News

News

Τρίτη
Ιούνιος, 6

Σχέσεις Τουρκίας και Μάλτας | commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Το άρθρο αυτό αποτελεί έργο συλλογικής εργασίας υπό το «Πρόγραμμα ΕΝΥΩ». Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Ν. Γεωργιτσόπουλο για την έρευνα του.

Η Μάλτα είναι μία Ευρωπαϊκή χώρα αποτελούμενη από δύο νήσους εις τη Μεσόγειο που κατά την αρχαιότητα ανήκε εις την Ελλάδα και ονομάζονταν Μελίτη λόγω της παραγωγής μελιού. Σήμερα, είναι μία χώρα με τεράστιες επιρροές από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής (νοτίως της), της Ιταλίας (βορείως της), και ασφαλώς των Βρετανών που την είχαν υπό τον έλεγχο τους έως το 1964. Κατ’επέκταση, έχει μία μεγάλη ιστορία με ιδιαίτερα ήθη και έθιμα από πολλές διαφορετικές κουλτούρες και ιστορικά γεγονότα. Πως όπως αυτά μας φτάνουν στις σχέσεις της Τουρκίας;

Πηγή: Aberdeen.com

Τη περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ένα ακόμη θύμα των βίαιων επεκτατικών επιθέσεων ήτο και η Μάλτα. Οι Μαλτέζοι έδωσαν σκληρές μάχες με τον κατακτητή και αυτό φαίνεται και από το Οθωμανικό νεκροταφείο του 1873 στη πόλη Μάσρα της Μάλτας που φτιάχτηκε για όσους Οθωμανούς πέθαναν από τους αμυνόμενους Μαλτέζους και περιστασιακά γίνονται επίσημες τελετές με Τούρκους αντιπροσώπους εκεί.

Πηγή: HurriyetDailyNews.com

Εις τη σύγχρονη ιστορία, οι σχέσεις των δύο κρατών ήτο χλιαρές και με σχεδόν αποκλειστικά εμπορικές συνεργασίες ιδιαιτέρως εις τους τομείς των επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και τουρισμού. Εκεί όπου οι σχέσεις τους άρχισαν να αλλάζουν, ήταν με τη κρίση της Ανατολικής Μεσογείου του 2020 όταν η Τουρκία αποφάσισε ότι ήτο η στιγμή να αποκτήσει πρόσβαση σε θαλάσσιους πόρους που επισήμως δεν της ανήκουν, και να υλοποιήσει αυτό που η ίδια αποκαλεί τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Πηγή: OnTheWorldMap.com (επεξεργασμένη)

Προτού μεταφερθούμε εις τας σημερινάς εξελίξεις των δύο κρατών, αξίζει να θυμηθούμε τη διαρροή των αποκαλούμενων «Paradise Papers» το 2017 από το Διεθνές Δίκτυο Δημοσιογράφων-Ερευνητών (ICIJ) όπου παρουσίαζαν 13.4 εκατομμύρια έγγραφα παράκτιων εταιρειών (off-shore) που χρησιμοποιούνταν για ύποπτες δραστηριότητες. Μία εκ των αποκαλύψεων ήτο και ότι οι δύο γιοι του Τούρκου, τότε, πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, οι Ερκάμ και Μπιουλέντ Γιλντιρίμ είχαν τις ναυτιλιακές εταιρείες Hawke Bay Marine Co. Ltd. (ιδρύθηκε το 2004) και Black Eagle Marine Co. Ltd.(ιδρύθηκε το 2007) οι οποίες εχρησιμοποιούντο για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή.

Πηγή: Al-Monitor.com

Στο τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών, φαίνεται ότι και εκεί οι δύο χώρες προσφάτως είχαν αρχίσει να συνεργάζονται καθώς όπως γνωρίζουμε πλέον με στοιχεία, και είχαμε αναφέρει και στο άρθρο μας «Οι μυστικές συμφωνίες της MIT για αρπαγές ανθρώπων» η Μάλτα έχει μυστική συμφωνία με τη MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών) για διμερή συνεργασία σε κάθε είδους αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και ανταλλαγή πληροφοριών για εχθρούς των δύο κρατών.

Πηγή: DailySabah.com

Επιστρέφοντας στο παρόν, βλέποντας τη σθεναρά αντίσταση Ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ελλάδα και Γαλλία, η Τουρκία βρήκε ένα στρατηγικό σύμμαχο εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, με γεωστρατηγική θέση εις τη Μεσόγειο, και με ήδη κάποιες οικονομικές (αν και ύποπτες) σχέσεις όπως περιγράψαμε παραπάνω. Αυτό φαίνεται ότι ξεκίνησε από τα τέλη Απριλίου του 2020 και οι πρώτες εμφανείς ενδείξεις ήτο το Μάιο του 2020 όταν η Μάλτα άρχισε να εκφράζει τις ενστάσεις της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» για τον έλεγχο παραβίασης του εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη.

Πηγή: LibyaObserver.ly

Λόγω της γεωγραφικής της θέσεως, η Μάλτα έχει πολλές συναλλαγές με τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων και πολλών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη Λιβύη. Αυτές οι ενδείξεις ασφαλώς, συνεπάγονταν και με τη Τουρκία να δρα στο παρασκήνιο μέσω διπλωματικών καναλιών αλλά και της υπηρεσίας πληροφοριών της, της ΜΙΤ εις τη Μάλτα. Ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας ήταν να επηρεάσει τον σχηματισμό των θαλασσίων ζωνών της ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) όπως είχε κάνει και με την Λιβύη, με μία ευρωπαϊκή χώρα, δημιουργώντας διχασμό στη πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, και «κόβοντας» ακόμα ένα κομμάτι των πόρων της Μεσογείου προς δικό της όφελος. Κάπως έτσι, η Μάλτα εν τέλει θα αποχωρούσε σύντομα από την επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» και προχώρησε σε μία συμφωνία με τη Τουρκία και τη Λιβύη για ανθρωπιστική υποστήριξη και εμπορικές συναλλαγές.

Πηγή: MaltaToday.com.mt

Η συμφωνία αυτή υπεγράφη στις 6 Αυγούστου του 2020 και ανάμεσα σε άλλα περιελάμβανε την επαναφορά πτήσεων ανάμεσα στις τρεις χώρες, και στρατιωτική συνεργασία για σταθεροποίηση της Λιβύης. Ασφαλώς, αυτό έγινε τόσο με πιέσεις ισχύος από τη πλευρά της Τουρκίας, αλλά και με ενίσχυση της Μαλτέζικης οικονομίας μέσω ροής μεγάλων χρηματικών ποσών από παράκτιες εταιρείες όπως αυτές που περιγράψαμε νωρίτερα.

Πηγή: HurriyetDailyNews.com

Πριν υπογραφεί αυτή η συμφωνία, ο κύριος Αθανάσιος Ε. Δρούγος, γεωστρατηγικός αναλυτής, είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Εμείς οι Έλληνες» με τον κύριο Λάμπρο Καλαρρύτη, στο ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90.1 FM τα ακόλουθα στις 30 Ιουλίου του 2020.


«Συν της άλλης, το γεγονός είναι ότι ξέρω και το αποκαλύψω τη Κυριακή ότι έχει εξασφαλίσει στη Μάλτα βάση η Τουρκία για τις επιχειρήσεις, τις ενδεχόμενες, στο κόλπο της Σύρτης. Η βάση Λούκα, η πρώην της RAF… Έχει εξασφαλίσει η Τουρκία δικαιώματα.»


Πηγή: Politic.gr

Άρα θεωρούμε ότι ήτο ήδη γνωστό το τι επρόκειτο να συμβεί ανάμεσα σε Τουρκία και Μάλτα τις επόμενες ημέρες στις αρμόδιες αρχές του κράτους της Ελλάδος. Γι’αυτό μάλλον η Μάλτα έσπευσε ταχέως να διαψεύσει αυτή τη πληροφορία μέσω επίσημων δηλώσεων. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου για το εάν κάτι τέτοιο ήταν σχεδιασμένο και δεν ολοκληρώθηκε ή ήταν μία απόλυτα λανθασμένη πληροφορία.

Πηγή: Reporter.com.cy

Αυτή η νέα συμμαχία σε διπλωματικό τουλάχιστον επίπεδο ανάμεσα σε Τουρκία φάνηκε και πιο πρόσφατα όταν μαζί με ακόμα τέσσερις συμμάχους της Τουρκίας από την Ευρώπη, η Μάλτα ψήφισε κατά στην εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου του 2020.

Πηγή: GreekCityTimes.com

Τα παραπάνω θα πρέπει να μας υπενθυμίζουν ότι ακόμη και μία τόσο μικρή χώρα όπως είναι η Μάλτα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο. Κλείνοντας, ακόμα και σήμερα περιστασιακά εντοπίζονται Τούρκοι αξιωματούχοι επίσημα και ανεπίσημα να δρουν εντός και μέσω της Μάλτας, έτσι υποθέτουμε ότι ούτε αυτές οι σχέσεις έχουν χαθεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

το βρήκαμε εδώ

Αναφορές Τουρκία
#Σχέσεις #Τουρκίας #και #Μάλτας #Αμυντικά #και #Στρατιωτικά #Θέματα

Latest articles

Find us on

Latest articles

Related articles

Προσβολή στόχων με έμμεσα πυρά (αποστολή βολής) – commandos.gr...

Για την εκτέλεση παρατηρούμενης έμμεσης βολής ακολουθούνται τα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός του στόχου (εξακρίβωση της θέσης του). αίτηση πυρών με...

Σχολή Υποβρύχιων Καταστροφών – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

των Περικλή Ζορζοβίλη και Δημήτρη Μανακανάτα, ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ Ανοιξη 2006 Από την εποχή της συγκρότησής της, το 1953 μέχρι...

Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) – Θέματα για τις Ελληνικές...

Η Ελλάδα εισήλθε στη συμμαχία ΝΑΤΟ στις 18 Φεβρουαρίου 1952 και σύντομα ξεκίνησαν οι συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή...

Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702) – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το...

Σωστικά μέσα ιπταμένων – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Ατομικό Σωσίβιο Ιπταμένου LPU – 10/P Φοριέται κάτω από το life jacket, με τους ασκούς στην εξωτε­ρική μεριά...

Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση – commandos.gr – Ειδικές Δυνάμεις

Οι επιχειρήσεις Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης χαρακτηρί­ζονται γενικά από πτήσεις πάνω ή δίπλα από τον Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)...