Η ταινία American Made (Φτιαγμένο στην Αμερική) είναι μία πρόσφατη ταινία που βασίζεται σε πραγματική ιστορία. Είναι η υπόθεση ενός πιλότου που έκανε μικρο-λαθρεμπόριο μέχρι τη στρατολόγηση του από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) για να κάνει διάφορες επιχειρήσεις στις χώρες όπου έκανε το μικρο-λαθρεμπόριο του, στη Λατινική Αμερική. Σύντομα οι αποστολές του έφτασαν σε σημείο εμπορίας ναρκωτικών, διακίνησης όπλων, και πολλά ακόμη. Ας δούμε τι έχει να μας προσφέρει αυτή η ταινία.
Η ιστορία ξεκινάει το 1978 όταν η CIA στρατολογεί τον Μπάρι Σιλ που στη ταινία τον υποδύεται ο ηθοποιός, κύριος Τομ Κρουζ, για να συνεργαστούν. Το κίνητρο της στρατολόγησης ήταν η απειλή. Δηλαδή, ότι αν δεν συνεργαστεί θα αναφέρουν στις αρχές το λαθρεμπόριο πούρων που έκανε από τη Κούβα στις ΗΠΑ. Ο στόχος της CIA ήταν να τον χρησιμοποιήσει ως πράκτορα λόγω των διασυνδέσεων του με τις τοπικές εγκληματικές οργανώσεις για να διεισδύσει στο καρτέλ Μεντελίν, ένα καρτέλ ναρκωτικών που ξεκινούσαν κάποιοι άγνωστοι νεαροί από τη Κολομβία υπό την ηγεσία ενός μικρο-εμπόρου τότε, του Πάμπλο Εσκομπάρ. Βλέπετε παρακάτω δεξιά τον αληθινό Μπάρι Σιλ και αριστερά τον Τομ Κρουζ στη ταινία.
Ο Μ. Σιλ αποδείχθηκε εξαιρετικός πράκτορας και σύντομα η CIA του έδωσε μία ολόκληρη αεροπορική εταιρία ως βιτρίνα για την επιχείρηση εισαγωγών-εξαγωγών που υποτίθεται ότι είχε. Ωστόσο, μαζί με την επιτυχία ήρθαν και οι πιο επικίνδυνες επιχειρήσεις. Διακίνηση όπλων σε ομάδες ανταρτών, αεροφωτογραφίες σε στρατόπεδα εκπαιδεύσεως, μεταφορά ανταρτών στις ΗΠΑ για εκπαιδεύσεις, ακόμα και συναντήσεις για διακίνηση όπλων και ναρκωτικών με τον ίδιο τον δικτάτορα του Παναμά, Μανουέλ Νοριέγκα.
Ωστόσο, το 1985 ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν έκανε ένα τραγικό λάθος που έμεινε γνωστό στην ιστορία ως «Ιράν-Κόντρα». Από λάθος διαχείριση των απόρρητων πληροφοριών βγήκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Μπάρι Σιλ μαζί με τον Π. Εσκομπάρ σε αεροπλάνα της CIA να διακινεί κοκαΐνη στη Νικαράγουα με αντάλλαγμα τη διακίνηση παράνομων όπλων, μερικά εκ των οποίων και στο Ιράν μέσω Ισραήλ. Βλέπετε μία από αυτές τις φωτογραφίες που διέρρευσαν τότε παρακάτω. Η φωτογραφία ήταν από κρυμμένη φωτογραφική μηχανή σε αεροσκάφος της CIA και βλέπετε τον Μπάρι Σιλ δεξιά να φωνάζει με σηκωμένο το χέρι του καθώς φορτώνουν στο αεροπλάνο κοκαΐνη από το καρτέλ Μεντελίν με αντάλλαγμα βαρύ οπλισμό σε ουδέτερο έδαφος, στη Νικαράγουα. Δίπλα του είναι ο φίλος του και ηγέτης του καρτέλ, ο Πάμπλο Εσκομπάρ.
Καταρχάς, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μυστικών επιχειρήσεων που διενεργούνται επί καθημερινής βάσης σε όλο το κόσμο. Δίνει μία ματιά, όπως λένε, «πίσω από τη κουρτίνα» για πράγματα τα οποία συμβαίνουν και αποδεικνύει γιατί τα γεγονότα δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται.
Επίσης, η ταινία δείχνει άψογα το πως ο χώρος των υπηρεσιών πληροφοριών έχει τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις έπειτα από μακροχρόνιες επιχειρήσεις. Το να μπορεί ένας άνθρωπος να ζει διπλή, τριπλή, ή και ακόμα περισσότερες, ζωές χωρίς η μία να επηρεάζει την άλλη μέχρι και σήμερα παραμένει μία τεράστια πρόκληση για τους επαγγελματίες του χώρου.
Όσον αφορά το ρεαλισμό, η παραγωγή έκανε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να έχει τον απόλυτο ρεαλισμό. Όλες οι σκηνές γυρίστηκαν στα μέρη όπου έγιναν τα πραγματικά γεγονότα, όλα τα αεροσκάφη και οι πτήσεις έγιναν με πραγματικά αεροσκάφη στις συγκεκριμένες περιοχές, όλα τα όπλα ήταν πραγματικά, κτλ.
Δύο πράγματα άξια αναφοράς εδώ είναι ότι πρώτον, ο πρωταγωνιστής κύριος Τομ Κρουζ έκανε όλες τις πτήσεις μόνος του καθώς είναι επαγγελματίας πιλότος εκτός από ηθοποιός. Βέβαια όλος αυτός ο ρεαλισμός έχει και την επικινδυνότητα του. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2015 όταν γυρνούσαν μία σκηνή καταδίωξης επάνω από το Μεντελίν της Κολομβίας λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών το ένα αεροσκάφος έπεσε και έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα. Ο πιλότος Άλαν Ν. Πέργουϊν και ο συγκυβερνήτης του από τη Βενεζουέλα, Κάρλος Μπερλ.
Κλείνοντας, τη θεωρούμε μία εξαιρετική ταινία δράσης από την οποία μπορεί να διδαχθεί αρκετά πράγματα κανείς, τόσο από τη πλευρά της ιστορίας που έχει σίγουρα ενδιαφέρον, όσο και από τη πλευρά της δυσκολίας ενός τέτοιου τρόπου ζωής. Όπως είχε πει άλλωστε και ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών της CIA, κύριος Τζον Κυριάκου, «η δουλειά μας είναι να λέμε ψέματα και μετά από χρόνια είναι πολύ δύσκολο αν νομίζεις ότι μπορείς να γυρνάς απλά το διακόπτη και ξαφνικά να είσαι ο εαυτός σου». Όπως κάνουμε κάθε φορά στα άρθρα μας σε αυτή τη κατηγορία, παρακάτω είναι το επίσημο τρέιλερ της ταινίας με ελληνικούς υπότιτλους.
Ταινίες
#Ταινία #American #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα