News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Σωματική Αγωγή: Βασανιστήριο 240 | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Από το 2013 ένας πιο τους πιο γνωστούς προπονητές αθλητών και φυσικοθεραπευτές των ΗΠΑ, ο κύριος Τζεφ Καβαλίρ είχε δημιουργήσει μία πρόκληση σωματικής αγωγής. Την είχε ονομάσει «TORTURE 240» (δηλαδή Βασανιστήριο 240) καθώς είναι ένα έντονο πρόγραμμα διάρκειας μόλις 240 δευτερολέπτων ή πιο απλά, τεσσάρων λεπτών. Πολλές φορές σε αυτή τη σελίδα αναφέρουμε ότι η σωματική αγωγή είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα μας και τέτοιες προκλήσεις μας βοηθούν να πιέζουμε λίγο περισσότερο το σώμα μας και τα όρια μας.

Πηγή: AthleanX.com

Λίγα λόγια για τον κύριο Τζεφ Καβαλίρ πρώτα ώστε να δούμε κατά πόσο ο άνθρωπος αυτός είναι σε θέση να μας βάλει μία τέτοια πρόκληση. Το 1993 ο κύριος Τζεφ Καβαλίρ μπήκε στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ όπου και ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του με πτυχίο στη φυσιο-νευροβιολογία τέσσερα χρόνια αργότερα. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο από το οποίο έπειτα από τρία ακόμα χρόνια απέκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο φυσικοθεραπείας και άδεια άσκησης επαγγέλματος. Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ο κύριος Τζεφ Καβαλίρ τα είχε αφιερώσει στη φυσικοθεραπεία ενώ έκανε και αρκετές μελέτες στο θέμα της αποκατάστασης αθλητών. Το 2004 άρχισε να αρθρογραφεί στο Αμερικανικό περιοδικό «Men’s Health» το οποίο το κάνει μέχρι και σήμερα. Χάρη σε αυτές τους τις εργασίες και τη δημοσιότητα του περιοδικού, το 2006 προσλήφθηκε από την ομάδα μπέιζμπολ της Νέας Υόρκης Mets ως βοηθός προπονητή εκγύμνασης και υπεύθυνος φυσικοθεραπείας. Η έκθεση του στη δημοσιότητα οδήγησε αρκετές διασημότητες του αθλητικού χώρου να τον προσλάβουν για αντίστοιχες υπηρεσίες. Από το 2009 ξεκίνησε το δικό του πρόγραμμα διατροφής και σωματικής αγωγής που το ονόμασε Athlean-X.

Πηγή: 4EverToned.com
Πηγή: 4EverToned.com

Με βάση τα παραπάνω σίγουρα ο κύριος Τζεφ Καβαλίρ είναι ένας αξιόλογος επαγγελματίας που έχει και το πλεονέκτημα ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις κάθε άσκησης τόσο από τη πλευρά του προπονητή όσο και από τη πλευρά του φυσικοθεραπευτή. Επίσης, είναι βραβευμένος από αρκετούς αθλητικούς οργανισμούς για τις υπηρεσίες του συνεχίζει να εργάζεται και ως προσωπικός προπονητής με πολλούς επώνυμους αθλητές.

Πηγή: AthleanX.com
Πηγή: AthleanX.com

Πίσω στην άσκηση, τι είναι λοιπόν η πρόκληση «TORTURE 240»; Η πρόκληση αποτελείται από τέσσερις ασκήσεις όπου η κάθε άσκηση θα εκτελείται ασταμάτητα για διάρκεια ενός λεπτού και η μετάβαση από τη μία άσκηση στην άλλη θα γίνεται χωρίς διακοπή για ξεκούραση. Αν τα Αγγλικά σας είναι καλά μπορείτε να δείτε πως ακριβώς περιγράφει τη πρόκληση ο ίδιος ο κύριος Τζεφ Καβαλίρ στο ακόλουθο βίντεο. Αλλιώς διαβάστε παρακάτω το πως γίνεται αυτή η πρόκληση στα Ελληνικά.

Η πρώτη άσκηση, που θα εκτελείται για ένα λεπτό ασταμάτητα όπως αναφέραμε, είναι burpee με ένα πόδι. Ουσιαστικά, μόνο ένα πόδι μας θα είναι κάθε στιγμή στο έδαφος. Κάνουμε ένα burpee με ένα πόδι, μετά κάνουμε ένα πλάγιο μικρό άλμα και προσγειωνόμαστε με το άλλο πόδι. Κάνουμε ένα burpee και με αυτό το πόδι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για ένα λεπτό. Βλέπετε στο βίντεο παρακάτω πως γίνεται.

Χωρίς παύση πάμε στη δεύτερη άσκηση όπου απαιτεί δύο αλτήρες. Αρχικά από στάση κάμψεων κάνουμε μία έλξη με κάθε χέρι και μετά σηκωνόμαστε όπως βλέπετε στο παρακάτω βίντεο και κάνουμε πιέσεις. Το μυστικό της άσκησης είναι όταν σηκωνόμαστε να πατάμε τις μύτες και όχι όλο το πέλμα ώστε να αναγκάζουμε τους μύες τις ράχης να δουλεύουν σταθεροποιώντας τον κορμό μας. Βλέπετε την εκτέλεση τους παρακάτω.

Στη τρίτη άσκηση τώρα, πάλι χωρίς παύση από τη προηγουμένη κάνουμε kickout όπως βλέπετε στο βίντεο. Σε αυτή την άσκηση το σημείο κλειδί είναι το χέρι που βοηθάει στην εκγύμναση των κοιλιακών.

Τέλος, η τελευταία άσκηση αποτελείται από δύο εκρηκτικά εκτλεσμένα split squat που ακολουθούνται από ένα επιτόπιο άλμα με σηκωμένα τα γόνατα. Σε αυτό το στάδιο όπως θα δείτε και από τον ίδιο τον κύριο Τζεφ Καβαλίρ η εκτέλεση των αλμάτων σωστά αρχίζει να γίνεται αρκετά δύσκολη.

Πριν από λίγα λεπτά ολοκλήρωσα τη παραπάνω πρόκληση και ομολογώ ότι είναι σχετικά απαιτητική. Επίσης, έχει το θετικό ότι καθώς δεν έχει όριο επαναλήψεων ο κάθε άνθρωπος μπορεί να τη προσαρμόσει εύκολα στο επίπεδο του. Σαφώς τέτοιες προκλήσεις δεν αντικαθιστούν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής αλλά είναι ένα ωραίο «παιχνίδι» για να βλέπουμε και να ξεπερνάμε τα όρια μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να μετρήσουμε πόσες σωστές επαναλήψεις κάναμε σε κάθε μία από τις τέσσερις ασκήσεις σε διάρκεια ενός λεπτού και έπειτα από μερικές εβδομάδες να προσπαθήσουμε ξανά για να δούμε αν θα ξεπεράσουμε το προηγούμενο μας όριο. Σίγουρα ωραία πρόκληση που αξίζει να το δοκιμάσετε.

Πηγή: AthleanX.com
Πηγή: AthleanX.com

Source link

Σωματική Αγωγή
#Σωματική #Αγωγή #Βασανιστήριο #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...