News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Τορπίλη Μπανγκαλόρ | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Εδώ και 100 χρόνια πολλές χώρες χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο τυποποιημένο εκρηκτικό για καταστροφή κωλυμάτων από μονάδες μηχανικού. Είναι μία σειρά από κυλινδρικά τμήματα γεμισμένα με εκρηκτική ύλη που μπορούν να φτάσουν έως τα 15 μέτρα μήκος.

Στη συνέχεια θα αναλύσουμε τόσο τη δομή της όσο και την ιστορία αλλά και χρήση της.

 

Εισαγωγή
Πρίν την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1947 η βασική στρατιωτική δύναμη της χώρας ήταν ο Βρετανο-Ινδικός Στρατός. Το 1912 το Λογαχός του Βρετανο-Ινδικού Στρατού McClintock σχεδίασε αυτό τον εκρηκτικό μηχανισμό για τη διάβαση κωλυμάτων καθώς ήταν σε μονάδα σκαπανέων. Η μονάδα του είχε έδρα στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας και έτσι ο μηχανισμός πήρε το όνομα αυτό διότι το σχήμα του θυμίζει μία πολύ μακριά τορπίλη. Σήμερα χρησιμοποιείται από δεκάδες χώρες, ανάμεσα τους Ελλάδα, ΗΠΑ, Καναδάς, κ.α.
Με τη σύνδεση όσων τμημάτων (κάθε τμήμα είναι 1.5 μέτρο) απαιτείται η τορπίλη Μπανγκαλόρ μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα και η πυροδότηση της καταστρέφει οτιδήποτε σε αυτό το μήκος και σε πλάτος ενός μέτρου δημιουργώντας ένα γρήγορο διάδρομο.

 

Δομή της Τορπίλης Μπανγκαλόρ
Η βασική εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιείται είναι η σύνθεση B4 που είναι ένα μίγμα από τις εκρηκτικές ύλες RDX και TNT, συγκεκριμένα το Β4 έχει περίπου 60% RDX, 40% TNT και λίγο λιγότερο από 1% παραφίνη. Κάθε ράβδος περιέχει 4.8 κιλά από Β4 και η συσκευασία της τορπίλης Μπανγκαλόρ είναι σε ξύλινο κιβώτιο που περιέχει 10 τέτοιες κυλινδρικές ράβδους μήκους 1.5 μέτρου έκαστη, 10 μεταλλικούς συνδέσμους και 1 καπάκι μύτης/κεφαλής με συνολικό βάρος 95.7 κιλά. Σχετική φωτοραφία βλέπετε εδώ:

bangalore_02

Στο τέλος της τορπίλης τοποθετείται πυροκροτητής με εκρηκτική ύλη σύνθεσης Α3, μία πολύ ασταθής σύνθεση από 91% RDX και 9% παραφίνη. Τέλος όλα τα τμήματα έχουν ειδικές υποδοχές ώστε να βιδώνουν το ένα στο άλλο. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε, από αριστερά προς τα δεξιά, τη βάση του πυροκροτητή εκρηκτικής ύλης A3, έναν από τους 10 μεταλλικούς συνδέσμους της συλλογής και το καπάκι της κεφαλής της τορπίλης.

bangalore_03

Ενώ εδώ βλέπουμε πιο καλά τον πυροκροτητή με τη βάση του.

bangalore_04

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Εκρηκτικές Ύλες                                                     : Β4
Βάρος                                                                        : 95.7 κιλά
Ταχύτητα Έκρηξης                                                : 7800 m/s (25600 ft/s)
Συντελεστής Σχετικής Αποτελεσματικότητας  : 1.17 RE
Αδιαβροχοποίηση                                                  : Εξαιρετική
Τοξικές Αναθυμιάσεις                                           : Επικίνδυνες

 

Πλεονεκτήματα
Η χρήση της τορπίλης Μπανγκαλόρ είναι πολύ συγκεκριμένη έτσι έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε αυτή την κατηγορία. Μερικά από αυτά είναι:

  • Γρήγορη διάσπαση κωλυμάτων. Λόγω της τυποποιημένης μορφής της μπορεί να κατασκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί πολύ πιο γρήγορα από τον υπολογισμό και κατασκευή ενός άλλου εκρηκτικού μηχανισμού.
  • Ισχύς εκρηκτικής ύλης. Περιέχει μεγάλη ποσότητα από Β4 και αυτό μας διαβεβαιώνει ότι όλοι οι πιθανοί εκρηκτικοί μηχανισμοί γύρω της θα εξουδετερωθουν.
  • Αδιαβροχοποίηση. Οι μεταλλικές ράβδοι έχουν εξαιρετική αδιαβροχοποίηση και αυτό επιτρέπει τη χρήση της τορπίλης Μπανγκαλόρ ακόμα και σε άσχημες καιρικές συνθήκες ή βρεγμένο έδαφος.

 

Μειονεκτήματα
Βέβαια έχει και μερικά μειονεκτήματα με πιο αξιοσημείωτα τα ακόλουθα.

  • Βάρος και όγκος. Μία συλλογή τορπίλης Μπανγκαλόρ ζυγίζει 95.7 κιλά και μεταφέρεται σε ξύλινα κιβώτια μήκους περίπου 1.8 μέτρων. Κατ’επέκταση η μεταφορά της δεν είναι εύκολη.
  • Στοιχεία συλλογής. Η κάθε συλλογή περιλαμβάνει μόνο ένα καπάκι κεφαλής και αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν χρησιμοποιήσουμε και τις 10 ράβδους δεν θα έχουμε τη δυνατότητα για δεύτερη χρήση. Τα εγχειρίδια εκστρατίας δεν προτείνουν χρήση χωρίς το καπάκι κεφαλής.
  • Επικινδυνότητα. Αν χρησιμοποιηθεί για διάσπαση ναρκοπεδίου υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα διότι οι εκ συμπαθείας εκρήξεις των ναρκών μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ακόμα και θάνατο αν δεν βρίσκεται όλο το προσωπικό σε ασφαλή απόσταση.

 

Χρήσεις
Η χρήση της τορπίλης Μπανγκαλόρ είναι μόνο για καταστροφή κωλυμάτων. Με τους διαθέσιμους συνδετήρες μπορούν να προστεθούν έως 10 τμήματα με το πρώτο να έχει πάντα το καπάκι κεφαλής για εύκολη διέλευση. Βλέπουμε μία σχετική φωτογραφία από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με Γερμανούς στρατιώτες να ετοιμάζουν την τορπίλη, πιθανότητα για τη διάσπαση του συρματοπλέγματος που βλέπουμε στο βάθος.

bangalore_05

Και εν συνεχεία, μία πολύ πιο πρόσφατη φωτογραφία από Αμερικανούς στρατιώτες του μηχανικού που κάνουν παρόμοια διάσπαση με εκπαιδευτική τορπίλη Μπανγκαλόρ.

Bangalore torpedo

 

Βασική Χρήση
Η τορπίλη Μπανγκαλόρ μπορεί να πυροδοτηθεί είτε με απλή είτε με ηλεκτρική πυροδότηση αλλά προτού φτάσουμε σε αυτό το στάδιο πρέπει πρώτα να την συναρμολογήσουμε ανάλογα με την περίπτωση. Τα βήματα για το κάνουμε αυτό είναι τα παρακάτω.

  1. Τοποθετούμε το καπάκι κεφαλής στην πρώτη ράβδο. Το καπάκι βιδώνει δεξιόστροφα και ο σκοπός του είναι να κάνει τη διέλευση της τορπίλης πιο εύκολη.
    bangalore_07
  2. Ξεκινάμε πολύ προσεκτικά να οδηγούμε την τορπίλη προς το διάδρομο που θέλουμε να διανοίξουμε. Όταν φτάσουμε στην άκρη της πρώτης ράβδου τοποθετούμε τον μεταλλικό συνδετήρα.
    bangalore_08
    Και η σύνδεση είναι κάπως έτσι:
    bangalore_09
  3. Εφόσον ολοκληρώσουμε τη συναρμολόγηση της τορπίλης στο επιθυμητό μήκος, βιδώνουμε τον πυροκρότητη για ηλεκτρική ή απλή πυροδότηση που θα δούμε στη συνέχεια. Κάθε ράβδος έχει στις δύο άκρες της υποδοχές για αυτό το λόγο.
    bangalore_10

Στη συνέχεια θα δούμε τους τρόπους πυροδότησης της.

 
Απλή Πυροδότηση
Τοποθετούμε το βραδύκαυστο φυτίλι μέσα στον προσαρμογέα που βιδώνει στην τορπίλη και εν συνεχεία ασφαλίζουμε πάνω του τον πυροκροτητή με τη χρήση της ειδικής πένσας Μ2 (σχετικό άρθρο εδώ). Μετά με τη χρήση εναυστήρα απλής πυροδότησης κάνουμε την ανάφλεξη του βραδύκαυστου φυτιλιού.

bangalore_11

 
Ηλεκτρική Πυροδότηση
Η ηλεκτρική πυροδότηση έχει παρόμοια συνδεσμολογία με τη διαφορά κυρίως στους κανόνες ασφαλείας κατά τη σύνδεση του πυροκροτητή που είναι ίδιες όπως σε κάθε ηλεκτρική πυροδότηση. Τέλος, απαιτείται η χρήση μηχανισμού πυροδότησης όπως το Μ34 για τα οποία έχουμε κάνει αναφορά στο άρθρο «Υλικά Πυροδότησης».

bangalore_12

 

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις ο πυροκροτητής βιδώνεται μέσα στην τελευταία ράβδο της τορπίλης.

bangalore_13

 

Πυροδότηση με Ακαριαίο Πυραγωγό Σχοινί
Αυτή είναι η τελευταία μέθοδος πυροδότησης της. Περιστρέφουμε το ακαριαίο 8 φορές γύρω από την άκρη της τελευταίας ράβδου και κατά την όγδοη περιστροφή κάνουμε έναν κόμπο (όχι πολύ σφιχτό) και την άκρη του σχοινιού που περισσεύει από τον κόμπο την τοποθετούμε στην υποδοχή του πυροκροτητή και την κολλάμε γερά με μονωτική ταινία.

bangalore_14

Στη συνέχεια ακολουθούμε τα βήματα πυροδότησης με ακαριαίο πυραγωγό σχοινί.

 

Τέλος, οι αποστάσεις ασφαλείας είναι:
– 100 μέτρα αν είμαστε μέσα σε αντιαρματικό καταφύγιο.
– 300 μέτρα αν είμαστε μέσα σε όρυγμα.
– 1000 μέτρα αν είμαστε σε ανοιχτό πεδίο.

το βρήκαμε εδώ

Εκρηκτικοί Μηχανισμοί
#Τορπίλη #Μπανγκαλόρ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...