Για ένα μεγάλο διάστημα ο γράφων έζησε σε κάποια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), πέρα από αυτό, έχει συνεργαστεί επαγγελματικά με ανθρώπους από εκεί και σε αυτά βασίζεται αυτό το άρθρο μας. Θα δούμε τα θέματα ασφαλείας βάσει αυτών των εμπειριών όσον αφορά τα ΗΑΕ. Προσοχή! Οι χώρες εξελίσσονται και αλλάζουν καθημερινά έτσι κάποια από αυτά που γράφουμε ίσως να μην ισχύουν πλέον. Περιμένουμε στα σχόλια τις δικές σας εμπειρίες και απόψεις εάν έχετε βρεθεί ή ζήσει σε αυτές τις χώρες.
Όπως και στις υπόλοιπες χώρες όπου κατοικούν άραβες, η κουλτούρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πολύ διαφορετική από αυτή του δυτικού κόσμου, αλλά ας τα πάρουμε ένα-ένα. Τα ΗΑΕ ενώθηκαν με μία συνθήκη για δημιουργία μίας χώρας το 1971. Τότε ήταν μόνο έξι (Άμπου Ντάμπι, Αϊμάν, Ντουμπάι, Ουμ αλ-Καϊγιάν, Σάρια, και Φουτζέιρα), αλλά το 1972 προστέθηκε και το Ρας αλ-Καϊμά. Έτσι σήμερα έχουμε επτά εμιράτα που αποτελούν το σύνολο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο γράφων για επαγγελματικούς λόγους έχει βρεθεί και ζήσει στα πιο γνωστά από αυτά, στο Ντουμπάι και στο Άμπου Ντάμπι. Βάσει αυτών των εμπειριών και της συναναστροφής με ντόπιους θα εκφέρουμε τη προσωπική μας άποψη μαζί με όσα θεωρούμε άξια αναφοράς από την οπτική γωνία της ασφάλειας.
Παρότι τα ΗΑΕ φαντάζουν ως ένας ασφαλής προορισμός σε όποιον βρίσκεται εκεί, υπάρχουν πολλές εγκληματικές δράσεις που όμως δεν επηρεάζουν άμεσα τους περισσότερους ανθρώπους. Για παράδειγμα, τα ΗΑΕ είναι ένας σημαντικός κόμβος για το εμπόριο ναρκωτικών από τη νοτιοδυτική Ασία. Επίσης, είναι μία από τις ελάχιστες αραβικές χώρες που ενεργά συμμετέχει στο πόλεμο κατά των ισλαμικών τρομοκρατιών οργανώσεων. Επίσης, έχει αρκετές διαμάχες για σύνορα και νησιά με γειτονικές χώρες όπως το Ιράν και το Ομάν. Άρα, παρότι φαντάζει ασφαλής, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που τη κάνουν μία όχι και το όσο ασφαλή χώρα.
Παραμένοντας στο χώρο της ασφάλειας, είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι παρότι τα ΗΑΕ έχουν κάποιους από τους πιο εντυπωσιακούς δρόμους του κόσμου, και κάποια από τα πιο μοναδικά οχήματα του πλανήτη, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για οδήγηση. Κάθε μέρα η αστυνομία των ΗΑΕ καταγράφει πάνω από 5000 παραβιάσεις του Κ.Ο.Κ. Με άλλα λόγια, είναι πιθανότερο να πεθάνει κανείς σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα παρά σε οτιδήποτε άλλο. Ωστόσο, η κίνηση δίχως ιδιωτικό όχημα είναι σχεδόν αδύνατη. Αυτός ο συνδυασμός κάνει τη ζωή ακόμα πιο επικίνδυνη.
Δύο πράγματα εντυπωσιάζουν όταν κάποιος βρεθεί στα ΗΑΕ για πρώτη φορά. Το πρώτο είναι η πολυτέλεια, άνεση και χλιδή, και το δεύτερο είναι η διαφορετικότητα. Και τα δύο εύκολα τα συνηθίζει κανείς έπειτα από λίγες ημέρες αλλά είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο που είναι βαθιά μέσα στη κουλτούρα των ντόπιων κατοίκων. Η πολυτέλεια και η άνεση θεωρούνται θεμελιώδη στοιχεία για οτιδήποτε και αν κάνει κανείς. Από τη παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε και ένα λιγότερο σημαντικό χαρακτηριστικό, ότι συνεχώς γίνονται έργα στις πόλεις. Κυριολεκτικά μπορεί να συναντάει κανείς παντού εργοτάξια.
Σχετικά με το δεύτερο, τη διαφορετικότητα, είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον. Τα ΗΑΕ λειτουργούν με ένα υβριδικό σύστημα δικαιοσύνης που έχει τόσο νόμους που θυμίζουν δυτικά κράτη, όσο και θρησκευτικούς ισλαμικούς νόμους. Αυτό δεν είναι μόνο στη κυβέρνηση αλλά και στη καθημερινότητα. Εάν για παράδειγμα πάτε σε κάποιο μεγάλο εμπορικό όπως το Dubai Mall (ένα εμπορικό 502.000 τετραγωνικών μέτρων με πάνω από 1200 καταστήματα στο κέντρο του Ντουμπάι) θα δείτε γυναίκες σχεδόν ημίγυμνες δίπλα από γυναίκες με μπούρκες. Δεν υπάρχει κάποιος ρατσισμός ανάμεσα τους και αυτό το κλίμα υπάρχει σε όλη τη χώρα. Είναι ένα περίεργο σύστημα που προσφέρει ειρηνική συνύπαρξη χωρίς διαμάχες.
Όσον αφορά τις γυναίκες, συχνά επίσης θα δείτε πολλές να έρχονται από αυστηρές κυβερνήσεις κοντινών κρατών όπως είναι το Ιράν ή η Σαουδική Αραβία. Ταξιδεύουν στα ΗΑΕ και κυριολεκτικά να αλλάζουν την «ισλαμική» εμφάνιση τους με δυτικά ρούχα μέσα στο αεροπλάνο ή στο αεροδρόμιο όταν προσγειώνονται στα ΗΑΕ.
Τα ΗΑΕ έχουν μοναρχικές κυβερνήσεις αποτελούμενες από έναν εμίρη ανά εμιράτο, δηλαδή επτά εμίρηδες συνολικά, που απαρτίζουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που διοικείται από έναν πρόεδρο και τον πρωθυπουργό. Για αυτό το λόγο μπορεί κανείς να παρατηρήσει διαφορές στη ζωή στα διαφορετικά εμιράτα των ΗΑΕ. Καθότι νέο κράτος, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας του είναι επίσης νέα. Το νεώτερο είναι η Προεδρική Φρουρά που ιδρύθηκε το 2015. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες που έχουν Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, και Πολεμική Αεροπορία, τα ΗΑΕ διαθέτουν και μία υπηρεσία που ονομάζεται CICPA (Critical Infrastructure Coastal Patrol Agency, Υπηρεσία Παράκτιας Ασφάλειας Κρίσιμων Υποδομών) και θυμίζει πολύ την ακτοφυλακή των ΗΠΑ στη δομή της.
Όλοι οι άντρες έχουν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για 2 έτη εάν δεν έχουν σπουδάσει, ή για 9 μήνες εάν έχουν σπουδάσει. Την ειδικότητα την επιλέγουν οι ίδιοι αλλά υπάρχει αρκετή διαφθορά στις περισσότερες κρατικές υπηρεσίες στα ΗΑΕ, και έτσι δε καταλήγουν πάντα όλοι εκεί που είχαν δηλώσει. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι από το 2014 για όλες τις γυναίκες υπάρχει εθελοντική στράτευση διάρκειας 9 μηνών.
Όσον αφορά τη ζωή, τα ΗΑΕ είναι από εκείνες τις χώρες που δε ζεις δίχως κάποιο μέσο μεταφοράς, πολύ νερό, και κλιματισμό. Έχει κλίμα ερήμου, με υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία που όμως το βράδυ αλλάζει πολύ. Ευτυχώς, λόγω της κουλτούρας της άνεσης και πολυτέλειας, σπάνια θα βρεθείτε εκτεθειμένοι για μεγάλα διαστήματα στα στοιχεία της φύσης. Κάτι που συμβαίνει συχνά είναι και οι αμμοθύελλες αλλά συνήθως είναι μικρής έντασης και εύκολα τις συνηθίζει κανείς. Ωστόσο, όλα αυτά είναι κάτι που αλλάζει τα σχέδια επιβίωσης και διαφυγής όταν βρίσκεστε σε ένα τέτοιο μέρος και πρέπει να τα λαμβάνετε υπόψιν.
Όσον αφορά το κόσμο τώρα, οι ντόπιοι ονομάζονται εμιράτιοι και αποτελούν μόλις το 11% του πληθυσμού. Πρακτικά είναι άραβες και έχουν τη παραδοσιακή αραβική κουλτούρα. Ειδικά για τα ΗΑΕ, οι ντόπιοι αναγνωρίζουν ότι το κράτος δε θα λειτουργούσε χωρίς τους ξένους αλλά έχουν πάρα πολύ έντονα πατριωτικά στοιχεία και έτσι δε το δείχνουν ποτέ αυτό. Πολύ σπάνια θα δει κανείς ντόπιους να έχουν οποιαδήποτε μη επαγγελματική σχέση με τους ξένους. Αυτό το πατριωτικό αίσθημα ανωτερότητας είναι πολύ έντονο αλλά δεν εκφράζεται ανοικτά τις περισσότερες φορές, άλλωστε το ρητό του κράτους είναι عيشي بلادي (Άισιχ μπιλάντι), δηλαδή «Ζήτω το Έθνος μου». Παρότι υπάρχει αυτός ο κρυφός πατριωτισμός, στον επαγγελματικό τομέα η συνεργασία δε διαφέρει καθόλου από ένα δυτικό πολυπολιτισμικό κράτος.
Όσον αφορά το κράτος και τις υπηρεσίες ασφαλείας, και εκεί βλέπει κανείς την ίδια προσέγγιση. Με απλά λόγια, εάν υπάρχει κάτι που τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν, τα ΗΑΕ πρέπει να το έχουν. Ακόμα και αν δεν είναι απαραίτητο. Επίσης, σε όλα τα ΗΑΕ υπάρχει τεράστια υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Αυτό έχει δύο σκοπούς, πρώτον ακολουθεί τη νοοτροπία της άνεσης καθώς μπορείς να κάνεις τα πάντα μέσω διαδικτύου. Και δεύτερον, προσφέρει στο κράτος στοιχεία για όλες τις δραστηριότητες καθώς υπάρχει αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης στους ξένους. Στα ΗΑΕ όλες οι επικοινωνίες του διαδικτύου επίσημα καταγράφονται και λογοκρίνονται από το κράτος. Σε τουριστικά μέρη (π.χ. ξενοδοχεία ή εμπορικά κέντρα) τα μέτρα λογοκρισίας μειώνονται ώστε οι τουρίστες να μην έχουν άσχημη εμπειρία, αλλά και πάλι, όλα καταγράφονται.
Αρκετές φορές μάλιστα, πολλά από τα «ακριβά παιχνίδια» του χώρου της ασφάλειας αγοράζονται μόνο και μόνο για προβολή. Σε επίπεδα εκπαίδευσης και ετοιμότητας δεν έχουμε δει κάτι που να μας έχει εντυπωσιάσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας των ΗΑΕ. Σίγουρα ο σχεδόν απεριόριστος προϋπολογισμός βοηθάει, αλλά σε επίπεδο ανθρώπινων ικανοτήτων δεν έχουμε κάποια εμπειρία που να είναι άξια αναφοράς. Βλέπετε παρακάτω το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης του Ντουμπάι μαζί με κάποια από τα περιπολικά οχήματα της.
Αναφορικά με την οπλοκατοχή, δεν έχουμε προσωπική εμπειρία αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετά σκοπευτήρια στα οποία μπορεί οποιοσδήποτε να νοικιάζει όπλα για σκοποβολή. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί κανείς να εκδώσει και άδεια οπλοφορίας για αυτοάμυνα ή προστασία ατόμων. Δυστυχώς όμως, δε γνωρίζουμε λεπτομέρειες για να μπορούμε να προσφέρουμε παραπάνω πληροφορίες σε αυτό το θέμα.
Όσον αφορά τώρα τη τουριστική επίσκεψη, τα ΗΑΕ έχουν και πάλι ότι μπορεί να αγοραστεί με χρήματα. Προσωπικά, θα προτείναμε σε όλους τους αλεξιπτωτιστές φίλους να δοκιμάσουν το Skydive Dubai. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη για άλματα αλλά εξαιτίας της μικρής ζώνης ρίψεως κοντά στη θάλασσα απαιτεί άδεια επιπέδου USPA C ή ανώτερη, και τουλάχιστον 300 άλματα. Φυσικά και μπορείτε να κάνετε και μαθήματα εκεί, ή χωρίς τίποτα από τα προηγούμενα να κάνετε άλματα με εκπαιδευτή (tandem). Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα από τα πιο ωραία πράγματα στο Ντουμπάι.
Παραμένοντας στο Ντουμπάι μπορεί να βρει κανείς το Φρούριο Αλ-Φαχίντι που οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως το μουσείο του Ντουμπάι. Είναι το παλαιότερο κτίριο του Ντουμπάι. Κτίστηκε το 1787 και έχει πολλά και διάφορα εκθέματα μέχρι και από το 3000 π.Χ. Ανάμεσα τους και αρκετά στρατιωτικού περιεχομένου.
Και πάλι στο Ντουμπάι, στο Φρούριο Ναΐφ από το 1939 στεγάζεται ένα άλλο μουσείο. Το μουσείο Ναΐφ που έχει επίσης διάφορα εκθέματα από την ιστορία του Ντουμπάι συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών στολών και εξοπλισμού. Και αυτό είναι κάτι ενδιαφέρον να επισκεφθεί κανείς που ασχολείται με το χώρο της ασφάλειας.
Ένα αξιοθέατο μη στρατιωτικής αξίας αλλά με πάρα πολύ ενδιαφέρον είναι το μουσείο ισλαμικού πολιτισμού στο Σαρτζά. Ο επισκέπτης έχει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να μάθει. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο που άνοιξε το 2008. Βλέπετε μία φωτογραφία από το κτίριο αυτό παρακάτω.
Πέρα από τις δραστηριότητες και τα μουσεία, στα ΗΑΕ υπάρχουν και άλλα στρατιωτικού ενδιαφέροντος γεγονότα. Μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις και επιδείξεις οπλικών συστημάτων λαμβάνει χώρα εκεί. Η έκθεση ονομάζεται IDEX και όπως και όλα τα υπόλοιπα, είναι πολυτελής και εντυπωσιακή.
Τα τελευταία χρόνια στα ΗΑΕ γίνεται και η διεθνής έκθεση μη επανδρωμένων πολεμικών συστημάτων, η UMEX. Βλέπετε στη συνέχεια ένα μη επανδρωμένο ελικόπτερο με τα χρώματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Καθώς είναι ένα νέο και συνεχώς αναπτυσσόμενο κράτος, υπάρχουν και άλλες μικρότερης κλίμακας εκθέσεις όπως η Air Expo και Heli Expo στο Άμπου Ντάμπι αλλά αυτές που περιγράψαμε είναι σίγουρα κάτι που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς εφόσον έχει τη δυνατότητα. Για το τέλος αφήσαμε τα show της αεροπορίας. Κατά την έκθεση IDEX υπάρχει ένα Air Show αλλά το πιο γνωστό είναι το Dubai Airshow. Ένα πολύ εντυπωσιακό γεγονός στο Ντουμπάι που σίγουρα δε θα σας απογοητεύσει.
Από το 2009 οι εμίρηδες των ΗΑΕ έχουν ξεκινήσει σε συνεργασία με τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες του κόσμου τη κατασκευή ενός εθνικού πολεμικού μουσείου στο Άμπου Ντάμπι. Το έργο είναι ακόμα υπό κατασκευή αλλά βάσει της εμπειρίας μας υποθέτουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι κάτι το εντυπωσιακό όταν θα ολοκληρωθεί. Βλέπετε παρακάτω το σχέδιο που υλοποιούν για αυτό το πολεμικό μουσείο.
Τα ΗΑΕ είναι ένα καλό σχολείο για το τι μπορεί να καταφέρει κανείς με τα χρήματα. Ωστόσο, αυτό έχει δύο όψεις και στο Ντουμπάι προσπαθούν πολύ να βελτιώσουν όσα δε μπορούν να αποκτηθούν με χρήματα, αλλά ακόμα δε το έχουν καταφέρει. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα πολύ διαφορετικό μέρος από το οποίο μπορεί να μάθει πολλά κανείς. Στη συνέχεια βλέπετε τη φωτογραφία που πιστεύουμε περιγράφει άψογα τα ΗΑΕ.
Ταξίδια & Εμπειρίες
#Ταξίδια #Εμπειρίες #Ηνωμένα #Αραβικά #Εμιράτα