News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

Τεχνολογία: Τα Windows 10 Παρακολουθούν τους Χρήστες τους

Πριν από λίγες ημέρες, τη Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 το Electronic Frontier Foundatation (Οργανισμός Ηλεκτρονικού Μετώπου), ένας οργανισμός για τη προστασία προσωπικών δεδομένων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ψηφιακό κόσμο, έκανε μία επίσημη ανακοίνωση μαζί με νομική του θέση ενάντια στις παραβιάσεις που έκανε η εταιρία Microsoft στο λειτουργικό σύστημα Windows 10. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τόσο το τι ανακάλυψε το EFF μέσα από αναφορές πολιτών και εταιριών όσο και το πως μπορούμε να μειώσουμε την έκθεση προσωπικών δεδομένων που αποστέλλονται στη Microsoft (αυτό συμπεριλαμβάνει καταγραφές ήχου από το μικρόφωνο, βίντεο από τη κάμερα, σελίδες που επισκέπτεται ο κάθε χρήστης, κ.α.).

Πηγή: TechNewsToday.com

Αρχικά, μπορείτε να διαβάσετε και μόνοι σας την επίσημη ανακοίνωση του EFF που έχει τίτλο «With Windows 10, Microsoft Blatantly Disregards User Choice and Privacy: A Deep Dive» (Με τα Windows 10, η Microsoft Ανεπαίσχυντα Αγνοεί τις Επιλογές του Χρήστη και την Ιδιωτικότητα του: Μία Βαθιά Βουτιά) ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο.

Πηγή: EFF.org
Πηγή: EFF.org

Όπως διαβάζουμε, από το τέλος του 2008 η Microsoft ήθελε να προωθήσει το νέο της λειτουργικό σύστημα, το Windows 10. Αρχικά προσέφερε στους χρήστες δωρεάν αναβάθμιση το οποίο όμως δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στη συνέχεια ξεκίνησε μία προπαγάνδα για το πως το νέο λειτουργικό σύστημα θα έλυνε πολλά σοβαρά προβλήματα τα οποία αρκετές φορές δεν ήταν καν υπαρκτά προβλήματα. Βλέποντας την αρνητική στάση των χρηστών της στην αναβάθμιση μετά από αυτό ακολούθησε μία παράνομη οδό, τη παραβίαση των επιλογών που έχουν κάνει οι χρήστες της.

Πηγή: VoiceOfPeopleToday.com
Πηγή: VoiceOfPeopleToday.com

Αρχικά, εγκατέστησε κρυφά μία εφαρμογή στη γραμμή εκκίνησης η οποία ενημέρωνε το χρήστη για την αναβάθμιση σε Windows 10 ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν κάποιοι ειδικοί στο χώρο βρήκαν τρόπο να αφαιρέσουν αυτή τη παράνομα εγκατεστημένη εφαρμογή, η Microsoft την άλλαξε και την επανεγκατέστησε σε άλλο σημείο. Δηλαδή ότι θα έκανε ένας ιός αν το δούμε σε πρακτικό επίπεδο. Στο τέλος, η εταιρία Microsoft είχε φτάσει σε σημείο να εγκαθιστά την εφαρμογή αυτή ακόμα και κρυμμένη μέσα σε σημαντικές ενημερώσεις ασφαλείας.

Πηγή: 3FaretTech.com
Πηγή: 3FaretTech.com

Η επιθετική στάση της Microsoft συνεχίστηκε προτείνοντας την εγκατάσταση του λειτουργικό συστήματος Windows 10 ως προτεινόμενη ενημέρωση λογισμικού και μετέπειτα, ενημέρωση ασφαλείας, κάτι που είναι ψέμα και στις δύο περιπτώσεις σύμφωνα με τους κανόνες χρήσης των Windows. Μάλιστα, έφτασε σε σημείο να θεωρεί ότι αν κάποιος πατήσει το εικονίδιο X για να κλείσει το παράθυρο σημαίνει ότι αποδέχεται την εγκατάσταση των Windows 10. Ωστόσο, ακόμα και για όσους δε το έκαναν αυτό, η Microsoft μυστικά κατέβαζε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα Windows 10 στον υπολογιστή τους και το προετοίμαζε για εγκατάσταση. Αυτό έβαλε σε κίνδυνο και μία ομάδα προστασίας ζώων στη Κεντρική Αφρική. Η ομάδα είχε πολύ αργό (και ακριβό) δορυφορικό ίντερνετ για ώρα ανάγκης ενώ βρίσκονταν σε αποστολή παρατήρησης άγριων ζώων στην Αφρική. Κατά τη διάρκεια μίας πορείας τους οι υπολογιστές τους άρχισαν να κάνουν αναβάθμιση μόνοι τους και λόγω της ταχύτητας του δορυφορικού ίντερνετ πήρε ώρες. Για εκείνο το διάστημα δεν είχαν κανένα μέσο επικοινωνίας ή πλοήγησης καθώς οι χάρτες τους και οι συντεταγμένες ήταν στους υπολογιστές τους.

Πηγή: TourismUpdate.co.za
Πηγή: TourismUpdate.co.za

Πέρα από τη παραβίαση της επιλογής των χρηστών, τα Windows 10 έκαναν και κάθετη παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών τους. Η αναβάθμιση στο Windows 10 συμπεριλαμβάνει την ενεργοποίηση του προγράμματος Cortana που θεωρητικά βοηθάει την εταιρία στο να παρέχει στοχευμένες διαφημίσεις, καλύτερη αναγνώριση φωνής και προσώπων, κτλ. Ωστόσο, χωρίς να ερωτηθούν ποτέ οι χρήστες, στο Windows 10 το Cortana αποστέλλει δεδομένα όπως καταγραφές ήχων από το μικρόφωνο, καταγραφές εικόνας και βίντεο από τις κάμερες, όλες τις σελίδες που επισκέπτεται ο κάθε χρήστης και για πόση ώρα τις χρησιμοποιεί, τι εφαρμογές έχει εγκατεστημένες και πότε τις χρησιμοποιεί, όλες τις επαφές του, αντίγραφα από τις συσκευές που συνδέει στον υπολογιστή του, κτλ. Ευτυχώς, χάρη στο EFF μπορούμε πλέον να απενεργοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες παρακολούθησης.

Πηγή: EnGadget.com
Πηγή: EnGadget.com

Αν πάτε στη γραμμή εκκίνησης και πληκτρολογήσετε «privacy settings» (για τα Αγγλικά) ή «προστασία προσωπικών» (για τα Ελληνικά), θα δείτε μία μεγάλη λίστα από επιλογές αριστερά. Η κάθε επιλογή αντιστοιχεί σε μία ενότητα δεδομένων που αποστέλλονται στη Microsoft. Επιλέξτε μία προς μία τις ενότητες αυτές και απενεργοποιήστε ότι δε θεωρείτε ότι χρειάζεται να αποστέλλεται στη Microsoft.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ως απάντηση σε αυτές τις αποκαλύψεις η Microsoft δήλωσε ότι όλα τα δεδομένα που συλλέγει τα μετατρέπει ώστε να μη συνδέονται άμεσα με τις πραγματικές ταυτότητες των χρηστών και τα χρησιμοποιεί για βελτίωση των προϊόντων της. Ωστόσο, δεν εξήγησε πως μπορεί να μετατρέψει φωτογραφίες, βίντεο και ήχους ώστε να μη συσχετίζονται με τη πραγματική ταυτότητα του χρήστη. Η επίσημη δήλωση της εταιρίας σχετικά με τη κρυφή καταγραφή ήχων, εικόνων και βίντεο από συσκευές που τρέχουν Windows 10 είναι ότι γίνεται για να βελτιώσει τη δυνατότητα αναγνώρισης λέξεων και φωνής και για την αντίστοιχη αναγνώριση αντικειμένων και προσώπων σε βίντεο και φωτογραφίες. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του.

Πηγή: Windows.WonderHowtTo.com
Πηγή: Windows.WonderHowtTo.com

το βρήκαμε εδώ

Τεχνολογία
#Τεχνολογία #Τα #Windows #Παρακολουθούν #τους #Χρήστες #τους

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...