News

News

Παρασκευή
Δεκέμβριος, 1

Ταινία: The Recruit (2003) | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Η γνωστή υπηρεσία πληροφοριών CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) των ΗΠΑ προσλαμβάνει συνεχώς κόσμο μέσα από τις γνωστές οδούς (δηλαδή μέσω αιτήσεων και συνεντεύξεων καθώς και προγραμμάτων εκπαιδευτικής κατάρτισης για αποφοίτους). Βέβαια, πέρα από αυτά αναζητεί και ταλαντούχους νέους για στρατολόγηση σε διαφορετικά τμήματα της. Άλλωστε μιλάμε για μία υπηρεσία με πάνω από 21.000 στελέχη και πολύ περισσότερους συμβασιούχους που συνεχώς μεγαλώνει. Η ταινία αυτή παρουσιάζει τη διαδικασία στρατολόγησης και επιλογής στελεχών για τα τμήματα κατασκοπείας και αντικατασκοπείας.

Πηγή: Hollywood.com

Ο τίτλος της ταινίας κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «Ο Υποψήφιος» αλλά σύμφωνα με την επίσημη ελληνική απόδοση της ταινίας είναι «Η Δοκιμασία». Παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της CIA προέρχεται από γραφειοκρατικές διαδικασίες συνεντεύξεων και εξετάσεων, ένα μικρό ποσοστό προέρχεται από στοχευμένη στρατολόγηση και έτσι κάπως ξεκινάει και η ταινία. Ο Ουόλτερ Μπεργκ που τον υποδύεται ο ηθοποιός, κύριος Αλ Πατσίνο, είναι ένας κυνηγός ταλέντων για τα επιχειρησιακά τμήματα της CIA και προσπαθεί να στρατολογήσει τον προγραμματιστή υπολογιστών Τζέιμς Κλέιτον, που τον υποδύεται ο ηθοποιός κύριος Κόλιν Φάρελ.

Πηγή: TheFanCarpet.com

Τελικά τον πείθει και ο υποψήφιος έπειτα από τη διαδικασία των εξετάσεων και άλλων τυπικών ελέγχων όπως ο ανιχνευτής ψεύδους (στις ΗΠΑ για να πάρεις άδεια πρόσβασης σε διαβαθμισμένες πληροφορίες πρέπει υποχρεωτικά να περάσεις από τον ανιχνευτή ψεύδους) περνάει και μπαίνει στην εκπαιδευτική μονάδα της CIΑ η οποία στη πραγματικότητα βρίσκεται στη Βάση Πέρι που είναι στο Ουίλιαμσμπεργκ της Βιρτζίνια. Παρότι ο επίσημος τίτλος της βάσης είναι AFETA (Armed Forces Experimental Training Activity, Πειραματικές Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες Ενόπλων Δυνάμεων), ο τομέας της βάσης όπου εκπαιδεύονται οι πράκτορες της CIA αποκαλείται «Η Φάρμα» και λειτουργεί από το 1951. Παρακάτω βλέπετε μία δορυφορική φωτογραφία από έναν από τους χώρους της πραγματικής «Φάρμας» της CIA.

Πηγή: CryptoMe.org

Πέρα από τα θεωρητικά μαθήματα, οι εκπαιδευόμενοι εκεί περνάνε από μία σειρά εκπαιδεύσεων σε όπλα, εκρηκτικά, οδήγηση, εναέριες επιχειρήσεις («Η Φάρμα» διαθέτει δικό της αεροδρόμιο με 11 εκπαιδευτικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων), τεχνικές παρακολούθησης, αντικατασκοπείας, ανακρίσεις, αντίσταση σε ανάκριση, καθώς και τεχνικές σωματικής και ψυχολογικής πίεσης ανακρινόμενων. Μάλιστα, πρόσφατες διαρροές δείχνουν ότι πολλές φορές οι εκπαιδεύσεις ανακρίσεων γίνονται αιφνιδιαστικά για να είναι πιο ρεαλιστικές. Δηλαδή, ένας υποψήφιος συλλαμβάνεται εκτός της βάσης και μεταφέρεται σε άγνωστη περιοχή όπου του γίνονται ανακρίσεις για μέρες. Λέγεται ότι «Η Φάρμα» έχει τη πιο σκληρή εκπαίδευση αντίστασης κατά την ανάκριση στο κόσμο και αυτό προσπάθησε να το μεταφέρει και στη ταινία ο σκηνοθέτης της κύριος Ρότζερ Ντόναλντσον.

Πηγή: Sky.com

Η ταινία εξελίσσεται με ένα αρκετά πρωτότυπο σενάριο που όμως είναι εκτός του ενδιαφέροντος μας για να το αναλύσουμε. Πάντως είναι ωραία δομημένο και πολύ όμορφα τοποθετημένο. Αυτό που έχει ενδιαφέρον για εμάς, όπως κάθε φορά, είναι τι μπορεί να αποκομίσει κανείς από αυτή τη ταινία. Οπότε ας τα δούμε. Καταρχήν, η CIA πρόσφερε στους δημιουργούς της ταινίας πρόσβαση για γυρίσματα τόσο στα κεντρικά της γραφεία στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια όσο και βίντεο πραγματικών εκπαιδεύσεων αλλά και πρόσβαση σε βάσεις εκπαιδεύσεως. Πέρα από τα υλικοτεχνικά, ο βασικός τεχνικός σύμβουλος της ταινίας ήταν ο κύριος Τζέις Μπράντον (βλέπετε μία φωτογραφία του παρακάτω), που είναι εν ενεργεία υπεύθυνος μέσων της CIA. Σε συνέντευξη του είχε δηλώσει σχετικά με τη ταινία:

«Αυτή η ταινία είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα από την επιχειρησιακή πλευρά καθώς δεν επιβεβαιώνουμε ή διαψεύδουμε ότι έχουμε τέτοιες εγκαταστάσεις εκπαιδεύσεως. Αλλά αν σκεφτεί λογικά κανείς θα καταλάβει ότι οργανισμοί όπως ο δικός μας έχουν ανάγκη για πολύ ιδιαίτερες εκπαιδεύσεις που θα χρησιμοποιηθούν σε πολύ ιδιαίτερες επιχειρησιακές περιστάσεις. Άρα, προφανώς και έχουμε κάποια μυστική εκπαιδευτική εγκατάσταση, για την ακρίβεια έχουμε πολλές. Κατά τη γνώμη μου, αυτή η ταινία δίνει μία πολύ αξιόπιστη γενική εικόνα της πραγματικότητας στην εκπαίδευση.»

Πηγή: GettyImages.com

Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν και άλλοι που είτε είχαν περάσει την εκπαιδευτική διαδικασία, είτε είχαν συμμετέχει στο διοικητικό κομμάτι της. Με αυτό ως δεδομένο, θεωρούμε πως η συγκεκριμένη ταινία μπορεί να δώσει στους θεατές αρκετές χρήσιμες πληροφορίες. Δυστυχώς, καθότι ταινία περιλαμβάνει ασφαλώς φαντασία, υπερβολές, και ανακρίβειες. Αλλά είναι η μοναδική ταινία που ποτέ παρουσιάζει, έστω και με αυτές τις υπερβολές, τη «Φάρμα» της CIA.

Πηγή: Cineplex.com

Μάλιστα, προτού κλείσουμε αξίζει να αναφέρουμε μία πραγματική ιστορία από τον SEAL του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Αρχικελευστή Κρις Κάιλ που είχε γράψει στο βιβλίο του «American Sniper». Συχνά οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων συνεργάζονται στενά με τις υπηρεσίες πληροφοριών για επίτευξη κοινών επιχειρησιακών στόχων. Το απόσπασμα αυτό αφορά μία τέτοια συνεκπαίδευση μίας ομάδας από SEAL με τρεις μεγάλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της CIA. Μπορείτε να το διαβάσατε σε ελληνική απόδοση εδώ.

«Είχαμε ένα μεγάλο διάλειμμα από το πόλεμο, αλλά πάντα ήμασταν απασχολημένοι, διατηρώντας, και μερικές φορές, μαθαίνοντας νέες δεξιότητες. Τότε πήγα σε μία εκπαίδευση για ομοσπονδιακούς πράκτορες που την έκαναν αξιωματικοί του FBI, της CIA, και της NSA. Μου έμαθαν πως να παραβιάζω κλειδαριές και να κλέβω αυτοκίνητα. Το λάτρεψα. Το γεγονός ότι το κάναμε στη Νέα Ορλεάνη δε με πείραξε καθόλου επίσης.

Μας μάθαιναν πως να γινόμαστε ένα με το πλήθος όταν δουλεύουμε υπό κάλυψη, εμένα μου βγήκε από μέσα μου ο μουσικός της τζαζ και άφησα και μουσάκι. Η παραβίαση κλειδαριών ήταν μεγάλη αποκάλυψη για εμένα. Δουλέψαμε σε διαφορετικές κλειδαριές, και μέχρι το τέλος του μαθήματος δε νομίζω να υπήρχε κλειδαριά που θα κρατούσε εμένα ή οποιονδήποτε άλλο ήταν εκεί αποκλεισμένους. Η κλοπή αυτοκινήτων ήταν λίγο πιο δύσκολη, αλλά έγινα καλός και εκεί.

Μας εκπαίδευσαν να φοράμε κάμερες και συσκευές παρακολούθησης χωρίς να μας εντοπίζουν. Για να το αποδείξουμε, έπρεπε να μπούμε με τις συσκευές σε ένα στριπτιτζάδικο και να επιστρέψουμε με στοιχεία (βίντεο) ότι δεν τα βρήκαν στον έλεγχο.

Τι θυσίες έκανα για τη πατρίδα…

Για τη τελική μου εξέταση έκλεψα ένα αυτοκίνητο από την Οδό Μπέρμπον. (Έπρεπε να το επιστρέψω όταν τελειώσαμε. Απ’όσο γνωρίζω, ο ιδιοκτήτης δε το κατάλαβε). Δυστυχώς, όλα αυτά είναι δεξιότητες που ξεχνάς, ακόμα μπορώ να παραβιάσω κλειδαριές, αλλά θα μου πάρει περισσότερο χρόνο τώρα. Θα τα ξεσκονίσω εάν αποφασίσω να γίνω εγκληματίας.»

Πηγή: Movietard.com

Είναι μία εξαιρετική ταινία όσον αφορά τις ερμηνείες, το σενάριο, κτλ. Αλλά αυτά έχουν μικρή σημασία για εμάς. Το πιο σημαντικό είναι ότι δίνει μία (πιθανόν) ρεαλιστική αναπαράσταση της «Φάρμας» της CIA και μέρους της εκπαίδευσης που λαμβάνει χώρα εκεί. Αρκετά από όσα λέει στους λόγους ο εκπαιδευτής που τον υποδύεται ο κύριος Αλ Πατσίνο είναι άλλωστε από εγχειρίδια της CIA που έχουν διαρρεύσει ή αποχαρακτηριστεί. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο παρακάτω λόγος.

«Μερικοί από εσάς θα επιβιώστε από τη Φάρμα. Μερικοί θα πρέπει να φύγετε. Μερικοί θα τα παρατήσετε. Αλλά όσοι από εσάς αποφοιτήσετε θα πάτε να δουλέψετε στο Λάνγκλεϊ ή σε πρεσβείες ανά το κόσμο ως επίσημοι μυστικοί αξιωματούχοι. Με άλλα λόγια, κατάσκοποι με διπλωματική ασυλία.

Τώρα, μία στις τόσες, κάποιος ίσως να επιλεχθεί να γίνει ανεπίσημο επιχειρησιακό στέλεχος, ή NOC για συντομία. Οι NOC είναι πραγματικοί καλλιτέχνες της κατασκοπείας. Πάντα εκεί έξω, πάντα μόνοι, απροστάτευτοι. Εάν σας πιάσουν, το πιθανότερο είναι ότι θα σας βασανίσουν, θα σας πυροβολήσουν, και/ή θα σας κρεμάσουν. Και τώρα έρχεται το καλύτερο… Κανένας δε θα το μάθει ποτέ. Θα γίνεται ένα αστέρι σε ένα τοίχο, μία κενή γραμμή σε ένα βιβλίο.»

Πηγή: AndMagazine.com

Συνήθως στο τέλος κάθε άρθρου βάζουμε το επίσημο τρέιλερ της ταινίας με ελληνικούς υπότιτλους εφόσον είναι διαθέσιμο. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι κάποιος έχει ανεβάσει ολόκληρη τη ταινία, τόσο με ελληνικούς όσο και με αγγλικούς υπότιτλους, και μπορείτε να τη δείτε από το παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.youtube.com/watch?v=-ULQ-oCwzgs

το βρήκαμε εδώ

Ταινίες
#Ταινία #Recruit #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...