News

News

Τρίτη
Δεκέμβριος, 5

Σφυρίχτρα Storm | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Η Αμερικανικής κατασκευής σφυρίχτρα παντός καιρού Storm είναι ίσως η πιο γνωστή στη κατηγορία της εδώ και δεκαετίες. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε γιατί, ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά της που την ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες και τι πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχει.

Πηγή: survivalthrive.com

Η σφυρίχτρα αυτή από το 1991 διαθέτει δύο πατέντες που την κάνουν μοναδική στην κατηγορία από σφυρίχτρες κινδύνου και ιδιαίτερα για δραστηριότητες στη θάλασσα όπως θα δούμε αμέσως. Προτού μπούμε στις τεχνικές λεπτομέρειες αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό επιβίωσης από τις παρακάτω υπηρεσίες και οργανισμούς.

 • Ειδικές Δυνάμεις στο στρατόπεδο Φορτ Μπραγκ στη Βόρεια Καρολάϊνα
 • Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ
 • Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ
 • Ακτοφυλακή της Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ
 • Αντιτορπιλικό USNS John Ericsson (T-AO-194)
 • Αεροπλανοφόρο USS Enterprise (CVN-65)
 • Διοίκηση Υποστήριξης Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ στο Σαιντ Λούις, Μιζούρι
 • Αστυνομική υπηρεσία Πάρκ Φόρεστ στο Ιλινόι των ΗΠΑ
 • Διαιτητές πρωταθλήματος ράγκμπι (NFL) στις ΗΠΑ
 • Αστυνομική υπηρεσία Γιούμπα Σίτι των ΗΠΑ στη Καλιφόρνια
 • Emergency Survival Systems από το Σάνιβιλ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ
 • Disaster Solutions από τη Βένις της Φλόριντα των ΗΠΑ
 • Διασώστες Δύτες του στρατοπέδου Φροτ Κόλις στο Κολοράντο των ΗΠΑ
 • Αστυνομική υπηρεσία της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ
 • Αστυνομική υπηρεσία του Σικάγο στις ΗΠΑ
 • Αστυνομική υπηρεσία του Φορτ Γουόρθ στις ΗΠΑ
 • Αστυνομική υπηρεσία της Ατλάντα στις ΗΠΑ
 • Ερυθρός Σταυρός στις ΗΠΑ

Αυτό σίγουρα δείχνει ότι δεν είναι μία απλή σφυρίχτρα κινδύνου. Τι είναι αυτό όμως που την κάνει να ξεχωρίζει εδώ και 24 χρόνια; Ας ξεκινήσουμε από τη πρώτη της πατέντα, την πατέντα US5329872 που μπορείτε να τη μελετήσετε αναλυτικά εδώ. Η πατέντα αυτή περιγράφει πως μία σφυρίχτρα μπορεί να έχει μία ροή αέρα που της επιτρέπει να ακούγεται υπερβολικά δυνατά ακόμα και όταν βρίσκεται κάτω από το νερό. Το επιτυγχάνει αυτό μέσω των καναλιών που έχει τα οποία όταν κάποιος φυσάει στο στόμιο της αδειάζουν και εν συνεχεία λειτουργούν το ίδιο είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός νερού.

Πηγή: U.S. Patent Office
Πηγή: U.S. Patent Office

Η δεύτερη πατέντα της σφυρίχτρας, η US5564360 την οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο κατατέθηκε το 1994, τρία χρόνια μετά τη πρώτη. Έχει ανανεωμένο σχέδιο που έχει την ίδια αρχή λειτουργίας με τη πρώτη αλλά με μικρές βελτιώσεις που την κάνουν αποδεδειγμένα αποτελεσματική σε ακόμα πιο ακραία περιβάλλοντα.

Πηγή: U.S. Patent Office
Πηγή: U.S. Patent Office

Σε πρακτικό επίπεδο τι σημαίνουν τα παραπάνω όμως; Σημαίνουν ότι η σφυρίχτρα Storm έχει την αποκλειστικότητα στη κατασκευή αυτής της τεχνολογίας σε σφυρίχτρες. Η τεχνολογία αυτή αρχικά της προσφέρει σταθερή συχνότητα ηχητικών σημάτων και για την ακρίβεια η συχνότητα αυτή είναι 3150Hz το οποίο σύμφωνα με τις στρατιωτικές και κυβερνητικές προδιαγραφές ασφαλείας των ΗΠΑ είναι η συχνότητα η οποία γίνεται καλύτερα αντιληπτή πάνω από οποιοδήποτε θόρυβο όπως κίνηση αυτοκινήτων, κινητήρες αεροσκαφών, κτλ.

Πηγή: LeisurePro.com
Πηγή: LeisurePro.com

Λόγω του μοναδικού σχεδιασμού της είναι επίσης 75% πιο δυνατή σε ένταση από οποιαδήποτε άλλη σφυρίχτρα επιβίωσης αλλά και από όλες τις σφυρίχτρες αθλητισμού. Τέλος, όπως ήταν γνωστό και από τη πρώτη πατέντα της μπορεί να ακουστεί με την ίδια σταθερή συχνότητα και ένταση σε αντίξοες συνθήκες, ακόμα και όταν βρίσκεται μέχρι 15.2 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Πηγή: PepDogs, eBay.com
Πηγή: PepDogs, eBay.com

Το κατά πόσο η σφυρίχτρα είναι καλό υλικό επιβίωσης θα το αναλύσουμε σε άλλο άρθρο καθώς είναι ένα μεγάλο θέμα που έχει θετικά και αρνητικά. Όμως, αν θέλουμε να έχουμε μία σφυρίχτρα επιβίωσης σίγουρα η Storm είναι, αν όχι η καλύτερη, μία από τις καλύτερες επιλογές. Ιδιαίτερα για άτομα που εργάζονται ως ναυαγοσώστες ή ανθρώπους που κάνουν δραστηριότητες στη θάλασσα όπως θαλάσσια σπορ και καταδύσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις στις περισσότερες χώρες είναι υποχρεωτικό να φέρουμε τουλάχιστον μία σφυρίχτρα κινδύνου και η Storm είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή για αυτό το χώρο. Φυσικά, ο βασικός λόγος δεν είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει και κάτω από το νερό καθώς αυτό είναι κάπως απίθανο σενάριο. Ο βασικός λόγος είναι ότι σχεδόν όλες οι σφυρίχτρες παύουν να λειτουργούν όταν μπει νερό στο εσωτερικό τους ενώ η συγκεκριμένη δεν έχει τέτοιο περιορισμό.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Προσωπικά τώρα, είχα αγοράσει την εικονιζόμενη Storm σφυρίχτρα το 1999 και από τότε πάντα την έχω μέσα σε κάποιο σακίδιο που έχω τις περισσότερες φορές μαζί μου. Δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ (πέρα από δοκιμές) αλλά τη θεωρώ ένα αξιόλογο υλικό επιβίωσης. Κάτι πολύ θετικό είναι ότι είναι πολύ καλή κατασκευή και είναι από εκείνα τα υλικά που τα αγοράζεις και ξεχνάς να τα αλλάξεις. Οπότε για κάτι που το αγοράζεις και δε χρειάζεται να το αντικαταστήσεις ποτέ και ταυτόχρονα είναι από τα πιο ποιοτικά και ανθεκτικά προϊόντα στο είδος του πιστεύω ότι αξίζει τα χρήματα της.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

το βρήκαμε εδώ

Επιβίωση και Πρώτες Βοήθειες
#Σφυρίχτρα #Storm #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...