News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Τακτική χρήση φακού Γκράχαμ | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Τους τελευταίους μήνες έχουμε δημοσιεύσει αρκετά διαφορετικά άρθρα για διάφορες τεχνικές χρήσης φακού σε τακτικά περιβάλλοντα. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε ακόμα μία πολύ διαδεδομένη τακτική που είναι γνωστή ως «λαβή Γκράχαμ» λόγω του δημιουργού της. Ενδεικτικά, παραθέτουμε τα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει στο παρελθόν στην ακόλουθη λίστα.

Πηγή: Guns.com

Ο κύριος Μάθιου Γκράχαμ εργάζονταν ως υπό κάλυψη «Federal Air Marshal» (Ομοσπονδιακός Αστυνομικός Αέρα), δηλαδή προσποιούμενος τον ταξιδιώτη προστάτευε πολιτικά αεροσκάφη αλλά και αεροδρόμια στις ΗΠΑ. Παρότι έμπειρος σε πάρα πολλές σύγχρονες τακτικές μάχης, πάντα τον προβλημάτιζε ότι οι περισσότερες τακτικές χρήσης εξωτερικού φακού δεν επιτρέπουν μία καλή λαβή με το πιστόλι. Βλέπετε μία πρόσφατη φωτογραφία του κυρίου Μ. Γκράχαμ που σήμερα εργάζεται στην ιδιωτική του εταιρία ως εκπαιδευτής ένοπλης άμυνας παρακάτω.

Πηγή: AmericanShootingJournal.com

Κάπως έτσι σκέφτηκε μία ιδέα, αλλά απαιτούσε μία τροποποίηση στους φακούς τακτικής χρήσης. Έτσι επικοινώνησε με την αμερικανική εταιρία SureFire και κατασκεύασαν μαζί τα λεγόμενα «Combat Rings» (Δαχτυλίδια Μάχης). Βλέπετε ένα αυτοσχέδιο τέτοιο δαχτυλίδι που έχει προσαρμοστεί σε ένα φακό εδώ.

Πηγή: HandgunsMag.com

Η λογική πίσω από αυτή τη τακτική είναι ότι ο φακός περνιέται ανάμεσα από το πρώτο και το δεύτερο δάχτυλο και συγκρατείται από το δαχτυλίδι μάχης. Στη συνέχεια ο χειριστής κάνει κανονικά τη λαβή που θα έκανε στο πιστόλι του όπως βλέπετε καλύτερα και στο παρακάτω επεξηγηματικό σχέδιο. Με αυτό το τρόπο όταν σφίξει το βοηθητικό του χέρι ο διακόπτης προσωρινής ενεργοποίησης του φακού θα πιεστεί και θα ανάψει ο φακός. Και αντίστοιχα, όταν θα χαλαρώσει τη λαβή ο φακός θα σβήσει.

Πηγή: Pistol-Forum.com (επεξεργασμένη)

Όπως είναι ξεκάθαρο, το πλεονέκτημα αυτής της λαβής είναι ότι ο χειριστής μπορεί να διατηρεί μία πολύ καλή λαβή στο όπλο του ακόμα και με τη χρήση εξωτερικού φακού. Επίσης, απαιτείται ελάχιστη μετατόπιση της λαβής συγκριτικά με τη λαβή δίχως φακό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η τακτική Γκράχαμ μπορεί να γίνει και δίχως το δαχτυλίδι μάχης, αλλά έτσι μειώνεται η σταθερότητα του φακού. Βλέπετε πως φαίνεται στη πράξη η τακτική αυτή εδώ.

Πηγή: HandgunsMag.com

Από την άλλη πλευρά, η τακτική Γκράχαμ λειτουργεί μόνο με συγκεκριμένους φακούς και απαιτεί εξοικείωση και εκπαίδευση καθώς η τοποθέτηση των δαχτύλων είναι μία πολύ λεπτεπίλεπτη κίνηση που δεν είναι εύκολο να γίνει αξιόπιστα κάτω από πίεση. Αντίστοιχα, η ελεγχόμενη πίεση με το βοηθητικό χέρι σε κρίσιμα περιστατικά και πάλι ίσως να είναι δύσκολη και να οδηγήσει σε ακούσια ενεργοποίηση του φακού. Οπότε απαιτεί πάρα πολύ εκπαίδευση και εξοικείωση για αυτές τις περιπτώσεις.

Πηγή: Guns.com

Όπως αναφέρουμε σε όλα τα άρθρα μας σχετικά με εκπαιδεύσεις, σε κάθε τακτική υπάρχουν θετικά και αρνητικά και κατά περίπτωση ίσως μία τακτική να είναι ιδανική ή καταστροφική. Είναι καλό να γνωρίζουμε όσο περισσότερες γίνεται και εφόσον τις δοκιμάσουμε και δούμε τι λειτουργεί για τις ανάγκες μας, και να επιλέξουμε αυτές που μας προσφέρουν τα περισσότερα τακτικά πλεονεκτήματα.

Πηγή: Tactical-Life.com

το βρήκαμε εδώ

Εκπαίδευση σε Όπλα
#Τακτική #χρήση #φακού #Γκράχαμ #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...