News

News

Σάββατο
Ιούνιος, 3

Στοίβαγμα εμποδίων για ελεύθερους σκοπευτές

Ο χώρος των ελεύθερων σκοπευτών είναι πολύπλοκος καθώς συνδυάζει πολλές τεχνικές, τακτικές, και διαδικασίες αλλά και ταλέντα και αρετές. Μία ενδιαφέρουσα τεχνική είναι το λεγόμενο στοίβαγμα εμποδίων που αποσκοπεί σε πολλά τακτικά πλεονεκτήματα όπως διατήρηση του χαμηλού προφίλ, απόκρυψη, κ.ά. Αυτή τη τεχνική θα μελετήσουμε και εμείς σε αυτό το άρθρο μας.

Πηγή: Pinterest.com

Σε αντίθεση με ότι φαντάζεται κανείς ή βλέπει στις ταινίες, ο εντοπισμός ελεύθερων σκοπευτών που είναι άρτια εκπαιδευμένοι είναι σχεδόν αδύνατος. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η τεχνική του στοιβάγματος εμποδίων. Οι άνθρωποι εκ φύσεως παρατηρούμε αντικείμενα που διαφέρουν από το περιβάλλον και ότι βρίσκεται στην εγγύς περιοχή τους.

Πηγή: Quora.com

Εκμεταλλευόμενοι αυτή την ανθρώπινη αδυναμία, οι ελεύθεροι σκοπευτές στοιβάζουν όσο περισσότερα εμπόδια γίνεται ανάμεσα σε αυτούς και το στόχο τους. Για παράδειγμα, σε μια πεδιάδα με μερικά δέντρα εάν υποθέσουμε ότι τη βλέπουμε από ψηλά, ένας επαγγελματίας ελεύθερος σκοπευτής δε θα σταθεί δίπλα σε ένα κοντινό δέντρο. Αντίθετα, θα στοιβάξει αρκετά εμπόδια ανάμεσα στον ίδιο και το στόχο του ώστε να υπάρχουν πολλά επίπεδα που να τον χωρίζουν από το στόχο. Με αυτή τη τεχνική ο σκοπευτής μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να είναι ακόμα και όρθιος και χωρίς κάποια πολύπλοκη παραλλαγή αλλά να είναι αδύνατο στο στόχο να τον παρατηρήσει.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σε αστικό περιβάλλον δε θα κάθεται εκτεθειμένος σε κάποιο παράθυρο αλλά θα βρίσκεται όσο πιο βαθιά γίνεται σε δωμάτια του κτηρίου. Προσοχή όμως, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο ελεύθερος σκοπευτής πρέπει να προσέχει ώστε να μην υπάρχει κάτι στο οποίο θα προσκρούσει η βολίδα αλλάζοντας τη πορεία της όπως τζάμια, χόρτα, κλαδιά, κτλ.

Πηγή: DailyMail.co.uk

Πέραν του ότι το στοίβαγμα εμποδίων κάνει δύσκολο τον εντοπισμό ελ. σκοπευτών, προσφέρει και ένα άλλο σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα. Αυτό είναι η απόκρυψη της βολής. Η στιγμή όπου οι περισσότεροι ελ. σκοπευτές αποκαλύπτονται και πρέπει να μεταβούν στην εναλλακτική τους θέση μάχης είναι όταν εκτελέσουν μία βολή. Ο λόγος είναι ότι η λάμψη, η πίεση των αερίων, κτλ. μπορούν εύκολα να γίνουν ορατά από τεράστια απόσταση (π.χ. σκόνη να βγαίνει από ένα παράθυρο, χόρτα να πετάγονται από ένα θάμνο, κτλ.) Ωστόσο, με το στοίβαγμα αυτό γίνεται σε ένα χώρο που δεν είναι ορατό από το στόχο και έτσι επιτρέπει στον ελεύθερο σκοπευτή πολλαπλές βολές προτού να χρειαστεί να μεταβεί στην επόμενη θέση μάχης του.

Πηγή: Pinterest.com

Σαφώς, στη θεωρία το στοίβαγμα εμποδίων φαντάζει ως αυτονόητο και απλό, αλλά είναι μία τεχνική που θέλει μεγάλη εμπειρία και ξεχωρίζει τους πολύ καλούς ελεύθερους σκοπευτές από τους υπόλοιπους. Σαφώς, η ίδια τακτική χρησιμοποιείται και για κεκαλυμμένη φωτογράφιση και παρακολουθήσεις, που είναι άλλωστε και μία από τις βασικές αποστολές των ομάδων ελεύθερων σκοπευτών στις περισσότερες χώρες.

Source link

Εκπαίδευση σε Όπλα
#Στοίβαγμα #εμποδίων #για #ελεύθερους #σκοπευτές

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...