Είναι γεγονός ότι περνάμε πολύ χρόνο στο αυτοκίνητο μας.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ακόμα και αν είμαστε στο αυτοκίνητο όταν αυτή προκύψει.
Έγραψα δύο διαφορετικά άρθρα για το θέμα αυτό, το ένα με προσανατολισμό τις καταστάσεις που προκύπτουν τον χειμώνα και το άλλο με προσανατολισμό τις καταστάσεις που προκύπτουν το καλοκαίρι.
Το αυτοκίνητο μένει στην μέση του δρόμου και έξω κάνει κρύο και βρέχει καταρρακτωδώς. Πως να το αντιμετωπίσω;
1ο βήμα – Κάλεσε βοήθεια
Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει κάποιος, την ακριβή σου τοποθεσία και το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις.
Μπορεί σε αυτό το σημείο να μην είσαι εντελώς σίγουρος για το ποιο είναι το πρόβλημα που προέκυψε στο αυτοκίνητο και σε άφησε στην μέση του δρόμου, αλλά είναι σημαντικό να ξέρει κάποιος ότι χρειάζεσαι βοήθεια.
Ακόμα και αν πιστεύεις ότι είναι κάτι απλό και θα τα καταφέρεις να το διαχειριστείς μόνος σου, κάλεσε κάποιον και πες του την τοποθεσία σου και ότι χρειάζεσαι την βοήθεια του.
Να καλέσεις βοήθεια ακόμα και αν μπορείς να φτιάξεις το αυτοκίνητο μόνος σου.
Αν δεν μπορείς να καλέσεις κάποιο για βοήθεια, είτε επειδή δεν έχει σήμα εκεί, είτε επειδή δεν απαντάει κανένας, να έχεις υπόψη σου ότι θα χρειαστεί να κάνεις σινιάλο στον επόμενο οδηγό που θα περάσει από εκεί.
Είτε με ένα φακό, είτε με ένα στικ χημικού φωτισμού, είτε με κάποια σημαία φωσφορούχα (εξηγώ παρακάτω), είτε με κάποιο άλλο τρόπο που θα σκεφτείς εκείνη την στιγμή.
2ο βήμα – Μείνε μέσα στο αυτοκίνητο αν βρέχει
Γιατί να βγεις έξω και να κινδυνέψεις να βραχείς;
Επειδή ξέρεις, αν βραχείς, υπάρχει κίνδυνος για πνευμονία μετά.
Εκτός φυσικά και αν μπορείς να φτάσεις σε κατοικημένη περιοχή περπατώντας απλά λίγα μέτρα, μπορείς να εμπιστευτείς το αυτοκίνητο σου ως καταφύγιο μέχρι να ‘ρθει η βοήθεια που μόλις κάλεσες.
3ο βήμα – Τι μπορείς να καταλάβεις για το πρόβλημα, όντας μέσα στο αυτοκίνητο;
Κοίταξε τον δείκτη της βενζίνης. Έμεινες από βενζίνη;
Κοίταξε τους άλλους δείκτες. Είναι όλα καλά;
Μυρίζει βενζίνη;
Τι λέει ο αισθητήρας μονοξειδίου του άνθρακα που έχεις μέσα στο αυτοκίνητο;
4ο βήμα – Προσπάθησε να ξεκινήσεις την μηχανή
Ξεκινάει; Επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες να προχωρήσεις στο ταξίδι σου; Υπάρχει χιόνι που σου το αποτρέπει; Αν ναι, τότε να ξεκινάς την μηχανή 5 6 λεπτά για κάθε μισάωρο που περιμένεις.
Αν δεν ξεκινάει, τότε συνέχισε να διαβάζεις.
Δεν ξεκινάει; Μπορείς να ζεσταθείς ανάβοντας μόνο την θέρμανση; Να κατεβάσεις λίγο το παράθυρο, για να μην πάθεις ασφυξία από το μονοξείδιο του άνθρακα που θα αυξηθεί μέσα στο αυτοκίνητο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν χιονίζει, σιγουρέψου ότι η εξάτμιση σου δεν είναι καλυμμένη από χιόνι.
5ο βήμα – Μην αφήσεις τα φώτα αναμμένα
Θα σου ρουφήξουν την μπαταρία. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα φακό αν θέλεις να κάνεις νόημα σε κάποιο διερχόμενο οδηγό ή αν θέλεις να διαβάσεις κάτι ή αν είναι σκοτάδι και φοβάσαι.
Κοίτα εδώ τι άλλο πρέπει να έχεις στο συρτάρι του αυτοκινήτου για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
6ο βήμα – Κάνε γυμναστική
Όσο μπορείς μέσα στο αυτοκίνητο φυσικά. Μετακίνησε τα πόδια σου και τα χέρια σου για να υπάρξει κυκλοφορία αίματος μέσα στο σώμα σου. Πρέπει να παραμείνεις ζεστός.
7ο βήμα – Αν δεν ανάψεις θέρμανση, μόνωσε το αυτοκίνητο
Θυμάσαι τι είπαμε για την θέρμανση; Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ασφυξία λόγω μονοξειδίου του άνθρακα.
Αν από την άλλη δεν μπορείς να ανάψεις ούτε την μπαταρία και την θέρμανση (άρα έμεινες από μπαταρία), τότε θα πρέπει να μονώσεις τα παράθυρα.
Διάβασε επίσης:
8 απαραίτητα αντικείμενα για να έχεις μέσα στο αυτοκίνητο
Πάρε σακούλες σκουπιδιών και κολλητικές ταινίες (τέλλες τα λέμε στα κυπριακά) και μόνωσε το γύρω των παραθύρων ή θα μπορούσες να βάλεις αυτό που χρησιμοποιούμε για τον ήλιο, πίσω από τα καθίσματα του οδηγού και συνοδηγού για να μείνει η ζέστη μόνο στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου.
Αν είσαι σίγουρος ότι η βοήθεια θα φτάσει σε πολύ λίγο, δεν θα χρειαστεί αυτό το βήμα.
8ο βήμα – Παρατήρησε αν υπάρχει συμπύκνωση υγρασίας
Όταν αναπνέουμε μέσα σε ένα αυτοκίνητο και έξω υπάρχει περισσότερο κρύο από μέσα, τότε δημιουργείτε υγρασία πάνω στα τζάμια. Είμαι σίγουρος, το έχεις ήδη παρατηρήσει.
Φυσικά αυτό έρχεται σε σύγκρουση με το 7ο βήμα και με την γενική εντολή ότι πρέπει να μείνεις ζεστός, αλλά το να παραμείνεις για πολλές ώρες σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πολύ κακό για τους πνεύμονες σου αλλά…
…αν δεις να σχηματίζεται λοιπόν συμπύκνωση (από αέριο σε υγρό), τότε θα πρέπει να ανοίξεις λίγο το παράθυρο.
Τα απαραίτητα αντικείμενα στο αυτοκίνητο για τον χειμώνα
Με τον όρο χειμώνα, εννοώ πολύ κρύο, καταιγίδες και βαριά χιονόπτωση.
Φτυάρι
Είναι σημαντικό να έχεις ένα μικρό αλλά γερό φτυάρι μέσα στο αυτοκίνητο κυρίως τον χειμώνα. Αν πιστεύεις ότι είναι υπερβολικό να το έχεις στο αυτοκίνητο και το καλοκαίρι, μπορείς να το βγάζεις κάθε φορά που αλλάζει η εποχή (1 φορά τον χρόνο δηλαδή).
Βούρτσα καθαρισμού πάγου
Ας πούμε ότι πήγες στην δουλειά και μόλις φύγεις, βλέπεις ότι υπάρχει ένα παχύ στρώμα πάγου πάνω στο μπροστινό και πισινό τζάμι. Τι κάνεις;
Μετά από τις κατάρες και τις βρισιές, θα πρέπει να κάνεις και κάτι πρακτικό.
Παίρνεις την βούρτσα καθαρισμού του πάγου και ξεκινάς ξύσιμο!
Αν υπάρχει κάπου κοντά (στην κουζίνα του γραφείου σου δηλαδή) βραστήρας, μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις και να ρίξεις ζεστό νερό πάνω στο πάγο.
Πόλοι
Είναι απαραίτητο για κάθε αυτοκίνητο. Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύεις ότι πάντα θα υπάρχει κάποιος άλλος που θα κουβαλά μαζί του.
Εκτός από το να τους κουβαλάς, θα πρέπει να γνωρίζεις και πως να τους χρησιμοποιείς και πότε.
Το ήξερες ότι υπάρχουν και συσκευές που δεν χρειάζονται να ενωθούν πάνω στην μπαταρία ενός άλλου αυτοκινήτου για να αναστήσουν την δικιά σου; Είναι σαν ένα power bank, σαν μια έξτρα μπαταρία που θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις την δικιά σου. Δεν είναι πολύ βαρετό και μπορείς να το επαναφορτίσεις, αλλά θα σου βγάλει καμιά 15ριά φορές σίγουρα.
Και τόσο συχνά δεν θα μένεις.
Κοίτα εδώ.
Αντιολισθητικές αλυσίδες
Και πάλι, είναι απαραίτητο να τις έχεις μαζί σου…
…αλλά και να ξέρεις πως να τις εφαρμόζεις πάνω στα λάστιχα.
Αλυσίδα ή ιμάντα τραβήγματος
Δεν ξέρω αν υπάρχει ειδική ορολογία για αυτό το αντικείμενο. Εννοώ φυσικά αυτό που θα χρησιμοποιούσες για να τραβήξεις ένα άλλο αυτοκίνητο ή για να σε τραβήξει ένα άλλο αυτοκίνητο.
Υπάρχουν και άλλες χρήσεις αυτού του αντικειμένου. Όπως για παράδειγμα να δέσεις κάποιο που θα προσπαθήσει να σου επιτεθεί.
Πρόσεξε να είναι καλής ποιότητας και πάλι: να ξέρεις πως να την χρησιμοποιείς.
Χειροποίητη ένδειξη για βοήθεια
Όπως είπαμε και πιο πάνω, μπορεί να μην τα καταφέρεις να επικοινωνήσεις με κάποιο δικό σου, επειδή μπορεί να μην έχει καλό σήμα εκεί που είσαι.
Μπορείς όμως να φτιάξεις μια δική σου χειροποίητη ένδειξη για βοήθεια.
Είναι πολύ απλό.
Παίρνεις μια επιφάνεια φωσφορίζουσα και γράφεις πάνω με την βοήθεια μιας κολλητικής ταινίας (μαύρη ή καφέ ή γκρίζα) την λέξη HELP ή SOS.
Αυτό μπορείς να το έχεις έτοιμο από πριν και να μην περιμένεις τελευταία στιγμή.
Στην συνέχεια μπορείς να το κολλήσεις (πάλι με κολλητική ταινία) στο μπροστινό τζάμι και να ελπίζεις να καταλάβει ότι ο διερχόμενος οδηγός ότι χρειάζεσαι βοήθεια.
Pads θερμότητας
Υπάρχουν μερικά pads που μπορείς να τα τρίψεις και να τα βάλεις μέσα στα παπούτσια σου για να ζεσταθούν τα πόδια σου σε περίπτωση που δεν έχεις κάποιο άλλο τρόπο για να ζεσταθείς, όντας κλεισμένος στο αμάξι χωρίς να μπορείς να βγεις έξω (καταρρακτώδης βροχόπτωση ή χιονόπτωση κτλ).
Αγόρασε μερικά και κουβάλα τα μαζί σου κάθε φορά όταν η εποχή το επιβάλλει.
Φαγητό
Δεν μιλάω για πλήρες γεύμα φυσικά. Αλλά δύο τρεις μπάρες δημητριακών με πολλές θερμίδες μπορείς να τις κουβαλάς μαζί σου όταν η εποχή το προστάζει (μιλάμε για χειμώνα σε αυτό το άρθρο).
Μπορείς φυσικά να έχεις και ένα από αυτά τα σακουλάκια που έχουν μια μίξη από διάφορους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.
Νερό
Αν και όπως γράφω κάθε φορά, πρέπει να έχεις νερό μαζί σου συνέχεια είτε χειμώνας είτε καλοκαίρι, αυτό που θέλω να τονίσω εδώ είναι
ΜΗΝ ΦΑΣ ΧΙΟΝΙ.
Αυτό φυσικά προυποθέτει ότι έξω υπάρχει μεγάλη ποσότητα χιόνι αλλά είναι σημαντικό να ξέρεις ότι δεν πρέπει να φας χιόνι αν διψάς.
Το χιόνι θα επισπεύσει την υποθερμία και είναι και έχει και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό. Άρα τζάμπα κόπος.
Αυτά που είναι πάντα μέσα στο αυτοκίνητο
Για αυτά τα αντικείμενα μιλήσαμε σε αυτό το άρθρο. Αν και το ιδανικό είναι να ελέγχεις τις προμήθειες του αυτοκινήτου κάθε φορά πριν ξεκινήσεις το ταξίδι σου, στα πλείστα μπορείς να ρίχνεις μια ματιά που και που να είσαι σίγουρος ότι είναι όλα σε τάξη.
Θα σε θυμίζω και εγώ με την σειρά μου στο Instagram γι’ αυτό ακολούθησε με τώρα!
Άσε που έχω φτιάξει και ειδική λίστα ελέγχου που μπορείς να τυπώσεις και να έχεις πάντα μέσα στο αυτοκίνητο. Έτσι ο έλεγχος πριν από κάθε ταξίδι θα γίνει πολύ πιο εύκολος.
ΟΧΗΜΑ
#ΤΙ #ΝΑ #ΚΑΝΕΙΣ #ΑΝ #ΜΕΙΝΕΙ #ΤΟ #ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ #ΤΟΝ #ΧΕΙΜΩΝΑ