News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

Τι είναι οι φενταγίν; | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Featured in:

Ένας αναγνώστης της σελίδας μας έκανε αυτή την ερώτηση με αφορμή τη χρήση αυτής της λέξης στο άρθρο μας «FDNY: Ανάλυση Επιθέσεων στο Παρίσι (2015)». Στο άρθρο αυτό χρησιμοποιήθηκε από το Πυροσβεστικό Τμήμα της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ για να περιγράψει τους βομβιστές αυτοκτονίας από τη τρομοκρατική επίθεση που είχε γίνει το Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι. Η λέξη όμως αυτή έχε αρκετά μεγαλύτερη ιστορία.

Πηγή: ntdtv.com

Η λέξη «φενταγίν» γράφεται «فِدائيّين» στα αραβικά και κανονικά προφέρεται ως «φινταγιίν». Κυριολεκτικά, η λέξη είναι ο πληθυντικός της λέξης «θυσία» που προφέρεται «φινταΐ» στα αραβικά. Ωστόσο, ετυμολογικά σημαίνει «αυτοί που είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους». Έτσι ο όρος χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε παραστρατιωτικού τύπου οργάνωση από αραβόφωνους που είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τις ζωές τους.

Πηγή: mepop.blogspot.com

Ο όρος αυτός έγινε γνωστός για πρώτη φορά τον 11ο αιώνα όταν ο Χασάν ι-Σαμπάχ, ο ηγέτης των ισλαμιστών Νιζάρων Ισμαηλιτών το χρησιμοποίησε για να περιγράψει τους Χασασίν (συχνά αναφερόμενοι και ως Ασσασσίνοι). Μία ένοπλη σέκτα ισλαμιστών που ήθελαν να επιβάλουν το θρησκευτικό νόμο των Ισμαηλιτών, ένα παρακλάδι του Σιιτικού Ισλάμ, δια της βίας.

Πηγή: Wikipedia.org

Τη δεκαετία του 1940 ο όρος εμφανίστηκε ξανά, αυτή τη φορά για Αιγύπτιους αντάρτες που πολεμούσαν για τη περιοχή γύρω από το κανάλι του Σουέζ με τις Βρετανικές δυνάμεις. Έπειτα ξαναείδαμε τον όρο το 1951 στις ίδιες μάχες αναφερόμενοι στην ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση που γνωρίζουμε όλοι σήμερα ως «Μουσουλμανική Αδελφότητα».

Πηγή: Wikipedia.org

Τον ίδιο όρο τον έχουμε συναντήσει από τότε σε εκατοντάδες περιστατικά. Τη δεκαετία του 1960 στη μάχη της Ερυθραίας για την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία, τη δεκαετία του 1970 στις πολιτικές αλλαγές του Ιράν, το 1995 στους πιστούς πολεμιστές του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ που αυτοαποκαλούνταν «Σαντάμ Φενταγίν», το 2003 στη Βαγδάτη στο Ιράκ, στο πόλεμο των έξι ημερών ανάμεσα σε παλαιστίνιους και ισραηλινούς, κτλ.

Πηγή: kyleorton1991.wordpress.com

Σήμερα αρκετοί έχουν συνδέσει τον όρο φενταγίν αποκλειστικά με τους παλαιστίνιους ισλαμιστές αλλά όπως βλέπετε, οποιοσδήποτε ισλαμιστής είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τη ζωή του για τη παραστρατιωτική οργάνωση στην οποία ανήκει στην αραβική γλώσσα μπορεί να περιγραφεί ως φενταγίν.

Source link

Γενικά
#Τι #είναι #οι #φενταγίν #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...