. Γουόρεν που υπηρέτησε σε αυτή τη βάση το 1983-1984 ως Υπεύθυνος Πυρηνικών Όπλων.

Πηγή: sites.google.com/site/msgtjimmypwarren

Όπως αναφέραμε και κατά την εισαγωγή, δίπλα ακριβώς από τη βάση βρίσκεται το κρατικό αεροδρόμιο της πόλης. Ουσιαστικά, χρησιμοποιεί ακόμα και τον ίδιο αεροδιάδρομο. Κάτι πολύ χρήσιμο εάν κάποιος θέλει να δει από κοντά αυτή τη βάση.

Πηγή: Google.com

Αυτό φαίνεται εξίσου καλά και από την επόμενη φωτογραφία όπου βλέπετε αριστερά τη φωτογραφία από το έδαφος, και δεξιά τη δορυφορική φωτογραφία της βάσης με ένα κόκκινο κύκλο στο σημείο όπου τραβήχτηκε μαζί με μία γραμμή που δείχνει τη κατεύθυνση. Κλείνοντας, θεωρούμε σημαντικό να γνωρίζουμε τι βάσεις υπάρχουν στις γειτονικές χώρες και πως αυτές είναι δομημένες. Η συγκεκριμένη μπορεί να αποτελέσει μία βάση κλειδί σε ένα πιθανό περιστατικό με τη Τουρκία οπότε απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

το βρήκαμε εδώ

Βάσεις-Εγκαταστάσεις
#Τουρκική #Βάση #Μπαλικεσίρ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...