News

News

Τετάρτη
Μάιος, 31

Ταξίδια & Εμπειρίες: Σκόπια | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Στα Σκόπια έχουμε μείνει κατά καιρούς για μικρά διαστήματα. Μερικές λόγω της γεωγραφικής θέσης τους, ενώ άλλες για επαγγελματικούς λόγους. Ειδικά για την Ελλάδα, η χώρα αυτή έχει μεγάλο στρατηγικό και τακτικό ενδιαφέρον. Προσοχή! Οι χώρες εξελίσσονται και αλλάζουν καθημερινά έτσι κάποια από αυτά που γράφουμε ίσως να μην ισχύουν πλέον. Περιμένουμε στα σχόλια τις δικές σας εμπειρίες και απόψεις εάν έχετε βρεθεί ή ζήσει σε αυτές τις χώρες.

Πηγή: FreeWorldMaps.net

Μέχρι και το 1991 τα Σκόπια άνηκαν στη Γιουγκοσλαβία ως μία από τις έξι πολιτείες της χώρας. Η Γιουγκοσλαβία αποτελούνταν από έξι πολιτείες και δύο επαρχίες. Στη Γιουγκοσλαβία το όνομα της νοτιότερης πολιτείας, αυτής που συνόρευε με την Ελλάδα ήταν Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας καθώς γεωγραφικά βρίσκονταν σε Μακεδονικό έδαφος καθώς ήταν μέρος της Αρχαίας Ελλάδας. Ωστόσο, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991 το ανεξάρτητο πλέον νέο κράτος ήθελε να αποκτήσει το όνομα Μακεδονία και από εκεί ξεκίνησαν όλες οι σοβαρές διαμάχες με την Ελλάδα. Βλέπετε παρακάτω τη σημαία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Πηγή: Wikipedia.org

Πέρα από τα ιστορικά και πολιτικά ζητήματα, τα Σκόπια έχουν ενδιαφέρον ως χώρα. Είναι μία μικρή χώρα με πληθυσμό μόλις λίγο παραπάνω από δύο εκατομμύρια κατοίκους, και η χώρα είναι σχεδόν χωρισμένη στα δύο όσων αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Το 64.8% είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι ενώ το 33.3% Ισλαμιστές. Όσον αφορά το πληθυσμό, μόλις το 64% των κατοίκων είναι Σκοπιανοί, ο υπόλοιπος πληθυσμός είναι από άλλες γειτονικές χώρες. Για παράδειγμα, το 25% είναι Αλβανοί, το 4% Τούρκοι, κτλ.

Πηγή: MyGuideMacedonia.com

Γεωγραφικά η χώρα βρίσκετε σε ένα σημείο κλειδί για την Ελλάδα καθώς αποτελεί σταυροδρόμι για χώρες όπως τη Βουλγαρία, την Αλβανία, και τη Σερβία. Η χώρα έχει παρόμοιο κλίμα με τη Βόρεια Ελλάδα και αντίστοιχο ορεινό τοπίο. Υπάρχουν τρεις μεγάλες λίμνες και ολόκληρη η χώρα χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Αξιό (επίσης γνωστός και ως Βαρδάρης).

Πηγή: ExploringMacedonia.com

Παραμένοντας στο θέμα του κόσμου, θα δείτε αρκετές διαφορετικές απόψεις. Υπάρχουν αρκετοί φανατισμένοι, είτε εθνικά είτε θρησκευτικά, αλλά υπάρχει και ένα μέρος λογικών ανθρώπων που βλέπουν αντικειμενικά τις σχέσεις Ελλάδος και Σκοπίων. Ασφαλώς οι πολιτικές εντάσεις δε βοηθούν στη βελτίωση των σχέσεων με αυτή τη στρατηγικής σημασίας μικρή χώρα.

Πηγή: AtlasWeb.it

Στη καθημερινότητα τώρα, είναι μία φτωχή χώρα με ότι συνεπάγεται αυτό. Από πιο φτηνό τρόπο ζωής έως και μειωμένη ανάπτυξη στο χώρο της τεχνολογίας, κακής ποιότητας μέσα μεταφοράς, επικοινωνίες, παιδεία, κτλ. Όλα αυτά φυσικά βοηθούν στη δημιουργία ακόμα περισσότερων φανατισμένων πολιτών χωρίς κριτική σκέψη. Η στράτευση είναι εθελοντική. Ο νόμος για την αλλαγή από υποχρεωτική σε εθελοντική στράτευση πέρασε το 2008 και μπήκε σε εφαρμογή το 2013. Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε ότι παρότι εθελοντικές, οι ένοπλες δυνάμεις των Σκοπίων συνεχώς εξελίσσονται και λαμβάνουν σημαντικές εμπειρίες από συμμετοχές σε πολεμικές επιχειρήσεις σε σύγχρονα πεδία μάχης όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Πηγή: WikiWand.com

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι μία από τις νεώτερες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων των Σκοπίων είναι το Κέντρο Ηλεκτρονικών Παρακολουθήσεων. Κάτι που θεωρούμε σχεδόν αυτονόητο ότι ανάμεσα σε άλλες χώρες θα στοχεύει και στην Ελλάδα.

Πηγή: Balcanicaucaso.org

Τα προβλήματα της χώρας θυμίζουν αρκετά αυτά της Ελλάδας. Λαθρομετανάστες, εχθρικοί γείτονες, κοινοί εγκληματίες, κτλ. Ίσως κάτι που διαφοροποιεί τα Σκόπια στο χώρο του εγκλήματος είναι ότι αποτελούν κομβικό σημείο στη παγκόσμια διακίνηση ναρκωτικών. Σύμφωνα με την αμερικανική δίωξη ναρκωτικών, ηρωίνη και κάνναβη από τη Νοτιοδυτική Ασία έρχεται στην Ευρώπη στο μεγαλύτερο ποσοστό της μέσω Σκοπίων, ενώ ένα σημαντικό μέρος της κοκαΐνης που παράγεται στη Λατινική Αμερική φτάνει στην Ευρώπη και πάλι μέσω Σκοπίων.

Πηγή: Alternativoktatas.blogspot.com

Αναφορικά με την οπλοφορία και οπλοκατοχή, λόγω του πρόσφατου πολέμου της Γιουγκοσλαβίας υπάρχει τεράστιος αριθμός παράνομων όπλων σχεδόν σε κάθε σπίτι. Ωστόσο, η νομοθεσία είναι αρκετά αυστηρή για τη νόμιμη απόκτηση όπλων. Η οπλοφορία απαγορεύεται τελείως. Ουσιαστικά, ο αιτούμενος περνάει από μία γραφειοκρατική διαδικασία που του δίνει πρόσβαση στην αγορά συγκεκριμένων ημιαυτόματων όπλων, ανάλογα με την άδεια (κυνηγετική, αθλητική, κτλ.).

Πηγή: Arm.mil.mk

Σε γενικές γραμμές είναι μία χώρα σχετικά ασφαλής για τον επισκέπτη. Θα λέγαμε στα ίδια περίπου επίπεδα με την Ελλάδα αλλά απαιτεί προσοχή καθώς αποδεδειγμένα δεν είναι μία φιλική χώρα. Κάτι που σε συνδυασμό με τη διαφθορά που επικρατεί αυξάνει ελαφρώς το επίπεδο κινδύνου για τους επισκέπτες. Με απλά λόγια, εάν κάτι πάει στραβά δεν είναι δεδομένο ότι θα βρείτε το δίκιο σας.

Πηγή: PointPulse.net

Όπως και σε κάθε χώρα έτσι και εδώ υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα αξιοθέατα και δραστηριότητες σχετικές με τη θεματολογία μας που μπορεί να κάνει κάποιος εάν βρεθεί στα Σκόπια. Παρακάτω έχουμε μία σύντομη λίστα με μερικά από αυτά.

Πολεμικό Μουσείο
Από το 2006 στην οδό Γιοσίφ Μιχάηλοβιτς στον αριθμό 7 στα Σκόπια μπορεί να βρει κανείς το πολεμικό μουσείο της χώρας. Δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό αλλά έχει κάποια ενδιαφέροντα εκθέματα. Μία επίσκεψη δε θα σας απογοητεύσει.

Πηγή: Morm.gov.mk

Φρούριο του Τσάρου Σαμουήλ της Βουλγαρίας
Στην Οχρίδα υπάρχει το φρούριο του Τσάρου Σαμουήλ της Βουλγαρίας, ένα κτίσμα από τη Πρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία που εικάζεται ότι κτίστηκε επάνω από ένα φρούριο που είχε κατασκευάσει ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος Β’ o Μακεδών.

Πηγή: MuzejOhrid.ml

Μνημείο ολοκαυτώματος
Στο κέντρο των Σκοπίων μπορεί να βρει κανείς και το μνημείο του ολοκαυτώματος. Είναι στη παλιά εβραϊκή γειτονιά και είναι ένα μοντέρνο κτίριο με μερικά ενδιαφέροντα εκθέματα.

Πηγή: TripAdvisor.com

Ηράκλεια Λυγκηστίς
Ηράκλεια Λυγκηστίς ήταν μία Αρχαία Ελληνική πόλη. Το πήρε το όνομα της το πήρε από τον Ηρακλή ενώ σήμερα τα ερείπια της βρίσκονται γεωγραφικά στα Σκόπια, κοντά στη πόλη Μπίτολα. Βλέπετε μία σχετική φωτογραφία παρακάτω.

Πηγή: TripAdvisor.com

Εθνικό πάρκο Μαύροβο
Το εθνικό αυτό πάρκο είναι ωραίο τόσο για πεζοπορίες όσο και για διάφορες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εκεί κατά καιρούς. Είναι ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον που αξίζει να το επισκεφθεί κανείς.

Πηγή: Ride.mk

Σκοπευτήρια
Υπάρχουν μερικά σκοπευτήρια στα Σκόπια που είναι ανοικτά σε επισκέπτες και εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα Γιουγκοσλαβικά (και όχι μόνο) όπλα όπως Zastava, AK-47, κτλ.

Πηγή: MacedoniaTravel.com

Πλωτό μουσείο
Στην Οχρίδα, πέρα από το φρούριο υπάρχει το μουσείο αυτό σε ένα μέρος που είναι γνωστό ως «η ακτή των οστών». Είναι μία ανακατασκευή προϊστορικής περιόδου μικρογραφία πόλης σε ένα πολύ όμορφο μέρος, στη λίμνη της Οχρίδας.

Πηγή: TripAdvisor.com

Αλεξιπτωτισμός
Εάν σας αρέσουν τα άλματα με αλεξίπτωτα, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε και στα Σκόπια. Μάλιστα, υπάρχει και μία ομάδα που οργανώνει άλματα στη πόλη Οχρίδα. Λόγω του βιοτικού επιπέδου, το κόστος είναι αρκετά χαμηλότερο από τις περισσότερες γειτονικές χώρες.

Πηγή: TripAdvisor.com

Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου
Στο κέντρο των Σκοπίων υπάρχει ένα εντυπωσιακό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με Μακεδόνες πολεμιστές γύρω του. Προσωπικά, θα θέλαμε ένα τέτοιο άγαλμα στην Ελλάδα αλλά σε κάθε περίπτωση είναι κάτι άξιο αναφοράς σε αυτό το άρθρο μας.

Πηγή: TripAdvisor.com

το βρήκαμε εδώ

Ταξίδια & Εμπειρίες
#Ταξίδια #Εμπειρίες #Σκόπια #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...