News

News

Πέμπτη
Σεπτέμβριος, 28

Σύστημα αναγνώρισης προσώπου CATCH | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2018 μία είδηση έκανε την εμφάνιση της. Η είδηση ήταν ότι η ολλανδική αστυνομία με επιτυχία χρησιμοποίησε το πειραματικό σύστημα CATCH τη περίοδο 2016-2017 για τη ταυτοποίηση και σύλληψη 93 υπόπτων για διάφορα αδικήματα. Είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον τεχνολογικό νέο που θα δούμε εν συντομία σε αυτό το άρθρο μας.

Πηγή: Politie.nl

Το Δεκέμβριο του 2016 η ολλανδική αστυνομία ξεκίνησε ένα νέο πειραματικό πρόγραμμα με τη κωδική ονομασία «CATCH» (Σύλληψη). Το πρόγραμμα πήρε μερικούς μήνες μέχρι να είναι σε επιχειρησιακά έτοιμη κατάσταση και στη συνέχεια ξεκίνησε η χρήση του από τις αρχές. Πρακτικά, το «CATCH» είναι ένα λογισμικό όπου δέχεται μία λίστα από φωτογραφίες υπόπτων και ένα θεωρητικά απεριόριστο όγκο από βίντεο και φωτογραφίες και προσπαθεί να εντοπίσει εάν υπάρχει κάποιος ύποπτος σε κάποιο από τα βίντεο ή/και φωτογραφίες που του δόθηκαν χρησιμοποιώντας βιομετρική τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.

Πηγή: TechViral.net

Σύμφωνα με το ολλανδικό ειδησιογραφικό πρακτορείο NOS η ολλανδική αστυνομία «φόρτωσε» στο «CATCH» δύο βάσεις δεδομένων. Μία με 800 χιλιάδες φωτογραφίες προσώπου από καταδικασμένους εγκληματίες εντός και εκτός της χώρας, και μία από «ξένους» όπου περιλαμβάνει λαθρομετανάστες, αιτούντες άσυλο, και όσους έχουν αιτηθεί έκδοση βίζας παραμονής. Για τη πρώτη βάση δεδομένων (καταδικασμένοι εγκληματίες) τα στοιχεία θα κρατούνται από 20 (ελάχιστο) έως 80 χρόνια ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκλήματος. Για τη βάση δεδομένων των «ξένων» θα γίνεται άμεση ειδοποίηση της αντίστοιχης αρχής εάν εντοπιστεί οποιοσδήποτε από αυτή τη βάση δεδομένων να εκτελεί κάποια παράνομη δραστηριότητα.

Πηγή: ShutterStock.com

Στις 20 Φεβρουαρίου του 2018 η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έπειτα από ένα έτος χρήσης του λογισμικού «CATCH» σε βίντεο από κάμερες ασφαλείας, κάμερες από ATM, και φωτογραφίες από τρίτους ταυτοποίησαν 93 υπόπτους. Όπως διαβάζουμε για τα ολλανδικά δικαστήρια τα αποτελέσματα του «CATCH» δε θεωρούνται «αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία» όπως για παράδειγμα τα δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά θα λαμβάνονται υπόψιν ως επιπρόσθετα στοιχεία σε κάθε υπόθεση.

Πηγή: Nederweert24.nl

Σίγουρα ένα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο σύστημα και είναι θετικό που οι αρχές ανοικτά περιγράφουν τις ικανότητες του και το πως χρησιμοποιείται. Υποθέτουμε ότι στο μέλλον θα δούμε όλο και περισσότερες χώρες να χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνολογίες για ταχύτερο εντοπισμό παράνομων δραστηριοτήτων. Το μόνο που πρέπει να θυμάται κανείς σε ένα τέτοιο σύστημα είναι που βρίσκεται η ηθική γραμμή που χωρίζει τη χρήση από τη κατάχρηση.

Πηγή: Tpo.nl

το βρήκαμε εδώ

Τεχνολογία
#Σύστημα #αναγνώρισης #προσώπου #CATCH #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...