Η τρίτη χώρα που θα παρουσιάσουμε σε αυτή τη κατηγορία μας είναι η Γερμανία. Μία χώρα στην οποία δεν έχουμε ζήσει μόνιμα αλλά τα τελευταία 15 χρόνια επισκεπτόμαστε τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο έχοντας μείνει από λίγες ώρες μέχρι και μερικούς μήνες. Ταυτόχρονα, για χρόνια συνεργαζόμασταν με πολλά άτομα από τη Γερμανία. Βάσει των παραπάνω θα γράψουμε τις εμπειρίες μας σε αυτό το άρθρο. Προσοχή! Οι χώρες εξελίσσονται και αλλάζουν καθημερινά έτσι κάποια από αυτά που γράφουμε ίσως να μην ισχύουν πλέον. Περιμένουμε στα σχόλια τις δικές σας εμπειρίες και απόψεις εάν έχετε βρεθεί ή ζήσει σε αυτές τις χώρες.
Η Γερμανία είναι μία μεγάλη χώρα και ίσως να είναι άδικο να προσπαθήσουμε να τη περιγράψουμε σε ένα άρθρο αντί για ένα για κάθε μία από τις 16 πολιτείες της. Η δομή της κυβέρνησης θυμίζει έντονα τις ΗΠΑ καθώς η χώρα αποτελείται 16 πολιτείες που έχουν τους δικούς τους πολιτειακούς νόμους και υπηρεσίες, αλλά διευθύνονται κεντρικά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που έχει επίσης δική της νομοθεσία και υπηρεσίες. Βλέπετε παρακάτω ένα χάρτη με τις πολιτείες της Γερμανίας. Παρότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές από πολιτεία σε πολιτεία, και έχουμε επισκεφθεί και τις 16, θα προσπαθήσουμε να γράψουμε όσα έχουμε ζήσει που αφορούν τη πλειοψηφία τους.
Οι αναγνώστες μας θα γνωρίζουν ότι έχουμε τη κατηγορία «Αναφορές Γερμανία» όπου αναλύουμε περιστατικά επιθέσεων στη Γερμανία. Ωστόσο, σχεδόν όλα περιορίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα που είναι ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι της Γερμανίας. Γι’αυτό, θα λέγαμε ότι σε γενικές γραμμές η Γερμανία είναι μία αρκετά ασφαλής χώρα. Ένα αρνητικό αυτής της ασφάλειας είναι ότι η πλειοψηφία των κατοίκων εφησυχάζουν και βασίζονται πάρα πολύ στο κράτος. Αυτό φαίνεται και από τη νοοτροπία η οποία είναι ότι με το παραμικρό καλούν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης, ακόμα και για κάτι απλό στο οποίο θα μπορούσαν οι ίδιοι να επέμβουν.
Όσον αφορά την οπλοφορία και οπλοκατοχή, η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και πολύ απλά γραμμένη. Πρακτικά η οπλοκατοχή για αυτοάμυνα είναι σχεδόν αδύνατη. Θεωρητικά υπάρχει από το νόμο, αλλά στη πράξη δε μπορεί κανένας (πέραν εταιριών υπηρεσιών ασφαλείας) να θεωρηθεί κατάλληλος διότι αιτήσεις κάνουν συνήθως άτομα που έχουν την οικονομική άνεση να προσλάβουν άτομα από εταιρίες υπηρεσιών ασφαλείας και αυτό προωθεί το κράτος. Στο χώρο των σκοπευτικών αδειών σχεδόν όλα τα μη αυτόματα όπλα και διαμετρήματα επιτρέπονται με συγκεκριμένους κανόνες όπως ότι τα όπλα πρέπει να αποθηκεύονται σε διαφορετικό χώρο από τα πυρομαχικά, κτλ.
Στο θέμα της αυτοάμυνας αξίζει να αναφέρουμε όμως ότι εάν θεωρηθεί ότι κάποιος απειλεί τη ζωή σου και δεν έχεις τρόπο διαφυγής, τότε επιτρέπεται η θανατηφόρα βία με οποιοδήποτε μέσο. Ακόμα και με σκοπευτικά όπλα (ή οτιδήποτε άλλο), και δε καταδικάζεται με βάσει του τι χρησιμοποίησε το θύμα για να αμυνθεί, αλλά εάν το επίπεδο βίας που χρησιμοποίησε ήταν κατάλληλο για αυτό το περιστατικό.
Στο θέμα της εκπαίδευσης τώρα, σε μία πρόσφατη επικοινωνία μας με έναν εν ενεργεία άντρα των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων που πρόσφατα εργάζονταν στη προστασία γνωστών πολιτικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, μάθαμε ότι η διαδικασία διοργάνωσης ιδιωτικών εκπαιδευτικών σχολείων είναι αρκετά χρονοβόρα και ακόμα και οι επαγγελματίες προτιμούν να ταξιδεύουν σε μία κοντινή χώρα με πιο ευνοϊκή νομοθεσία όταν θέλουν να εκπαιδευτούν από το να κάνουν όλα όσα απαιτεί η γερμανική κυβέρνηση. Ενδεικτικά, μία άσκηση βολών ταχείας αντίδρασης από ιδιώτη θα απαιτούσε άδεια από τη πολιτειακή αστυνομία, έλεγχο του χώρου από ειδικούς, ιατρικό προσωπικό και πυροσβέστες σε όλη τη διάρκεια της άσκησης, και πολλά ακόμη.
Όσον αφορά το κομμάτι των σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων, φαίνεται πως έχουν βρει την ισορροπία. Χρησιμοποιώντας τα λόγια που μας είχε πει ένας αλεξιπτωτιστής Γερμανός πριν από λίγους μήνες «δεν είμαστε και Αμερικάνοι, αλλά ότι ζητήσουμε το έχουμε». Και είναι όντως πραγματικότητα, από εκπαιδεύσεις, ασκήσεις, μέχρι και εξοπλισμό, δε θα βρείτε ποτέ κάποιον που να μην έχει όλα όσα απαιτεί το επάγγελμα του. Βέβαια, και εδώ υπάρχει η γερμανική γραφειοκρατία και τυπικότητα καθώς όλα απαιτούν πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα.
Το παραπάνω μας οδηγεί και στο κομμάτι της γραφειοκρατίας στη καθημερινότητα. Παρότι όλα λειτουργούν καλά και οι νόμοι και οι κανονισμοί είναι συνήθως απλοί και κατανοητοί, ο όγκος της γραφειοκρατίας είναι τουλάχιστον εντυπωσιακός. Σχεδόν ότι και να φανταστεί κανείς θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και νόμους. Κάτι που γίνεται κουραστικό αλλά είναι μέρος της τοπικής κουλτούρας.
Στη τοπική κουλτούρα είναι και κάτι ακόμα, ο πατριωτισμός. Ποτέ δεν είχαμε προσωπική εμπειρία με οποιαδήποτε ρατσιστική αντιμετώπιση στη Γερμανία (αν και έχουμε ακούσει σχετικές αναφορές), αλλά έχουμε πολλές εμπειρίες με γερμανικό πατριωτισμό. Έχουμε ζήσει αρκετές περιπτώσεις όπου απλοί πολίτες προσπαθούσαν να καλύψουν τις πράξεις της κυβέρνησης τους μόνο και μόνο για να μη πουν κάτι αρνητικό για τη χώρα τους. Προφανώς και αυτό έχει και αρνητικές επιπτώσεις, αλλά από την άλλη, έχει και πολλές θετικές που κάνουμε μεγάλη διαφορά στη καθημερινότητα. Δηλαδή, όχι μόνο δε θα πετάξουν σκουπίδια σε ένα δημόσιο χώρο αλλά θα κάνουν και παρατήρηση σε κάποιον που θα το κάνει γιατί πιστεύουν ότι αυτό προσβάλει τη χώρα τους. Δε θα σταματήσουν στη βοηθητική λωρίδα του αυτοκινητοδρόμου χωρίς να φορέσουν φωσφορούχο γιλέκο γιατί νοιώθουν ότι προσβάλλουν τη χώρα τους εάν τους κάνει παρατήρηση κάποιος, και πολλά ακόμη τέτοια μικρά καθημερινά παραδείγματα. Η ίδια αίσθηση υπερηφάνειας είναι και ένας λόγος για τον οποίο πολύ σπάνια θα προσπαθήσει κάποιος να σε εξαπατήσει. Προσωπικά, έπειτα από δεκάδες ταξίδια σε πολλά μέρη της Γερμανίας δεν έχει τύχει ούτε μία φορά κάποιος Γερμανός να προσπαθήσει να μας εξαπατήσει για οτιδήποτε και αν αναζητούσαμε, αγοράζαμε, ή μας προσέφεραν.
Όσον αφορά την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, καταργήθηκε τον Ιούλιο του 2011. Πριν από αυτό, κάθε νέος είχε το δικαίωμα να επιλέξει που θέλει να εκπαιδευτεί στις ένοπλες δυνάμεις για 8-12 μήνες ή αν δεν ήθελε για οποιοδήποτε λόγο, έπρεπε υποχρεωτικά να εργάζεται δύο σαββατοκύριακα το μήνα σε κάποια κρατική υπηρεσία όπως νοσοκομεία, εφορία, κτλ. για 23 μήνες.
Η Γερμανία έχει μερικά πανέμορφα τοπία και μέρη, από βουνά, δάση, μέχρι πεδιάδες και λίμνες και ποτάμια, σίγουρα μπορείτε να βρείτε ότι σας αρέσει. Επίσης, εάν σας αρέσουν τα κρέατα θα αγαπήσετε και τη τοπική κουζίνα με φαγητά όπως χοιρινό κότσι (schweinshaxe), πολλά διαφορετικά λουκάνικα όπως το πολύ γνωστό bratwurst, σνίτσελ (schnitzel), πολλά είδη ψωμιού, και διάφορα άλλα, και φυσικά πολλές ωραίες μπύρες.
Όσον αφορά τα αξιοθέατα από τη πλευρά της πολεμικής ιστορίας, κυριολεκτικά θα τα βρείτε σχεδόν σε κάθε γερμανικό χωριό και πόλη. Άλλωστε δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία ήταν η πηγή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατ’επέκταση, θα ήταν αδύνατο να συμπεριλάβουμε όλα τα σχετικά με πολεμική ιστορία αξιοθέατα, αλλά θα αναφέρουμε δέκα τα οποία έχουμε επισκεφθεί προσωπικά και μας έκαναν περισσότερη εντύπωση από άλλα που έχουμε δει στη Γερμανία όλα αυτά τα χρόνια.
1. Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου
Στη πολιτεία της Βαυαρίας, μόλις 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Μόναχο υπάρχει το στρατόπεδο συγκέντρωσης (konzentrationslager) της πόλης Νταχάου. Παρότι είχε αρχικά σχεδιαστεί μόνο για τους πολιτικούς κρατούμενους, σύντομα επεκτάθηκε και έφτασε να έχει σχεδόν 100 μονάδες. Σήμερα ο χώρος έχει μετατραπεί σε ένα μουσείο ως μνημείο για τους πάνω από 32.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εκεί κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι κάτι που σίγουρα αξίζει να δει κανείς από κοντά.
2. Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας, Βερολίνο
Στο Βερολίνο μπορεί να βρει κανείς το μουσείο ιστορίας των Bundeswehr (Ένοπλες Δυνάμεις). Το μουσείο βρίσκεται στο χώρο του αεροδρομίου Berlin-Gatow και έχει πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα, από αεροσκάφη και οπλικά συστήματα μέχρι στολές και φορητό οπλισμό. Και το πιο σημαντικό, όλα τους είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και όμορφα τοποθετημένα.
3. Ναζιστικό Κογκρέσο, Νυρεμβέργη
Όλοι έχουμε δει φωτογραφίες σαν την ακόλουθη. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι αυτό ήταν ο χώρος του κογκρέσου της ναζιστικής Γερμανίας και μέχρι και σήμερα παραμένει το μεγαλύτερο μνημείο από τους Ναζί. Όπως είναι ξεκάθαρο η αρχιτεκτονική του βασίζεται στο Κολοσσαίο της Ρώμης και σίγουρα αξίζει να το δει κανείς από κοντά.
4. Μνημείο Σοβιετικού Πολέμου, Βερολίνο
Το μνημείο είναι για τους 80.000 Ρώσους στρατιώτες που πέθαναν στη μάχη του Βερολίνου τον Απρίλιο του 1945. Είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο που στο κέντρο αναγράφει «Вечная слава героям павшим в боях с немецко фашистскими захватчиками за свободу и независимость Советского Союза» (Αιώνια δόξα στους ήρωες που έπεσαν στη μάχη με τους Γερμανούς φασίστες εισβολείς για την ελευθερία και ανεξαρτησία της Σοβιετικής Ένωσης).
5. U-Boot U-995, Σλέσβιχ-Χόλσταϊν
Στη βορειότερη πολιτεία Σλέσβιχ-Χόλσταϊν της Γερμανίας μπορεί να βρει κανείς το υποβρύχιο U-995. Ένα U-Boot (Unterseeboot, Υποβρύχιο) τύπου VIIC/41 που υπηρέτησε τη ναζιστική Γερμανία από το 1941 έως το 1945. Πλέον είναι ένα μουσείο όπου ο καθένας μπορεί να μπει και να δει πως ακριβώς ήταν οι εσωτερικοί χώροι, τον οπλισμό, και τα λοιπά χαρακτηριστικά του.
6. Κάστρο του Κόλντιτς, Σαξωνία
Ένα πολύ εντυπωσιακό κάστρο από το 1083 που έχει περάσει πολλά. Από βασιλικές δόξες μέχρι χρήση ως φυλακή υψίστης ασφαλείας για αιχμάλωτους πολέμου κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν ποτέ βρεθείτε στη Σαξωνία σίγουρα αξίζει να το επισκεφθείτε.
7. Kehlsteinhaus, Όμπερσαλτσμπεργκ
Το Γ’ Ράιχ κατασκεύασε στο Όμπερσαλτσμπεργκ το Kehlsteinhaus (Φωλιά του Αετού), ένα χώρο αναψυχής και διασκέδασης για τα ανώτατα στελέχη του κόμματος. Ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ δε το συμπαθούσε λόγω της υψοφοβίας που είχε αλλά εκεί έγιναν πολλές μεγάλης σημασίας συγκεντρώσεις και εορτασμοί. Σήμερα λειτουργεί ως εστιατόριο και τουριστικός προορισμός.
8. Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν, Οράνιενμπουργκ
Ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης περίπου 30 χιλιόμετρα από το Βερολίνο που ήταν ο βασικός χώρος κράτησης πολιτικών κρατουμένων του Γ’ Ράιχ. Από το 1945 έως και το 1950 το στρατόπεδο ήταν υπό των έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης και σήμερα λειτουργεί ως ιστορικός χώρος μαζί με ένα μουσείο. Σίγουρα αξίζει να το επισκεφθεί κανείς.
9. Παρατηρητήριο Άλφα, Χέσε
Κατά τη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου οι ΗΠΑ κατασκεύασαν αυτό το παρατηρητήριο ανάμεσα στη Δυτική Γερμανία (πόλη Χέσε) και στην Ανατολική Γερμανία (πόλη Γκάιζα). Ο στόχος του ήταν να παρακολουθεί και να μελετάει κινήσεις για γρήγορη αντίδραση σε περίπτωση κομμουνιστικής εισβολής. Αργότερα πέρασε στα χέρια του ΝΑΤΟ και εν τέλει, το 1991, με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης εγκαταλείφθηκε. Σήμερα αποτελεί ακόμα ένα αξιόλογο τουριστικό αξιοθέατο της Γερμανίας.
10. B-Werk, Μέρζιγκ
Στο Μέρζιγκ της νοτιοδυτικής Γερμανίας μπορεί να βρει κανείς τη περιοχή Besseringen στην οποία υπάρχει το B-Werk (Κατασκευή Β). Αυτό ήταν μέρος της Γραμμής Siegfried από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία γραμμή οχυρών για προστασία των δυτικών συνόρων της Γερμανίας. Το συνολικό μήκος της γραμμής ήταν 630 χιλιόμετρα με 14.800 κωλύματα, εμπόδια, και οχυρά. Στο Μέρζιγκ μπορείτε να επισκεφθείτε το καλύτερα διατηρημένο οχυρό αυτής της γραμμής. Μία αρκετά εντυπωσιακή κατασκευή από τη δεκαετία του 1930 που είναι άψογα διατηρημένη σαν να βρίσκεται σε λειτουργία.
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία μέχρι και σήμερα έχει κάποιες από τις πιο στρατηγικές συμμαχικές βάσεις και εγκαταστάσεις. Ένα παράδειγμα είναι αυτό που παρουσιάσαμε στο άρθρο μας «Dagger Complex», το Διεθνές Κέντρο Ειδικής Εκπαιδεύσεως, τη στρατιωτική βάση Ραμστάιν, και πολλά ακόμη. Είναι μία χώρα κλειδί για τους συμμάχους και ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρώπη. Όπως είπαμε και κατά την εισαγωγή, περιμένουμε στα σχόλια τις δικές σας εμπειρίες και απόψεις εάν έχετε βρεθεί ή ζήσει στη Γερμανία.
Ταξίδια & Εμπειρίες
#Ταξίδια #Εμπειρίες #Γερμανία #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα