News

News

Κυριακή
Ιούνιος, 4

Ταινία: Hardcore Henry (2015) | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Αυτή είναι μία ταινία Ρωσικής παραγωγής που δεν έγινε δυστυχώς πολύ γνωστή παρότι τη θεωρούμε εξαιρετική με δεδομένο το πολύ μικρό προϋπολογισμό της (η ταινία κόστισε συνολικά μόλις $2 εκατομμύρια). Το αρχικό της όνομα ήταν «Хардкор» ή «Hardcore» στα Αγγλικά αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έγινε γνωστή ως «Hardcore Henry» (Ο σκληροπυρηνικός Χένρι).

Πηγή: BlackGirlNerds.com

Τη παραγωγή έκαναν τέσσερις άνθρωποι, ο Τίμουρ Μπεκμαμπέτοβ, ο Ίνγκα Βαϊνστάιν Σμιθ, ο Ίλια Ναϊσχάλερ, και η Εκατερίνα Κονονένκο. Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αυτό που κάνει αυτή τη ταινία να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη έχετε δει. Ολόκληρη η ταινία είναι τραβηγμένη σε πρώτο πρόσωπο όπως θα έβλεπε τα πράγματα ο Χένρι, ο πρωταγωνιστής της. Βλέπετε παρακάτω μία φωτογραφία από τα γυρίσματα που δείχνει το πως έχει γυριστεί η ταινία.

Πηγή: Hollywood.com

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο πρωταγωνιστής της ταινίας δεν ήταν ένας ηθοποιός αλλά πάνω από 10 κασκαντέρ, συμπεριλαμβανομένου και του σκηνοθέτη της ταινίας αλλά και άλλων εθελοντών όπως Ρώσοι αθλητές παρκούρ, που εκτελούσαν όλες αυτές τις σκηνές ώστε να ολοκληρωθεί η ταινία με το μέγιστο ρεαλισμό. Επίσης, για μείωση του κόστους χρησιμοποίησαν δωρεάν λογισμικά επεξεργασίας βίντεο και ειδικών εφέ, έκαναν χρηματοδότηση από το κόσμο (crowdfunding) μέσω της σελίδας Indiegogo για την αρχική έκδοση της ταινίας, πολλοί από τη παραγωγή έπαιξαν και στη ταινία, κτλ. Ενδεικτικά, βλέπετε παρακάτω μία σκηνή όπου η ηθοποιός που βλέπετε δεν είναι άλλη από την κυρία Ντάρια Καρούσα που ήταν και η συνθέτης που έγραψε τη μουσική της ταινίας αλλά και η υπεύθυνη μουσικής επένδυσης της ταινίας.

Πηγή: IMDb.com

Η ταινία πραγματεύεται ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα, τη κατασκευή βιονικού υπερστρατιώτη δίχως συνείδηση. Ο Χένρι είναι το πρώτο δείγμα από αυτό που κατασκεύασε η εταιρία Έϊκαν αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχαν υπολογίσει. Σε γενικές γραμμές, η ταινία έχει ένα ενδιαφέρον και γρήγορα εξελισσόμενο σενάριο που κρατάει το θεατή προσηλωμένο σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Επίσης, παρουσιάζει ένα φιλοσοφικά πολύ ενδιαφέρον θέμα μέσα από μία πρωτότυπη προσέγγιση.

Πηγή: JournalDuGeek.com

Όσον αφορά το ρεαλισμό, εφόσον μιλάμε για μία ταινία επιστημονικής φαντασίας είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει υψηλό επίπεδο ρεαλισμού. Ωστόσο, υπάρχει υψηλότερος ρεαλισμός ακόμα και από τις περισσότερες ταινίες δράσης (όχι επιστημονικής φαντασίας) του Χόλυγουντ. Έχει αρκετές υπερβολές και καθαρά κομμάτια επιστημονικής φαντασίας, αλλά έχει και πολλές αρκετά ρεαλιστικές σκηνές μάχης. Και δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σχεδόν ολόκληρη η ταινία έγινε με κασκαντέρ που γυρνούσαν τις σκηνές και όχι με ψηφιακά ειδικά εφέ, οπότε και αυτό προσθέτει πολλά στο ρεαλισμό της.

Πηγή: FXGuide.com

Φανταστείτε για παράδειγμα, ότι επειδή ο σκηνοθέτης κύριος Ίλια Ναϊσχάλερ ήθελε στην αρχική σκηνή που σε ένα εργαστήριο εισβάλουν μισθοφόροι στρατιώτες της εταιρίας Έϊκαν να φαίνεται ρεαλιστική, ζήτησε από εν ενεργεία στελέχη των ειδικών δυνάμεων της ρωσικής αστυνομίας να παίξουν αυτούς τους ρόλους, και ασφαλώς το δέχθηκαν. Βλέπετε στιγμιότυπο από αυτή τη σκηνή στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: Pinterest.com

Αντίστοιχα, σε μία σκηνή που ο πρωταγωνιστής κάνει τσουλήθρα ανάμεσα από τις αυτόματες σκάλες σε σταθμό τραίνου της Ρωσίας και χτυπάει μία γυναίκα, κάτι που έγινε στη πραγματικότητα και η γυναίκα δεν ήταν μέρος της σκηνής. Ωστόσο, μετά τη παροχή πρώτων βοηθειών η ίδια τους είπε «τουλάχιστον καταφέρατε να το καταγράψετε για τη ταινία;». Έτσι και αυτή η σκηνή μπήκε στη ταινία. Βλέπετε και πάλι ένα στιγμιότυπο από αυτό παρακάτω. Ασφαλώς, αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα, ολόκληρη η ταινία είναι γεμάτη με τέτοια περιστατικά που βοηθούν πάρα πολύ στο ρεαλισμό της.

Πηγή: Pinterest.com

Οπότε, κλείνοντας, η ταινία «Hardcore Henry» είναι πολύ καλή για διάφορους λόγους. Πρώτον αποδεικνύει πως με περιορισμένα χρήματα μπορεί κανείς να φέρει ένα παγκοσμίου επιπέδου αποτέλεσμα χωρίς να βασίζεται στη βιομηχανία του Χόλυγουντ. Δεύτερον, δείχνει πως ο κόσμος είναι έτοιμος να βοηθήσει σε τέτοιες προσπάθειες. Και τρίτον, δίνει ένα φρέσκο αέρα με ιδέες και ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο ρεαλισμού αλλά και εκτέλεσης όλης της διαδικασίας παραγωγής ταινιών. Όσον αφορά τη θεματολογία μας, όπως αναφέραμε είναι μία ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα με έναν έξυπνο τρόπο και έχει πολλές σκηνές με υψηλά επίπεδα ρεαλισμού. Οπότε μπορούμε όλοι να μάθουμε κάτι από αυτή τη ταινία. Όπως κάνουμε κάθε φορά σε άρθρα αυτής της κατηγορίας μας, παρακάτω είναι το επίσημο τρέιλερ της ταινίας.

το βρήκαμε εδώ

Ταινίες
#Ταινία #Hardcore #Henry #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...