News

News

Τετάρτη
Νοέμβριος, 29

Τεχνική θέσης ετοιμότητας κροτάφου | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ήρθε η ώρα να δούμε μία τεχνική για θέση ετοιμότητας πιστολιού που είχε σχεδιαστεί με ένα πολύ συγκεκριμένο σενάριο κατά νου, και προσωπικά τη θεωρούμε τόσο ιδιαίτερη περίπτωση που τη κάνει ακατάλληλη σχεδόν για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Ο λόγος που τη περιγράφουμε εδώ είναι ώστε να τη γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, αλλά δε θα τη προτείναμε σε κάποιον για επιχειρησιακή χρήση πέραν του σεναρίου για το οποίο εσχεδιάσθει αρχικώς.

Πηγή: Monderno.com

Η τεχνική αυτή αναπτύχθηκε από τον κύριο Ουίλιαμ Πέτι, που τον βλέπετε στην ακόλουθη φωτογραφία, όσο εργάζονταν στο τομέα της εκπαίδευσης αντιτρομοκρατικών τακτικών ομάδων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (την άποψη μας για αυτή τη χώρα μπορείτε να τη διαβάσετε στο άρθρο μας «Ταξίδια & Εμπειρίες: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα»). Ο κύριος Ο. Πέτι ξεκίνησε τη καριέρα του ως αστυνομικός και διασώστης το 2003 στις ΗΠΑ με εμπειρία σε ομάδες SWAT, αλλά το 2011 μετανάστευσε στο Άμπου Ντάμπι των ΗΑΕ για να εργαστεί ως εκπαιδευτής αντιτρομοκρατικών μονάδων. Επέστρεψε στις ΗΠΑ το 2013 και συνεχίζει να εργάζεται έως και σήμερα σαν αστυνομικός ειδικών δυνάμεων και εκπαιδευτής φορητών όπλων.

Πηγή: AmmoLand.com

Όταν εκπαίδευε αντιτρομοκρατικές ομάδες για επιδρομές σε αεροπλάνα παρατήρησε ότι αρκετοί εκπαιδευόμενοι από κούραση χαμήλωναν το όπλο τους μέσα στο στενό διάδρομο του αεροσκάφους οδηγώντας σε δύο καταστάσεις. Είτε σημάδευαν το μπροστινό τους, είτε το όπλο τους ήταν τόσο χαμηλά που οποιοδήποτε επιβάτης κάθονταν δεξιά και αριστερά θα μπορούσε να το πιάσει. Έτσι ανέπτυξε αυτή τη τεχνική που βλέπουμε εδώ.

Πηγή: Monderno.com

Η τεχνική βασίζεται στο ότι μιλάμε για όπλο διαστάσεων πιστολιού, και έχουμε ένα χώρο αντίστοιχο του παραπάνω σεναρίου. Σκεφτείτε χώρους όπως τραίνα, αεροπλάνα, λεωφορεία, στενούς διαδρόμους, κτλ. Ο χειριστής σηκώνει το όπλο του και ακουμπάει τον αντίχειρα του στο κρόταφο του (ή στο κράνος εάν φέρει). Έτσι νοιώθει που είναι το όπλο και είναι πολύ απίθανο να ξεχαστεί και να αρχίσει να το χαμηλώνει όσο κουράζεται.

Πηγή: RecoilWeb.com

Καθώς εξέλισσε αυτή τη τεχνική, ο κύριος Ουίλιαμ Πέτι παρατήρησε ότι η τεχνική αυτή είναι επίσης χρήσιμη για κίνηση εντός οχημάτων διότι με αυτό το τρόπο το όπλο μας είναι πάντα στραμμένο προς τον ουρανό του οχήματος και δεν υπάρχει πιθανότητα να σημαδέψουμε κατά λάθος κάποιον άλλο επιβάτη, ότι κινήσεις και αν κάνουμε.

Πηγή: USACarry.com

Προσωπικά τώρα, θεωρούμε επικίνδυνο να έχουμε το όπλο μας κολλημένο σε ένα τόσο ευαίσθητο μέρος του σώματος μας και δεν είναι μία φυσική στάση. Άρα προτιμούμε τις κλασικές στάσεις ετοιμότητος. Παρ’όλα αυτά, θεωρούμε ότι για το σενάριο που είχε να αντιμετωπίσει με ένα πολύ στενό διάδρομο και πιθανούς υπόπτους εκατοστά δίπλα μας, δεξιά και αριστερά, είναι μία χρήσιμη τεχνική. Αλλά αυτό είναι ένα εξαιρετικά συγκεκριμένο σενάριο και υπάρχουν και άλλες επιλογές. Σίγουρα είναι καλό να γνωρίζουμε όλες τις τεχνικές για να έχουμε περισσότερα εργαλεία στην εργαλειοθήκη των τακτικών μάχης μας, αλλά δε θα σας προτείναμε να αφιερώσετε πολύ χρόνο στη συγκεκριμένη εκτός και εάν το απαιτούν οι επιχειρησιακές σας ανάγκες.

το βρήκαμε εδώ

Εκπαίδευση σε Όπλα
#Τεχνική #θέσης #ετοιμότητας #κροτάφου #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...