News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

SIGINT: Η βάση δεδομένων πολιτών της Τουρκίας

Με τον όρο SIGINT (Signals Intelligence, Υποκλοπές Σημάτων) περιγράφονται οι πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί μέσω υποκλοπών, κατά κανόνα επικοινωνιών και ηλεκτρονικών. Τα τελευταία χρόνια η βασική πηγή SIGINT για τις περισσότερες χώρες είναι ο χώρος του διαδικτύου. Από τη πλευρά του πολίτη πολλές τεχνικές SIGINT είναι παράνομες. Ωστόσο, εδώ θα δούμε μία που μας δίνει πρόσβαση σε μία δεδομένων πολιτών της Τουρκίας χωρίς κάποια παράνομη ενέργεια.

Πηγή: Haaretz.com

Τον Απρίλιο του 2016 τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν κατακλυστεί με ειδήσεις ότι κάποια βάση δεδομένων πολιτών της Τουρκίας είχε διαρρεύσει στο διαδίκτυο. Η βάση δεδομένων είχε μέγεθος 6.6GB και περιελάμβανε στοιχεία για σχεδόν 50 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες. Συγκεκριμένα για 49.611.709 Τούρκους πολίτες με τα ακόλουθα στοιχεία.

  • Αριθμός ταυτότητας (TC Kimlik No)
  • Όνομα
  • Επώνυμο
  • Όνομα μητρός
  • Όνομα πατρός
  • Φύλο
  • Τόπος γέννησης
  • Ημερομηνία γέννησης
  • Αριθμός ταυτότητας πόλης και επαρχίας
  • Διεύθυνση κατοικίας

Πηγή: Telegraph.co.uk

Εκείνο το διάστημα, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Θαλάσσιων Θεμάτων της Τουρκίας, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ (που τον βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία), είχε δηλώσει το ακόλουθο αναφορικά με αυτή τη διαρροή. Κάτι που το επιβεβαιώνουμε και εμείς καθώς η πιο πρόσφατη εγγραφή στη βάση δεδομένων είναι από το 2009.


«Αυτό είναι πολύ παλιά ιστορία. Παρόμοιες ειδήσεις είχαν ακουστεί και το 2010»


Πηγή: Onedio.com

Σύμφωνα με μία σύντομη έρευνα που κάναμε, φαίνεται πως το 2010 επιτιθέμενοι είχαν πάρει πρόσβαση σε ένα κρατικό σύστημα που ήταν εκτεθειμένο στο διαδίκτυο και είχε πολύ απλό κωδικό πρόσβασης. Από εκεί αντέγραψαν όλη τη βάση δεδομένων πολιτών της Τουρκίας. Στο σύστημα αυτό, η βάση ήταν προσβάσιμη μέσω του εργαλείου «Adres Sorgu» (Εύρεση Διεύθυνσης), το οποίο διέρρευσε και αυτό αργότερα.

Πηγή: Kisisorgu.blogspot.com

Τώρα από τη πλευρά του Έλληνα πολίτη, η βάση δεδομένων που είχε διαρρεύσει το 2016 είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Παρότι είναι από το 2010, περιέχει πληροφορίες για 50 εκατομμύρια πολίτες της Τουρκίας. Κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για έρευνες και ειδικά για στο χώρο της ασφάλειας. Σήμερα, οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να κατεβάσει τη βάση δεδομένων μέσω του δικτύου Tor σε μορφή SQL από τη διεύθυνση torc5bhzq6xorhb4.onion όπως βλέπετε στη συνέχεια.

Πηγή: torc5bhzq6xorhb4.onion

Έπειτα μπορεί να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα βάσεων δεδομένων SQL για να «φορτώσετε» τη βάση δεδομένων και να κάνετε έρευνα στα στοιχεία που περιλαμβάνει. Βλέπετε ενδεικτικά μία έρευνα που αναζητά το αποτέλεσμα εγγραφών για όνομα Ρεσέπ Ταγίπ, επώνυμο Ερντογάν, και ημερομηνία γέννησης που να περιλαμβάνει 1954. Και έτσι βλέπουμε τα στοιχεία του προέδρου της Τουρκίας, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κάτι ενδιαφέρον από αυτό το αποτέλεσμα είναι ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως γεννήθηκε σε ένα Ελληνικό (Ποντιακό) χωριό της Τουρκίας, στο Güneysu. Βλέπετε τι γράφει το Wikipedia για αυτό το χωριό εδώ.


Το Güneysu είναι μία πόλη και περιοχή της επαρχίας Rize στη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας, στο εσωτερικό της πόλης Rize.

Το Güneysu παλαιότερα ονομάζονταν στα Ελληνικά «Ποταμιά» και το όνομα αυτό χρησιμοποιείται από τους ντόπιους μέχρι σήμερα


Πηγή: torc5bhzq6xorhb4.onion

Όπως βλέπετε το SIGINT δε περιλαμβάνει πάντα παράνομες ενέργειες υποκλοπών. Μερικές φορές οι υποκλοπές έχουν ήδη γίνει από τρίτους και είναι διαθέσιμες σε όλους όσους γνωρίζουν που να ψάξουν για να τις βρουν. Ειδικά για αυτή τη βάση δεδομένων πολιτών της Τουρκίας, θεωρούμε πως είναι απαραίτητη για οποιονδήποτε κάνει έρευνες Ελληνο-Τουρκικών θεμάτων. Από δημοσιογράφους και αρθρογράφους, μέχρι ειδικούς αναλυτές του χώρου, και κάθε πολίτη που θέλει να είναι ψάχνει ότι διαβάζει.

το βρήκαμε εδώ

SIGINT
#SIGINT #βάση #δεδομένων #πολιτών #της #Τουρκίας

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...