News

News

Παρασκευή
Δεκέμβριος, 1

Τα τουρκικά τυφέκια στη Σομαλία

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία προσπαθεί έντονα να εισχωρήσει εις την αφρικανική ήπειρο εκμεταλλευόμενη τη κακή οικονομική και πολιτική τους κατάσταση, και την ανάγκη για συμμάχους. Κάπως έτσι το Σεπτέμβριο του 2017 κατασκεύασε το στρατόπεδο TURKSOM στο Μογκαντίσου της Σομαλίας για παροχή ασφαλείας, ανταλλαγής γνώσεων, και εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων της Σομαλίας, και πολύ σύντομα αυτό ακολουθήθηκε από τη πώληση των τουρκικών τυφεκίων MPT-76 στο στρατό ξηράς της Σομαλίας.

Πηγή: Reddit.com

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Σομαλός Υπουργός Αμύνης, κύριος Μωχάμεντ Αλί Χάγκα, αρχικά η Τουρκία παρείχε τυφέκια MPT-76 σε όλους τους Σομαλούς στρατιώτες πεζικού που ολοκλήρωναν την ειδική εκπαίδευση στο στρατόπεδο TURKSOM του Μογκαντίσου. Για την ακρίβεια, η πρώτη ομάδα ήτο 400 Σομαλοί στρατιώτες πεζικού που έλαβαν αυτά τα τυφέκια. Από τότε έως και σήμερα, η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζει τη Σομαλία με όπλα.

Πηγή: TheFirearmBlog.com

Σε διεθνές επίπεδο αυτό είναι στα όρια της νομιμότητος διότι από το 1992 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ορίσει εμπάργκο στη παροχή οπλισμού στη Σομαλία. Αυτή η απόφαση ασφαλώς ανανεώνεται περιστασιακά σύμφωνα με τις εξελίξεις στη πολιτική κατάσταση της Σομαλίας. Η πιο πρόσφατη ανανέωση είναι από τον Οκτώβριο του 2014 και δε κάνει ξεκάθαρη αναφορά στη παροχή ελαφρών όπλων, και έτσι η Τουρκία υποστηρίζει ότι η απόφαση 2182 του ΟΗΕ αφορά μόνο βαρέα όπλα και κατ’επέκταση εκπαίδευση και ελαφρά όπλα πεζικού εξαιρούνται.

Πηγή: AfricaNews.com

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Νοέμβριο του 2017, τα όπλα αυτά είναι η έμπρακτη απόδειξη της Τουρκίας για το πως βοηθά στη καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, βοηθώντας με τα τυφέκια αυτά τη Σομαλία να αμυνθεί κατά της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ. Κάτι άτοπο ένα αναλογιστούμε ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι η Τουρκία κατά καιρούς συνεργάζεται στενά με τους ίδιους αυτούς τζιχαντιστές τρομοκράτες της αλ Σαμπάμπ.

Πηγή: NordicMonitor.com

Η Αφρική αποτελεί μία στρατηγική επέκτασης της Τουρκίας ώστε να επιτύχει το στόχο της να γίνει μία από τις μεγάλες δυνάμεις. Η παροχή του τυφεκίου MPT-76 στη Σομαλία από το 2017 έως και σήμερα είναι μόνο ένα μέρος προόδου της συγκεκριμένης στρατηγικής. Σίγουρα κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί τόσο την Ελλάδα όσο και τη διεθνή κοινότητα όχι μόνο για τις παραβιάσεις των συνθηκών του ΟΗΕ, αλλά και για τη συμμαχία με έθνη που έχουν μειονότητες εντός άλλων κρατών, και μπορούν να εργαλειοποιηθούν.

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Σομαλία
#Τα #τουρκικά #τυφέκια #στη #Σομαλία

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...