Τα πιστόλια τύπου 1911 (μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό μας άρθρο «Πιστόλι Αμερικής Μ1911 των 0.45» για μία σύντομη εισαγωγή στο Μ1911) είναι αναμφισβήτητα μέχρι και σήμερα από τα πιο δημοφιλή πιστόλια. Σε πρακτικό επίπεδο, οι κάτοχοι τους είτε τα λατρεύουν είτε τα μισούν. Ο πιο βασικό λόγος είναι ότι απαιτούν κάποια εξειδίκευση που τα περισσότερα μοντέρνα ημιαυτόματα πιστόλια δεν χρειάζονται. Για τον ίδιο λόγο, όσοι τα έχουν γνωρίσει και αγαπήσει έχουν ακριβώς την αντίθετη άποψη.
Προσωπικά δεν έχω μεγάλη εμπειρία με πιστόλια 1911 αλλά αναγνωρίζω τα θετικά τους και τον εξαιρετικά απλό και εργονομικό σχεδιασμό τους. Πρόσφατα είχα βρεθεί σε ένα πεδίο βολής όπου έριχνα με το 1911 μου όταν σε βολές ταχείας αντίδρασης αντιλήφθηκα ότι έκανα ένα σοβαρό λάθος. Η σωστή λαβή στα πιστόλια 1911 δεν είναι όπως σε όλα τα άλλα σύγχρονα ημιαυτόματα πιστόλια και αυτό θα το δούμε σε βάθος σε αυτό το άρθρο.
Τα πιστόλια τύπου 1911 έχουν πάνω από τον αντίχειρα, συνήθως και στις δύο πλευρές, την ασφάλεια τους. Η ασφάλεια αυτή είναι ενεργοποιημένη (δηλαδή το όπλο δε μπορεί να ρίξει) όταν βρίσκεται στην επάνω θέση και απενεργοποιημένη όταν είναι στην κάτω θέση. Βλέπετε που ακριβώς είναι η ασφάλεια αυτή μέσα στο κόκκινο πλαίσιο στη παρακάτω φωτογραφία.
Επιπρόσθετα, η ασφάλεια δε μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν ο ολισθητήρας βρίσκεται στη ανοιχτή θέση, αυτό είναι ένα λάθος που κάνουν συχνά οι νέοι κάτοχοι όπλων τύπου 1911. Ωστόσο, το δικό μου λάθος ήταν κάτι άλλο που αργότερα έμαθα ότι είναι πολύ συνηθισμένο σε μη έμπειρους χρήστες όπλων τύπου 1911. Η σωστή διαδικασία όταν βάλλουμε με ένα πιστόλι με ασφάλεια αντίχειρα είναι να τραβήξουμε το όπλο, όταν είναι σε ευθεία με το στόχο να αφαιρέσουμε την ασφάλεια, να πυροδοτήσουμε, να ενεργοποιήσουμε την ασφάλεια και μετά να βάλουμε το όπλο πίσω στη θήκη. Αν θέλετε να μάθετε λεπτομέρειες για τεχνικές σκοποβολής δείτε τα άρθρα μας:
– Σκοποβολή με Πιστόλι: Μέρος 1
– Σκοποβολή με Πιστόλι: Μέρος 2
– Σωστή σκόπευση με πιστόλι
Στη δική μου περίπτωση παρατήρησα ότι τη στιγμή που έπιανα το όπλο με τη σωστή λαβή με δύο χέρια σχεδόν έσπρωχνα προς τα επάνω (δηλαδή ενεργοποιούσα) την ασφάλεια και έτσι έπρεπε να έχω είτε πιο χαλαρή είτε πιο χαμηλή λαβή με το δεύτερο χέρι ώστε να το αποφύγω αυτό. Φυσικά, οι έμπειροι χειριστές όπλων τύπου 1911 έχουν ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα εδώ και δεκαετίες και αυτό θα δούμε σε αυτό το άρθρο αμέσως τώρα.
Ο παραπάνω κύριος είναι ένας από τους πιο έμπειρους χειριστές πιστολιών τύπου 1911 στο κόσμο και όχι τυχαία. Αυτός που βλέπετε είναι κύριος Λάρυ Βίκερς, απόστρατος των Ειδικών Δυνάμεων του Αμερικανικού Στρατού. Ωστόσο, δεν είναι απλά ένας απόστρατος, ο κύριος Λάρυ Βίκερς είχε υπηρετήσει για πάνω από 20 χρόνια την πατρίδα του και για πάνω από τα μισά χρόνια σε Tier One (Πρώτου Επιπέδου) μονάδα των ΗΠΑ, στην ευρέως γνωστή αντιτρομοκρατική Δύναμη Δέλτα. Οι μονάδες Tier One έχουν το χαρακτηριστικό ότι ξεφεύγουν σε πολλά σημεία από τα όρια του συμβατικού στρατού (για παράδειγμα δεν έχουν ή/και δεν υποχρεούνται να έχουν συγκεκριμένη εμφάνιση ή στολή, οπλισμό, τακτικές, κτλ.) Η καριέρα όσων υπηρετούν εκεί είναι εκπαιδεύσεις και επείγουσες κλήσεις για επέμβαση. Ο κύριος Λ. Βίκερς επιβεβαιωμένα συμμετείχε στην στην ομάδα διάσωσης του Κερτ Μιούζ από τις φυλακές Carcel Modelo στον Παναμά και ήταν επίσης και αυτός που εξουδετέρωσε τους δύο υιούς του Σαντάμ Χουσείν, τους Ουντάι και Κουσάι Χουσείν. Αργότερα, ήταν εκπαιδευτής τακτικών μάχης και σκοποβολής στις Ειδικές Δυνάμεις. Όπως έχει πει πολλές φορές, πάντα εμπιστεύονταν μόνο πιστόλια 1911 στις αποστολές του και πέρα από αυτό είναι και πιστοποιημένος οπλουργός για 1911 και κατασκευάζει και τα δικά του 1911 για τα οποία οργανώνει και σχετικά εκπαιδευτικά σχολεία που διδάσκει πως να φτιάξεις το τέλειο, για εσένα, πιστόλι τύπου 1911.
Ο κύριος Λάρυ Βίκερς λοιπόν εξήγησε ότι υπάρχουν δύο τρόποι σωστής λαβής σε πιστόλια τύπου 1911 για να αποφύγουμε το πρόβλημα στο οποίο εγώ έπεσα και «χάλασα» τη λαβή μου. Η πρώτη λαβή (αν υποθέσουμε ότι μιλάμε για δεξιόχειρα) είναι η πιο εύκολη αλλά και αυτή που έχει το μεγαλύτερο μειονέκτημα. Ουσιαστικά, όταν απενεργοποιήσουμε την ασφάλεια χαμηλώνουμε τον δεξιό αντίχειρα και πιάνουμε όπως πάντα με το αριστερό χέρι. Έτσι μοιάζει όπως ακριβώς βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.
Ουσιαστικά είναι η «κλασσική» λαβή περιστρόφου για όσους γνωρίζουν από σκοποβολή με περίστροφα όπλα. Ωστόσο, έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα. Καθώς χαμηλώνουμε το σημείο επαφής μας ο έλεγχος της ανάκρουσης μειώνεται και άρα επηρεάζουμε το ρυθμό πολλαπλών βολών μας, τον ρυθμό επαναφοράς σκόπευσης. Όμως, αυτή είναι η βασική λαβή που διδάσκεται σε όλους τους αρχάριους χειριστές όπλων τύπου 1911 καθώς είναι η πιο εύκολη.
Η δεύτερη λαβή απαιτεί μεγαλύτερη εξοικείωση αλλά φέρνει και τα μέγιστα θετικά αποτελέσματα. Όταν αφαιρούμε την ασφάλεια αφήνουμε τον αντίχειρα μας να την πατάει σταθερά προς τα κάτω. Δηλαδή το πρώτο μας χέρι είναι όπως το βλέπετε σε αυτή τη φωτογραφία.
Στη συνέχεια με το δεύτερο-βοηθητικό χέρι πιέζουμε στο κενό που αφήνει το πρώτο χέρι και έχουμε μία λαβή που θυμίζει εξαιρετικά πάρα πολύ τη φυσιολογική λαβή που έχουμε στα περισσότερα ημιαυτόματα πιστόλια. Αλλά δεν είναι η ίδια καθώς το δεύτερο χέρι πιέζει στη λαβή με τη παλάμη και τα δάχτυλα. Αυτό απαιτεί αρκετή εκπαίδευση και εμπειρία ώστε να μπορεί εύκολα να γίνει γρήγορα. Αν είτε από τη πλευρά των δαχτύλων είτε από τη πλευρά της παλάμης το δεύτερο-βοηθητικό χέρι δεν ασκεί την κατάλληλη πίεση μπορεί να χάσουμε (να μας γλιστρήσει) εύκολα τη λαβή μας από την ανάκρουση. Όμως, αν μάθουμε αυτή τη τεχνική θα ρίχνουμε σωστά με πιστόλια τύπου 1911 το ίδιο γρήγορα και σταθερά όπως με κάθε άλλο πιστόλι.
Επίσης, λόγω του ότι δεκάδες σχέδια προέρχονται από το 1911 η τεχνική αυτή μπορεί εύκολα να μεταφερθεί και σε άλλα ημιαυτόματα πιστόλια που έχουν ασφάλεια αντίχειρα στο ίδιο σημείο με αντίστοιχο επιλογέα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα νοιώσετε ότι δεν έχετε πολύ γερή λαβή με το 1911 σας, σκεφτείτε ότι μάλλον δεν φταίει το όπλο αλλά η τεχνική σας. Η εμπειρία του κυρίου Λάρυ Βίκερς το αποδεικνύει και μπορείτε εύκολα να το επιβεβαιώσετε και μόνοι σας στο σκοπευτήριο. Για να πάρετε μία γεύση από λάθος λαβή δείτε τη παρακάτω φωτογραφία από βολές εφέδρων του Ελληνικού Στρατού με πιστόλι Μ1911. Συγκεκριμένα ήταν μέρος της άσκησης «ΜΙΝΩΑΣ 13» που έλαβε χώρα μεταξύ 9 και 13 Νοεμβρίου το 2013 στη Κρήτη ως επιχειρησιακή αξιολόγηση της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.
Ο εν λόγω στρατιώτης ουσιαστικά έχει τοποθετήσει τον αριστερό του αντίχειρα πίσω από το όπλο, πιθανότατα ώστε να αποφύγει την ακούσια ενεργοποίηση της ασφάλειας. Αυτό πρώτον μειώνει τη δυνατότητα καλής υποστήριξης από το αριστερό χέρι και δεύτερον μπορεί να προκαλέσει εμπλοκές στο όπλο και μικροτραυματισμούς (εκδορές) αν ο ολισθητήρας χτυπήσει στον αντίχειρα του κατά την ολίσθηση, κάτι πολύ πιθανό αν δείτε πόσο κοντά βρίσκεται. Ένα δεύτερο παράδειγμα διαφορετικής λανθασμένης λαβής βλέπετε και σε αυτή τη φωτογραφία από βολές της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο της Σερβίας, δηλαδή της KFOR.
Σε αυτή τη φωτογραφία βλέπουμε τον στρατιώτη να χρησιμοποιεί το αριστερό χέρι ως βάση που το έχει κλειδώσει με τον αγκώνα του που υποστηρίζεται. Το δεξί του χέρι έχει την «απλή» αλλά σωστή λαβή που περιγράψαμε παραπάνω αλλά λόγω της θέσης του αριστερού χεριού του είναι σαν να ρίχνει με ένα χέρι. Το αριστερό του χέρι ωφελεί ελαφρώς στη σταθερότητα της πρώτης βολής αλλά όλες οι επόμενες θα είναι αργές και λιγότερο σταθερές καθώς το δεξί του χέρι πρέπει να είναι ικανό να ελέγξει μόνο του την επαναφορά από κάθε βολή.
Για όσους αναρωτιούνται, το παραπάνω είναι το SIG SAUER 1911 Spartan που κυκλοφόρησε το 2013 και παρότι προσωπικά δεν είμαι πολύ υπέρ των 1911, είναι στη λίστα μου με όπλα που πρέπει να προσθέσω στη συλλογή μου (όπως για πολλούς άλλους Έλληνες). Πίσω στο θέμα μας, ο 2012 το κύριος Τζέιμς Ταρ είχε γράψει ένα ολόκληρο άρθρο στο διεθνές περιοδικό φορητών όπλων Handguns Magazine όπου εξηγούσε ακριβώς αυτό το πρόβλημα σωστής λαβής λόγω της ασφάλειας στα πιστόλια τύπου 1911. Δηλαδή ότι τα πιστόλια τύπου 1911 είναι εξαιρετικά αρκεί να μπορέσει ο χειριστής τους να εξοικειωθεί με τη τεχνική λαβής με τον αντίχειρα πάνω από την ασφάλεια και το καλό κλείδωμα του βοηθητικού χεριού. Άλλωστε βλέπουμε συνεχώς τα αποτελέσματα αυτής της λαβής τόσο από τις πιο επίλεκτες μονάδες του κόσμου όπως η Δύναμη Δέλτα όπου υπηρετούσε ο κύριος Λάρυ Βίκερς όσο και από τους παγκόσμιους πρωταθλητές πρακτικής σκοποβολής.
Εκπαίδευση σε Όπλα
#Σωστή #λαβή #με #πιστόλι #τύπου