News

News

Σάββατο
Δεκέμβριος, 2

Στρατόπεδο «Taşkısığı» Σαγγάριου | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Το άρθρο αυτό αποτελεί έργο συλλογικής εργασίας υπό το «Πρόγραμμα ΕΝΥΩ». Ευχαριστούμε τον Bravo Karakoulos για την έρευνά του.

Εις το άρθρο μας «Στρατόπεδο «Elmasağa» Σαγγάριου» κατά το κλείσιμο κάναμε μία επιγραμματική αναφορά εις το στρατόπεδο «Taşkısığı» που ευρίσκεται στην ίδια γεωγραφικά περιοχή, στο Σαγγάριο της Τουρκίας. Σε αντίθεση με το στρατόπεδο «Elmasağa», το στρατόπεδο «Taşkısığı» είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και σε αυτό το άρθρο μας θα κάνουμε μία ανάλυση του. Εάν θέλετε να επιβεβαιώσετε όσα αναφέρουμε ή να κάνετε δική σας μελέτη μπορείτε να το βρείτε εις τας συντεταγμένας 40°51’36.4″N 30°24’34.8″E ή σε αυτό το σύνδεσμο προς την υπηρεσία Google Maps.

Πηγή: Google.com

Το στρατόπεδο «Taşkısığı» βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα ανατολικά του «Elmasağa» αλλά λόγω έλλειψης δρόμου που να συνδέει άμεσα τις δύο υποδομές η διαδρομή είναι αρκετά μεγαλύτερη, περί τα 15-20 χιλιόμετρα οδικώς, ανάλογα με τη διαδρομή που θα ακολουθήσει κανείς.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Όπως είχαμε δει, το «Elmasağa» αποτελεί ένα μικρό στρατόπεδο με βασική αποστολή τις αποθήκες πυρομαχικών και το πεδίο βολής ενώ το στρατόπεδο «Taşkısığı» είναι το βασικό στρατόπεδο της περιοχής. Μάλιστα, αυτό το στρατόπεδο αποτελεί και κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων πεζικού και γι’αυτό υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες του στο διαδίκτυο, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως βλέπετε παρακάτω, αυτή η μονάδα υπάγεται στη Στρατιά Αιγαίου (παλαιότερα γνωστή ως 4η Στρατιά) της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Πηγή: Google.com & Wikipedia.org (επεξεργασμένη)

Εξ’αριστερών της πύλης παρατηρούμε δύο μεγάλα τυφέκια HK G3 A3 χιαστί και κάτωθεν των τυφεκίων υπάρχει το έμβλημα της «7’nci Komando Tugay Komutanlığı» (7η Διοίκηση Ταξιαρχίας Καταδρομών). Αυτό θα το δούμε και στη συνέχεια από τις φωτογραφίες όπου στελέχη φέρουν το χαρακτηριστικό μπλε μπερέ των Τούρκων καταδρομέων, καθώς το στρατόπεδο αυτό αποτελεί το κέντρο εκπαιδεύσεως τους.

Πηγή: Google.com & Facebook.com (επεξεργασμένη)

Μιλώντας για τη κεντρική πύλη θα θέλαμε να παρατηρήσετε το ακόλουθο. Πέρα από τα μεταλλικά οδοφράγματα που είναι ίδια με εκείνα που είδαμε στο στρατόπεδο «Elmasağa», η κεντρική αυτή πύλη διαθέτει και μηχανικό φράγμα εισόδου οχημάτων, συρόμενη μεταλλική θύρα, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, και ηλεκτρικά ελεγχόμενη μπάρα. Υπό κανονικές συνθήκες τα μεταλλικά οδοφράγματα αφαιρούνται και τοποθετούνται πίσω στις θέσεις τους όταν το στρατόπεδο δεν αναμένει οχήματα (βράδια, σε εκδηλώσεις με καλεσμένους πολίτες, κτλ.)

Πηγή: Google.com & Facebook.com (επεξεργασμένη)

Πέρα των νεοσύλλεκτων καταδρομέων (μπλε μπερέ) που εκπαιδεύονται εκεί, θα δείτε και άτομα με μαύρο μπερέ (δυνάμεις τεθωρακισμένων) όπως επίσης και μπερέ χρώματος ερήμου που μαζί με τη νέα τρίχρωμη παραλλαγή του στρατού ξηράς χρησιμοποιείται από το 2019 στις τουρκικές χερσαίες δυνάμεις. Μερικές ενδεικτικές φωτογραφίες βλέπετε στη συνέχεια. Ο λόγος είναι ότι πέραν των των καταδρομέων, πολλά στελέχη ανήκουν στην «Sakarya 1. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı» (1η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού Σαγγάριου), την ίδια μονάδα με του στρατοπέδου «Elmasağa». Η 1η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού Σαγγάριου ανήκει στην 1η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «Adapazari» η οποία με τη σειρά της υπάγεται στο 3ο Σώμα Στρατού, το οποίο βρίσκεται υπό τη 1η Στρατιά της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας

Πηγή: Facebook.com & Instagram.com (επεξεργασμένη)

Πέραν της κεντρικής πύλης που έχει μία σχετική ασφάλεια στρατοπέδου, η περίφραξη του στρατοπέδου είναι αρκετά απλή, ενώ δε φαίνεται να υπάρχει σύστημα κλειστού κυκλώματος παρατήρησης παρά μόνο εντός του κεντρικού του μέρους όπου βρίσκονται τα κτήρια. Βλέπετε κάποια παραδείγματα από αυτό στη συνέχεια. Στη περίφραξη υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες όπως επίσης και οδηγίες απαγόρευσης πτήσης drone στη περιοχή.

Πηγή: Google.com & Facebook.com (επεξεργασμένη)

Για τη προστασία της περιμέτρου φαίνεται ότι το βασικό μέτρο ασφαλείας είναι οι σκοποί που προστατεύουν σε περιπολίες αυτά τα σημεία. Στη συνέχεια βλέπετε τόσο μερικούς σκοπούς, όσο και το πόσο απλό είναι το σύστημα κλειστού κυκλώματος παρατήρησης που υπάρχει στο κυρίως μέρος, εκεί όπου είναι τα κτήρια, του στρατοπέδου. Η εν λόγω φωτογραφία είναι από την εσωτερική πλευρά του κτηρίου της κεντρικής πύλης όπως βλέπετε και στη δορυφορική φωτογραφία.

Πηγή: Google.com & Facebook.com & Instagram.com (επεξεργασμένη)

Η κεντρική πύλη αποτελείται από δύο ίδια κτήρια, απέναντι από το κτήριο που είδατε παραπάνω, το κτήριο υπ’αριθμόν 012, υπάρχει το αντίστοιχο κτήριο όπως επίσης και ένα άγαλμα με τρεις στρατιώτες που αποτελεί έμβλημα του στρατοπέδου.

Πηγή: Google.com & Facebook.com (επεξεργασμένη)

Τα δύο μεγάλα και μακριά κτήρια που φαίνονται ελαφρώς στις προηγούμενες φωτογραφίες είναι οι θάλαμοι των λόχων. Από τις δορυφορικές εικόνες φαίνονται καθαρά οκτώ ανεξάρτητες είσοδοι άρα θα ήτο λογικό να υποθέσουμε ότι συνολικά υπάρχουν οκτώ λόχοι σε αυτό το στρατόπεδο. Παρακάτω βλέπετε πως είναι το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό από αυτό το σημείο.

Πηγή: Google.com & Facebook.com & Instagram.com (επεξεργασμένη)

Το κτήριο που βρίσκεται πλησίον της κεντρικής πύλης είναι το διοικητήριο του στρατοπέδου και μπροστά του έχει ιστία για τις σημαίες.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Συνεχίζοντας όλο ευθεία από το δρόμο της κεντρικής πύλης υπάρχουν τρία κτήρια. Το κεντρικό έχει αριθμό 015 και μπορείτε να το δείτε καλύτερα εδώ.

Πηγή: Google.com & FourSquare.com (επεξεργασμένη)

Σε αυτό το σημείο υπάρχουν γραφεία, χώροι εστίασης, χώρος ψυχαγωγίας, κτλ. Βλέπετε μερικές σχετικές φωτογραφίες που συλλέξαμε από ανοικτές πηγές παρακάτω.

Πηγή: Instagram.com & FourSquare.com (επεξεργασμένη)

Δίπλα από αυτά τα κτήρια υπάρχει ένα με τρεις μεγάλες καμινάδες. Δυστυχώς δεν ήμεθα εις σε θέση να αναγνωρίσουμε τη χρήση του στο στρατόπεδο. Εάν γνωρίζετε, γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου μας.

Πηγή: Google.com, Facebook.com & FourSquare.com (επεξεργασμένη)

Το μεγαλύτερο μέρος του στρατοπέδου καταλαμβάνεται από όρχους οχημάτων και κτήρια για συντήρηση τους. Από τις διαθέσιμες ανοικτές πηγές σε αυτό το στρατόπεδο εντοπίσαμε διαφορετικά είδη μεγάλων όλμων, οχημάτων γενικής χρήσεως, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και άρματα μάχης.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Ενδεικτικά, βλέπετε παρακάτω κάποια εκ των οχημάτων που εντοπίσαμε από ανοικτές πηγές εντός του στρατοπέδου «Taşkısığı» Σαγγάριου που μελετάμε εδώ.

Πηγή: FourSquare.com, Instagram.com, Facebook.com (επεξεργασμένη)

Ένα επίσης αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι ο τεράστιος (130×90 μέτρα) χώρος του ελικοδρομίου του στρατοπέδου. Ο χώρος αυτός κατασκευάστηκε το διάστημα 2011-2012 όταν το στρατόπεδο δέχθηκε μία γενική αναβάθμιση. Πέραν του ελικοδρομίου, το ίδιο διάστημα έγινε ασφαλτόστρωση όλων των δρόμων που μέχρι τότε ήταν χωματόδρομοι εντός του στρατοπέδου. Πέραν του ρόλου ελικοδρομίου, αυτός ο χώρος αποτελεί σημείο εκτέλεσης θερινών εκδηλώσεων όπως παρελάσεις και ορκωμοσίες.

Πηγή: Google.com & Twitter.com (επεξεργασμένη)

Το μεγάλο λευκό κτήριο που βλέπετε είναι επίσης χώρος εκδηλώσεων ενώ έξωθεν έχει γραμμένη μία φράση του Κεμάλ Ατατούκρκ που χρησιμοποιείται ευρέως στη Τουρκία. Σε τέτοιο βαθμό που είναι ακόμα και μέρος του όρκου που δίνουν οι μαθητές στα σχολεία. Σε ελληνική απόδοση η φράση λέει «Πόσο ευτυχισμένος είναι κάποιος που μπορεί να πει είμαι Τούρκος».

Πηγή: Google.com & Facebook.com (επεξεργασμένη)

Δε μπορούμε να ήμεθα απόλυτα σίγουροι αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι το παρακάτω είναι το εσωτερικό αυτού του χώρου. Είναι επιβεβαιωμένο ότι ο παρακάτω χώρος είναι εντός του στρατοπέδου «Taşkısığı» Σαγγάριου αλλά όχι εάν είναι από το παραπάνω ή κάποιο άλλο κτήριο της υποδομής. Το μήνυμα στο τοίχο της αίθουσας σε ελληνική απόδοση αναγράφει «Είναι το αίμα που κάνει τη σημαία σημαία, εάν πεθτάνεις στον αγώνα για τη γη/πατρίδα σου τότε είσαι πατριώτης» και είναι μία φράση του Τούρκου ποιητή και νομικού Μιτχάτ Τζεμάλ Κουντάι που χρησιμοποιείται σε πατριωτικές ομάδες στη Τουρκία.

Πηγή: FourSquare.com & Facebook.com (επεξεργασμένη)

Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε μοιραστεί έως αυτό το σημείο θα πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε όλες τις υποδομές από το παρακάτω βίντεο ορκωμοσίας νεοσυλλέκτων από τις 31 Μαρτίου του 2019.

Προτού μεταβούμε στο βορειότερο μέρος του στρατοπέδου, παραθέτουμε δύο φωτογραφίες από τις 14 Ιουλίου του 2020 όταν όλοι οι στρατιώτες της βάσης παρακολούθησαν υποχρεωτική εκπαίδευση για τη πανδημία του COVID-19 μαζί με οδηγίες για ασφάλεια και προστασία, καθώς και πρώτες βοήθειες. Αυτό έλαβε χώρα στο χώρο των κτηρίων που δείξαμε νωρίτερα.

Πηγή: Twitter.com/KizilayBolu

Το στρατόπεδο σαφώς και διαθέτει και άλλα μικρότερα κτήρια και εγκαταστάσεις όπως χώρο αποθήκευσης καυσίμων, σκοπιές-φυλάκια, αποθήκες, κτλ. Ωστόσο, εάν μεταβούμε μόλις 500 μέτρα βορείως μέσω χωματόδρομου που υπάρχει στο στρατόπεδο θα βρεθούμε στο χώρο του πεδίου βολής. Εκεί υπάρχουν τρία πεδία βολής. Ένα 50 μέτρων και δύο των 100 μέτρων. Σε κάποιες φωτογραφίες είδαμε και στελέχη της τουρκικής χωροφυλακής να κάνουν βολές σε αυτά.

Πηγή: Google.com & FourSquare.com (επεξεργασμένη)

Πριν κλείσουμε αυτή την εισαγωγή μας σε αυτή τη τουρκική στρατιωτική υποδομή, θα θέλαμε να αναφέρουμε δύο πρόσφατες ειδήσεις από εκεί. Η πρώτη είναι από τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2019 όταν παραπάνω από 100 στρατιώτες της 7ης Διοίκησης Tαξιαρχίας Καταδρομών από το στρατόπεδο που μελετάμε εδώ έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από το φαγητό του στρατοπέδου.

Πηγή: GLBNews.com

Η δεύτερη είδηση είναι πιο πρόσφατη και θυμίζει ελαφρώς και το περιστατικό του 2010 που είχαμε δει στο άρθρο μας για το γειτονικό στρατόπεδο «Elmasağa». Τον Ιούλιο του 2020 ένα όχημα που μετέφερε εκρηκτικές ύλες από το στρατόπεδο «Taşkısığı» ανατινάχθηκε οδηγώντας στο θάνατο τρεις στρατιώτες και τραυματίζοντας σοβαρά έξι ακόμα. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι οι στρατιώτες μετέφεραν εκρηκτικές ύλες από παράνομο εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στη περιοχή για ελεγχόμενη έκρηξη όταν έγινε το ατύχημα.

Πηγή: Twitter.com/ISCResearch

Ωστόσο μερικοί αναλυτές αναφέρουν πιθανή δολιοφθορά ή μυστική δράση ξένων δυνάμεων καθώς το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου 2020 είχαν σημειωθεί 14 παρόμοιες εκρήξεις σε στρατόπεδα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Παρακάτω βλέπετε βίντεο δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη.

Οι τρεις άτυχοι στρατιώτες εκηδεύθησαν με μέγιστας στρατιωτικάς τιμάς όπως μπορείτε να δείτε στις ακόλουθες φωτογραφίες.

Πηγή: Twitter.com/SakaryaValiligi

Εάν γνωρίζετε περισσότερα για το στρατόπεδο «Taşkısığı» Σαγγάριου ή εάν θεωρείτε ότι μας δίεφυγε κάτι σημαντικό, γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου.

το βρήκαμε εδώ

Βάσεις-Εγκαταστάσεις
#Στρατόπεδο #Taşkısığı #Σαγγάριου #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...