News

News

Τρίτη
Οκτώβριος, 3

Ταξίδια & Εμπειρίες: Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Παρότι στο αντίστοιχο άρθρο μας για τη Γερμανία (μπορείτε να το βρείτε εδώ) συμπεριλάβαμε όλες τις πολιτείες, για τις ΗΠΑ θα κάνουμε ανεξάρτητα άρθρα. Ο λόγος είναι ότι κάθε πολιτεία είναι πάρα πολύ μεγάλη και έχει θεμελιώδεις διαφορές από τις άλλες. Κατ’επέκταση, είναι πιο λογικό να τις χωρίσουμε με αυτό το τρόπο. Ας ξεκινήσουμε με τη πολιτεία στην οποία έχουμε ζήσει περισσότερο από όλες τις άλλες μέχρι σήμερα. Προσοχή! Οι χώρες εξελίσσονται και αλλάζουν καθημερινά έτσι κάποια από αυτά που γράφουμε ίσως να μην ισχύουν πλέον. Περιμένουμε στα σχόλια τις δικές σας εμπειρίες και απόψεις εάν έχετε βρεθεί ή ζήσει σε αυτές τις χώρες ή/και πολιτείες.

Πηγή: FreeWorldMaps.net

Όπως φαίνεται και από το χάρτη παραπάνω, η Ουάσινγκτον είναι μία από τις πιο βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και είναι γνωστή ως «The Evergreen State» (Η Καταπράσινη Πολιτεία). Είναι μία μεγάλη πολιτεία που στο μεγαλύτερο τμήμα της είναι ακατοίκητη. Το δυτικό μέρος της πολιτείας έχει βροχερό κλίμα, απότομους λόφους και εντυπωσιακά βουνά, όπως το πασίγνωστο όρος Rainier που είναι σχεδόν πάντα χιονισμένο και φαίνεται σχεδόν από τη μισή πολιτεία, και το βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: SummitPost.org

Ωστόσο, το ανατολικό μέρος της πολιτείας που είναι σχεδόν απολύτως ακατοίκητο είναι πολύ ξηρό και επίπεδο σε βαθμό που ένα μεγάλο μέρος της είναι κυριολεκτικά έρημος. Μπορείτε να δείτε μία φωτογραφία από την ανατολική πλευρά της πολιτείας παρακάτω.

Πηγή: DevinenszAndTheUniverse.wordpress.com

Όπως αναφέραμε το κλίμα της πολιτείας διαφέρει έντονα ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή. Οι εμπειρίες μας είναι κυρίως από τις πόλεις Σιάτλ και Τακόμα αν και έχουμε βρεθεί και σε αρκετές ακόμα κατά καιρούς. Οι περισσότερες από αυτές τις πόλεις έχουν κλίμα που θυμίζει βορειοευρωπαϊκή χώρα με σχεδόν καθημερινές ήπιες βροχές και μέτριες θερμοκρασίες.

Πηγή: CoreNews.org

Όσον αφορά την οπλοφορία και οπλοκατοχή, η Ουάσινγκτον είναι κάπου στη μέση καθώς δεν είναι τόσο ελεύθερη όπως πολιτείες όπως το Τέξας, αλλά ούτε τόσο υπερβολική όπως είναι η Καλιφόρνια. Έτσι, οποιοσδήποτε αμερικανός πολίτης ή κάτοχος πράσινης κάρτας μπορεί να αγοράσει όπλα αλλά υπάρχουν μερικοί περιορισμοί. Π.χ. απαγορεύεται η οπλοφορία με οτιδήποτε πέραν όπλων χειρός (πιστόλια και περίστροφα), τα οπλοπωλεία είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν όλες τις πωλήσεις στα τοπικά αστυνομικά τμήματα, κτλ. Πέρα από κάποιες τέτοιες λεπτομέρειες, η οπλοφορία και οπλοκατοχή για αυτοάμυνα είναι αρκετά διαδεδομένη. Σύμφωνα με το CBS News υπολογίζεται ότι περίπου 27.7% των κατοίκων της πολιτείας οπλοφορεί.

Πηγή: Ryoc.us

Η πολιτεία έχει συνολικά 39 περιοχές (counties) όπου η κάθε μία έχει δικό της αστυνομικό τμήμα. Ασφαλώς, μεγάλες πόλεις όπως το Σιάτλ έχουν και τα δικά τους αστυνομικά τμήματα που διαθέτουν και ειδικές ομάδες άμεσης επέμβασης (SWAT), και άλλα ειδικά τμήματα. Επίσης, η πολιτεία διαθέτει και αρκετές βάσεις Πολεμικής Αεροπορίας, Στρατού Ξηράς, αλλά και Πολεμικού Ναυτικού.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όσον αφορά τη καθημερινότητα, οι περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ουάσινγκτον είναι αρκετά ασφαλείς. Υπάρχει σαφώς ένα μικρό πρόβλημα με άστεγους αλλά σπάνια γίνονται βίαια περιστατικά. Ασφαλώς, όπως κάθε μεγάλη πόλη έχει περιοχές που είναι καλύτερα να τις αποφεύγει κανείς και απαιτεί προσοχή όπως και κάθε άλλο μέρος. Παρ’όλα αυτά, δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο για να αναφέρουμε όσον αφορά την εγκληματικότητα και καθημερινή ασφάλεια.

Πηγή: HouseDemocrats.wa.gov

Οι μεγάλες πόλεις της πολιτείας έχουν αρκετές μεγάλες εταιρίες πληροφορικής με δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους. Ενδεικτικά, τα κεντρικά της Microsoft βρίσκονται στο Ρέντμοντ με σχεδόν 40.000 υπαλλήλους, η εταιρία Amazon έχει εκεί μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της στις ΗΠΑ, κτλ. Γι’αυτό ο κόσμος είναι κυριολεκτικά από όλο το κόσμο στις μεγάλες πόλεις. Στις μικρότερες πόλεις έχει αρκετούς ντόπιους αλλά η καθημερινότητα είναι όπως σε μία πολύ συνηθισμένη δυτική χώρα. Σαφώς και υπάρχουν κόντρες με κοντινές πολιτείες όπως αστεία για το πως οι πολίτες της Καλιφόρνια δεν έχουν ιδέα από βροχές, αλλά δεν υπάρχει κάτι που κάνει ιδιαίτερα δύσκολη τη προσαρμογή ενός ξένου σε αυτή τη κοινωνία. Ιδιαίτερα εάν έχετε ήδη εμπειρία από τον αμερικανικό τρόπο ζωής (ανοικτοί άνθρωποι, πολύ ενθουσιώδεις, εξωστρεφείς, κτλ.).

Πηγή: Sunset.com

Θα μπορούσαμε να γράφουμε χιλιάδες λέξεις για τη πολιτεία της Ουάσινγκτον αλλά τα παραπάνω θα σας δίνουν μία γενική εικόνα. Τώρα για αξιοθέατα και δραστηριότητες σχετικές με άμυνα και ασφάλεια, υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Θα αναφέρουμε μερικά ενδεικτικά στη συνέχεια.

Στρατιωτικό Μουσείο Λιούις
Δίπλα από τη στρατιωτική βάση Λιούις (Fort Lewis) υπάρχει ένα κτίριο από το 1919 που σήμερα λειτουργεί ως στρατιωτικό μουσείο. Μάλιστα είναι και πιστοποιημένο από το Στρατό Ξηράς και την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ως επίσημο εθνικό μουσείο στρατιωτικού εξοπλισμού.

Πηγή: TripAdvisor.com

Μουσείο Ακτοφυλακής
Στο λιμάνι του Σιάτλ, στην ακτή Έλιοτ υπάρχει το Μουσείο της Ακτοφυλακής. Ένας πολύ όμορφος χώρος με χιλιάδες ενδιαφέροντα εκθέματα. Αν σας ενδιαφέρει ο χώρος της θαλάσσιας άμυνας και ασφάλειας αξίζει να το επισκεφθείτε.

Πηγή: TheClio.com

Υποθαλάσσιο Μουσείο των ΗΠΑ
Ένα πάρα πολύ εντυπωσιακό μουσείο που βρίσκεται στο Κίπορτ. Είναι ένα από τα 10 μόλις μουσεία που λειτουργεί το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και αυτό αφορά αποκλειστικά τα υποθαλάσσια μέσα. Πάρα πολύ ωραίο μουσείο εάν σας ενδιαφέρει αυτός ο χώρος.

Πηγή: Navy.MemorieShop.com

Αεροπορία
Εάν σας αρέσει ο χώρος της αεροπορίας, στη πολιτεία της Ουάσινγκτον θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα μουσεία. Παραθέτουμε συνδέσμους για μερικά από αυτά εδώ.

Πηγή: SeattleBloggers.com

Εκπαιδεύσεις/πεδία βολής
Εάν έχετε πράσινη κάρτα ή είστε αμερικανοί πολίτες μπορείτε να βρείτε εκπαιδεύσεις για ότι μπορείτε να φανταστείτε σχεδόν σε κάθε πόλη, καθώς και δεκάδες πεδία βολής, κλειστά και ανοικτά. Ωστόσο, όπως αναφέρουμε και στη κατηγορία μας «Ανασκόπηση», οι περισσότεροι αναγνώστες μας δεν ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία άρα δε θα είχε νόημα να κάνουμε αναλυτικές περιγραφές για κάτι που δε μπορούν να αξιοποιήσουν. Ασφαλώς και αυτό δε σας απαγορεύει να πάτε με φίλους σας Αμερικάνους σε πεδία βολής (ή στις αυλές τους εάν δεν έχουν πρόβλημα οι γείτονες τους) και να ρίξετε με τα δικά τους όπλα, κάτι τέτοιο είναι απόλυτα νόμιμο.

Πηγή: SWATMag.com

Πεζοπορία, αναρρίχηση, κτλ.
Η πολιτεία της Ουάσινγκτον έχει κάποια κυριολεκτικά πανέμορφα τοπία. Από βουνά μέχρι ερήμους, καταρράκτες, λίμνες, και οτιδήποτε άλλο βρίσκεται ενδιάμεσα. Υπάρχουν πάρα πολλές οργανωμένες ομάδες και εταιρίες που κάνουν πεζοπορίες ή/και αναρριχήσεις αλλά η ελεύθερη κατασκήνωση είναι νόμιμη και έτσι πολλοί πηγαίνουν και μόνοι τους ή σε μικρές ομάδες. Σίγουρα αξίζει να το κάνετε εάν ποτέ βρεθείτε στη καταπράσινη πολιτεία.

Πηγή: BestOfBreck.com

Κλείνοντας, η Ουάσινγκτον είναι μία πανέμορφη πολιτεία με μεγάλη φυσική ομορφιά. Το χειμώνα ο καιρός της δεν είναι και ότι καλύτερο αλλά από την άνοιξη και μετά είναι ένα μέρος που πραγματικά έχει ότι μπορεί να χρειαστείς. Ασφαλώς, όπως όλες οι πολιτείες στις ΗΠΑ, απαιτεί κάποιο προσωπικό μέσο μεταφοράς καθώς τα ΜΜΜ δεν είναι πολύ αποτελεσματικά, ειδικά εάν θέλετε να ταξιδέψετε αποστάσεις εκτός της πόλης που μένετε. Πέρα από αυτό και την αυτονόητη προσοχή που χρειάζεται σε κακόφημες περιοχές, σίγουρα είναι ένα μέρος που δε θα σας απογοητεύσει.

Πηγή: SeattlePoliceFoundation.org

το βρήκαμε εδώ

Ταξίδια & Εμπειρίες
#Ταξίδια #Εμπειρίες #Ουάσινγκτον #ΗΠΑ

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...