Από το Φεβρουάριο του 2010 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 το WikiLeaks.org είχε διαρρεύσει πάνω από 250.000 σήματα επικοινωνίας Αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών. Σήμερα θα παρουσιάσουμε ένα που είχε σταλεί το 2010. Είναι μία παροχή πληροφοριών από τον τότε Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τον κύριο Ντάνιελ Σπέκχαρντ, έπειτα από συνάντηση του με τον τότε Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο κύριο Αθανάσιο Μπούσιο. Θα κάνουμε μία πλήρη ανάλυση ολόκληρου του σήματος της Αμερικανικής πρεσβείας και στη συνέχεια θα παραθέσουμε μεταφρασμένο στα Ελληνικά το περιεχόμενο του για να βγάλει ο κάθε αναγνώστης τα δικά του συμπεράσματα.
Το σήμα εστάλη από τη πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα με παραλήπτη το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τη Πέμπτη 28 Ιανουαρίου του 2010, ώρα Ελλάδας 10:11. Ο τίτλος της ήταν «GREECE: Ambassador Speckhard’s Meeting with Hellenic Coast Guard Commandant Bousios» (ΕΛΛΑΔΑ: Συνάντηση του Πρέσβη Σπέκχαρντ με τον Αρχηγό της Ελληνικής Ακτοφυλακής Μπούσιο). Από αυτό το σήμα βλέπουμε το πως ότι φτάνει στην Αμερικανική πρεσβεία είναι ζωτικής σημασίας για τη πατρίδα μας καθώς και η παραμικρή λεπτομέρεια τροφοδοτείται πίσω στην εκάστοτε κυβέρνηση των ΗΠΑ για καταχώρηση, ανάλυση και χρήση.
Το σήμα ασφαλώς τηρεί κάποια πρωτόκολλα επικοινωνίας που είναι κοινά σε όλες τις διπλωματικές επικοινωνίες στις ΗΠΑ. Αρχικά γράφει «UNCLAS ATHENS 000045» που είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου του σήματος (δηλαδή Αθήνα/000045) ενώ η πρώτη λέξη είναι συντόμευση της λέξης «Unclassified» (Μη Χαρακτηρισμένο). Στη συνέχεια το σήμα γράφει «SENSITIVE SIPDIS» που χαρακτηρίζει το σήμα ως ευαίσθητη πληροφορία. Το δεύτερο είναι αρχικά των λέξεων SIPRNet Distribution (Διανομή μέσω του SIPRNet). Το SIPRNet (Secret Internet Protocol Router Network, Δίκτυο Δρομολόγησης Μυστικού Πρωτοκόλλου Διαδικτύου) είναι ένα μυστικό κρατικό δίκτυο επικοινωνίας των ΗΠΑ για επικοινωνία μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών σε όλο το κόσμο.
Στη συνέχεια το σήμα αναγράφει «E.O. 12958: N/A», δηλαδή «Executive Order 12958: Not Available» ή στα Ελληνικά «Εκτελεστικό Διάταγμα 12958: Δεν είναι διαθέσιμο». Αυτό το διάταγμα ορίζει τις κατηγορίες χαρακτηρισμού ευαισθησίας των εγγράφων. Το επόμενο που περιέχει το σήμα είναι «TAGS: PREL, GR, PGOV, SMIG, PBTS, MCAP, EWWT, PHSA, PTER, SNAR» που είναι όλα τα σχετικά θέματα για να γίνεται πιο εύκολα η αναζήτηση του στο σύστημα συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών των ΗΠΑ. Παρακάτω έχουμε μία λίστα με του τι σημαίνει το κάθε ένα από τα παραπάνω ακρωνύμια.
Ακρωνύμιο | Αγγλικά | Ελληνικά |
PREL | Political Affairs, External | Ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής |
GR | Greece | Ελλάδα |
PGOV | Political Affairs, Government | Ζητήματα Κυβερνητικής Πολιτικής |
SMIG | Social Affairs, Migration | Κοινωνικό Ζήτημα Μεταναστευτικού |
PBTS | Political Affairs, Boundary and Sovereignty Claims | Ζητήματα Πολιτικών Απαιτήσεων Συνόρων και Κυριαρχίας |
MCAP | Military Capabilities | Στρατιωτικές Δυνατότητες |
EWWT | Economic Affairs, Waterborne Transportation | Οικονομικά Ζητήματα Θαλάσσιων Μετακινήσεων |
PHSA | Political Affairs, High Seas Affairs | Πολιτικά Ζητήματα Θεμάτων Πελάγους |
PTER | Political Affairs, Terrorists and Terrorism | Πολιτικά Ζητήματα Τρομοκρατών και Τρομοκρατίας |
SNAR | Social Affairs, Narcotics | Κοινωνικά Ζητήματα Ναρκωτικών |
Τώρα όσον αφορά το περιεχόμενο του σήματος, αποτελείται από οκτώ αριθμημένες παραγράφους. Όλες ξεκινούν με τα αρχικά SBU (Sensitive but Unclassified, Ευαίσθητο αλλά μη χαρακτηρισμένο) και στη συνέχεια μπορείτε να τα διαβάσετε ολόκληρο το περιεχόμενο μεταφρασμένο στα Ελληνικά.
1. ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Κατά τη διάρκεια μιας 50-λεπτης συνάντησης στις 20 Ιανουαρίου ο Αντιναύαρχος Μπούσιος μίλησε με τον Πρέσβη Σπέκχαρντ για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Ακτοφυλακής (HCG) που βρίσκεται σε εξέλιξη, της οποία ηγείται από τα τέλη του Νοεμβρίου του 2009. Ο Μπούσιος είπε ότι η HCG αναδιοργανώθηκε για να μοιάζει με την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Θα συγκεντρωθεί αποκλειστικά στη συνοριακή θαλάσσια ασφάλεια. Οι άλλες λειτουργίες της υπό το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα περάσουν στο Υπουργείο Οικονομικών. Η απόφαση να περάσει η HCG στο πρόσφατα ιδρυθέντα Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έγινε για να βοηθήσει τη συνεργασία και την ενότητα ανάμεσα στις μη στρατιωτικές Ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, υπηρεσιών πληροφοριών, και αστυνομικών υπηρεσιών. Η παράνομη μετανάστευση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και βάρος για την Ελλάδα. Σε τελική ανάλυση απαιτεί πολιτικές λύσεις, ειδικά με τη Τουρκία, αλλά την ίδια στιγμή η HCG ηγείται της προσπάθειας διασφάλισης των εξόδων της Ελλάδας προς την Ευρώπη με στόχο την απαγόρευση μεταναστών και κυκλωμάτων λαθρεμπόρων που τροφοδοτούνται από αυτούς να πετύχουν τους στόχους τους. ΤΕΛΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ.
2. Στις 20 Ιανουαρίου του 2010 ο Πρέσβης συναντήθηκε για 50 λεπτά με τον Αρχηγό της Ελληνικής Ακτοφυλακής (HCG), Αντιναύαρχο Αθανάσιο Μπούσιο, στο Αρχηγείο της HCG στο λιμάνι του Πειραιά. Αυτή ήταν η πρώτη από μία σειρά συναντήσεων του Πρέσβη για να μάθει από τα ηγετικά στελέχη της Ελλάδα σχετικά με την εν εξελίξει αναδιοργάνωση της Ελληνικής ασφάλειας, υπηρεσιών πληροφοριών, και υπηρεσιών επιβολής του νόμου υπό την ομπρέλα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (MCP), το οποίο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Ο Μπούσιος έγινε αρχηγός της HCG στις 27 Νοεμβρίου του 2009, όταν ο προηγούμενος αρχηγός αποστρατεύτηκε αντί να υλοποιήσει το μακροπρόθεσμο επανορισμό της HCG που απαιτήθηκε από το νέο Έλληνα Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο Πρέσβης συνοδεύονταν από τον αναπληρωτή Πρέσβη, τον αρχηγό Στρατηγικών Ζητημάτων της Περιοχής από τη Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, και ένα μεταφραστή, ενώ ο Μπούσιος συνοδεύονταν από τον υπαρχηγό της HCG, τον Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιαννημάρα.
3. Ο Πρέσβης άρχισε τη συνάντηση δίνοντας συγχαρητήρια στον Μπούσιο για τη συνάντηση, σημειώνοντας την άψογη συνεργασία της Κυβέρνησης των ΗΠΑ και της HCG, και ευχόμενος καλή επιτυχία στην αποστολή του. Ο Πρέσβης είπε ότι ενδιαφέρονταν να μάθει για τις αλλαγές που γίνονταν στην HCG και το όραμα του Μπούσιου για το ρόλο του μέσα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο Πρέσβης πρόσθεσε ότι έψαχνε συγκεκριμένα να κατανοήσει πως η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να υποστηρίξει τη μετάβαση.
4. Ο Μπούσιος απάντησε ότι υλοποιούσε την απόφαση να κάνει την HCG μία πραγματική ακτοφυλακή. Εξήγησε ότι το σημερινό όνομα της HCG μεταφράζεται καλύτερα στα Αγγλικά ως Λιμενικό Σώμα, αλλά ο στόχος της αναδιοργάνωσης ήταν να μεταφέρει πολλά από τα καθήκοντα της HCG σε άλλα υπουργεία και να το κάνει να συγκεντρωθεί σε τέσσερις τομείς: επιβολή του νόμου στη θάλασσα, ασφάλεια θαλάσσιων συνόρων, ασφάλεια πλοίων, και θαλάσσια περιβαλλοντικά ζητήματα. Ένα νομοσχέδιο είχε προετοιμαστεί για τη νέα υπηρεσία, το οποίο είναι βασισμένο στο μοντέλο της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, τόσο όσον αφορά τον ορισμό αρμοδιοτήτων όσο και για το ότι είναι ανεξάρτητη υπηρεσία σε ένα μεγαλύτερο σύστημα (π.χ., όπως στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας). Η νέα HCG θα μεταφερθεί σε διαφορετική περιοχή, καθώς παραδίδει τις παραδοσιακές της λειτουργίες μέσα στο παλιό Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο Υπουργείο Οικονομικών, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
5. Η αιτία για την ένωση αυτών των υπηρεσιών κάτω από το MCP, συνέχισε ο Μπούσιος, ήταν για να αναπτυχθεί διϋπηρεσιακή συνεργασία και «ενότητα». Τα μέσα του Φεβρουαρίου οι διάφορες υπηρεσίες του MCP θα εκτελέσουν μία διακλαδική άσκηση για τη διαπίστωση του επιπέδου συνεργασίας και του βαθμού διασυνδεσιμότητας και για να αποφασιστεί τι πρέπει να κατασκευαστεί ή να διορθωθεί. Ο Μπούσιος είπε ότι δούλεψε εποικοδομητικά σε προσωπικό επίπεδο με την ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ). Ωστόσο, δεν υπήρχε κάποιο μαγικό ραβδί για τη δημιουργία και ανάπτυξη συνεργασίας σε επιχειρησιακό επίπεδο, το οποίο θα πάρει χρόνο και νέα νομοθετική βάση για να κατασταλάξει. Ο στόχος ήταν να αναδημιουργηθεί και θεσμοθετηθεί η διυπηρεσιακή συνεργασία στην ασφάλεια που υπήρχε ως πρότυπο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
6. Σύμφωνα με τον Μπούσιο, η ώθηση πίσω από την αναδιοργάνωση της HCG ήταν η πρόκληση της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο μπορούσε να γίνει καλύτερα συνδυάζοντας σε ένα υπουργείο όλες τις πολιτικές υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια της Ελλάδος. Η δυσκολία της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, η οποία έχει 18.000 χιλιόμετρα ακτρογραμμών και περίπου 3.000 νησιά και βραχονησίδες, είναι τεράστια. Η HCG πρέπει να απασχολείται με οικονομικά εγκλήματα, ναρκωτικά, λαθρεμπόριο, και εμπορία ανθρώπων, όπως επίσης και με τη παράνομη μετανάστευση. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει «κακούς γείτονες» κάνει το πρόβλημα χειρότερο. Ο Μπούσιος σημείωσε ότι στις 8 Φεβρουαρίου ο αντίστοιχος του από τη Τουρκία θα τον επισκέπτονταν, έτσι θα μπορούσαν να εργαστούν σε τρόπους βελτίωσης της θαλάσσιας ασφάλειας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Τουρκία. Για τώρα, όμως, η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει μία τεράστια πρόκληση στη σταθερότητα και ασφάλεια που είναι αποτέλεσμα της παράνομης μετανάστευσης. Επίσης δημιουργεί σοβαρές οικονομικές δυσκολίες στην Ελλάδα, καθώς όταν ένας παράνομος μετανάστης φτάσει στην Ελλάδα, κατά κανόνα από τη Τουρκία, μπορεί να ενεργοποιήσει όλους τους προστατευτικούς νόμους και θεσμοθετήσεις της ΕΕ, και εκ τούτου κάνοντας την Ελλάδα υπεύθυνη για αυτόν.
7. Σε απάντηση στο σχόλιο του Πρέσβη για την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας και μίας πανευρωπαϊκής προσέγγισης στη παράνομη μετανάστευση, ο Μπούσιος είπε, κατά τη προσωπική του γνώμη, η πρόκληση των ανατολικών συνόρων της Ελλάδας δε μπορεί να επιλυθεί με αστυνομικά μέσα. Αναγνώρισε ότι ενώ η Τουρκία σίγουρα θα μπορούσε να ελαφρύνει τα προβλήματα της Ελλάδας, και η Τουρκία έχει εξίσου σοβαρές δυσκολίες με τη παράνομη μετανάστευση. Για αυτό το λόγο, συζητήσεις και πρωτοβουλίες πρέπει να γίνουν σε πολιτικό επίπεδο. Παρ’όλα αυτά, αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψουν οι Υπουργοί Εξωτερικών. Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η HCG συγκεντρώνονται σε μία στρατηγική αποκλεισμού των σημείων εξόδου από την Ελλάδα, έτσι ώστε παράνομοι μετανάστες που κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα να μην μπορέσουν να προχωρήσουν στους επιθυμητούς τους προορισμούς στη Δυτική Ευρώπη. Αυστηρά μέτρα εφαρμόζονται στα λιμάνια της Πάτρας, Κορίνθου, και Ηγουμενίτσας, όπως επίσης στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλου στην Αθήνα, τα οποία πρέπει να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα τόσο στους παράνομους μετανάστες και τα δίκτυα λαθρομεταναστών που ζούνε από αυτούς ότι είναι μάταιο να μπούνε στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, η HCG συνεργάζεται με τη FRONTEX, με την οποία εκτελεί διακλαδικές επιχειρήσεις εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Μολαταύτα, πολύ δουλειά πρέπει ακόμα να πραγματοποιηθεί για την ενοποίηση των δυνάμεων της FRONTEX με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ελλάδας.
8. Η συνάντηση τελείωσε με τον Πρέσβη να προσφέρει υποστήριξη στη μεταμόρφωση της ΕΛΑΚΤ και την εμψύχωση του Μπούσιου ότι έχει την ελευθερία να ζητήσει από τη Πρεσβεία ότι αιτήματα εκπαιδεύσεως θέλει σχετικά με την αποστολή αλλαγής που εκτελεί.
Σπέκχαρντ
Με αυτό το σήμα από την Αμερικανική Πρεσβεία της Αθήνα είδαμε το ότι τίποτα δε μένει στην Ελλάδα και επίσης ότι όλες αυτές οι πληροφορίες καταγράφονται προσεκτικά για μελλοντική ανάλυση και χρήση. Όποιος έρχεται ποτέ σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα με διπλωματικούς υπαλλήλους, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός για τη κάθε λέξη του γιατί όπως είναι προφανές δε μπορεί να γνωρίζει που, πότε και για ποιο λόγο θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες. Θα ήταν λάθος να προβάλλουμε τη προσωπική μας άποψη για το περιεχόμενο του σήματος γιατί είναι σημαντικό ο κάθε αναγνώστης να καταλήξει μόνος του αν οι πληροφορίες που έδωσε στις ξένες υπηρεσίες ο Αντιναύαρχος κύριος Α. Μπούσιος ήταν λιγότερες ή περισσότερες από ότι έπρεπε. Σίγουρα όμως, παρότι είναι ένα σήμα παλαιότητας έξι ετών έχει ακόμα χρήσιμες πληροφορίες.
Ελλάδα,ΗΠΑ
#Συνάντηση #Πρέσβη #ΗΠΑ #με #Αρχηγό #ΛΣ