Με αφορμή τις πρόσφατες δημοσιεύσεις περί δραστηριότητας των Τούρκων στο Αιγαίο (μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα Προέλαση) κάναμε μία σύντομη έρευνα στα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Έτσι βρεθήκαμε στην ιστοσελίδα του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών όπου υπάρχει μία πολύ ανησυχητική δήλωση. Η δήλωση μάλιστα είναι δημοσιευμένη τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Τούρκικα. Αναζητήσαμε σχετικές δηλώσεις από την Ελληνική πλευρά τόσο στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και σε μεγάλα ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία χωρίς αποτέλεσμα. Ας δούμε τι ακριβώς ισχυρίζεται η Τουρκική πλευρά για τις συχνές παραβιάσεις στο Αιγαίο.
Όποιος θέλει να δει το πρωτότυπο μπορεί να το διαβάσει ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο στα Αγγλικά. Παρακάτω το παραθέτουμε μεταφρασμένο στα Ελληνικά ώστε να είναι εύκολα κατανοητό σε όλους.
Ο πυρήνας της διαμάχης είναι η επιμονή κατάχρησης της ευθύνης «Περιοχής Πληροφοριών Πτήσεων» (FIR) από την Ελλάδα.
Τα FIR επινοήθηκαν από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας τη δεκαετία του 1950 για παροχή εγκαταστάσεων και υπηρεσιών σε πολιτικά αεροσκάφη μέσα στο διεθνή εναέριο χώρο. Οι κανονισμοί των FIR συνεπάγονται αποκλειστικά με τεχνική ευθύνη. Δεν αλλάζει το καθεστώς ελευθερίας στον εναέριο χώρο πάνω από ανοικτή θάλασσα υπό το διεθνές δίκαιο.
Την ευθύνη του FIR πάνω από τον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου την ανέλαβε το 1952 η Ελλάδα. Η Ελλάδα, ωστόσο, σκόπιμα παρερμηνεύει και κάνει κατάχρηση της ευθύνη του FIR θεωρώντας ότι συνεπάγεται με εθνική κυριαρχία σε διεθνή εναέριο χώρο. Θεωρεί το FIR μία εθνική γραμμή συνόρων (δηλαδή τα Δυτικά σύνορα της Τουρκίας και τα Ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, καταλαμβάνοντας ολόκληρο το διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου έξω από τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας μέσα στη περιοχή Ελληνικής εθνικής κυριαρχίας).
Παρομοίως, η Ελλάδα θεωρεί το FIR ως μία αμυντική περίμετρο. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα διατηρεί την οπτική γωνία ότι πολεμικά αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών και πετούν σε διεθνή εναέριο χώρο πρέπει να παραδίδουν σχέδια πτήσης και να ελέγχονται από τις Ελληνικές αρχές εναέριας κυκλοφορίας.
Ωστόσο, το Άρθρο 3/a της Σύμβασης ICAO αναγράφει «Αυτή η Σύμβαση είναι εφαρμόσιμη μόνο σε πολιτικά αεροσκάφη και δε θα πρέπει να εφαρμόζεται σε κρατικά αεροσκάφη». Επομένως, πολεμικά αεροσκάφη που πετούν πάνω από διεθνή εναέριο χώρο δεν έχουν υποχρέωση κατάθεσης σχεδίων πτήσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Ωστόσο, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι η μη καταχώρηση των σχεδίων πτήσης από Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη συνιστά «παραβίαση του Ελληνικού FIR». Δεν υπάρχει έννοια «παραβίασης ενός FIR» εφόσον η ευθύνη του FIR δεν υπονοεί αναγνώριση εθνικής κυριαρχίας της χώρας πάνω από διεθνή εναέριο χώρο. Η Ελλάδα, γι’αυτό, σχηματίζει και υλοποιεί παράνομες θέσεις και εν συνεχεία κάνει παράπονα περί παραβιάσεων.
Η Ελληνική κατάχρηση της ευθύνης του FIR είναι ακόμα μία εκδήλωση του ισχυρισμού της «ντε φάκτο εθνικής κυριαρχίας» πάνω από ολόκληρο τον εναέριο χώρο του Αιγαίου.
Ελληνικά αεροσκάφη συνεχώς αναχαιτίζουν και παρενοχλούν Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πάνω από διεθνή εναέριο χώρο υπό το ψευδές πρόσχημα ότι παραβιάζουν το FIR Αθηνών λόγω της μη κατάθεσης σχεδίων πτήσης. Ελληνικές διαμαρτυρίες σε αυτό το χώρο έχουν επανειλημμένα απορριφθεί από τη Τουρκία.
Ακόμα ένα πρόβλημα σχετικά με τον εναέριο χώρο του Αιγαίου είναι ο Ελληνικός ισχυρισμός του πλάτους 10 μιλίων εθνικού εναέριου χώρου.
Υπό το διεθνές δίκαιο, τα σύνορα χωρικών υδάτων μίας χώρας επίσης ορίζουν τα σύνορα του εναέριου χώρου της.
Η Ελλάδα ανακήρυξε ένα εθνικό εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων το 1931 παρότι το πλάτος των χωρικών υδάτων της ήταν 3 ναυτικά μίλια τότε. Η Ελλάδα αργότερα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στα σημερινά 6 ναυτικά μίλια το 1936.
Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας για εθνικό εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων είναι ενάντια στους κανόνες διεθνούς δικαίου και κατά συνέπεια, ο εναέριος χώρος ανάμεσα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων και τα κατά-ανακοίνωση 10 ναυτικά μίλια εθνικού εναέριου χώρου είναι μέρος διεθνούς εναέριου χώρου.
Ο ισχυρισμός της Ελλάδας για 6-10 ναυτικά μίλια εναέριο χώρο δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Ούτε αναγνωρίζεται από τη Τουρκία. Οι περισσότεροι ισχυρισμοί της Ελλάδας περί παραβιάσεων του εναερίου χώρου της αφορούν πτήσεις από Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη εντός των 6-10 ναυτικών μιλίων του διεθνή εναέριου χώρου.
Και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, η δημοσίευση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζει αναλύοντας τη κατάσταση στο Αιγαίο όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται, ή πιο σωστά, θέλουν να δείχνουν ότι την αντιλαμβάνονται. Μπορείτε να βρείτε τη σχετική δημοσίευση στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο στα Αγγλικά ή να τη διαβάσατε ακριβώς εδώ μεταφρασμένη στα Ελληνικά.
Υπάρχουν μικρά νησιά, νησίδες, και βραχονησίδες στο Αιγαίο των οποίων η κυριότητα δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα με καμία διεθνή συνθήκη.
Πολλά από αυτά δεν είναι ικανά για ανθρώπινη διαβίωση και δεν έχουν οικονομική ζωή από μόνα τους. Η Ελλάδα προσπάθησε να αλλάξει τη κατάσταση τους επεκτεινόμενη σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές με τεχνητούς οικισμούς. Μέχρι τώρα, η Ελλάδα θεσπίζει νόμους και κανονισμούς που δεν υποστηρίζονται από τη πλευρά του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία εκλαμβάνει αυτή την Ελληνική πολιτική ως μία ακόμα προσπάθεια εγκατάστασης «προ τετελεσμένων γεγονότων» με το όραμα του κλεισίματος του Αιγαίου Πελάγους ως Ελληνική λίμνη.
Η θέση της Τουρκίας στο ζήτημα είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία δεν έχει αντίρρηση στη κατοχύρωση αυτών των νήσων, νησίδων και βραχονησίδων που έχουν ρητώς δοθεί στην Ελλάδα από τις σχετικές ανακοινώσεις των διεθνών συνθηκών. Ωστόσο, η κατοχύρωση άλλων γεωγραφικών σχηματισμών πρέπει να επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα έγκυρων διεθνών συνθηκών.
Αυτό το πρόβλημα σχετίζεται με την έλλειψη οποιασδήποτε συμφωνίας σχετικά με την οροθεσία των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες του Αιγαίου. Τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο δεν έχουν οριστεί ποτέ, παρά τις πολλές προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν.
Η κρίση του 1996 για τις βραχονησίδες Καρντάκ ξέσπασε από σύμπτωση σε μία περίοδο που η Ελλάδα έκανε ανακοινώσεις για δημιουργία πιθανών αποικισμών από όλο το κόσμο σε κάποια από αυτά τα μικρά νησιά και βραχονησίδες. Είναι προφανές ότι τέτοια προσπάθεια δημιουργίας και εγκατάστασης αγνοεί πλήρως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το εύθραυστο οικοσύστημα των νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο. Επιπρόσθετα, είναι ακόμα μία απόδειξη της δίψας της Ελλάδας για γεωγραφική επέκταση πέραν των περιοχών που της έχουν δοθεί από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.
Πριν εξοργιστείτε με τις Τουρκικές δηλώσεις ότι το Αιγαίο και οι γεωγραφικοί σχηματισμοί του δεν ανήκουν στην Ελλάδα, έχει και συνέχεια. Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει ακόμα μία δημοσίευση επί του θέματος με το τίτλο «Η Αμφισβήτηση Καρντάκ». Για τους αναγνώστες που δε το γνωρίζουν, οι Τούρκοι επιμένουν ότι ποτέ οι βραχονησίδες Ίμια δεν ονομάζονταν έτσι αλλά ονομάζονταν πάντοτε Καρντάκ. Διαβάστε παρακάτω μεταφρασμένη στα Ελληνικά τη δήλωση για το περιστατικών των Ιμίων κατά το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Στις 28 Ιανουαρίου 1996, η Κυβέρνηση της Ελλάδας έκανε πολεμοχαρείς δηλώσεις σχετικά με τη κατάσταση των βραχονησίδων Καρντάκ, μόλις 3.8 μίλια από τις ακτές της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος. Είναι ακόμα ένα παράδειγμα των αβάσιμων Ελληνικών ισχυρισμών εθνικής κυριαρχίας ακόμα και στα 3.8 μίλια και τα αποτελέσματα από τις μακροχρόνιες διμερείς διαμάχες σχετικά με το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων χωρικών υδάτων, αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, εναέριου χώρου και της υφαλοκρηπίδας.
Η Τουρκία αφοσιώθηκε στην μείωση, αντί για την ενίσχυση, της ένταση στη περιοχή. Η αμφισβήτηση για τις βραχονησίδες Καρντάκ και άλλα μικρά νησιά και νησίδες στη περιοχή, όπως επίσης η αποστρατικοποίηση των χωρικών υδάτων, συνεχίζεται. Δημιουργώντας ένα πρόβλημα επεκτείνοντας την εθνική της κυριαρχία σε νησιά πέραν των όσων είχαν δοθεί στην Αθήνα το 1947, η Ελλάδα συμπεριφέρεται ανεύθυνα αυξάνοντας τις εντάσεις για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και προσπαθώντας να εμπλέξει τρίτους από τη διεθνή κοινότητα μέσα στη συμπλοκή.
Είναι προφανές ότι η κατοχή μικρών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, των οποίων η κατάσταση δεν έχει καθαρά οριστεί από διεθνή έγγραφα πρέπει να καθοριστεί με μία συμφωνία. Επομένως, οι προσπάθειες της Ελλάδας να κατοικήσει μικρά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες υπό αμφισβήτηση, είναι μία τεχνητή και εκδηλωτική πρακτική, που δε μπορεί σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει οποιαδήποτε νόμιμη επίπτωση σχετικά με τη κατάσταση τους.
Η Κυβέρνηση της Τουρκίας είναι έτοιμη να έλθει σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, με όραμα τον ορισμό της κατοχής των μικρών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο. Έπειτα από αυτές τις διαπραγματεύσεις, το ζήτημα οροθέτησης των χωρικών υδάτων μπορεί επίσης να συζητηθεί και να επιλυθεί. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία θα ήθελε να προτείνει ότι οι εμπλεκόμενοι θα αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που θα επιδεινώσει τη κατάσταση στη περιοχή.
Αν αναζητήσετε πληροφορίες σχετικά με τις Τουρκικές παραβιάσεις σε ξένα μέσα ενημερώσεις όπως BBC, Reuters, Al-Jazeera, κτλ. θα μείνετε έκπληκτοι καθώς δεν θα βρείτε ούτε μία αναφορά Τουρκικών παραβιάσεων ενώ θα βρείτε αρκετές από επίσημες Τουρκικές αρχές να διαψεύδουν και να διαδίδουν τη προπαγάνδα που βλέπουμε γραμμένη και στη παραπάνω επίσημη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Για οποιαδήποτε ξένη χώρα, το θέμα των παραβιάσεων είναι μία «φαντασίωση των Ελλήνων» καθώς μόνο αυτό φαίνεται από όλες τις αναφορές σε ειδήσεις και επίσημες δηλώσεις. Με τα δεδομένα των Τούρκων, πολλά από τα νησιά του Αιγαίου δεν ανήκουν στην Ελλάδα αλλά βρίσκονται σε ουδέτερη ζώνη (διεθνή ύδατα & εναέριο χώρο) και έτσι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε αυτά ή άμυνας σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση. Επίσης, σύμφωνα με τους Τούρκους το περιστατικό των Ιμίων ήταν μία μονομερή επιθετική ενέργεια από τη πλευρά της Ελλάδας και τέλος, τα αεροσκάφη τους παρενοχλούνται από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ακόμα και αν μπουν για λίγο στο FIR Αθηνών. Ας άκουσουμε τι λένε κάποιοι άνθρωποι με εμπειρίες από πρώτο χέρι.
Θα πρέπει να είναι εύκολα αντιληπτό σε όλους τους αναγνώστες το θράσος και ο σκοπός αυτής της επίσημης δήλωσης. Ελπίζουμε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει τις αρμοδιότητες του και αν πάρει μία επίσημη θέση που θα μεταδοθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη στο διεθνή τύπο άμεσα. Τέτοιες δηλώσεις από τους εχθρικούς μας γείτονες, σε συνδυασμό με την έλλειψη απαντήσεων από την Ελληνική πλευρά, προκαλούν τουλάχιστον μεγάλη ανησυχία βάζοντας σε κίνδυνο την εθνική μας κυριαρχία στο Αιγαίο.
Αν σαν ενδιαφέρει αυτό το τεράστιο εθνικό ζήτημα, σας προτείνουμε να ακούσετε τη παρακάτω ομιλία του Στρατηγού και Επίτιμου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, κυρίου Φ. Φράγκου. Η ομιλία είναι τις 15 Φεβρουαρίου του 2016 στη Σχολή Γονέων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης. Ο κύριος Φ. Φράγκος δίνει απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω αλλά και σε πολλά ακόμα που βασανίζουν τη πατρίδα μας.
Ελλάδα,Τουρκία
#Τουρκία #Επίσημη #Αμφισβήτηση #Αιγαίου #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα