News

News

Σάββατο
Σεπτέμβριος, 30

Στρατιωτικός Επίδεσμος Elwyn | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Στα περισσότερα καταστήματα στρατιωτικών ειδών μπορεί να βρει κανείς σήμερα αυτούς του επιδέσμους για εξαιρετικά χαμηλές τιμές, της τάξης των $1.5 με $2 ανά τεμάχιο. Έτσι κάπως ο γράφων αγόρασε πρόσφατα μερικούς και σε αυτό το άρθρο θα δούμε τόσο τους επιδέσμους αυτούς, την ιστορία τους, αλλά και τη προσωπική μας άποψη.

Πηγή: DoubleTapSurplus.com

Ο επίδεσμος αυτός δίδονταν για χρόνια σε όλα τα στελέχη των Ρέιτζερς των ΗΠΑ ως επίδεσμος πρώτων βοηθειών. Στα πρότυπα του ΝΑΤΟ είναι καταχωρημένος με τον μοναδικό αριθμό 6510-00-159-4883 που έχει ημερομηνία καταχώρησης 9 Αυγούστου του 1971. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά στο χώρο και έτσι ο στρατός σταμάτησε να τους χρησιμοποιεί. Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι εταιρίες που τους κατασκεύαζαν για λογαριασμό του κράτους όσο και οι αποθήκες υλικών απέσυραν όλα τους αποθέματα. Χάρη σε αυτό έχει κατακλυστεί η αγορά στρατιωτικών ειδών με τέτοιους επιδέσμους.

Πηγή: DesertStorm1991.com
Πηγή: DesertStorm1991.com

Ένα τεράστιο μέρος τους είναι κατασκευασμένο από την αμερικανική εταιρία Elwyn Inc. αλλά δεν είναι απίθανο να τους βρει κανείς και από άλλες εταιρίες. Τα παλαιότερα μοντέλα έρχονται σε ατομικές συσκευασίες όπως αυτή που βλέπετε παραπάνω ενώ τα νεώτερα σε πλαστικές όπως η πρώτη φωτογραφία του άρθρου μας. Και στις δύο περιπτώσεις οι επίδεσμοι είναι χειρουργικά αποστειρωμένοι και εσωτερικά είναι ακριβώς το ίδιο, δηλαδή χάρτινες συσκευασίες όπως αυτές που βλέπετε στη συνέχεια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Οι οδηγίες είναι πολύ απλές και γραμμένες ως πέντε βήματα επάνω σε κάθε συσκευασία. Εάν τις μεταφράσουμε στα ελληνικά αναγράφουν τα ακόλουθα.

  1. Πιάστε το γερά και με τα δύο χέρια και περιστρέψτε το δυνατά προτού το ξετυλίξετε
  2. Μην αγγίζετε την επιφάνεια της γάζας που θα καλύψει τη πληγή
  3. Τοποθετήστε τη λευκή πλευρά της γάζας επάνω στη πληγή
  4. Τυλίξτε τον επίδεσμο και ασφαλίστε τις άκρες του
  5. Η αποστείρωση χάνεται εάν ανοιχτεί η συσκευασία

Πηγή: Amazon.com
Πηγή: Amazon.com

Εντός της χάρτινης συσκευασίας ο επίδεσμος έχει μήκος 11 εκατοστά, πλάτος 5.5 εκατοστά, ύψος 2 εκατοστά, και ζυγίζει μόλις 40 γραμμάρια. Αυτό τον κάνει πολύ εύκολο στη μεταφορά χωρίς να προσθέτει ιδιαίτερο όγκο ή βάρος. Όταν ανοίξουμε τη χάρτινη συσκευασία βλέπουμε τον επίδεσμο που έχει χακί χρώμα για να ταιριάζει καλύτερα με το στρατιωτικό εξοπλισμό.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Και από τις δύο πλευρές του έχει ανθεκτικό ύφασμα μουσελίνας που λειτουργεί ως ιμάντας ασφάλισης. Ο κάθε ιμάντας έχει μήκος 1.1 μέτρο και πλάτος 10.16 εκατοστά. Στις άκρες του έχει κοψίματα για να μπορεί αυτός που το τοποθετεί να το δέσει με ασφάλεια. Βλέπετε πως είναι η άκρη του ιμάντα καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Από τη πίσω πλευρά βλέπουμε επίσης ότι ο επίδεσμος είναι ασφαλισμένος επάνω στους ιμάντες με χοντρές διπλές ραφές από λευκή κλωστή. Οι διαστάσεις του επιδέσμου είναι 16 εκατοστά μήκος, 10.5 εκατοστά πλάτος, και 2 εκατοστά ύψος. Βλέπετε τη πίσω πλευρά του επιδέσμου παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως μπορείτε να δείτε και από την επόμενη φωτογραφία, το εσωτερικό του επιδέσμου είναι ένας αρκετά χοντρός επίδεσμος που είναι ασφαλισμένος μέσα σε ένα λεπτό αποστειρωμένο δίχτυ. Αρκετά ενδιαφέρον σχεδιασμός καθώς προσφέρει μεγαλύτερη ικανότητα πίεσης και απορροφητικότητας.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Είτε μιλάμε για εκπαιδευτικούς λόγους, είτε για χρήση σε έκτακτη ανάγκη, ο επίδεσμος Elwyn είναι μία πάρα πολύ φτηνή επιλογή που οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει σήμερα. Ασφαλώς και δε θα προτείναμε ποτέ σε κάποιον να τον χρησιμοποιήσει σε ένα τραύμα εφόσον έχει στη διάθεση του πιο σύγχρονα υλικά. Ωστόσο, σε μία κατάσταση επιβίωσης είναι αναμφισβήτητα καλύτερο από χρήση άλλων αυτοσχέδιων επιδέσμων όπως ρούχα, υφάσματα, κτλ. Από τη πλευρά της χρήσης του ως εκπαιδευτικό υλικό είναι εξίσου πολύ καλή επιλογή γιατί δε διαφέρει πολύ από τους περισσότερους επιδέσμους ταχείας τοποθέτησης και το κόστος του είναι πολύ μικρό.

Πηγή: RangerJoes.com
Πηγή: RangerJoes.com

το βρήκαμε εδώ

Επιβίωση και Πρώτες Βοήθειες
#Στρατιωτικός #Επίδεσμος #Elwyn #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...