News

News

Δευτέρα
Δεκέμβριος, 11

Ταινία: Range 15 (2016) | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε το ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες ταινίες που έχουμε περιγράψει σε αυτή τη κατηγορία, η συγκεκριμένη ταινία είναι χιουμοριστική αλλά με ξεκάθαρο στρατιωτικό και πολεμικό υπόβαθρο. Με αυτό ως δεδομένο θα προχωρήσουμε στη περιγραφή της.

Πηγή: DreadCentral.com

Η ταινία αφορά μία παρέα βετεράνων των ειδικών δυνάμεων που βρίσκονται στις ΗΠΑ όταν ξεσπάει ένας ιός που μετατρέπει όλους τους ανθρώπους σε ζόμπι. Η δουλειά τους είναι να βρουν τη θεραπεία και να ταξιδέψουν στη μυστική βάση Range 15 από όπου γεννήθηκε ο ιός για να τον καταστρέψουν.

Πηγή: WeAreTheMighty.com
Πηγή: WeAreTheMighty.com

Γιατί όμως γράφουμε για μία τέτοια ταινία στη σελίδα μας; Αρχικά, μέσα στη ταινία πρωταγωνιστούν πραγματικοί ήρωες όπως για παράδειγμα ο Navy SEAL κύριος Μάρκους Λουτρέλ για τον οποίο έχουμε κάνει αναφορές στα άρθρα μας «Βιβλίο: Service – A Navy SEAL at War» και «Βιβλίο: Ο Μόνος Επιζών», αλλά και πολλοί ακόμα. Για την ακρίβεια σχεδόν των 80% των ηθοποιών που βλέπετε στη ταινία «Range 15» είναι βετεράνοι των ειδικών δυνάμεων με εμπειρίες από τουλάχιστον ένα πόλεμο. Αυτό συνεπάγεται με το ότι στη ταινία θα δείτε αμέτρητα αστεία για τυπικότητες και συνήθειες που συμβαίνουν συχνά στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης, θα δείτε την απομυθοποίηση που μας εκνευρίζει όλους στις ταινίες δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Στις ταινίες δράσης βλέπουμε συχνά σοβαρούς πολεμιστές να κάνουν μεγάλους στοχασμούς για τις πράξεις τους και τις επιπτώσεις τους ενώ, όπως όλοι όσοι έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζουν, στη πραγματικότητα είναι περισσότερο αστεία και πειράγματα, ακόμα και σε καταστάσεις εμπόλεμης ζώνης.

Πηγή: TaskAndPurpose.com
Πηγή: TaskAndPurpose.com

Η ταινία σαφώς αγγίζει τα θέματα του αλκοολισμού και άλλων προβλημάτων που έχουν αρκετοί βετεράνοι αλλά από τη πλευρά που θα έπρεπε, από τη χιουμοριστική πλευρά. Είναι μία ταινία είναι γεμάτη θετικότητα και πειράγματα που για άτομα εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων ίσως να φανούν κακόγουστα αλλά όσοι έχουν βρεθεί σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια γνωρίζουν ότι είναι η καθημερινότητα. Χαρακτηριστικά τέτοια είναι οι σκηνές με την βετεράνο πυροτεχνουργό (EOD) Επιλοχία Πεζικού κυρία Μαίρη Νταγκ που έχει χάσει και τα δύο της χέρια στο Ιράκ κατά τη διάρκεια εξουδετέρωσης αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.

Πηγή: Broadly.Cice.com
Πηγή: Broadly.Cice.com

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ταινία αυτή είναι ταυτόχρονα και μία γροθιά στις υπερπαραγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων και της λογοκρισίας του Χόλιγουντ. Ο κύριος Ματ Μπεστ (βετεράνος Ρέιντζερ με πέντε τοποθετήσεις στις εμπόλεμες ζώνες του Ιράκ και Αφγανιστάν) για μήνες προσπαθούσε να βρει μία εταιρία παραγωγής για να τον βοηθήσει στη δημιουργία αυτής της ταινίας και όλες του το αρνήθηκαν. Έτσι στράφηκε στον κόσμο μέσω της σελίδας Indiegogo και κατάφερε να συλλέξει πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια και να κάνει τη ταινία χωρίς τη βοήθεια καμίας μεγάλης εταιρίας παραγωγής. Αυτή του την αποφασιστικότητα και πρωτοβουλία θαύμασαν και γνωστοί ηθοποιοί όπως ο κύριος Γουίλιαμ Σάτνερ και ο κύριος Ντάνι Τρέχο που συμμετείχαν αφιλοκερδώς για να υποστηρίξουν τη ταινία.

Πηγή: Prweb.com
Πηγή: Prweb.com

Αν το δούμε σε μεγαλύτερο βάθος, η ταινία αυτή μας διδάσκει ακόμα μία φορά το γεγονός ότι αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε κάτι δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ελπίζουμε να δούμε και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες που φυσικά και δεν έχουν τη ποιότητα μίας ταινίας εκατοντάδων εκατομμυρίων αλλά ανοίγουν ένα νέο δρόμο. Προτού κλείσουμε, ώστε να έχετε μία ιδέα των πρωταγωνιστών, θα αναφέρουμε μόνο τέσσερις. Πρώτον, έχουμε τον κύριο Αλέξανδρο Σκαρλάτο από το Στρατό των ΗΠΑ ο οποίος το 2015 απέτρεψε μία τρομοκρατική επίθεση σε τραίνο από το Άμστερνταμ προς το Παρίσι και τιμήθηκε τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Γαλλία.

Πηγή: StarPulse.com
Πηγή: StarPulse.com

Μετά έχουμε τον θρύλο, απόστρατο Λοχαγό Πεζοναυτών κύριο Ντέιλ Ντάι ο οποίος πολέμησε στο πόλεμο του Βιετνάμ και στον εμφύλιο του Λιβάνου και έχει τιμηθεί με δεκάδες διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων και τριών Purple Heart. Εκτός από αυτό, είναι συγγραφέας, ηθοποιός, ραδιοφωνικός παραγωγός, και μέχρι σήμερα ο πιο γνωστός τεχνικός σύμβουλος για ταινίες δράσης στο Χόλιγουντ.

Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Εν συνεχεία έχουμε τον παγκοσμίως γνωστό αθλητή πολεμικών τεχνών (MMA) κύριο Τιμ Κένεντι. Αυτό που δεν είναι πολύ γνωστό για τον μεγάλο αυτό αθλητή είναι ότι πέρα από τη τεράστια εμπειρία του σε μαχητικά αθλήματα από το 2004 μέχρι και σήμερα, ταυτόχρονα με την αθλητική του καριέρα, υπηρετεί στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ και σήμερα έχει το βαθμό του Αρχιλοχία. Μάλιστα, έχει πολλές διακρίσεις και εκεί από τις ηρωικές του πράξεις τόσο στο Ιράκ όσο και πιο πρόσφατα στο Αφγανιστάν. Για όσους αναρωτιούνται, η ειδικότητα του είναι καταδρομέας για εφόδους-επιδρομές (assaulter) αν και έχει περάσει και μεγάλα διαστήματα ως εκπαιδευτής ελεύθερων σκοπευτών καθώς ήταν ο πρώτος στο σχολείο ελεύθερων σκοπευτών όταν είχε αποφοιτήσει.

Πηγή: MMA-Core.com
Πηγή: MMA-Core.com

Θα μπορούσαμε να γράφουμε χιλιάδες λέξεις για όλους τους πρωταγωνιστές αλλά δε θα είχε νόημα, έτσι θα δούμε μόνο έναν ακόμα. Τον μεγάλο ήρωα, Επιλοχία Πεζικού κύριο Κλίντον Ρομέσα. Από το 1999 υπηρετούσε στις ΗΠΑ έχοντας βρεθεί σε όλους τους πολέμους που συμμετείχε η χώρα αλλά το 2009 έκανε μία τόσο ηρωική πράξη ώστε να του απονείμει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ το Μετάλλιο Τιμής, την ανώτατη ηθική ανταμοιβή στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Το 2009 ο κύριος Κ. Ρομέσα βρίσκονταν σε μία προκεχωρημένη βάση στο Αφγανιστάν όταν δέχθηκαν αιφνιδιαστική επίθεση από μία δύναμη άνω των 300 Ταλιμπάν. Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο κύριος Κ. Ρομέσα μπήκε στη μάχη και άρχισε να οργανώνει μόνος όλη την άμυνα του στρατοπέδου. Μάλιστα, ενώ σκότωνε εχθρούς κινούμενος περιμετρικά της βάσης μέσω ασυρμάτου έστελνε πληροφορίες στο κέντρο επιχειρήσεων και καθοδηγούσε την άμυνα της βάσης. Ο ίδιος είναι υπεύθυνος για δεκάδες νεκρούς Ταλιμπάν ενώ χωρίς να έχει καμία εμπειρία στη διοίκηση και επικοινωνία με εναέρια μέσα οδήγησε πιλότους να καταστρέψουν τις εχθρικές θέσεις μάχης και τα στελέχη του στρατοπέδου να εγκαταστήσουν μία εξαιρετική άμυνα.

Πηγή: WSJ.com
Πηγή: WSJ.com

Αν σκέφτεστε ακόμα ότι η ταινία έχει κακόγουστα στρατιωτικά αστεία, σκεφτείτε τους πρωταγωνιστές, έστω αυτούς τους λίγους που αναφέραμε επιγραμματικά. Αν αυτοί δεν είναι πρότυπα αντρών και γυναικών, τότε δε ξέρουμε ποιοι θα μπορούσαν να είναι. Τέτοιες ταινίες, με τέτοιους «ηθοποιούς» μεταφέρουν αυτά τα πρότυπα σε όλο το κόσμο. Κάτι πολύ σπουδαίο αν αναλογιστούμε τα πρότυπα που προωθούν τα μεγάλα ΜΜΕ και οι ταινίες των εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων του Χόλιγουντ σήμερα. Μακάρι να δούμε πολλές ακόμα ταινίες σαν και αυτή.

Πηγή: DecayMag.com
Πηγή: DecayMag.com

Μερικοί ίσως να βιαστούν να πουν ότι παρότι η ταινία έγινε από ζωντανούς θρύλους, δε σημαίνει ότι είναι αξιόλογη, ακόμα και αν περνάει τα πρότυπα που λείπουν από τη σημερινή κοινωνία. Πράγματι, η ταινία έχει ένα τυπικό σενάριο ταινίας ζόμπι όμως σκεφτείτε λίγο και τον παράγοντα εμπειρίας. Δε πρόκειται σε αυτή τη ταινία να δείτε λάθη αρχάριων στο χειρισμό όπλων, στολές που δεν έχουν καμία επαφή με τους κανονισμούς, ψεύτικα όπλα (μάλιστα μερικά από τα όπλα της ταινίας πωλούνται ως συλλεκτικά σήμερα) και άλλες ανοησίες που έχουν πολλές μεγάλες παραγωγές. Θα δείτε όμως τους στρατιώτες να κοροϊδεύουν τους αξιωματικούς που τους αρέσει να βγάζουν βαθυστόχαστους λόγους, θα δείτε πολλά χαζά σεξιστικά αστεία που είναι καθημερινότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις σε όλο το κόσμο, θα δείτε πολεμιστές που χαίρονται να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή πόλεμο, και πολλά ακόμα.

Πηγή: Prweb.com
Πηγή: Prweb.com

Αν θέλετε μία ταινία που θα σας θυμίσει ευχάριστες στιγμές από πειράγματα με φίλους αλλά ταυτόχρονα συνδυάζει και ένα μικρό πόλεμο ενάντια σε ζόμπι και οι πρωταγωνιστές είναι πρότυπα αντρών και γυναικών, τότε σίγουρα θα τη λατρέψετε. Μπορείτε να δείτε το επίσημο τρέιλερ της ταινίας ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο ή παρακάτω.

το βρήκαμε εδώ

Ταινίες
#Ταινία #Range #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...