News

News

Πέμπτη
Δεκέμβριος, 7

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Featured in:

Όπως γράφω συχνά, η προετοιμασία για επιβίωση είναι μια φιλοσοφία ζωής.

Σε αυτή την φιλοσοφία ανήκει και η προσπάθεια να κρατήσουμε το σώμα μας υγιές και γερό στις περιόδους ειρήνης, αλλά και να δυναμώσουμε ψυχικά και σωματικά τόσο πολύ για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που θα προκύψουν στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Άσε που είναι εντελώς οξύμωρο, να θέλεις να έχεις υγεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά να μην ενδιαφέρεσαι για αυτήν, σε περιόδους που όλα φαινομενικά είναι ΟΚ.

Δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσει κανείς να γυμνάζεται συστηματικά. Ούτε ηλικία που κανείς θα “τελειώσει” με αυτό το θέμα. Το σώμα μας είναι το μόνο που θα μας συνοδεύει εντελώς σίγουρα μέχρι να πεθάνουμε. Άρα αξίζει την περιποίηση (επειδή όντως ως περιποίηση το αντιμετωπίζει ο οργανισμός μας).

Αλλά αν είσαι εντελώς αγύμναστος για πάρα πολλά χρόνια, θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με σύστημα και σιγά σιγά.

Βλέπεις το σώμα μας δεν είναι όπως μια ηλεκτρονική συσκευή που και να την αφήσουμε σβηστή για λίγα χρόνια και την ανάψουμε ξαφνικά θα μπορέσει να δώσει και πάλι το 100% της ισχύς του. Γι’ αυτό θα ήταν σοφό εκ μέρους σου να συμβουλευτείς ένα γυμναστή ή να μελετήσεις φυσιολογία και γυμναστική από μόνος σου στο διαδίκτυο για το πως να ξεκινήσεις.

Σου δίνω και στην συνέχεια μερικά στοιχεία για το πως να επεξεργαστείς την σωματική σου ενδυνάμωση.

Δύναμη, αντοχή, ισορροπία, ευκαμψία, ταχύτητα, συντονισμός. Αλλά κυρίως σθένος!

Αυτές είναι οι κύριες ομάδες που θα καλύψουμε μόλις τώρα.


Δύναμη

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να νιώσουν δυνατοί. Είναι βαθύ ζωικό ένστικτο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό, όσο φυσικά δεν το χρησιμοποιείς για να κάνεις κακό κάποιου που δεν σε πείραξε.

Για να αποκτήσεις δυνατούς μύες χωρίς να τραυματιστείς πρέπει να προσέξεις αυτά τα 4 σημεία:

Για να μεγαλώσουν και να γίνουν πιο δυνατοί οι μύες μας πρέπει να καταστραφούν.

Καταστρέφονται με την προπόνηση. Δεν είναι απαραίτητο το γυμναστήριο για να επιτευχθεί η προπόνηση. Υπάρχει τρόπος προπόνησης χωρίς γυμναστήριο, αλλά και τρόπος να φτιάξεις το δικό σου γυμναστήριο σε ένα μικρό δωμάτιο του σπιτιού σου.

Το πιο σημαντικό στην προπόνηση είναι η προοδευτική υπερφόρτωση. Αυτό πάει να πει ότι για να δεις αποτέλεσμα (δηλαδή για να συνεχίσεις να “καταστρέφεις” τους μύες σου) πρέπει να αυξάνεις την δυσκολία της κάθε άσκησης προοδευτικά.

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν παρατηρήσει την αξία της προοδευτικής υπερφόρτωσης και το εξέφρασαν με τον πιο κάτω τρόπο:

Αν σηκώνεις και κουβαλάς ένα μοσχαράκι από την πρώτη μέρα της γέννησης του μέχρι το θάνατο του, θα έχεις καταφέρει ένα μυώδες σώμα.

Όπως σου εξήγησα πιο πριν, με την προπόνηση καταστρέφουμε τις μυϊκές ίνες κάθε μυ. Όταν “ξαναφτιαχτεί” αυτόματα από το κορμί μας, θα είναι πιο δυνατός και πιο μεγάλος.

Για να “ξαναφτιαχτεί” όμως, χρειάζεται ξεκούραση. Ναι, η δύναμη χτίζεται όταν ξεκουραζόμαστε!

Γι’ αυτό λοιπόν, μην κλέβεις από τον ύπνο σου. Να κοιμάσαι και να κοιμάσαι μάλιστα καλά. Πρόσεξε να έχεις συγκεκριμένο ωράριο ύπνου (αν το επιτρέπει η εργασία σου) καθώς και να είναι σκοτεινά και σχετικά κρύο το δωμάτιο πριν κοιμηθείς.

Εκτός από την μυϊκή ενδυνάμωση, η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνη με ένα μεθύσι. Μάλιστα, είναι πιο ύπουλη, μιας και αυτός με έλλειψη ύπνου δεν μπορεί να αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης του.

Πάμε στο επόμενο συστατικό για δυνατό κορμί.

Το σώμα μας “ξαναφτιάχνει” τον κατεστραμμένο μυ, με την βοήθεια πρωτεϊνών και θερμίδων. Αν θέλεις να πάρεις σοβαρά την προσπάθεια σου για σωματική ενδυνάμωση, φρόντισε να έχεις σε κάθε γεύμα σου μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης.

Ζωικές πρωτεΐνες είναι τα κρέατα και τα ψάρια, ενώ φυτική πρωτεΐνη μας δίνουν όλα τα όσπρια. Μερικά λαχανικά και δημητριακά έχουν και αυτά αρκετή πρωτεΐνη.

Αν τα καταφέρεις να τρως τόση πρωτεΐνη όση χρειάζεσαι από το φαγητό, μπορείς να δοκιμάσεις και συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Είναι φτηνή και πολύ δοκιμασμένη.

Αυτό είναι το άγνωστο συστατικό κάθε επιτυχίας.

Η επιμονή είναι αυτή που θα ολοκληρώσει το παζλ. Αν προπονηθείς μια φορά ή μόνο μια εβδομάδα, δεν επιτρέπετε να περιμένεις αποτελέσματα. Γι’ αυτό και πολλοί ψάχνουν το συντόμι προς την επιτυχία και προσπαθούν να χτίσουν σώμα με ορμόνες και λοιπά.

Η φιλοσοφία της ενδυνάμωσης είναι συνειφασμένη με την φιλοσοφία της προετοιμασίας για επιβίωση. Είναι ένα δύσκολο μακροχρόνιο στοίχημα και το κερδίζουν μόνο όσοι έχουν την υπομονή και την επιμονή.


Αντοχή

Να σου πω την αλήθεια ούτε εγώ προσωπικά δεν έχω μεγάλη αντοχή. Αλλά το δουλεύω.

Αντοχή είναι ικανότητα να κάνεις μια συγκεκριμένη κίνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν δηλαδή καταφέρνεις να κάνεις περιοδική ταλάντωση της παλάμης σου με κλειστά τα δάκτυλα για 20 συνεχόμενα λεπτά, πάει να πει ότι έχεις αντοχή σε αυτή την κίνηση.

Η αλήθεια είναι ότι μόλις αναφέρεις την λέξη αντοχή σε κάποιο, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί είναι κάποιο να τρέχει στα πεζοδρόμια με τα ακουστικά στα αυτιά σωστά;

Δεν είναι η κατάλληλη προπόνηση για αντοχή το να ξεκινήσεις να τρέχεις χωρίς λόγο στους δρόμους. Οι κίνδυνοι τραυματισμού από το τζόκινγκ είναι πολλοί, πάρα πολλοί.

Προσωπικά ακολουθώ μια εντελώς διαφορετική τακτική στην προπόνηση της αντοχής. Φροντίζω να προπονώ την αντοχή μου σε κινήσεις που αξίζουν. Όπως για παράδειγμα το ποδήλατο σε διαφορετικές κλίσεις ή το άλμα εις μήκος. Και έτσι σώζω τα γόνατα και την μέση μου και εκμεταλλεύομαι με τον καλύτερο τρόπο τον χρόνο μου.


Ισορροπία

Αν και είναι δεδομένο στους πλείστους νεαρούς, το ξέρω ότι από μια ηλικία και μετά πρέπει να εξασκείτε καθημερινά για να παραμείνει οξυδερκείς.

Είναι πολύ σημαντικό μιας και σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσεις το σπίτι σου, θα πρέπει να είσαι σε θέση να περπατήσεις σε διαφόρων κλίσεων πετρώματα ή και να πατήσεις πάνω σε κορμούς δέντρων για να περάσεις απέναντι.

Επίσης το να έχεις ισορροπία, όπως ανέφερα και στην αρχή είναι σημαντικό και για την αυτάρκεια σου ως άνθρωπος όσο μεγαλώνεις.


Ευκαμψία

Η ευκαμψία ονομάζεται αλλιώς και ευλυγισία. Είναι η ικανότητα να φέρεις το κορμί σου σε διάφορες στάσεις που δεν γίνονται στην καθημερινότητα.

Η γιόγκα μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις ευλύγιστος. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο για ένα άντρα να κάνει ασκήσεις ευλυγισίας, αλλά πίστεψε με, μόλις ξεκινήσεις θα τις λατρέψεις!

Άσε που βοηθάνε αποδεδειγμένα και στην απόκτηση δύναμης (που περίγραψα πιο πάνω).


Ταχύτητα

Είναι σημαντικό για την φιλοσοφία της επιβίωσης σε κάθε περίπτωση, να εξασκείς συχνά πυκνά και την ταχύτητα σου.

Εννοώ φυσικά τα γνωστά sprint σε ευθεία γραμμή περίπου 100 μέτρων. Δυναμώνοντας στο επίπεδο, μπορείς να δοκιμάσεις και σε διαφορετικές κλίσεις.

Σκέψου λίγο πόσο ντροπιαστικό είναι για κάποιο υπερμυώδη από ορμόνες τύπο, που δεν μπορεί να τρέξει να προλάβει αυτό που του πήρε το πορτοφόλι.


Συντονισμός

Εδώ εννοώ, την ικανότητα να κάνεις πολλές διαφορετικές κινήσεις ταυτόχρονα. Αυτό προκαλεί το μυαλό να σκεφτεί μαζί με την κίνηση. Δηλαδή γυμνάζεται όλο το νευρικό σύστημα μαζί με το μυϊκό.

Μια άλλη εξάσκηση συντονισμού είναι η τοξοβολία ή το σχοινάκι. Ακόμα και ο χορός εξασκεί τον συντονισμό των κινήσεων μας!

Νομίζω ξεκίνησες να καταλαβαίνεις τι εννοώ. Ο συντονισμός μπορεί να εξασκηθεί χωρίς κανένα εξοπλισμό. Ξεκίνησε σήμερα κιόλας!


Σθένος

Προσπάθησα να εξηγήσω την λέξη σθένος και στις 3 ξένες γλώσσες που γνωρίζω, αλλά δεν τα κατάφερα. Νιώθω ότι έχει μια άλλη σημασία, πέρα από αυτή που γράφεται στα λεξικά.(Και αυτή είναι η δύναμη της μητρικής γλώσσας. Να μπορείς να καταλαβαίνεις το βαθύ νόημα μιας λέξης που χάνεται όταν μεταφραστεί)

Για μένα σθένος είναι ο συνδυασμός όλων των πιο πάνω δεξιοτήτων, με κορωνίδα του την πνευματική ενδυνάμωση.


Γιατί να μην αγοράσω απλά πολλά όπλα και σφαίρες και να γαζώσω όποιον με στραβοκοιτάξει;

Για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι τα όπλα είναι παράνομα.

Άσε που και άδεια οπλοκατοχής να έχεις, δεν μπορείς να κυκλοφορείς έτσι χωρίς λόγο με ένα όπλο στο χέρι και να σκοτώνεις όποιο δεν σου αρέσει.

Και ούτε περιλαμβάνεται στην φιλοσοφία μας.

Σου είπα και πριν, είναι πολύ οξύμωρο να θέλεις να επιβιώσεις ότι και να συμβεί, αλλά να μην διατηρείς την υγεία σου όταν όλα πάνε καλά. Σε προκαλώ να μου δείξεις ένα άτομο που να μην γυμνάζεται σήμερα και να είναι υγιής και οξυδερκείς στο μυαλό.

Προσπάθησε να τρέξεις 100 μέτρα με 20 κιλά έξτρα σωματικού βάρους (αν δεν έχεις βάλε πάνω σου έξτρα έτσι για να δεις πως είναι) και 20 κιλά εξοπλισμό. Τα γόνατα και η μέση σου θα τα παίξουν.

Προσπάθησε να ρίξεις σωστά ένα βέλος με το τόξο χωρίς να έχεις καθόλου ισορροπία και συντονισμό. Το βέλος θα καταλήξει οπουδήποτε αλλού εκτός από τον στόχο.

Με λίγα λόγια, όποιος πιστεύει ότι είναι ένας μικρός θεούλης μόνο και μόνο επειδή έχει όπλο και σφαίρες σπίτι του είναι πολύ γελασμένος.

Source link

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ
#ΣΩΜΑΤΙΚΗ #ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ #ΓΙΑ #ΤΗΝ #ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ #ΕΚΤΑΚΤΗΣ #ΑΝΑΓΚΗΣ

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...