News

News

Σάββατο
Ιούνιος, 10

Συσκευή υποκλοπών Harris TriggerFish 4000

Η αμερικανική εταιρία Harris είναι γνωστή για τις τεχνολογίες και συσκευές υποκλοπών που κατασκευάζει για κρατικές υπηρεσίες. Μία εξ’αυτών ήταν και η TriggerFish 4000 (ή TF-4000 για συντομία) που κυκλοφόρησε το 1997 και έγινε γρήγορα πολύ δημοφιλής σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου τόσο εντός όσο και εκτός των ΗΠΑ. Αυτή τη συσκευή υποκλοπών επικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας θα αναλύσουμε στο άρθρο μας.

Πηγή: GeospatialWorld.net

Στις ημέρες μας, το Triggerfish 4000 θεωρείται ελαφρώς παρωχημένο μοντέλο αν και υπάρχουν ακόμα κάποιες υπηρεσίες ανά το κόσμο που το χρησιμοποιούν. Η συσκευή είχε σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει υποκλοπή επικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας σε πραγματικό χρόνο. Με απλά λόγια, κάποια ομάδα παρακολουθήσεως («ακροατές» κατά την ελληνική ορολογία) έπρεπε να βρίσκονται κοντά στο στόχο κρυμμένοι και να ακούνε ή/και καταγράφουν τις συνομιλίες του στόχου τη στιγμή που αυτές πραγματοποιούνται. Στις ΗΠΑ αυτό γίνεται έπειτα από έγκριση εισαγγελέα και σχεδόν πάντα μέσα από κάποιο όχημα που επιτρέπει προσωρινή στάθμευση κοντά στο στόχο.

Πηγή: Twitter.com/marciahofmann

Η συσκευή αυτή κοστίζει ανάμεσα σε $90.000 και $102.000 και έχει τη δυνατότητα υποκλοπής έως και έξι επικοινωνιών ταυτόχρονα. Για την ακρίβεια, κάθε μία από τις μονάδες που βλέπετε στη συνέχεια αποτελεί ένα ανεξάρτητο δέκτη για τις υποκλοπές. Οι έξι αυτοί δέκτες είναι χωρισμένοι σε δύο μονάδες, τη δεξιά και την αριστερή, και όλα αυτά είναι μέσα στην ίδια συσκευασία που είναι το TF-4000. Στην επόμενη εικόνα βλέπετε καλύτερα τους έξι δέκτες.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ο τρόπος λειτουργίας του είναι παρόμοιος με αυτό που είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας «NSA: Συσκευή CANDYGRAM». Με απλά λόγια, το TriggerFish 4000 έχει μία κεραία που προσφέρει ισχυρότερο σήμα από το πραγματικό σταθμό βάσης του παρόχου κινητής τηλεφωνίας. Άρα οι συσκευές στην ευρύτερη περιοχή συνδέονται σε αυτό καθώς προσφέρει καλύτερο σήμα. Στη συνέχεια, το TF-4000 σκανάρει για νέες κλήσεις από τον αριθμό-στόχο που έχει οριστεί κάθε 7 δευτερόλεπτα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είτε θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο στόχο, είτε να έχει μία πολύ ισχυρή κεραία και να βρίσκεται σε σημείο με μεγάλη κάλυψη. Για παράδειγμα, σε κάποιο λόφο ή ύψωμα με κάλυψη στη περιοχή του στόχου. Για τους παραπάνω λόγους, συνήθως τα οχήματα που επιλέγονται για τέτοιου τύπου τεχνικές παρακολουθήσεις είναι βαν, φορτηγά, ασθενοφόρα, λεωφορεία, κ.α. οχήματα που έχουν αρκετό χώρο και όγκο για αυτού του είδους τον εξοπλισμό.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στο κάτω μέρος της συσκευής TF-4000, βλέπετε τα βύσματα σύνδεσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς και έξι βύσματα όπου συνδέονται οι συσκευές καταγραφής. Αναφορικά με τις καταγραφές, στο TriggerFish 4000 είτε λαμβάνει είτε κάνει κλήση ο στόχος, προσφέρει τη δυνατότητα καταγραφής του μοναδικού αριθμού συσκευής κινητής τηλεφωνίας, συντεταγμένες συσκευής κινητής τηλεφωνίας, και νούμερα που κάλεσε.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ο κάθε ένας από τους έξι δέκτες τώρα, με τη σειρά του έχει κάποιες βασικές ρυθμίσεις. Αυτές τις βλέπετε καλύτερα στην επόμενη επεξηγηματική φωτογραφία. Οι ίδιες ακριβώς επιλογές υπάρχουν σε όλους τους δέκτες της συσκευής TF-4000 που παρουσιάζουμε εδώ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως βλέπετε και μόνοι σας το TF-4000 ήταν μία πολύ εύκολη στη χρήση συσκευή που έκανε αξιόπιστα όσα σχεδιάστηκε να κάνει. Ασφαλώς, μιλάμε για μία τεχνολογία 20 ετών άρα προφανώς και πλέον έχουμε πολύ καλύτερες λύσεις. Παρ’όλ αυτά, θεωρήσαμε χρήσιμο να γράψουμε δυο λόγια για αυτή τη συσκευή διότι δεν είναι κάτι που είναι ευρέως διαδεδομένο.

το βρήκαμε εδώ

Κατασκοπείας
#Συσκευή #υποκλοπών #Harris #TriggerFish

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...